dobila sam crvenu uputnicu a rengen je u tom dom zdravlja
Printable View
dobila sam crvenu uputnicu a rengen je u tom dom zdravlja
e pak sad mi nista vise nije jasno
sad opet otpada ideja o privatnom pacijentu, jer da je lidac platila rtg sigurno bi to naglasila
a da joj je on slikao ne bi rekla da mu je nosila slike
da, karton se ne nosi osobno
zapravo se ne bi smio nositi
već ga stari dr. šalje službenom postom po primitku izjave o promjeni izabranog liječnika
ali mnogi ga jos daju pacijentu na ruke, sto ne bi smjeli
slažem se, nefer je ne otići platiti
ako nista, bar otići drugi dan pa razgovarati i raspraviti, vidjeti sto je zapravo bilo, sto je naplaćeno, kako, kao privatnom ili sluzbenom....
ali se pojaviti, a ne uopće ne doci
dok ja iznabadam na iPhone -u pojavi se 5 novih postova
dakle crvena up, nije privatni pacijent
Anemona, nebuš se zaposlila u CSI :)
dakle, pod pretpostavkom da je isla kvalitetnija plomba upitno je samo skidanje kamenca
Ha, nove informacije dolaze na svijetlo dana. :)
1. Da li je ispun bolji ili standard?
ako je bolji trebao je pitati. Ako je standard treba ga pitati zašto ( i koliko ) naplaćuje usluge koje pokriva HZZO .
2. Da li je čišćenje bilo standardno ( ono ultrazvucno sa vodom ) ili neko specijalno ( imam neko novo sa pjeskom , prvi put čula neki dan , nisam isprobala na vlastitim zubima)?
uglavnom sve to treba pitati zubara . Mislim lidac i tako nije platila , a očito niti ne misli. Ali bi bilo dobro da i zubaru kaže da ne misli dvostruko plaćati usluge koje pokriva HZZO ( u slučaju da je tako bio slučaj ).
Obzirom da ima jos dosta toga sto treba popraviti ( ako misli ostati kod tog zubara).
draga, to ti misliš
ako je on nju već prijavio njegova je i božja :)
ne može se liječnik "riješiti" pacijenta ako on sam ne želi otići
pacijent može mijenjati dr kako hoće, iz opravdanih, ali i totalno nebuloznih razloga
liječnik nema to pravo
Ja više ne znam što bih mislila o ovom slučaju :/
Čas mi se čini da je lidać u pravu, čas zubar.
Dobro bi bili da se javi koja zubarka da nam razjasni situaciju, ovde se ne zna ni ko pije ni ko plaća .
Slažem se da je to trebalo srediti najkasnije sutradan, a na različite cijene nemam riječi-sasvim sigurno to kod mene ne bi prošlo.
Ali i ovdje je tako - mi svi gledamo iz svojih cipela, svog iskustva i dajemo svoje mišljenje, a najmanje pol priče ne znamo.
Netko je malo prije zaključao topic i već sam se ponadala da je trajno. Ovak me samo dovodi u napast da komentiram, a zapravo nema smisla.
Iskreno - mene bi bilo sram ne platiti niti se javiti bar na razgovor da razjasnimo situaciju. Ja bih kao i alex pregrizla (dok još imam čime), izvukla lovu i smatrala to poučnom situacijom za idući put.
Ma da ovo cita i ministar zdravstva ne bi mu bilo jasno, kad nemamo pojma kakva je plomba stavljena na tricu, ni zasto je cistio bez pitanja i sve naplatio. Po meni, on nju ocito obraduje kao hzzo pacijenticu, ali je uspio progurati visokoestetsku plombu i skuplje ciscenje kamenca. Jer on tako zaraduje. I vjerojatno svakom to uvali. Umjesto da preporuci, pa da pacijent sam odluci da li ce skidati kamenac i da li ce staviti osnovnu bijelu plombu koju pokriva hzzo. Nego mene zanima: moze li se provjeriti ovo: ako ja odaberem visokoestetsku plombu i platim ju 250 kn, da li mogu doci do informacije da li je zubar slucajno prijavio da mi je zub popravio obicnom bijelom hzzo plombom i naplatio se i o njih?
nije mi radila kiretazu, sve sam rijesila odjednom i bez anestezije,nije mi toliko "raskopala" desni pa da je trebala ta masa!
mislim da je ovo samo malo temeljitije ciscenje,mislim da je u 2gom navratu koristila i ovaj neki pjesak o kojem se prica...sjecam se da je sestri rekla,dodaj mi sa okusom tresnje....:) predivno je mirisalo,okus i nije bio nesto....:lol:
Pa ljudi, zar je lidac pobjegla i neplatila? Zubar je otisao na godisnji i ici ce u njega kada se vrati raditi, do tad skuplja info da moze razgovarati s njim- da ne bude kao prvi put da ne zna ni sto treba pitati.
Potpis.
I također smatram da gubimo vrijeme uzalud pokušavajući razjasniti nešto a da pola činjenica ne znamo. Tko zna šta je točno bilo?!?!
Od kud je sad isplivalo rtg snimanje na uputnicu, a danima ovdje nagađamo da je možda posao odrađen kao privatnom pacijentu?!
U naslovu i dalje vrišti- zubar mi masno naplatio. To prvo nije točno i nije fer, a dalje da ne nabrajam.
A mislim da ne ni dotični zubar ne bi sebe dovodio u kompromitirajuću situaciju...
Pa jasno mu je valjda da ga pacijent može prijaviti i da će u tom slučaju nadrapati :mrgreen:
Enivej, nešto je šuplje u cijeloj priči, pa bolje da se ne petljamo... 8-)
Naravno da ne prijavljuje pojedine zahvate u HZZO. Zubar dobiva malu godšinju glavarinu i ugovorom sa HZZO-om je definirano koje usluge i sa kojim materijalima mora raditi besplatno.
Sve ostalo, iznad tog minimalog standarda svaki zubar, pa i socijalni, radi kao privatnik.
Tak je.
Evo tu sam našla popis stomatoloških usluga na koje pacijenti imaju pravo preko hzzo (ovisno o dobi - nije isto za djecu, odrasle i starije osobe):
http://www.stomatolog.in/site/zakoni...rica-hzzo.html
Ima toga na više mjesta na webu. Samo treba čitati. Poziva se na Narodne novine br. 2/2009 (ako sam dobro zapamtila).
Za dobrobit lidaćinog zubala nadam se da joj ovo neće biti razlog da sljedećih godinu dana ne ode kod zubara jer će jedino moći kod ovog novoizabranog (jer toliko dugo ne može mijenjati zubara osim iznimno ali onda mora pisati blat truć što mi se čini da neće biti slučaj).
Ovo je fakat postala sapunica.
Mislim da samo treba doci iduci put s novcima i reci da moli da je se iduci put obavijesti unaprijed ako nesto nije pokriveno od strane hzzo jer nije pri novcima. Svakom normalnom doktoru bi to trebala biti dovoljna informacija.
I dalje neka se fokusira da cim prije popravi sve sto treba popraviti i usvoji naviku redovnih polugodisnjih kontrola koje su sigurno besplatne i na teret hzzo.
Sve ostalo (ove csi istrage o tipu ispune i vrsti skidanja kamenca, a pogotovo da li je ili nije trebalo skidati kamenac) je mislim samo potencijal za jos veci nesporazum i nastavak loseg pocetka izmedju nje i zubara a to joj sad stvarno ne treba...
Ja se nadam da će Lidaćin otpor prema zubarima popustiti čim prije, jerbo mi se čini da nije do zubara nego do pacijenta. Ako te frka, zubar se može na trepavice postaviti, a ipak ti neće ugoditi.
Evo i ja sam totalna frka od zubara, ali sam ipak, unatoč strahu i averziji, uspjela naći zubaricu po svom guštu, koja je na dobrom putu da mi spasi jednu šesticu od koje sam se bila oprostila.
I spremna sam joj platiti puno više od 250 kuna da ugradi bijelu ispunu i sredi mi zub da bude, osim funkcionalan, i estetski.
Kako je krenula naša suradnja, čini se da će se moj osmijeh bijeliti do kraja ove godine kao nikad prije
Radim u zubnoj ordinaciji pa da se malo uključim u ovu temu.
Što se tiče dopunskog osiguranja ono ne pokriva troškove plombi, već samo participacije od 10 kuna koje bi inače platili.Plombe se naplaćuju od trojke na dalje ako želite bijelu.
Što se tiče materijala,vjerujte svi oni imaju iste materijale bez obzira što vam rekli (da imaju kvalitetnije), to nije istina.Cijene se kreću os 220 -370 kuna (to se odnosi na pacijente koji idu kod stomatologa kod kojeg su prijavljeni kao pacijenti). Čišćenje kamenca se ne mora naplatiti (obično se ne čisti više od dva puta godišnje, a način skidanja neka stomatolog prilagodi tim standardima a ne da vam priča bajke o posebnom skidanju ko da većina ljudi zna kojom metodom skida i onda vam naplati).Tražite račun za sve i onda ćete vidjeti da vam ga neće moći izdati, jer toga u uslugama nema pod naplatom.
Za privatne stomatologe je, naravno, drugačije i o tome ne bih komentirala.Ja radim u Domu zdravlja pa mogu samo reći kako je po zakonu o uslugama i odredbama Komore dentalne medicine.
No, sad se zubar valjda vratio sa GO, pa me zanima lidać da li si mu išla platiti dug i raspravila s njim situaciju?
Od trojke pa nadalje se placa. Dakle trojka je free zone
Neki dan sam bila kod zubara kod kojeg sam preko HZZO-a prijavljena. Jednoplošnu bijelu plombu na šestici platila sam 130,30kn uz račun, a morala sam i potpisati izjavu da sam upoznata s cijenom nadoplate za zahvate koje u cijelosti NE pokriva HZZO (pri svakom plaćanju bi se navodno takva izjava trebala potpisati i ostati u kartonu). Za čišćenje kamenca nije bilo nadoplate. Sljedeći put ću mijenjati dvije prastare amalgamske plombe na kutnjacima, jedna će biti velika (troplošna) i koštat će (nisam ziher jesam li dobro zapamtila) 219kn. Inače cjenik visi na zidu.
koliko placate bijele plombe kod socijalnog (HZZO) zubara?
meni je receno da je najjeftinija (najmanja ploha) 217 kuna (radi se o djetetu)
malo sam u soku, jer su prije par godina bile 70 kuna
Da, to su neke nove, strože smjernice za naplatu. Bijele plombe se plaćaju u cijelosti, ništa ne ide na teret fonda, i trebala bi biti ista cijena i kod HZZO liječenika i kod čistih privatnika (tako mi je rekla jedna med. sestra koja radi u stom. ambulanti).
Ja sam bilo prošli tjedan, 250 kn.
moj muž je platio 290 kn pred mjesec dana,
a onda ga počelo opet boljeti, i doktorica razbila bijelu plombu
250 s injekcijom
za mlječne zube nam naplati jednu plombu na dva zuba jer su malo pa nema obraza to računati kao dvije plombe - ne znam je li cjenik isti za mlječne i trajne zube
Ja plaćam 110 kn (nemam participaciju) bijele plombe. Baš danas bila