Saft tikvice, idem skuhati rižu i napokon je stigao mladi luk. Jeee
Radit ću kolač od naranče.
Printable View
Saft tikvice, idem skuhati rižu i napokon je stigao mladi luk. Jeee
Radit ću kolač od naranče.
Sutra čimulice na lešo, popečci od prosa i povrtna juha.
Ovo si pišem sada, da ne zaboravim što cu kuhat.
Nas su ove viroze zavrtile u nekoj cudnoj okrepljujuce-dijetalnoj kombinaciji menija
Dakle, svaki pon neka od nas krenula bi s temperaturom, to je bio signal za kuhanje pilece juhice.
Pa je meni tjednima glasio ovako:
pon - pileca juha, kuhano pilece meso, pire, umak od paradajza/hrena
uto - od ostatka mesa napravim rizoto, salata
sri - spinat, pofezne
cetv - tu bi se vec oporavili, dohvatili bi obicno neku mesinu
pet - ribice
sub - juha od tikvica, pecenka, najcesce pureci zabatak, krumpir i mrkvica, salata
nedj - juha od mrkvice, krumpir u tepsiji, salata
Sinoć sam uništila makarone sa sirom. Takoreći ispali su kao tjestenina u umaku od tijesta. :roll: Previše bešamela, premalo sira. Sada ću morati nabaviti goleme količine paradajza i češnjaka da ipak to nekako provarim sljedeća dva dana.
u petak je kod nas bio rižot s porilukom i gljivama,
subota: lignje, pečeni batat i poriluk, lešo brokula i ćimulice
nedjelja: mesna juha, faširanci na gradela, pire, salata
ponedjeljak: oslić, varivo od mahuna i graška
danas: pečena piletina s krumpirima i batatom
nedjelja:pohanci,ječam,proso i salata od krastavaca+juneća juha
ponedjeljak:seitan,restani krumpir i zelena salata
danas:varivo od kelja i neke fine šunkice
Stavila sam peći kruh od rižinog brašna, malo izmijenila recept i dodala još pšenično brašno. Uglavnom, nisam se držala uputa. Trebalo je staviti da se diže jedno tri puta po sat vremena, a meni se dizao samo kvasac i onda tijesto nekih 10 minuta. Nadam se da neće ispasti potpuni fijasko. Nakon toga pravim gljive s jajima.
Tijesta s germom zahtijevaju strpljenje. Kad ti se ne da, ostavi tijesto da se diže prek noći u frižideru. Ali mora biti bar polovica pšeničnog brašna.
Kod nas danas gulaš od junetine iz ekspres lonca, s mrkvom i mahunama + špecli i zelena salata. Subota je dan čišćenja pa obično imam takav ručak, bez komplikacija.
Glede dizanja tijesta s germom u frižideru, nisam napisalq da treba biti u zatvorenoj posudi dovoljnog volumena da ne zbriše van kad se digne.
Nije nešto ispao, ali bu se pojelo.
ja danas cufte radila, predobro su ovaj put ispale ! napravila za dva dana i super.
Poslano sa mog SM-G355HN koristeći Tapatalk
Trebam savjet. Ne znam pripremati ribu. Al nikako. Mi to doma nismo skoro uopće pripremali, samo onaj panirani oslić, i ja sad ne znam djetetu speći ribu.
U pećnici sam probala, više se skuhala nego spekla. Na tavi se spržila, skoro karbonizirala.
Što je bitno kod toga? Puno ulja? Na tavi? U pećnici?
Mislim nikad neće ispast ko na gradelama...
U čemu je problem ako bude malčice ko skuhana kada je u rolu?
Ja bih ovako: oslić file natankat maslinovim, češnjakom, peršinom i ako ima ružmarina, u foliju i u peć.
Koju ribu pripremaš?
Ako je mala riba, ja ju pečem u tavici, a ako je velika u pečnici. Ne treba ti velika temperatura, a i brže je gotova nego meso. Ako pečem u pećnici onda ju prvo pokrijem folijom da se ne zasuši, a na kraju je otkrijem i zapečem. Treba naravno biti nauljena.
jučer: rizi-bizi, pečena puretina, coleslaw (slata od zelja, mrkve i majoneze)
danas: ostaci od jučer, + saft od šampinjona i tijesto, salata od zelja
sutra: pileća juha, mladi krumpir, kopar sos, salata (zelena ili matovilac)
preksutra: pileća juha, dinstano kiselo zelje, restani krumpir
A koliko dugo je pečete u pećnici? na kojoj temperaturi?
Koliko dugo u tavi? Jel u puno ulja?
Ne kuham ništa. Ima juhica od jučer.
Mahune varivo i pileće bijelo meso s curryjem.
peterlin kako napravis ovu piletinu s curryjem? kakav to bude umak?
Joj, nije to umak nego samo začin... Ja samo piletinu prženu na naglo posipam curryjem kao što bi posipala crvenom paprikom. Moj mlađi sin to obožava. Ispržim da dobije relativno rumenu boju, ali da se ne presuši, pa tek nakon toga solim i posipam curryjem. Obično stavim i grančicu ružmarina ili lovorov list, što mi se nađe pri ruci.
Ako hoćeš da bude umak, uzmi pakiranje vrhnja za kuhanje. Kad je piletina pržena, izvadiš komade mesa u zdjelu, a u tavu frkneš vrhnje za kuhanje (2 dl) i 1 žlicu curryja, razmiješaš i pustiš da se zagrije skoro do vrenja. Skineš s vatre i umak preliješ preko mesa. To je dobar način da bijelo meso ne bude suho.
Pileća juhica, pileći saft + tjestenina, kiseli krastavci, sladoled
Išla uzeti pile za malu, pa sam ostatak bacila na ulje, dodala vina, soli, papra, currya, i češnjaka. U svoj rapsodiji mirisa još sam ga na kraju zašpricala limunom. Čista improvizacija, a rezultat je prihvatljiv. Jestivo je, ali nije sada da svršim od užitka. Uvijek se nekako nadam da će jelo takvo ispasti, ali ne.
Za svršavanje ti u ovom receptu fali - ružmarin. To je klasika.
Idem pogledati ima li štogod na coolinarici. Ima: http://www.coolinarika.com/recept/pi...-bijelog-vina/
* * *
Da pitaš moju djecu, oni bi izjavili da fali soja sos (to ponekad napravim, mariniram piletinu u soja sosu ALI NE SLATKOM TAJLANDSKOM nego klasičnom) i onda ispržim.
E, ružmarin, nikako da se sjetim pribaviti ga.
Soja sos čuvam za striktno vegetarijanske recepte, ili sushi kada ga radim u rijetkim prilikama. Koji je isto vegetarijanski jer mi se gadi sirova riba. Imam samo slani tamari.
Ružmarin za piletinu ja donesem od mame (svježi), operem i smrznem, narezan na 4 prsta duge grančice. Ne stavljam ga previše i tu grančicu izvadim prije serviranja, jer ima laksativni učinak. Nezamjenjivo za piletinu i janjetinu, a dobro ide uz puretinu i kunića.
Suhi je isto dobar, ali ni blizu kao svježi.
Btw. imala sam ga na balkonu, krasna velika tri grma, ali su mi se osušili prošlog ljeta. Neki dan sam posadila novi mediteranski aranžman: ružmarin, smilje i lavandu. Ružmarin uredno čerupam za kuhanje. Imam ga i ispred zgrade ovdje, ali tam se motaju susjedovi mački, pa mi baš i nije špica filma.
Soja sos koristim s mjerom i ne ide mi u svako jelo, ali kad djeca trebaju nešto sama skuhati, jedno od jela koje znaju pripremiti je piletina iz woka (ta koja se marinira u soja sosu). Tamari je super.
Stigao mi ružmarin. Još da se primi.
Danas ovo:
http://www.kingarthurflour.com/recip...alzones-recipe
Neloše.
Dinstana paprika, pile, kukuruz, sve začinjeno curryem, chillijem, dodan tamari. Okus je bio odličan.
Evo našeg jelovnika u zadnjih nekoliko dana:
petak - povrtna juha, pohano pileće bijelo meso, krumpirovi njoki u umaku od batata i maslinovog ulja
subota - bakalar na bijelo
nedjelja - tradicionalna juha od telećih kostiju (s domaćim rezancima koje mi napravi susjeda, ja sam prelijena za to), ćevapčići, pire krumpir, razne salate i sirovo povrće (zelena, paradajz, rotkvice, mladi luk)
ponedjeljak - mlado zelje u umaku od rajčice+unutra dodan kuhani grah, pečenice
danas - varivo od krumpira i unutra jeger i češnjovke (to je meni prejako, pa ja jedem ostatak teletine iz juhe od nedjelje), mlado zelje na salatu ali nema ga dosta, pa će biti i zelena
sutra - đuveč (imam doma patlidžan, tikvicu, paradajz i papriku pa ću to skuhati s rižom u ekspres loncu), uz to po svoj prilici faširanci
Eggplant: http://thumbs.dreamstime.com/z/purpl...o-42426928.jpg
Evo, ima i bijeli, taj baš izgleda kao jaje: http://www.ruralintelligence.com/ima..._White_egg.jpg
Inače, mislim da u Americi svaki patlidžan zovu i eggplant, a u Engleskoj zovu aubergine. Nema veze - fini su jedni i drugi. Ovi američki su često manje vodeni i imaju tvrđe meso.
a normalnog su okusa? Gorkasti?
Normalnog su okusa. Manje su gorki od naših klasičnih.
thx Peterlin!
Fora je recept, ali mislim da ću normalni pizza nadjev stavljati, nekak mi ne šmeka patlidžan u to ...
Paradajz juha
Smeđa riža i umak od povrca
Puding od tapioke sa cokoladom i visnjama
Ja sam koristila obični ljubičasti, jer sam prvo uzela patlidžan, a tek onda tražila što ću s njim, a jedini prijevod koji Google nudi je eggplant, i recepti idu za patlidžan koji god. Okus kad se speče nije gorak.
jučer sarma (zadnja iz friza)
danas francuski krumpir (ipak nisam imala sve sastojke za pizzu)
sutra grašak+piletina+knedlice na jušnato
četvrtak pohano meso uz korabica čušpajz