Citiraj:
babyiris prvotno napisa
Printable View
Citiraj:
babyiris prvotno napisa
Imam tu knjigu i dobra je - ima sve kaj trebaš, od objašnjenja kaj je kaj do objašnjenja zašto je dobro a zašto nije i naravno pokoji recept.
Ja ću kupiti i onu s receptima u Super knjižari.
Samo da me još i krene "otapanje" :mrgreen:
Krašova mi izgleda ko katranska hidroizolacija..fujCitiraj:
MGrubi prvotno napisa
Ajme, meni kraševa fina :P
Nego, ja sam mislila da jedino meni ne ide i sjedim cijeli vikend (i jedem, naravno :oops: ) i mislim se "blago curama na Monti topicu, sad su već mršavice, a ja nikako :lupa se po glavi: )...
I ja sam jucer posrnula :oops:
Bilo obiteljsko okupljanje, svega u izobilju, pale su dvije case Cole, tanka feta torte i jedna breskvica... Ostalo sam sve po propisima.
Ali danas nastavljam, sve je OK. Pa mislim, al nije bolje biti na dijeti uz pokoju iznimku, nego je prekinuti potpuno? Jedino ako vam je potreba za slatkim bas takva da ga morate jesti tri puta dnevno...
Mislim, nakon sto procitah knjigu, nakon Cole i slatkog gotovo da osjecam kako mi raste secer, inzulin, talozi se mast - gotovo da osjecam griznju savjesti i jedva se cekam vratiti na 'pravi put'. Drago mi je da je tako jer mi se stvarno opisani principi cine dobri i za liniju i za zdravlje. Nadam se samo da ce opcinjenost potrajati :) Ali mislim, da se i samo naviknem na integralno umjesto bijelog, opet sam dobro napravila...
Od istog autora još:
Dječja pretilost, Montignacovom metodom protiv prekomjerne tjelesne težine djece i mladeži ,(2005)
Kako mršavjeti uz poslovne ručkove (2000)
Jedem, dakle mršavim (više izdanja)
Montignacovi recepti i jelovnici ili Kako do vitkosti, zdravlja i vitalnosti (1996) --- tu ima najviše recepata
Montignacove tajne mršavljenja (2002)
summer, općenito, kad počnemo tako razmišljati definitivno smo na pravom putu. Ja gledam sebe:isfrustriranu kojekakvim redukcijskim dijetama, vječno nezadovoljna i gladna. Zabranjeno te mami jer ti je prehrana oskudna, reducirana do te mjere da štrepiš ili od gladi ili zbog neuravnotežene prehrane. I tu nema druge nego posrnuti. Ali moj ključni moment je bio kada sam shvatila da zbog jednog grijeha ne treba odbaciti sav trud. Idemo dalje, vremenom već kužimo da se bolje osjećamo kada ne griješimo, pa samim time griješimo manje. I treba si dati dovoljno vremena:npr, želim skinuti kile u slijedećih 6 ili 8 mjeseci. A najbolje se ne trpat u nikakve okvire.
Tko se ono, kod crne čokse, opterećuje kvantitetom? Zar se mora?
Pa ja mislila da se, ono, pojede koliko se želi? Dvaput sam je jela i oba puta (po principu šiš šiš, šiša lava miš) pojela svih 100 gr. Btw nakon toga sam izbacila večeru, ali samo jer zaista nisam mogla jesti...
Općenito sam skužila da Monty ne ograničava količine :? . Čak i za jutarnji kruh veli "otiđite i na drugi kraj grada po dobar kruh, ako treba, uživajte u njemu koliko god želite jer to zaslužuje, ali ga zaboravite u slijedeća dva obroka."
Za one curke koje za svoje dupe ne mogu odvojiti toliko vremena kao MGrubi :P , pa raditi neke fine umake i zaleđivati ih, kako bi to dupe bilo još više razmaženo :love: , predlažem poslužiti se Podravkinim sjeckanim rajčicama iz tetrapaka. Na maslinovom ulju malo crvenog luka, češnjaka, ubaciti rajčicu i pirjati dok ne ispari tekućina, dodati soli, bosiljka... što tko voli, i uz Barillinu integralnu tjesteninu - ručak za pet - tko voli salsu, naravno. A meni najprivlačnija činjenica je da je gotovo za tren oka.
Dajte još brzih i finih recepata, please. Ali da je kompletna klopica. Ponestaje mi ideja.
:P
pa ja ti uzmem 3-4 tetrapaka podravkinih rajčica i napravim umak
a za umak od špinata dobar je oni zaleđeni
i onda deep freeze i drugi put ne moram prati lonce
;)
Kapitulirala sam :lol: !
No, dobro, kakav ti je umak od špinata?
zapržim crveni luk na maslinovom ulju (bolje je s mladim lukom),
dodam smrznuti špinat, prodinstam 15-ak min (ako je svježi onda se mora lagano mješati dok ne pusti svoju vodu ili podlijeti s malo vode),
sol
gustoču reguliram s samljevenom integralnom rižom (mlin za kavu), ali treba paziti jer zgušnjava u duplo manjoj količini nego li npr. bijelo brašno
+koju kap mlijeka ili vrhnja
meni fino
Mislim da će biti i meni. Ali, nemam mlin za kavu? Smislit ću nešto.Citiraj:
MGrubi prvotno napisa
Nema nas baš puno ovdje :/ . Meni je danas četvrti dan i mogu vam reći da se osjećam odlično. Ne držim se još striktno svega, ali mijenjam navike (čitaj:nema slatkog).
Čitala sma malo po službenoj stranici i našla slijedeće:
Prvo, mi je jasno, u tu grupu recimo spada kuhana mrkva i dakle mogla bi se papati bez problema.Citiraj:
* These foodstuffs, even though they have high GIs, their pure sugar content (pure glucid) is quite low (approximately 5%.) Consuming these foods should not significantly affect blood sugar levels.
** There is practically no difference in the GIs of whole-milk products and non-fat milk products. It is important to keep in mind that milk products, even if their GI is low, have a high insulinic index.
Drugo se donosi na mlijeko i mliječne proizvode. Pa zar nije negdje napomena da se pije i jede samo ono što je obrano?
Ja nemam niti jednu knjigu, pa čekam da vi koje imate provjerite kako stvari stoje.
Pa u knjizi se govori o obranom i neobranom mlijeku, kao, uzmite svakako obrano. Tako se uz zajutrak bogat ugljikohidratima preporuca samo obrano mlijeko, jos bolje u prahu, a neobrano i djelomice obrano je zabranjeno (za prvu fazu gubljenja kg), a uz zajutrak bogat proteinima se dozvoljava i djelomice obrano mlijeko.
Kod nas, koliko znam, nema potpuno obranog mlijeka, samo djelomice. Ja koristim ono s 1% m.m. i ne razmisljam puno.
Inace, ja se osjecam skroz dobro, uopce nisam gladna... navecer pojedem malomasni jogurt s mueslima i meni je to super. Za slatkim nemam nikakvu potrebu, osim sto mi fali pice, sok, gazirano, jer vodu ne volim. A ni ne pije mi se zimi. Popijem zato veliku salicu Divke popodne, to mi je umjesto kave.
Summer :* .
Evo nasla sam negdje vec izvuceno iz knjige, pa mozda nekom bude korisno:
MONTIGNACOVA METODA
DORUČAK BOGAT UGLJIKOHIDRATIMA
- svježi voćni sok
- kruh od cjelovitog brašna
- nerafinirane žitarice bez šećera
- svježi sir (0% m.m.)
- jogurt (0% m.m.)
- obrano mlijeko
- kava bez kofeina
- kavovine
- čaj
- čokolada (>70% kakaa)
Zabranjeno: bijeli kruh, keksi, kroasani, pecivo, kolači, pekmez, marmelada, neobrano i djelomično obrano mlijeko, crna kava.
DORUČAK BOGAT BJELANČEVINAMA
- jaja na sve načine
- domaće kobasice
- hrenovke
- kuhana šunka
- sirevi
- obrano ili djelomično obrano mlijeko
- kava bez kofeina, kavovine
- čaj
Zabranjeno: bilo kakav kruh, keksi, kroasan, kolači, med, pekmez, žitarice, kava, čokolada, voće.
DORUČAK OD VOĆA + obrano mlijeko, jogurt
- naranče, mandarine
- jabuka, kruška, šljiva
- kivi, mango, grejp
- jagode, maline, kupine
- marelice, nektarine
Zabranjeno: banane, voćne salate u konzervi, ušećereno voće
RUČAK
Glavno jelo
– ribe, piletina, guska, patka, govedina, teletina, svinjetina, ovčetina, janjetina, konjetina (ne pohano)
– leća, grah, grašak, cjelovita tjestenina, bob, cjelovita krupica (s preljevom od rajčica, umakom od šampinjona ili ukuhanim povrćem)
Prilozi – mahune, brokula, patliđani, tikvice, špinat, šampinjoni, celer, blitva, poriluk, rajčica, luk, paprika, cvjetača, kupus, kiseli kupus, grašak, grah, bijeli grah, slanutak, sirova mrkva, zelene salate
Zabranjeno: cikla, kukuruz, kus – kus, krumpir, riža, tjestenina, kuhana mrkva, kroketi, uštipci, palačinke, toast, lisnato tijesto, pizza
VOĆNI RUČAK
– jabuke + 50g lješnjaka ili badema + jogurt
– nemasni sir + maline, jagode ili kivi
– dva tvrdo kuhana jaja + rajčica
VEČERA
– juha od povrća + mali omlet + salata
– tjestenina od cjelovitog brašna + umak od rajčice + salata
– voće + jogurt
– obrano mlijeko + žitarice
Napomena: Potpuno izbaciti bijeli kruh, kolače i slatkiše, alkohol, gazirana pića i sokove.
Ako jedemo ugljikohidratni doručak, u ostala dva obroka potpuno izbacujemo kruh.
možeš napisati recet za tu čokoladnu tortu?Citiraj:
fritulica1 prvotno napisa
možeš li poslati recepte koje imaš?Citiraj:
Sakedjo prvotno napisa
ja sam jučer bila cijeli dan na putu, a žnjupala sam sve po pe-esu, bravo ja :mrgreen:
jabuke, bitter čoksa, integralna riža sa sojinim medaljonima u umaku od paradajza
a doručak je bio pravi rudarski - 3 jaja na olfo omletu, malo sira (gauda) na prutiće i šnita pršutića
danas: juhica od karfiola, prokulice i brokule, sve zdruckano i uz juneći temeljac + malo vegete i peršina; zatim šniclek pajcekov pa ekipa iz juhe na lešo u zepterovoj varijanti (odvadila sam mrkvu i krumpir koju su moji jeli uz to - da li je moj dio kontaminiran?)
i da, molim prijedlog za sutra, tj. danas - radila bih nešto sa oslićem
Dakle, nakon dva tjedna 1,5 kg manje! :D Ne vjerujem da će dalje ići tim tempom, zapravo ne bih ni htjela, vjerojatno se jako osjeti izbacivanje slatkog i kruha u drugim obrocima. Trbuh mi je manji, a ja nekako lakša. I da, ipak počesto gladna. Ne mogu ja pojesti dva-tri jpgurta ili jabuke...
Kad već u umake stavljate samljevenu integ. rižu, ne može li onda po toj logici i inetgralno brašno, recimo jedna žlica razmućena u malo vode, jednostavnije je za napraviti, bar meni...
Buby, ja sam jučer jednostavno u pećnici ispekla filete oslića,dodala sol, češnjak i maslinovo i jela ih uz tonu kupus salate, jako je zasitno, nema one praznine na koju sam se već žalila.
Buby me danas na sms pitala za palentu... ja tuka nisam znala, iako sam doduše tako kasno vidjela da ne bi značilo ništa ni da jesam. Sori...
Ja sam počela šljakat i iskreno, sve mi se zbrčkalo, uopće ne znam kak da se sad uskladim s montijem, mm-om, malim, poslom, užaaaasssss...
I još na poslu besplatne pizze za gablec :roll:
Jučer sam žvakala suncokretove sjemenke...
nakon razbludnih blagdana, evo mene opet na vise-manje strogom montiju (citaj: slatkisi - 0 bodova - meni je to posebna pokora :roll:)
uglavnom, danas mi je 4. dan - pola kile male po vagi. imam plan neke 3-4 kg, ne vise. racunam jedno mjesec dana zivjeti bez slatkog.
apropos cokolada s preko 70% kakaa, vidjela sam negdje gore raspravicu o njima - fenomentasticna je ona mala kvadratasta, kvadratiš-praktiš, malo smedje pakiranje, preporucam probati).
danas: oslić lešo sa prokulicom, karfiolom i brokulom + maslinjak
onda, palenta može ili ne? nisam stavila
e da, čula sam i da ta čoksa snižava kolesterol
probala sam kraš, swiss, ritter
tiwica, ja sam navikla na posao vući tupperware sa svojom žnjupom, meni to neće biti problem
jedino kaj nemam vagu, pa idem kod susjede
planiram se sutra povagati, ali osjećam se lakše
jedem kruh onaj iz dm-a (produljene svježine): oni svi mogu? jel da? bum kupila i paštu njihovu
brijem sutra na paštu sa umakom od pomidora i maslinama :mljac: (juhicu bum izvadila iz frižidera, skuhala sam lončinu)
još me našto zanima - ja ništa ne radim sa lukom (a češnjak stavljam onaj granulirani), sa čime da zgusnem bolognese? prije bih smućkala malo maslinovog, brašna i vode
Priznajem danas sam varala. :oops:
Ali sutra počinjem rigorozno, iako se već osjećam lakše i poletnije.
Buby, palenta ne može, pa to je kukuruz, a on je koliko znam u crvenoj(zabranjenoj) grupi. Pa stavi malo integralnog brašna ili samljevene int.riže da zgusneš. Vidjela sam da netko radi bologneze tako da umjesto mesa stavi leću (ako voliš).
Ja sutra papam roštilj, vratina, gljive i svo moguće povrće :mljac: .
da, tako sam i mislila da palenta neće ići
niš, ubost ću integralno brašno pa sa njim malo zgusnuti variva i umake
bolognese sa lećom umjesto mesa? leću sam radila na varivo, do sada
daj me ne muči sa roštiljom :nono:
:D
5 dana i -700g
Cure i ja sam sa vama!
U septembru sam imala 30-ak kilograma viska, prosla par sitnih i groznih dijeta, prosla UNku, i sad imam jos zlih 8-9-10 kg da skinem, ali na dijete vise ne mogu.
Probala sam par njih posle un-ke, ali ni organizam vise ne zeli niti moze.
U sustini volim sve sto se jede po Monignacovoj dijeti, a danas mi je 3. dan i imam kilo manje (mada ko bi vec znao kad mi nedeljama idu 2-3 gore dole), ali me sada ni ne zanima brzi uspeh.
:*
još se nisam vagala; gladna nisam; jedem zdravije
znači, dobro sam ;)
ja sam prošla un-ovu; to se zove restrikcija - ovdje sam opuštena
upravo sam grickala sjemenke suncokreta; eno sada i lucije - tako učimo djecu zdravim stvarima 8)
Montignac za zgušnjavanje preporuča da se skuhaju šampinjoni, pa onda smiksaju mikserom, i umješaju u umake, variva i slično. Ne znam da li je to već netko spomenuo, ali on šampinjone opčenito preporuča u svim kombinacijama.Citiraj:
buby prvotno napisa
Ja sam na Montignacu već mjesec-dva, iako na drugoj fazi jer mi se prva čini malo prestroga za jednu trudnicu. Ali ono što mi je stvarno super je da sam puuuno manje umorna, i imam više energije. I dobivam točno po jednu kilu mjesečno, bez obzira na blagdane i slično.
šampinjoni su ok za dojilice?
:? zašto, pa ja se danas ubila u šampinjonima sa žara(+meseko, naravno :mrgreen: ). Buby???Citiraj:
buby prvotno napisa
(spominjala si vecer.Citiraj:
Tiwi prvotno napisa
uglavnom (nisam na dijeti) ja vec par godina ne veceram (ok, nekad mi se zalomi da smazem pola kile kruha sa pastetom i lukom ali... :oops: ) gladna jesam ali si napravim salatu od 3 paradajza, 1 krastavca, 1 paprika, 2 limuna, puno persina i maslinovo ulje. ne deblja a napuni ti zeludac do jutra :)
prije sam obavezno radila kokice (na ulju, ne one sterilne :lol: ) i sjela pred tv pogledat film, sad si rezuckam povrce i sjednem sa zdjelom na kauc i uzivam ;)
pa stoji mi od nekud u glavi da gljivuše treba opreznoCitiraj:
Irchi prvotno napisa
ma ja ih normalno jedem! nisam ni znala da bi mogle bit pod upitikom :)
(no koliko znam- oprezno s klincima, mogu imat grceve)
neke bebe reagiraju na gljive, neke ne, proljev, probaš pa vidiš ka i ostalo
eto ja mogu jesti gljive
mogu se kupiti one gljive u konzervi i zmiksati
ja za zgušnjavanje variva s mesom koristim samljeveni suhi grah ili leću (mikser za kavu :* ), a za zgušnjavanje povrtnih umaka ili variva samljevenu integralnu rižu ili graham brašno
ovaj recept mi se čini da je ok po Montiju :
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=34830
Evo da prijavim kako sam za sada ušla u rutinu samo s doručkom :lol:
No, ostaje mi onaj prokleti osjećaj gladi, i to cijeli dan, ništa ne pomaže (osim možda ćevapi u somunu) i sva sam luda već na to. Tako da me na kraju svega po cijeli dan boli glava...
Navečer ako sam gladna (recimo sinoć) maznem posni sir i malo jogurta (onog 0,neštositno) i dobro je, ali po danu - izludit... fino pojedem neku rižu ili nekaj ali nije mi to dosta. Očito moram još malo proučiti kuhanje po montiju Jedino ne znam kad ću to stić, sad kad radim... ma sva sam jadna.
Drago mi je da vama ide dobro.
tiwi, pa zasto jedes samo rizu? pojedi normalan obrok, ubi se od mesa sa povrcem, meso mozes na sve nacine, osim pohanog, napravi rizoto s basmati rizom, ribu...Citiraj:
Tiwi prvotno napisa
ako ne jedeš meso umjesto njega ide soja (proteini) + povrče
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=34859
ajmo ovdje ostavljati ideje ;)
u tjedan dana 2kg dolje :D
danas tek počela sa ribljim uljem (okus naranča) - jedva sam uspjela suzdržati bljuv; zalila sam sa iscjeđenim limunom i vodom i odmah smazala jabuku
e da, ako ne pojedem doručak 15-20min nakon voćke nego tek nakon vuru vremena, jel to bed?
da li mogu varivo od kisele repe sa malo špekeca unutra (a i pokojom kobasom :mrgreen: )?