Je tako je, kako ne.
Ako sam za nešto sama kriva, onda je to što uopće ponovo dolazim na ovu temu.
Printable View
Zuska :lol:.
A da mi je da pozivim jos 200 godina, pa da vidim kako je 89% europskog stanovnistva muslimanske vjere. Uvijek sam mislila da ce nas kad tad smlaviti kapitalizam (kazu da kapitalizam jede svoju djecu). Al mozda nam i Islam dode glave. Vidim spas u Amerima koji ce nas doci osloboditi i vratiti nam izgubljenu demokraciju. Nadam se samo da imamo dovoljno prirodnih resursa da se Amerima bude isplatilo ratovati. Mašala. Ili da kazem MšāʾšāʾAllāh.
BB , zasto mislis da to nije realno?
Po meni je to vrlo realno jer biti ce vise onih koji imaju vise djece.
Vise djece koja su odgajana u duhu odredene kulture, religije i obicaja.
Vrlo jednostavnom matematikom se moze vrlo lako izracunati koga ce biti manje.
Moćemo mi ovdje drobiti što i kak hoćemo, ali meni se više živo hebe za ikakvu toleranciju kad mi nađu bombu tu u Pasingu gdje redovito šećem sa djecom.
Ili što dijete nisma pustila u kazalište sa vrtićem u utorak, jer moraju ići u-bahnom. Kaj da se ne bojim jer se zlo hrani strahom??!! Pišam na to kad je život mog djeteta u pitanju. I točka, debela.
Neke su ovdje debelo izgubile dodir sa racionalnim.
Cak i da ta kultura pregazi trenutnu europsku kulturu (a 200 godina mi se cini premalo za pregazit, ajmo reci 2000 godina, ili od prosvjetiteljstva, ili uzmite stoljecevkoje god...
Ali mislim da "njihov" nacin zivota nije sukladan zapadnom kapitalizmu. Ako su zbilja dosli samo zato jer je ovdje ekonomski bolje, moraju se pocet ponasat kao zapadni covjek (obrazuj se stalno, radi, radi i samo radi), da si kupe novi ajfon, veci stan i bolji auto... Ja zbilja ne mogu zamisliti ekonomski jaku europu, koja koliko znam nema bas toliko nafte da moze svoje stanovnistvo prehranit samo od nje, ako je osnovna jedinica drustva obiteljska struktura koju cini zaposleni muskarac (koji ignorira deadline jer je vrijeme za molitvu) i njegova zena i 7+ djece (ili cak vise zena x 7+ djece). Mogu kulturom i/ili nasiljem i/ili natalitetom pokorit domicilno stanovnistvo, no od cega ce zivjet? Ekonomski gledano, kakvo bi to drustvo bilo, od cega bi privredivalo? Kako ce ovi zadnji imigranti uci u trenutno europsko trziste rada? Ova prva generacija vjerojatno u pomocne, najmanje placene poslove (ne racunajuci par sirijskih lijecnika i ovih 50% koji ce zivjeti od kriminala). Ako se oni, ili tek druge generacije misle izdignut iznad najmanje placenih poslova, obrazovat ce se u sekularnom skolstvu. Vec ce tu otpasti dio indoktrinacije. Ako zavrse skolu, dobiju dobro placen posao, omilit ce im se zivotni standard vise od 7 djece. Sto su drustva ekonomski bogatija, nizi je natalitet.
Ne znam, recite vi meni, kako zivi Turkinja 3. generacije u Njemackoj? Skoluje se ili je kucanica sa sedmoro djece koja zivi od socijalne pomoci? Ne one iz vase ulice, nego statistika? Koliko se posto Turkinja 3. generacije u Njemackoj skoluje, a koliko radja djecu?
Osim ako se ne dogodi neko masovno pretvaranje nemuslimanskog stanovnistva u roblje, a sto bi sve financirali šeici, ja ne vidim drugi nacin prevladavanja islama nad europskom kulturom. Pa nad trenutnim europskim nacinom zivota ne moze prevladati ni krscanstvo.
Nemoj Bubilo da ti ja počnem odgovarati na pitanja. Pričaš o nečemu o čemu ne znaš. I to možeš prodavati samo nekome tko ne živi u Njemačkoj.
Šafran žao mi je što vam se to dogada.
Probaj ove priče i tvoje kalkulacije prodaj jednom Nijemcu ili jednom od vrlo malobrojnih integriranih Turaka. Satrali bi te.
Ne prodajem nista. Filozofiram na filozofskom.
Vec sam vise puta pisala da vjerujem u statistiku. A vi stalno pricate o svojoj ulici i svojoj skoli.
Daj neke podatke o 40 godina Turaka u Njemackoj.
Ne treba meni sažaljenje Bubilo, to neće zaštiti život moje djece.
Beti je vrlo pametno odgovorila. I točno. Zborji sve te kvartove, škole i ulice o kojima svaka od nas priča širom Njemačke, pa možda onda slika postane nešto jasnija.
Naravno. Samo terorizam i organizirani kriminal zajedno mogu više uništiti nego izgraditi, a nije im cilj tu izgraditi nego uništiti.
Lako je uništavati. Nisi svjesna koliko civilizirano razmišljaš :) Ako netko rađa, odgaja bombaše samoubojice onda ne mora brinuti od čega će živjeti, ne? Ako su žene samo objekti za reprodukciju ili nagradu tih istih samoubojica onda nije baš važno kako i koliko dugo žive, ne?
Da bi čovjeku bilo stalo da dobro živi i dugo živi prvo mu mora biti stalo do ljudi oko njega i cijele zajednice inače, zaboravi...
Bubilo ja sam se oko ove tmeatike nadavala podataka i statistika i previše, i ne bi to više ponovila, a jok. Jer pazi sad, kad se želi uvjeriti nekoga da je crno zašravo i bijelo i statistika njemačkog saveza se počne dovoditi u ptainje i relativizirati...ma mislim.
Laka vam noč, i ćeim vama prije svega radi vaše dijece da ovo nikada ne dođe u Hrvatsku.
Ok, onda ce ovdje za sto godina biti vecinsko muslimansko stanovnistvo.
Idem se sekstat s muzem.
Safran, ne zalim te, nego mi je iskreno i ljudski zao zbog toga sto vam se dogada, i nije to zaljenje nego hug. Ako se ne slazemo u stavovima, ne znaci da ne mogu razumijeti da ti je tesko. Laku noc.
Nisi me razumjela, i pojasnit ću. Ne vjerujem u tvoju iskrenost prema mom strahu za moju djecu, jer mislim da si od onih ljudi uz još nekolocinu, bar po tvom pisanju na ovom topicu, koja će negirati i rat u Hrvatskoj kao agresorski samo da bi dokazala svoj point u datom trenutku. Osim toga krajenje je degutantno u ovakvoj situaciju servrirati kao odgovor, pa ja samo filozofiram na filozofskom. Stoga.
Nadalje. Tražila si statistiku, pa evo je i to friške. Gdje se školuju stranci u Njemačkoj! S time da odgovorno tvrdim da SVI imaju JEDNAKE šanse. Na svakome pojedinačno ostaje kako će te šanse iskoristiti.
anteil-auslaendischer-schueler-an-allgemeinbildenden-schulen-in-deutschland
Statistika je i više nego poražavajuća. Gotovo polovina svih stranca u Njemačkoj prije svega i najviše pohađa većernju školu i to na prvom mjestu HAUPTSCHULE, škola kojoj je drugo ime škola za propalitete.
A ti sad sama dolje vidi, koliko ih uopće pohađa regularnu gimnaziju i regularnu realschule.
A imaš odmah i vrtiće. Poražavajuće i katastrofalno. I onda su Nijemci krivi što dijete dođe sa 6 godina u školu i pada razrede jer ne zna njemački.
Plus još oni koji uopće ne pohađaju nikakvu školu i koji je ne završe, čak ni tu Hauptschule koja traje 2 godine, a od te dvije, praksa iznosi jednu godinu. Dakle, i moje 5-godišnja kćer bi je završila.
O da, pun je internet toga, a i poznanik mi iz prve ruke priča kako nije neslana šala.
Ali zaobiđena neće ostati niti Hrvatska, a ni Europa.. Već sam pisala, i to upravo na ovom topicu, kako su Arapi u velikom shopingu po Europi.
evo-zasto-arapi-i-turci-tri-puta-vise-investiraju-u-srbiju-i-hrvatsku-nego-u-bih
ISIS je tek početak.I kriminalna organizacija, sa njima je lako. Teoretski, ne. Vidimo da čak i sa sankcioniranjem kriminala najdenom imamo problem kada se radi o muslimanima.
No, biti će interesantno doživjeti koliko će bogati šeici, svi redom fundamentalni muslimani, biti spremni na ustupke, pogotovo tamo gdje postanu većinski vlasnici.
Kako će se tek to sankcionirati.
Ovo sam gledala nedavno, ne doduše cijelo, ali realtivno dobro je obuhvaćeno.
Bosnia: The cradle of modern jihadism?
bbc-objavio-uznemirujucu-reportazu-o-bosni-tvrdi-da-je-moderni-dzihad-nastao-upravo-ondje
naravno totalno skraćena i iskasapljena verzija na hrvatskom, ali point se može iščitat.
Kao što rekoh. Pojma mi još nemamo čemu smo otvorili vrata.
Ok, hvala, primljeno na znanje.
šafran, ne znam šta bi rekla..kad živiš u strahu za život, prije svega svoje djece, ma ne možeš tu više ni govoriti o nekom kvalitetnom životu..ajde ti sad pusti svoju 20g kćer na izlet u pariz, bez da crkavaš od straha..oš od bombe, oš od taharrusha..
mi se žalimo na hrvatsku (ne kažem da nemamo puno razloga za to), ali imamo, barem za sada, ono najdragocjenije -sigurnost - mogu izaći trčati po nasipu navečer, mogu prošetati sama Zagrebom u jedan ujutro bez straha, još uvijek se ne bojim ni dijete pustiti samo na trening..hoće li moje cure u svojoj odrasloj dobi to isto moći, ili će se bojati izaći iz kuće, baš me tuga uhvati kad krenem o tome razmišljati..i ne, ne mislim da ćemo ostati pošteđeni, bosna je tu, a i svijet je globalno selo..
Čitala sam da je velika većina kelnskih izgrednika iz zemalja maghreba..oni su se valjda prišlepali izbjeglicama iz sirije, jer koliko znam, nemaju pravo na azil..znači bolje kontrole i instant vraćanje onih bez izgleda na azil su mogli možda i spriječiti to što se dogodilo..ne znam..
A u tome je i najveći problem što su se svakakvi od svagdje prikrpali izbjeglicama iz Sirije i kad su pokušavali kontrolirati granice i te ljude koji ulaze onda su baš ti ljudi bili najglasniji i najagresivniji sa :' open the gate ' jer su svjesno znali da inače ne bi nikad ušli i prešli tu granicu, a zapad je ispadao nehuman i ovakav i onakav jer jadni samo zele proci dalje.. Da ne pričam o namjernom uništavanju svih osobnih dokumenata pa laganju policiji o svojim osobnim podacima ( na svakoj granici druga priča), kupovanju krivotvorenih..itd..
I sad ti koji svjesno znaju da nece dobiti azil i rade sranja jer valjda nemaju šta ni izgubiti i usput si malo krate vrijeme , zabavljaju se i zarađulju pljačkajući.
Njemačka je već počela vračati neke( navodno 200-tinjak svaki dan) u Austriju, ovi će u Slo, a oni nama u Hr i ako su se tu prvi put registrirali-ne znam kome će ih onda Hrvatska moći vratiti... Ako nemaju nikakve papire, ne mogu dokazati da su iz npr.Pakistana - onda ih ni Pakistanci nece primiti natrag..
Haha, to vracanje je sad nesto za sto se s nadom hvatamo ko za slamku, ali nejde to tako lako. Ima nacina kako izbjeci i to tako jednostavnih da covjek poludi. Jedan izbjeglica se u avionu nije htio zavezati, a policija ga ne smije dirati. Gospon izasao iz aviona i ostao.
Deseci tisuca ostaju jer ih njihove zemlje iz kojih su dosli ne zele primiti nazad ili fale neki certifikati.
Pa ajde ih vrati!
komentari ispod su užas živi.
ne znam kad ću slj.put otvoriti link na index.hr
komentari bilo kog člaka su živi užas
ne samo na indexu nego na svim portalima
Ipak marokanci i alzirci nacelno imaju pravo na azil.sad nesto razmatraju da bi njihove zemlje; kao i afganistan i pakistan, pa cak i neke dijelove iraka proglasili sigurnim zemljama porijekla..al sama birokracija je spora, a gdje je tek provedba svega toga..
Koliko ja znam, Hrvatska je registrirala izbjeglice i imigrante, ali podatke odbija proslijediti drugima, te smo zbog toga i opomenuti od strane EU.
Ostojić je rekao da ne želi dati podatke da se ne bi desilo da ih nama sve vrate jer Hrvatska nije prva zemlja ulaska u EU već Grčka.
Ja vam samo ne želim da se to dogodi, Hrvatska se sa time sigurno neće moći nositi.
Ne samo ovdje na forumu, već i u javnom životu je očito koliko su naši ljudi nespremni za takvo što, pošto je predodžba o stvarnoj volji i želji za samointegracijom stranca općenito vrlo nejasna i maglovita.
Te prije svega kopleksnost uzajamnog prihvaćanja kutluroloških i vrijednosnih podloga, posebno onda kada one dolaze iz određenih dijelova svijeta, a koje su suštinski u potpunosti različite, plus još kada se tome doda i ona vjerska komponenta koja je vrlo često podcjenjivana.
Što bi moglo neposredno uzrokovati prilično veliki šok i za hrvatsku desnicu, ali posebno za hrvatsku lijevicu.
I još ako se tome priobroji opće nezadovljstvo građana u Hrvatskoj, ekonomsko i poličko stanje, a usporedbi sa Njemačkom, situacija bi mogla postati vrlo ozbiljna.
Dežulović http://www.oslobodjenje.ba/kolumne/m...ica-o-sarajevu
pretužna priča, ne samo o Mahiru nego i o nekadašnjem prekrasnom gradu Sarajevu.
Mene je Sarajevo ljetos strašno razočaralo, odemo tu i tamo jer imamo prijatelja i rodbine, da na cijeloj Baščaršiji a bome ni u krugu od 100 m od nje nismo mogli popiti pivo po tim pasjim vrućinama. i mm je prije kojih 25 godina pohađao školu na Iliđi, dok su još škole bile "multikulturalne" i normalne.
Drage cure, ja ću riskirati i malo se obratiti jednom djelu koji ovdje sudjeluje na temi, a vi premjestite ako mislite da nije dobro došlo.
Kao vjernica potražila sam odgovor na svoje dvojbe i brige oko ove situacije u Crkvi i obraćanjima Pape Franje na temu. Ono što mi je ostalo u srcu je da moram djelovati na mjestu gdje jesam u svijetu, u skladu sa svojom situacijom, a za ono što nije u mojem djelokurugu moliti Boga da pomogne i utješi, vrati nadu.Osobno za mene znači da se ne vodim strahom nego ljubavlju, da ne dopustim da stranac ili netko u nevolji naiđe na smrknuto lice ili da projurim kraj osobe u potrebi u žurbi. To znači i da isplaniram i namjenim vrijeme, sredstva i sve što mogu za pomoć, ali dajući istovremeno i smješak, radost i nadu osobe koja svoje čvrsto pouzdanje ne temelji na promjenjivim okolnostima nego na Radosnoj Vijesti. Ostalo moram prepustiti s povjerenjem službama koje su za to nadležne i kroz građanske dužnosti utjecati koliko mogu da svatko u nevolji bude primljen kao od Majke Tereze i istovremeno svatko zaštićen od zlonamjernih ili opasnih.
Imam dovoljno posla! Nemam vremena osuđivati druge. Niti novopridošle niti one koji ih dočekuju.Christa Maeves psihijatrica kaže da se najviše zabrinemo nad Afrikom kad nas čeka čišćenje svojih ladica koje su tu kraj nas. :)
Moj muž je trenutno stranac u nečijoj zemlji. Dočekala ga je divna dobrodošlica jedne male zajednice. <3
http://m.cambridge-news.co.uk/Cambri...ail/story.html
Evo malo pozitivnih iskustava
Nisam bila u Sarajavu, samo ga znam po uvijek ludim pričama, najdivniji i najprijateljski grad bivše Juge, ali sjećam se Travnika, zavoljela sam taj grad odmah.
Ono što je Sarajevo danas čujem od ljudi odozdola, to je neki drugi grad, neki drugi ljudi. S negadašnjim Sarajevom nema mnogo veze.
Vrti mi se ovih dana po glavi kako bi muškarci s Balkana reagirali u slučaju Kölna. Nijemci su nešto drugačije štrikani od Južnjaka, pogotovo Balkanaca.
A da li smo baš spremni na toliki nivo tolerancije i leiberalizma da i Zagreb ili Beograd za koje desetljeće postanu kao današnje Sarajevo, pa vrijeme će pokazati kao i uvijek.
A ne bi trebali prodavati, kao što je slučaj po Vojvodini, Somboru, Kiseljaku...Njemačka ekonomski nije na dnu da bi prodavala kuće, imanja i čitava naselja. Za sada se radi o udijelima u koncernima.
Angie sinoc sam htjela staviti ovaj tekst ovdje, Sarajevo sam vec spominjala koliko se sjecam (ili sam htjela, ali sam odustala, ne sjecam se vise), a sto se same teme tice, moji strahovi s pocetka teme su se, izgleda, obistinili. I dalje cvrsto stojim pri tome da izbjeglicama treba pomoci, ali ostaje pitanje sigurnosti i integracije. Nekako mi se namece pitanje, je li integracija uopce moguca ? Jesmo li kao drustva (dakle govorim o drustvima generalno, jer pojedinaca ima svugdje ovakvih i onakvih ) toliko razliciti na svim nivoima da je suzivot nemoguc ? Je li Europa premekana i pretolerantna da se suoci sa ljudima koji ne mare za vrijednosti koje Europa njeguje ?
Europa je i ovo : https://en.jrs.net/index
rehab, na pitanje da li je integracija moguca- integracija donekle da, asimilacija ne. No to nitko niti ne trazi.
Integracija (tu bi sad mogla nadrobit, ali probati cu ukratko: Ovi koji nisu radikalni i koji su obrazovani, njih necemo niti primjetiti, osim opticki.
Ovi drugi: djeca koju dohvati da ovdje prodju bar nekoliko razreda skole nauciti ce njemacki i to je to. Raditi ce i drzati se "svojih", strogo prakticirajuci vjeru i blagodati vlastite kulture. Ovi koji su dosli kao odrasli, nauciti ce mozda koju rijec njemackog i isto tako boraviti u svojoj etnickoj zajednici, mrzeci zapad. A kad mama bude isla u skolu na informacije, povest ce svoje 8-godisnje dijete da joj prevodi, ili uopce nece otici. A nije da mama ima priliku nauciti njemacki...nema. Jer ne smije raditi, a ni njoj samoj ne pada na pamet druziti se sa nevjernicima. Mala djeca ce ici u muslimanske vrtice gdje (prema studiji nedavno) skoro uopce ne uci njemacki, nego im se usadjuje mrznja prema zapadu, potice se segregacija.
Grubo receno: ovi slicniji nama se nece isticati, ovi drgi ce samo uroniti u gomilu takvih istih koji su vec ovdje i nastaviti zivot koji su vodili npr. u Afganistanu- sa svim, po nas, losim stranama te kulture. I to ne moze nitko promijeniti.