:lol::lol:
Printable View
joj, i od kolača "mitologiju" pravite!
evo jedan receptić za KRAŠULJKE;
3 jaja ,25 dkg štaub šećera,1 margarin,pola kg oštrog brašna,25dkg mlj. oraha,25 dkg čokolade nasjeckati,pola praška za pecivo zamijesi i radi čim manje kuglice,peci 10 min na 170 stupnjeva
Mi smo na popis dodale jos i zobene kekse i cokoladne kuglice s kardamomom.... Frendica megalomanka, a ni ja nisam daleko... Uglavnom, ne znam gdje cemo skladistiti sve te kolace, al bacila sam oko na kolicine i bit ce ih preko 10kg. Mozemo slobodno svadbu organizirati. S tima da ona svako malo pita, "oce nam to biti dovoljno? jesi sigurna?"
a te kuglice od piškota ? može recept?
Danas sam uspjela napraviti:
- kuglice od oraha s cimetom
- kuglice od mrkve
- zrna kave
- kokos-roladu
- bajaderu
- tijesto za gingerbread keksiće (sutra pečem)
- hot chocolate on the stick ('stick' stoji u tim kockicama, ali je smjesa još uvijek puno mekanija no što bi trebala biti i nekak mi se čini da to baš i nije trebalo tako izgledati.. ajd, barem je fino pa će se dati iskoristiti :))
Sutra imam neke obaveze po gradu, ali mislim zamijesiti kore za mađaricu i medenu pitu te tijesto za 4 vrste kolačića te napraviti kuglice od ananasa i kokosa. Prekosutra su na redu kreme i glazure i mislim da sam gotova... ne da mi se više.
Ja sam zasada ispekla zobene i pojela ih skoro sve danas za doručak, ostatak pečem u četvrtak i to navečer...
Dakle zobeni su opet na popisu....
ajme MS, čitam te, i ne znam da li ti se više divim ili sam više " zavidna" na takvoj organiziranosti i umijeću!
samo sam to svratila reći...
Flopice, da si me danas vidjela kako sam radila, počevši time što sam ujutro sam tražila što bih mogla peći i printala sam te recepte i još se dugo nisam mogla odlučiti što ću i kako ću...), vidjela bi da nemaš razloga niti za divljenje,niti za zavist - ovo su, naime, sve kolači koji se rade tako da se pomiješaju sastojci i onda oblikuju; ništa posebno niti komplicirano jer sam se razvlačila, muvala okolo i potratila cijeli dan, a mogla sam već sa svime biti gotova da sam bila organizirana :).
Unatoc samokritici MS je iskusna pekacica/oblikovacica kolaca.
uf, da se uključim - Mala Sirena ja sam danas pravila one tvoje mekane božićne kolačiće i nikako nisu dobro ispali. odnosno, ukusni su, ali su išli kao kuglice jer nije bilo šanse da ih režem kalupićem. lijepilo se sve na sve strane. negdje sam nešto fulala u receptu :-(
no, bitno da su ukusni :-), sad idu na ukrašavanje
ja sam za vikend napravila s djecom
kokos cvjetiće - trebale su biti kiflice, ali je tijesto ispalo pretvrdo , pa su napravili dećki cvjetiće koje ćemo spajati nutelom
kekse na kalupe
kekse na mašinu
limun zvjezdice
šape
kekse za išlere - kremu ću sutra.
sutra sam sama, pa mislim napraviti vanilin kiflice, orag roščiće, kuglice id oraha i čokolade,pijane kuglice od piškota,rafaelo,
čoko-koko kuglice, i kekse od kokosa sa bijelom čokoladom.
ako mi ostane vremena prije predstave u školi, zamjesit ću i kore za mađaricu.
onda u srijedu napravim kremaste, kuglof i orehnjaču, u četvrtak slane stvari i gotovo...
Je li ti tijesto odstajalo barem jedan dan?
Trebalo je dosta brašniti kalupe, a prema potrebi dodati još brašna ili jako brašniti podlogu.
Je li ti ispalo jako tvrdo? Zbog tvrdoće tih kolačića ove godine sam odustala od njih, ali sam napravila nešto slično po drugom receptu, samo sam začine stavila kao u ovom jer mi je okus super (to ću vidjeti danas kako će ispasti).
Isprobala jučer - mislim da sam stavila 5 dag brašna manje (nije mi se dalo otvarati novu vrećicu) i ispali su mrvicu mekši nego bi trebali pa nisu baš idealno formirani, ali svejedno, moj sin kaže da su mu to najbolji keksi koje je ikad jeo... Hvala! Uz praksu ću ja to sve savladati.
I da - NE ide istiskivanje na masni papir, baš moraju ići ravno na lim, za papir se ne mogu zalijepiti.
ja sam za sad napravila:
zvjezdice
paprenjake
medenjake
one puffice (i opet ih nisam probala)
danas planiram:
kore za madjaricu (to nisam nikad radila i ne znam da li cu plakati ili se radovati :roll:)
mozda probam napraviti te zobene kekse
bajaderu
inace sam u subotu imala brdo ljudi doma i nisam im dala da mi potamane zvjezdice, ispala sam grozna, cak je i MM molio da ce kupiti druge za bozic :-o, na kraju sam se skoro rasplakala i jos se osjecam fuj.
ali covjece ne da mi se opet to mijesati, pa cekati u frizideru, pa vaditi, pa peci, pa ljepiti dzemom.
uglavnom rekla sam MM-u da nagodinu izvoli kupiti kolace za bozic, da se ne mucim :P
kao si stroga. :D
Ja sam te zvjezdice radila duplu smjesu, pola se pojelo odmah , ostatak sam zamrznula (i spasila do Božića).
He he he... moji su za sada do kraja uništili prvu rundu crne salame s bademima i 90% kuglica s čokoladom i kokosom. Moram ponoviti - dečki su obećali da će pomagati (stariji melje kekse, mlađi mota kuglice) pa nek uživaju... Prije sam spašavala, sad ništa - nek jedu.... Moram još samo išlere od sitnih napraviti, a i oni neće biti dugog vijeka. Uglavnom se odmah ne pojedu oni kolačići koji su bolji kad odstoje (medenjaci, raspucani kifli...) ali ne opterećujem se time.
ma sve mogu jesti, ali bas zvjzdice ne. to mi je nesto najnaj za bozicno jutro. i ja i BC ih obozavamo.
sirius ja sam pekla 4 doze :oops: i uvijek mi ih fali.
a sigurna sam da se potiho pojela bar jedna. ko male pcelice su.
ali u subotu nas je bilo 6 odraslih i 5 djece. osale bi samo mrvice.
ja sam stigla na pola puta - čupavci, šubare, lješnjak trokutići i vanilin roščići su gotovi
prošli tjedan sam radila princes puffiće, crno-bijele kekse sa damijeneštoslatko bloga i kekse s krokantima, ali toga više nema :-)
Naš meni kolača: ABC torta(prefina, predobra i jako jako brza i jednostavna)
Berlinski keksi
Mađarica( nezaobilazan gost na svakoj fešti)
Lažne kremšnite
Mogu li zamoliti ove recepte?
Ja se jos uvijek odlucujem sto cu sve raditi... s tim da pokusavam raditi ono sto mogu s curama...
Pocela sam danas prije posla (u pola 5) sa filom za napolitanke. Popodne cemo to nafilati i raditi one cokoladne zvijezdice ili islere...
Jesu li ti keksi s kokosom dovoljno tvrdi da ih se moze i valjati ili iskljucivo na aparat?
IŠLERI - ima netko dobar recept?
keksi s kokosom se rade na špricu - tijesto je dosta mekano.
pišem recepte samo dok dam doručak djetetu
i za išlere.
Svaki dan vas čitam al nikako da nešto napišem.
Smišljam i razmišljam jer sam alergična na jaja a Larica na KM i lješnjake.
Odluka je pala, kokos rolada i čoko- kuglice, mađarica i vanilin kiflice to sve bez jaja ( umjesto lješnjaka staviti ću bademe).
Ideja za kremšnite na Novu naravno bez jaja / krema od vanilin pudinga, samo se skuha da bude tvrđi da se dade lijepo rasporediti :)
Kako MM obožava kremšnite, nema prigovora na kremu sa oudingom umjesto kuhane sa jajima :)
A moja draga prijateljica / susjeda će ispeći 2 kg kolača sa jajima :)
Tak oda nitko neće biti zakinut
ja bih molim te receptice za ovo!!!! hvala
a evo jedan isproban receptic za zdravije kekse! (neka odstoje dva dana, budu finiji!)
200gr integralnog psenicnog brasna
50gr sezama
100gr mljevenih badema
100gr maslaca
100gr meda
sok jednog limuna
sve zamijesiti i rukama oblikovati male medaljone (napravite loptice , pa ih zatim malo stisnete, jel' da). peci nekih 10-12 minuta na 170°C
Može neki provjereni link za zvjezdice s cimetom? Znam da su se neke cure klele da se njihove tope u ustima pa ih molim da podijele znanje.
lucija, napisala sam ti ja ranije recept, moja majka ih radi tako i super su.
mene isto zanimaju zvjezdice s cimetom...
curke, ako danas napravim lagano slane čokoladne kekse (ove http://damijenestoslatko.com/?p=812) i zobene kekse, oni mogu stajati do Božića?
Meni je ovaj recept za išlere super:
Išleri by SUNCE
Tijesto:
20 dkg brašna
14 dkg margarina
7 dkg šećera u prahu
1 žutanjak
3 žlice kakaa
Priprema:
Umijesiti, izrezati okrugle oblike s čašom ili kalupom i peći. Hladne lijepiti s kremom.
Krema:
1/2 litre mlijeka zakuhati gusto s brašnom, umiješati 11 dkg margarina, 3 štange čokolade i šećera po želji. Slijepljene kolače umočiti cijele u čok. glazuru.
Samo si mislim, htjela sam ih lijepiti sa ganache kremom, tko zna jel bi to valjalo....? A s obzirom na klince, možda upotrijebim nutelu 8-)
babyboys, hvala, prekasno sam vidjela.
to je ovo, je l' da:
evo tražene zvjezdice :
CIMET ZVJEZDICE
3 bjelanjka
25 dkg šećera u prahu
1 žličicu mjevenog cimeta
2 žlice limunovog soka
25 dkg sitno samljevenih badema
u čvrst snijeg od bjelanjaka umješati šećer u prahu i mutiti dik smjesa ne postane sjajna. 3 žlice odvojiti za ocaklinu. u ostatak umješati bademe, cimet i limunov sok, pa to tijesto staviti u hladnjak na sat vremena. razvaljati pola cm debelo na površini posutoj kristal šečerom, pa vaditi zvjezdice, premazati ih odvojenom ocaklinom i slagati na lim, pa ostaviti na zraku, najbolje preko noći, sutradan ih peći na 225 °c, 4-5 minuta, paziti da ocaklina ostane bijela.
- meni su najfinije s bademima, ali radila sam ih i s orasima i skroz su mi ok. sve sastojke možete povećavati i smanjivati po volji.
je , to je to. ja sam ih radila ranijih godina, maoja mama će ove godine.
evo traženi recepti
LIMUN ZVJEZDICE SA ŽELEOM
300 g brašna
200 g šećera
1 jaje
125 g maslaca
sok i naribana korica limuna
sve sastojke zamješati i izrezivati zvjezdice.
ja sam na ovome ostala. u originalu se još dvije i dvije zvjezdice spajaju nekakvom kupovnom glazurom od limuna, premažu s njom i stavlja se žele bombon od limuna.
ja ču ih spajati nugat kremom i ako mi se bude dalo, umakati u bijelu čokoladu.
KOKOS KEKSI S BIJELOM ČOKOLADOM
300 g maslaca
200 g šećera u prahu
125 gustina
350 ml kokosova mlijeka (ja stavim obično mlijeko i žlicu kokosa)
prstohvat soli
vanilin šećer ili aroma vanilije
500 g brašna
100 g bijele čokolade
kokos
istucite maslac sa šećerom, dodajte gustin i mlijeko, pa sol i vaniliju, i na kraju prosijano brašno.
smjesu stavite u špricu sa zvjezdastim nastavkom i na lim istiskujte trake 10 cm duljine
pecite 10 minuta ili dok keksi ne dobiju svjetlo žutu boju.
rastopite bijelu čokoladu pa keks po duljini do pola umočite u čokoladu i uvaljate u kokos.
- našla sam i jedne kokos kuglice bez mlijeka u prahu, pa evo recept:
KOKOS KUGLICE
150 G BIJELE ČOKOLADE
2 ŽLICE RUMA
50 G KOKOSOVE MASTI( U MASLAC DODAJTE AROMU KOKOSA, DOĐE NA ISTO)
100 G KOKOS BRAŠNA
otopite čokoladu, dodajte sve sastojke u nju , pa ostavite da se malo ohladi i oblikujte kuglice i do posluživanja držite na hladnom.
ČOKO KOKOS KUGLICE
20 dkg keksa
10 dkg kokosa
25 dkg štaub šećera
1 vanilin
3 žlice ruma
3 žlice putra
10 dkg mliječne čokolade
1,5 kavena šalica vode
sve osim kokosa i keksa prokuhati i u vruće umješati kokos i kekse
kada se ohladi, oblikovati kuglice i uvalajti u kokos
Ja se spremam raditi i Rafaello kuglice po novom receptu bez mlijeka u prahu. Nisam još probala raditi, pa ne mogu reći iskustva iz prve ruke, ali evo:
0,5 l mlijeka
6 žlica gustina
250 g margarina
250 g štaub šećera
300 g kokosa + kokos za posipanje
100 g mljevenih lješnjaka
Skuhati mlijeko i gustin.
Posebno izraditi pjenasto margarin (na sobnoj temp.) sa štaubom.U mlako mlijeko dodati izrađeni margarin, kokos i lješnjake.Ostaviti u hladnjaku da se dobr ohladi i raditi kuglice.
babyboys - zakaj ne otvoriš slastičarnu?
Bome bi i marta mogla, Mala Sirena isto....apricot ni ne spominjem...Ima vas.... Svaka čast!