a čuj, peterlin, moglo bi potrajat. a do tada?
Da
Ne, iako imam mogućnosti
Ne, jer nemam mogućnosti
Ne znam
Pa ta grupna silovanja na javnim mjestima su završavala smrću u Indiji i kojekuda po svijetu! Kakvo šlatanje?! To je ritualno nasilje ukorijenjeno u tradiciju.
Usporedbu sa satom vjeronauka neću ni komentirati.
Nema tu velike mudrosti. Sjetim se uvijek onog posta koji je Mojcanapisala, kako je svojevremeno u svoj stan primila izbjeglice - ženu s djetetom, doslovce s ceste. Puno godina kasnije čula je završetak njihove priče i bio je to happyend. Eto, to bi trebalo napraviti. Svatko od nas bi mogao razmisliti što osobno može. Po sitno. Nažalost, nemam nikakav posao koji bih mogla ponuditi takvim ljudima, ali za smještaj bih se još i snašla, ovako kao Mojca. To bih mogla.
Bojim se da to sne rješava radikalizam; u džihad u Siriju odlaze ljudi rođeni u drugoj generaciji imigranata na Zapadu, kojima ništa materijalno nije falilo, imali su i mogućnost obrazovanja itd. , pa što ih je to vuklo u Siriju?; neimaština sigurno nije. Sve materijalno se da riješiti, ali kako nekog natjerati prihvatiti vrijednosti društva u koje je došao, a on to jednostavno ne želi?
to se odnosi na mene, pretpostavljam, pobojala sam nakon što sam pritisla "prihvati" da će se shvatiti kao opravdanje za bataclan i ostalo što je slijedilo
želim samo reći da se situacija zaoštrava s obe strane, svi se osjećamo ugroženi, a mlađi naraštaji se s obe strane odgajaju sve više "u desno"
i to može voditi samo ka goroj situaciji
niš osobno. nisam uopće pamtila tko je spomenuo. mislim da je sadržaj našeg vjeronauka sve samo ne desni odgoj. A na skali radikalizma izjednačavati nauk kod kojeg ups moraš na ispovjed jer si napravio nešto što nije po nauku i vehabitske škole i radikalni islam koji otvoreno uči djecu da žene nisu ljudska bića i da je poželjno raznijeti se bombom da bi se u raju iživljavao na ženama onako stvarno nije pošteno.
A to se upravo događa u UK trenutno. Dolaze pod jednake kontrole susreti katoličke mladeži i podrumske radikalne škole za obuku. Mislim teško žabu u vodu... U Norveškoj su oduzeli djecu nekoj ala Duggari protestantskoj obitelji zbog radikalizacije. Jer su hodali okolo obučeni ko Moje pjesme moji snovi.
Tako da mislim da radikalna lijevica trlja ruke u ovoj situaciji. Jedva dočekali da izjednače sve vjere kao neprijatelje naroda.
Koliko god nisam praktični vjernik, slažem se da se ne mogu izjednačavati katolička i muslimanska vjeroispovijest. Ako je kršćanstvo u povijesti i bilo krvoločno, to je sad stoljećima iza nas.
Sad bi se moglo skrenuti s teme. Ali probat ću ukratko. Nikako ne pokušavam izjednačiti naše vjeroučitelje s isis-ovim bombašima ili što god slično može ispasti iz ove prepiske. Ne izjednačavam nikog s nikim, jer se jednostavno radi o prekompliciranoj situaciji i jer treba izbjeći generalizaciju.
Ali, ono što se meni čini da je najveća razlika između kršćanske i katoličke vjere u ovom trenutku standard vjernika. A kod nas standard kreće na dolje. I bojim se da nam treba samo jedan rat da iz Biblije i kršćanskog nauka izvučemo radikalne ideje o Svetom ratu, maču ognjenom i mnogo toga što nam je kroz povijest već znalo pasti na pamet.
Odgovor na ova zbivanja - od izbjegličke krize do bataclana i Kolna - za mene ne može biti zatvaranje granica pred ljudima koji bježe od rata. Konačno, ako se još sjećam vjeronaukanije kršćanski poslati ljude natrag u skoro sigurnu smrt. Rješenje mora biti u jakoj i odlučnoj akciji protiv prijestupnika. Naravno, reći ćete da je to teško - možda je, teško je i primiti izbjeglice, lakše je zatvoriti se u svoje čahure i podići zidove oko sebe, ali je li to zbilja ono što ti savjest kaže da je ispravno?
Ne mogu garantirati ništa, ali vjerujem u razum...
Nakon svega što sam uspjela popratiti, mislim da bismo se ipak trebali zapitati zbog čega policija nije na vrijeme zaštitila svoje građane? Kako je moguće da se u centru velikih gradova satima događaju situacije na koje bi policija trebala reagirati? Nebitno tko su nasilnici.
I to u vrijeme kad cijela Europa diže stupanj sigurnosti.
Ne bih više išla na to da nisu znali, da nisu bili spremni. Cilj je daljnja radikalizacija. I opravdanje politika koje će uslijediti.
Pročitaj Kuran i Bibliju i sama usporedi ako te ta tema iskreno brine i zanima. Brinu li te specifično katolici pročitaj Katekizam jer mi imamo jasne granice u tumačenju Biblije.
Križarski ratovi su imali veze s političkom ulogom tadašnje Crkve, ali utemeljenja u nauku ne. A i Crkva se odrekla i ispričala čak i za to.
Ti ne vjeruješnekom tko nešto ispravi, ispriča se i ne ponovi 500 godina? A čime bi te onda netko mogao uvjeriti?
moj je bog jači od tvog
Ja bih podcrtala- u Njemačku je ušlo 1 000 000 izbjeglica. Izgrede u Kolnu je izvelo njih valjda 100-200.
I ja ne mislim da to što se događalo nema veze s Islamom i njihovim odnosom prema ženama, ali to je jako mali broj ljudi koji na taj način tumače stvari.
I njih se treba jako oštro sankcionirati.
Katolička crkva sa svojim odnosom prema ženama ima putra na glavi koliko hoćeš. a tvrditi da su se zadnji ratovi u ime ovog "našeg" boga vodili prije 500 g je doista preuzetno.
neću se referirati na prvi dio tvog posta i mač ognjeni. raznih strahova imam i sama i samo mi fali produbljivati i proširivati ih tuđim strahovima. eto tebi, lijepo, tvoji!
a ovaj dio koji sam citirala, ne znam jesi li pratila raspravu od početka? ako nisi, da, uglavnom svi se slažemo da se ne trebamo začahuriti i da treba zbrinuti izbjeglice iz ratom zahvaćenih područja, nikakve barikade, nikakve žice. da registracija i pojačan nadzor ulazaka.
tako da, bilo bi dobro da se više odmaknemo od te točke.
zuska, hoćeš reći da policija namjerno nije reagirala upravo da bi potpirila javnost i opravdala svoje buduće postupke prema prijestupnicima azilantima ili uopće azilantima?
Pa naravno, nema garancije. Meni je jasno i da je ljudska priroda takva da kad mu je dobro, čini dobro i dopušta individualizam, a kad mu je loše čini strahote i apriori uništava svakog tko je sumnjiv na bilo koji način. I sve religije imaju "uputstva" za beskrajnu i nedostižnu ljubav i samoodricanje, a s druge strane za krvoproliće i rat protiv neistomišljenika.
evo ako nisi ovo vidjela, pogledaj https://www.youtube.com/watch?v=fCQ0svB0UUU
Nisi mi odgovorila na ono pitanje o savjesti![]()
Pročitaj malo povijest inkvizicije i vidjet ćeš da su to bili standardni sudski procesi u to doba, na žalost i većina postupaka ima korjene u narodnom praznovjerju i poganskim obredima. Najviše halabuke se dizalo u katoličkim zemljama, a najviše žena su za to vrijeme potamanili pragmatični protestanti. I u hrvatskoj djelovi s većinskim reformacijskim utjecajem i preko 60% žena!
Marija Terezija koja je tome stala na kraj u našim krajevima imala je itekakvu podršku Katoličke Crkve!
I zato je Papa Ivan Pavao II molio oprost u ime KC.
Vjernici čija se Crkva odrekla loših postupaka i molila oprost je sumnjiva zauvijek, a SDP koji nikad nije spomenuo odricanje od totalitarnog režima sa stotinama tisuća mrtvih, mučenih, protjeranih je ugledna organizacija od povjerenja.
Hm?
Ne znam, postavljam pitanja koja se logično nameću.
I ne znam je li stvar (samo) u azilantima.
Činjenica je da su građani dobili poruku da policija nije sposobna osigurati sigurnost građana. I da su radikalne skupine dobile ohrabrenje da se "sami pobrinu za svoju sigurnost". To me plaši jednako ili čak više od ISIL-a.
Pisala sam istovremeno.
Ja otpočetka teme nisam za zatvaranje granica. Ja sam za aktivnu pomoć na terenu gdje se rat događa, za podizanje izbjegličkih kampova on face of the place, za slanje svih vrsta pomoći, za iskrene otvorene pregovore i sređivanje stanja. Pronto. A ne kad se milion ljudi u useli na glavu.
I tada bi bilo izbjeglica i azilanata, ali onih koji doista nemaju kud: ranjeni, bolesni, djeca i majke... Ja bih da ih dovoze vojnim helikopterima i da ih uzmemo doma ako žele tu ostati i poštovati našu civilizaciju, ako ne čim su zdravi punoljetni via, ciao!
Hm, čudna mi ta logika; pa zašto bi ih onda uopće bili primali, osiguravali sve što treba i to za milijun, ako ih sada žele "prepustiti" desnim ekstremistima?
Daj molim te. Zbrajaj sama. Emigracija 45-95 + Goli otok+ deportirani volksdeutscheri+ .... Sve znaš.
A primaju ih i dalje, 3000 dnevno i dalje ulazi u Njemačku.
a ne znam, nekako ne vjerujem da je moguće iskonstruirati tako neke zavjere bez da izmanipuliraš situacijom sasvim.
meni bi ta teorija više imala smisla da ih je netko angažirao da namjerno rade nered. onda ajde.
A šta ih trebaš angažirat? jel one u indiji netko angažira? Malo se praviš ćorav, a oni rade što im se radi..
pošteno
priznat ću evo da sam raspravu do sad površno preletjela, pa možemo se onda i odmaknuti od te točke, samo ne znam čemu onda isticanje islamskog radikalizma?
Pkiula, ti me stalno šalješ da nekog vraga čitam. A pročitala sam svašta. Ne da mi se o tome previše raspravljati, ali ovo što kažeš da su protestanti prestigli katolike po broju žrtava zvuči kao kad se danas prepiru koliko je točno ljudi stradalo u "našim" a koliko u "njihovim" konclogorima (ako sad navedem neki određeni reći ćeš da uspoređujem KC s Jasenovcem pa nećemo nikad završiti). Još manje razumijem ovo o korjenima u "poganskim" obredima - kakvo je to opravdanje? I da ne dužim dalje o KC i njenoj povijesti, na kraju mi skoro stavljaš u usta tvrdnju o SDP-u kao uglednoj organizaciji od povjerenja. Povuci to brzo![]()
Ne, ne znam. Ako nemaš neki suvisli izvor, članak ili istraživanje, ne piši budalaštine samo da nešto napišeš. Jer ovo nisi napisala kao svoj stav, nego kao nekakvu povijesnu činjenicu. Ako se za izvrtanje povijesnih činjenica ne dobiva opomena, a za pisanje vlastitog stava da, onda o čemu pričamo. Moderatori?
Pa dobroPriznajem da trabunjam širok šor stil.
Hoću istaći da su katolici fin i pristojan puk koji hoće na miru pjevati svoje pjesmice o lađama i da nećemo da nas se trpa u isti koš sa svim i svakim kako kome paše Eto![]()
Je, je, vidjet ćemo tu finost uskoro.
Tvoju sigurno ne. Ne rapravljam s neduhovitim i nepristojnim ljudima.
Tvoj se potpis odnosi na mene direktno.
Moderatori nek slobodno procijene je li veća uvreda neposredna opasnost pd inkvizicije ili to da je Jugoslavija bila tamnica naroda.
Naravno ako dobro ne iskompilirate prijavu po dobrom starom običaju.
kako je ovo krenulo ispast će da je Tito osnivač isisa
a možda je i lažirao vlastitu smrt i sad rukovodi svim ovim, u nježnoj dobi od 123 godine
Ha čuj, ako Rolling Stonesi još pjevaju možda Tito Naser i Nehru još vode UN![]()
Ma nisam mislila bukvalno izbrisati.
a jel bi ih udomila da znas da te ( i to vrlo ocito) preziru? Da znas da se slazu sa idejom da nevjernike treba pobiti? Da su afganistanci i imaju dva sina, a ti dvije krasne kceri u pubertetu? Da ti muskarac odbija pruziti ruku jer si nize bice?
Ideja tko njega kamenom ti njega kruhom nije losa, ali ona nece iskorjeniti mrznju koju radikalni islamisti imaju prema nevjernicima.
A IS- ovci nisu vise normalni ljudi- barem se za djecu koja su kao klinci zavrsili u njihovim Training camps. To sto su oni prosli je prestrasno i oni su sada isprogramirani roboti za koje drugacija stvarnost od njihove ne postoji, a ako i postoji, treba ju unistiti. Ubiti sve ono sto su ih ucili da treba ubiti.
Tužna je sudbina obitelji čija su djeca uletjela u taj stroj. Strašno. Znam da drugima čine zlo, ali biti roditelj djeteta koje je otišlo u to svojim voljom... Tragedija.
Europa je pripremljena na terorističke napade, a ne na seksualne to je zadnje bilo na pameti. Njemačka ne pmati ovakvo Silvesterovo, o čemu mi ovdje uopće
Meni je čitav ovaj topic postao nakaradan. Valjda se Europa treba pretvoriti u drugi Izrael ili Pakistan, makar će se i tad naći ekipa koja će tvrditi da se radi samo o manjini. Čovjeće koliko je tek mjeseci prošlo od prvih ulazaka, a koliko je nasilja već eskaliralo počevši od samih kampova.
Smješno je uspoređivati pojedinačna kaznena dijela Europljana ili Mafiju, sa ovom čitavom situacijom.
A ova zadnja rečnica mi je vrhunac nivoa razmišljanja na ovom topicu.
Pitala bi teme Zuska da te je okružilo njih 50 Alžiraca i guralo prste u vaginu usred Njemačke, kako bi to opravdala. Vjerojagtno da si si sama kriva.
ja sam, na žalost, isto počela mijenjati mišljenje o svemu skupa.
brat mi je u njemačkoj, u mjestu gdje ima dosta imigranata (i u okolnim mjestima).
naprosto ne mogu vjerovati svemu što priča, razočarana sam.
Užas jedan što se događa. Ne znam kako netko može imati spreman odgovor na sve to.
Ovo NIJE istina. Dovoljno dugo sam živjela u Jugoslaviji da znam, živjela sam dobro i sigurno, kao i moji roditelji, kao i moji nonići i none. I nitko od njih ( ni ja, naravno) nije bio član SK.
Evo još jednog članka, na temu poučavanja imigranata kao se treba ponašati prema ženama u Evropi http://www.index.hr/vijesti/clanak/a...ta/868302.aspx
Imam prijateljicu u Njemačkoj i pričala mi je kako se ponašaju pojedini imigranti, stvarno za ne vjerovati. Oni kao da svoju zemlju donose sa sobom i očekuju da se domaćini prilagode njima. Jer, oni više vrijede, po vlastitom mišljenju, njihove vrijednosti su jedine ispravne, kao da oni moraju Nijemce naučiti kako treba živjeti...Nisu svi takvi, ima naravno i onih koji se prilagođavaju, ali većina ne.
Što će biti s nama sutra.
da l' to netko zna,
što će biti s nama poslije,
da l' to netko zna?
https://www.youtube.com/watch?v=Ltnxh6Dg8jo
Imam i ja frendicu u Njemackoj, bila je tu za Bozic i svasta mi ispricala. Al zbilja me muci ovo "vecina".
Vama (ne prozivam sad Beti) je dovoljno nesto informacija o necemu, i odmah su svi u istom kosu?
Danas u novinama tekstic o izjavi koja je aktualna ovih dana. Kaze: "Zvali smo radnu snagu, a dosli su ljudi". Izrekao ju je neki Svicarac 50-tih / 60-tih godina za talijanske imigrante u Svicarskoj. Pa su je onda koristili Njemci za Jugice.
Zbilja, ali zbilja mislite da ce od milijun ljudi vecina, a ajmo reci to je sve vise od pola milijuna, da ce postati samo i iskljucivo drustveni problem?
Posljednje uređivanje od Bubilo Bubich : 15.01.2016. at 19:52
Trebala sam pojasnitiNaravno radi se samo o većini u školi njene djece, u susjedstvu, na ulici, u krugu ljudi koje ona susreće u Njemačkoj.
Bubilo, nisam primjetila da je netko generalizirao. Radi se o masi u kojoj se nalazi natprosjecno puno nasilnika i kriminalaca od kojih nam prijeti opasnost. Ta opasnost vise nije samo teorija.
A to da se vecina ne zeli integrirati, to je tocno... U tom smislu ta spomenuta vecina spada u neintegracijski kos u kojem se opet moze diferencirati koliko i na koji nacin su se mozda malo prilagodili ili po stupnju averzije prema europskim nacinu zivota ili ....ili....
Ok Beti je pojasnila, ali ja i dalje samovjereno generaliziram tu vecinu i stojim ima toga, jer gledam integraciju tj. neintergaciju tu oko sebe.