Preseljenje i dvojezicni vrtic
Trenutno se lagano pripremam za preseljenje u inozemstvo. Ono sto me malo muci je tamosnja situacija s vrticima - dakle, na raspolaganju su nam samo privatni vrtici, a ti su gotovo svi ili dvojezicni (eng + lokalni jezik) ili iskljucivo engleski (u sklopu international schools). Kako je moj konacni plan da curica ide u drzavni vrtic od iduce jeseni tj. primarno na lokalnom jeziku, bitno mi je da ga nauci pa bih je do tada upisala u neki od tih dvojezicnih programa. Trenutno "zna" samo hrvatski (ima 2,5 godine) i ne pokazuje neki pretjerani interes za engleski iako joj ponekad dam i nesto sadrzaja na njemu (ali malo).
Ima li smisla da jos ovih par mjeseci prije preseljenja pokusam je nauciti bar osnove engleskog, da umanjim sok i olaksam komunikaciju kad krene u taj novi vrtic, ili je bolje prepustiti se jednostavno situaciji, jer ce vjerojatno zbog okoline ionako mislim brzo prevladati ucenje lokalnog jezika (tv, parkic, ducani,...) sto mi je i prioritet, a za engleski (po meni) ima vremena za uciti...
P.S. Ni ja ni mm ne znamo lokalni jezik pa nam to nije opcija za uciti je, engleski znam relativno dobro...