Imam kredit i u rajfu, doduše tri puta manji... Ali sad kad kažeš za lepezu sad tek neću. Vjerovatno će mi se rata smanjiti za iznos lepeze...
Printable View
Imam kredit i u rajfu, doduše tri puta manji... Ali sad kad kažeš za lepezu sad tek neću. Vjerovatno će mi se rata smanjiti za iznos lepeze...
[QUOTE=kate;1691095]skratila sam kredit za 8 rata. da sam znala kako je jednostavan postupak radila bi to puno prije.
minimalno moraš imati cifru od 3 rate.
Please pojasni mi koji je to postupak u zabi? Mora li se doci u poslovnicu uplatiti, moze li se preko e-zabe obaviti uplata, treba li uplatu najaviti sluzbenici ili samo prebaciti novac za djelomicnu otplatu na račun od kredita preko e-zabe? Da li se moze uplatiti bilo kada u godini ili je najbolje u prosincu? Da li banka nakon uplate odmah i automatski obracuna ostatak glavnice i smanji sljedece rate ili i za to treba papirologija?
Hvala.
Obavili smo kod osobne bankarice, tako da ne znam za druge opcije. Dobiješ kroz nekoliko dana doma izvadak.
Ovo je za guiness danas: 5,793556
:shock:
nevjerojatno
Pala sam u nesvijest kad sam preračunala ratu.
I mene je jutros doslovno zabolio trbuh od muke kad sam vidjela tečaj. :-(
Meni je rata jučer sjela i radi smanjenja kamata koje je nastupilo ovaj mjesec ipak je manja od prošle, unatoč grozomornom tečaju.
Sad što će biti do 15. sljedećeg mjeseca - to stvarno više nitko ne može predvidjeti.
Ja se sve tješim da će do 25.-og (kad nama skidaju ratu) chf ipak malo pasti. A kamatnu stopu su nam smanjili sa 6.00 na 5.65 (moš' si mislit smanjenja). Kad smo dizali kredit, bila je 4.15%. I nisu dugo razmišljali o povećanju (odmah nakon prve rate su digli stopu).
Ja planiram opet u banku pitati imaju li u vidu ponovno smanjenje kamate ako tečaj nastavi divljati.
Možda se sažale.
svaki put kad otvorim ovaj topik stegne me oko srca, jer na prvom postu na ovoj stranici piše:-oCitiraj:
uzet će ti stan puntica
i sad se nadam da ćemo uskoro prijeći na novu stranicu, da ne doživim srčani udar :lol:
e da, još više se nadam da će franci prestati divljati :klasa optimist:
Dabogda nam na vrhu nove stranice pisalo: franak pao na 3,80 :mrgreen:
Da, razveselila sam se kad sam vidjela :roll:
:evil:tečaj opet divlja...popeo se u nebesa.:evil:.kako sam gore već pisala mm ne radi već skoro 3 god, imamo stambeni kredit u zabi (na njegovo ime) koji ja plaćam prebacujući novce sa svog računa svaki mj (ja sam u PBZ i ne pada mi na pamet preći u Zabu).Nakon razgovora s osobnim bankarom mm je dobio info da mu neće smanjiti kamatu jer ne prima plaću preko njih-ON NE PRIMA UOPĆE PLAĆU!!!taj dio ih ne zanima, rekli su kad primi plaću spustit će kamati (kao da on nebi volio primiti plaću..)...Imate neki prijedlog?Da pišemo u centralu mail, pismo,objasniti situaciju jer od ovih naših lokalnih bankara nema svrhe ništa tražiti...
Mene više postalo strah pogledati tečajnu listu :(
Ako ne zadovoljavate uvijete za automatsko smanjenje kamate (plaća u banci) onda suprug treba pitati tko ima ovlaštenje (osoba ili tijelo u banci) donositi odluku o promjeni uvjeta - tj. smanjenju kamatne stope - ili ako postoji procedura za takve zahtjeve (ponekad ima a ponekad nema). Nakon što saznate tko uopće ima pravo donositi takve odluke trebate poslati (preporučeno poštom - da se i službeno urudžbira) zahtjev s obrazloženjem i svim argumentima koji vam eventualno idu u prilog (npr. redovitost dosadašnjih otplata i sl). Paralelno, možete taj plan objasniti osobnom bankaru i tražiti da vas eventualno podrži ako ga/ju kontaktiraju vezano uz vašu molbu/zahtjev.
Na žalost, ishod nije izvjestan...
pužić - nemoj zaboraviti i opciju prebacivanja u eure, reprogramiranja na dulji period (makar to nije popularno) a u nuždi i moratorij od par mjeseci da se malo oporavite - i naravno, puno sreće tm u traženju posla...
Uz sadašnji tečaj franka?!:no:
Ja sam se raspitivala za prebacivanje kredita iz Zabe u RBA stambenu štedionicu, ali kad su mi ostatak glavnice prebacili u kune pa kune u eure, ispalo je da mi je kredit veći za oko 20000 eura nego kad sam ga podizala, a već ga tri godine otplaćujem!
Gle, ne znam koju ima ratu, ni glavnicu, ni rok otplate - ali piše žena da joj muž ne radi, da njena cijala plaća ide na ratu kredita - ne znam uopće od čega žive, ali znam da žive u stanu koji je pod hipotekom za taj kredit. Pa valjda joj je prva stvar osigurati da redovito otplaćuje ratu, ako treba otplatiti 10.000 eur glavnice više korz 20 godina to je 50-ak eur više mjesečno za otplatiti glavnicu (prosječno) - što je to spram rizika od rasta tečaja franka (naročito sada kad i rate u eur rastu zbog tečaja)?! Prvo uvijek treba osigurati likvidnost (da možeš otplaćivati ratu) a ovo s glavnicom je iskreno od sekundarne važnosti kroz tako dugi period... Živi se danas od novaca koji imaš danas, stan ti mogu oduzeti danas zbog neplaćene rate danas, a tada te i dalje duže za tu glavnicu u chf koja iznosi tih 10.000 eur/tj. 70.000 kn više nego kad je uzeta....
A čuj, nisam te struke, ali ako pričamo o onome 'danas', danas će imati situaciju da joj je glavnica u eurima puno veća, da joj je kamatna stopa za eure veća nego za švicarce, pa se pitam kako joj to 'danas' rata može biti manja?! Dugoročno gledano, možda... Ali ponavljam, nisam te struke, i ne provociram nego me zanima, možda se i meni ukaže neko rješenje.
Mi smo otplatili skoro četvrtinu glavnice (plaćamo četiri i pol godine od dvadeset, a plaćamo rate, ne anuitete) gledano u chf međutim kad se sadašnji dug preračuna u kune morali bismo po sadašnjem tečaju vratiti gotovo koliko smo dobili. Da ne kažem da nam je i leasing u chf ...
Moj prijedlog ide u smjeru da joj se više ne povećava značajno rata zbog promjene tečaja. Objektivno, ako netko ima dugoročni kredit u chf, i ako ga može otplaćivati, vjerojatno se isplati probati dočekati bolji omjer chf-eur i tada raditi konverziju. To može značiti još 2-3 godine, nema garancije kad će to biti.
Ali ako ne može podnijeti porast chf za još 10-20% onda mora nešto poduzeti. Da je napravila konverziju pred 6 mjeseci imala bi sada manju ratu, možda je ovo već sada neizdrživo, ne znam... Svaka priča je individualna, ovako preko foruma je jako teško ići u detalje. Na žalost nema dobrog rješenja pa treba birati najmanje zlo, po meni je to osigurati redovnu otplatu kredita, naročito ako zbog pada vrijednosti nekretnina ne može nešto iskemijati s nekretninama da se riješi duga ili bar značajno smanji ratu... Problem je naravno da ako ima kredit na 20g produženjem otplate se gotovo uopće ne smanjuje rata, problem je i da bi konverzijom u sadašnjem trenutku "cementirala" ratu na ovako visoku - ali glavno pitanje je da li si može priuštiti još jedno povećanje rate zbog tečaja?
Ma mene ova tema deprimira iako nisam osobno u ovim problemima... Držite se svi! :love2:
:love2: Drž'te gaće supatnici..... treba vjerovati u bolje dane....
ne znam koje bolje dane..
Prognoza za iduću godinu je da franak ide >6.
a da ti, puzic, ipak razmislis o prebacivanju u zabu i prebacivanje kredita na svoje ime? pusti ti sad sto mislis o njima, ako ti se isplati, isplati ti se i onda tako napravi. i ja sam prvo bila u zabi pa u pbz-u i na kraju stam. kredit digla u zabi i naravno prebacila se u zabu, sto drugo. deru nas i jedni i drugi, treba samo izracunati koji nas deru manje u konkretnoj situaciji i tamo otici, nema tu lojalnosti i neke, ne znam, 'ljubavi', o novcima se radi.
neto je pitao za raniju otplatu kredita - mozete u poslovnici u kojoj ste kredit digli, malo je brza procedura ili kod osobnog bankara, isto je zadovoljavajuce brzo. minimalna (isplativa) uplata je 5.000 kn jer je minimalna naknada 50 kn (1%). mi smo ranije uplacivali kada bismo skupili neke vece svote, medjutim to nema smisla, treba uplacivati svakih 5.000 kn cim ih se skupi jer i s tako malim uplatama znacajno skidate broj preostalih rata, ako ste u pocecima otplate, naravno, kasnije to ipak ide sporije.
i sretno vam svima s tim ludim frankom.
pužić
Moj savjet ti je da ne prebacuješ kredit na sebe. TM je već kreditno nesposoban, nemoj se dovesti u taj položaj ako ikako možeš - osim ako ste već ionako sudužnici.
ja sam vam dosla dati podrsku
i nadam se da ce se otvoriti nova stranica zbog puntice
Hvala Bogu što mi je rata kredita u CHF relativno mala, pa povećanje zbog tečaja nije prestrašno, pa mi je sve dok ne prijeđe 6 kn za CHF ok... Ali ta granica sad uopće ne izgleda daleko....
Evo i mene kao moralne podrške puntici :-) iako ni meni ne bi loše došla.
Ovaj mjesec rata preko 9.000 kn :evil:
pismo banci smo napisali, obavijestili bankaricu koja je rekla da ona nije za ništa nadležna vezano uz takve stvari (tipa žalbe, dopisa..) i da ne zna kome bi direktno trebali upititi pismo...poslat ćemo ga preko net bankarstva (valjda to neko čita) i poštom preporučeno u poslovnicu Os gdje smo digli kredit-voditelju i u zg u centralu. pa valja će to netko pročitati..što se tiče prebacivanja u Eure ne dolazi u obzir jer smo računali kako bi to izgledalo, sve što smo do sad dali u zadnje 4 g bi bacili u vjetar još bi nam se glavnica povećala...Također ne želim prebaciti kredit na sebe jer kako je netko već gore rekao to bi nas eventualno moglo zakopati jer bi onda oboje bili kreditno nesposobni (ovako ako se u dogledno vrijeme nešto pojavi povoljno možda mogu ja dići novi krediti i zatovriti ovaj..ko zna što nosi vrijeme). Inaće rata nam je prije 4 g kad smo dizali kredit bila 2600 kn, a sad je 4600 , stan naravno na hipoteci...a što se tiče kredita nismo semaknuli s mjesta tj jesmo-umjesto da nam se za 30 % samnjio dug, povečao nam se, a redoviti otplaćujemo rate...
stvarno ne znam kud to sve vodi, samo se nadam da će u dogledno vrijeme franak početi padati i da je ovo sve samo umjetno stvoreno..navlakuša da se od ljudi uzme što više, da se ljudi iscrpe, prebace kredite u Eur, pa će se onda s eurom malo igrati...tako je bilo i prije 4 g kad smo dizali kredit..kamate su u chf bile za 2,5 % povoljnije od eur i navlačili su nas sve da uzmemo kredite i chf-pa ko bi lud tada uzeo u eurima dugoročni kredit ako je toliko razlika u kamati..no, eto ispalo je da su pametniji bili oni koji su ostali "vijerni" euru nego mi "naivni" koji smo upali u zamku...ne znam kako vi, al ja vjerujem da je sve to umjetno i namjerno napravljeno, jer da država zaista želi pomoći ljudima onda bi mogli srediti i ovo na naki način...
Kad se samo sjetim da su nam nekad krediti (stambeni plus leasing) bili oko trećina mjesečnih primanja, a sad nam pojedu sve (franak porastao, recesija pokopala mnoge klijente) tako da smo u stalnoj borbi da se održimo. Skidam kapu MM-u koji daje sve od sebe (i uspijeva) da guramo mjesec za mjesecom ...
Pa je li moguće da pada? S 5,93 prošli tjedan na današnjih
5,791828
i ja sam u čudu, samo neka neka tako nastavi ili barem ostane na ovome.
zadnja rata nam je bila za objesiti se, 1250 kn veća od prve :roll:
I ja sam izvan sebe od sreće što chf pada.
već sam imala svakave primisli o tome kako da odem napraviti neki nered u Švicarsku da malo narušim tamošnju stabilnost :lol:
ja pišem ovaj post kao zadnji na ovoj stranici, i nadam se da će još neko nešto napisati jer još uvijek prvi post na ovoj stranici prijeti da će mi uzeti stan 8-)
molim da sljedeći post bude pozitivan, nešto u stilu chf pada, bar ćemo imati neku pozitivu kad počnemo čitati od početka stranice
i molim moderatore da me ne brišu jer NISAM ot, radi se o mom psihičkom zdravlju :-)
evo onda još moralne podrške :)