jesam, ne javlja se ;)
pitam ovdje, možda netko prije vidi...
Printable View
Hvala!! <3
Pitanje za mame čija djecica imaju hipertonus i kontroliraju se na goljaku... S obzirom da mali ima 14 mj a jos ne hoda dobila sam produljenje porodiljnog od veljače do kolovoza pa onda ponovno nositi papire na vještačenja, piše samo nove nalaze, trebam li i one preporuke fizijatra i neuroped ili netreba to vise? Ima li šanse da uopće vise i dobijem, kakva su vaša iskustva?
inače nekad su stvarno trebale uputnice, onda su to ukinuli, ali vjerovatno samo neki djelovi
meni piše da za novo vještačenje priložim friške nalaze, a trebaju li opet preporuke fizijatra i neuroped i ped priložiti ili ne trebam to opet?
u principu bi trebalo, sad dal ćeš dobiti preporuku fizijatra ne znam , ak je istina da preporuke ne smiju pisati.
Cure, kako sam neki dan pisala HZZo drugostupanjska komisija tražila me je papire za supruga jer je u mirovini (HRVI) kako bi ga vještačili, kada sam nazvala u pravnu službu da provjerim dali su dobili njegovu liječnićku dokumentaciju rekli su mi da mi je suprug u mirovini i da bi on mogao čuvati dijete, nije mi jasno zašto su uopće tražili njegove papire jer mi se cini da su vec donijeli odluku.
Pa uvijet za njegu je da su oba roditelja u radnom odnosu i to na puno radno vrijeme. Ako ti takvu potvrdu od muza nisi prilozila meni je logicno da te traze njegove papre, na temelju necega te trebaju odbiti, a po proceduri to trebaju vjestaciti i pismeno obrazloziti. Radni odnosa oba je zakonski uvjet njege. To njihovo famozno vjestacenje nije nista drugo do citanje papira iz spsai
Tiziana znam ali kada sam prvi put predavala u Jukićevu rekla sam da je suprug u mirovini, od njihovih pravnika sam dobila informaciju da je bilo slučajeva gdje su odobravali njegu i u slučaju gdje je suprug u mirovini, a kada sam prvi put predala papire priložila sam nalaze psihijatra od supruga a oni su naknadno tražili još nalaza
pa i ja sam ti rekla da je jedna cura tu na rodi dobila s istom dijagnozom muža
Jelena ti si mi odmah to rekla, ali sada se cini da komisija ne uvažava ni mišljenje struke u slučaju moga muža psihijatra nego oni kao pravi "specjalisti" procjenjuju tko je sposoban da se brine o djetetu.
nema veze s pričom iklasi , ali ima veliku poveznicu.
Predala sam papire za rehabilitaciju svojih klinaca oboje asmatičari, i mali dobi a velika ( baš ne toliko velika nema još 7.5 g) ne. I veli mi doktorica pa tu piše da je mala ok. Velim ja normalno da je ok kad je već 6 mjeseci konstantno na lijekovima. Zoven doktora gdi bi klinci trebali ić i veli mi kak te komisije rade nebuloze, kak detetu od 5mjeseci nisu odobrili pratnju i slično. Inače iste osobe vječaju o pravu na njegu ili srv i rehabilitaciju.
Evo cure da se javim, došlo je negativno riješenje drugostupanjske komisije. Njihovo mišljenje je da suprug nije sposoban da se brine za dijete, a curka nema otežane smetnje u razvoju pa predlažu da ponovno predam prvostupanjskoj komisiji zahtjev ali da tražim rad sa skračenim radnim vremenom....
Distony sindrom i alergija na hranu (gluten, soja, konzervansi), sniženi imunoglobulini.
Pretpostavljam da bi i meni odobrili, ali opet se tu javlja problem kako je i komisija navela citiram: nakon uvida u priloženu dokumentaciju Liječničko povjerenstvo utvrđuje da se ne radi o djetetu sa težim smetnjama u razvoju, odnosno da aktuelno nema težih tjelesnih ili mentalnih oštečenja koja bi onemogućavala dijete u izvođenju svakodnevnih aktivnosti primjerenih dobi. Kašnjenje u usvajanju posturalnog razvoja nije teža smetnja, kao ni alergija na neke prehrambene namirnice te i aktuelno (vjerojatno prolazno) sniženje imunoglobulina, ali isto predstavlja pojačanu njegu djeteta, koja je od strane specijalista i preporučena zbog provođenja neurorazvojne terapije te prilagođene ishrane, što se može ostvariti na način da osiguranica podnese zahtjev za srv radi pojačane njege djeteta, s obzirom da se radi o djetetu mlađem od 3 god., što je osnovni uvjet za odobrenje navedenog prava, a i s medicinske strane se može opravdati s obzirom na aktuelno snižene imunoglobuline te iznimno i kod drugih bolesti i stanja koja nisu navedena u popisu Pravilnika o uvjetima i postupku stjecanja prava na srv, u ovom slučaju Distony sindroma sa potrebom intezivnog provođenja neurorazvojne gimnastike tze nutritivne alergije koja iziskuje promjenu režima ishrane.. U prilog navedenom liječničko povjerenstvo je utvrdilo da otac djeteta koji boluje od PTSP-a nije u stanju djetetu pružiti potrebnu skrb i njegu.
Po navedenom mislim da bi dobila srv.
A i budi sretna da nema tezih ostecenja, ja bi bila najsretnija da mi taj dopust nikad nije ni trebao, i da dijete nije trebalo pojacanu skrb. A sve to tako mora biti, mi i nasa borba sa birokracijom...I labavi zakonski okviri, tumacenje zakona na razlicite nacine.
A iz kojeg si grada? Ja mislim da su i te komisije postrozile kritetije za odobravanje.
Hvala bogu nema teža oštečenja, ja sam ti iz Zagreba.
Ma stvar je vrlo jednostavna. Naime, komisija je vještačila moga supruga i utvrdila da je nesposoban da se brine o djetetu,a istovremeno moj zahtjev za pp odbija i upučuje me na skračeno radno vrijeme. Pitam se tko je tu lud? Ako ja moram ići na posao pa makar i skračeno(cca.4 sata) na koji način će se suprug moči brinuti o djetetu za koje i sami kažu da joj je potrebna pojačana briga i njega.
Slazem se. Valjda si zalbu dobro slozila i zakonski argumentirala.
Ako nista, Ustavni sud je slijedeci, jel?
Zali se dalje, nista ne gubis!
I opet ponavljam, nejednakost u postupanju komisije me najvise ljuti. Iste dijagnoze, neki dobiju, neku ne...
Molim informacije kako izgleda kada zovu na komisiju?
Kod nas u Samoboru to izgleda tak da tam doktorica malo popriča sa djetetom (moja je veća pa s njom može pričat) i to je to, s obzirom da moja K. ima i motoričkih smetnji rekla joj je da 2 puta prošeće gore dolje po sobi, i to je sve. Meni je stvarno bezveze to nazovi vještačenje, ali ne možeš im ništa. Oni žele vidjet dijete. Meni je rekla da kaj bi ja htjela da mi dijete ima ruke i noge i da budem sretna.
Imam jednu nedoumicu, tek sam sada primjetila na nalazima od fizijatra ( danas obavili novi pregled) do sada je uvjek pisala dijagnozu distony sindrom a na današnjem piše infatilna cerebralna paraliza. Dali je to povezano sa distony ili je to zabuna.
a jel si savjetovala google?
sad kolko vidim šifre su posve drugačije, distoni je g24., a infatilna G80
jesam, ali ne mogu ništa pametno naci. Pa nije se valjda doktorica zeznula.
po meni je infatilna ipak malo jača dijagnoza
pa je, ali nisam dobila nikakve posebne upute za malu, moramo i dalje intezivno vježbati, ni slučajno poticati na hodanje itd....
ne kužim zakaj neki doktori odmah roditelju ne kažu kaj je, i kak se postupa, paonda kad nekaj pročitaš ispada zavrzlama.
21.05 istekao mi je porodiljni, kako me je prvostupanjska komisija odbila žalila sam se drugostupanjskoj ali sam isto dobila negativan odgovor, sada sam tražila od drugostupanjske komisije obnovu postupka jer sam u međuvremenu dobila novu dijagnozu za malu infatilna cerebralna paraliza G80 a dosada je bio distony sindrom, zanima me u slučaju da mi odobre njegu s kojim datumom kreče ista, sada sam trenutno na bolovanju a zbog istog u firmi me čeka potpisivanje otkaza.
Curke dali netko zna odgovor na moje pitanje... 21.05 istekao mi je porodiljni, kako me je prvostupanjska komisija odbila žalila sam se drugostupanjskoj ali sam isto dobila negativan odgovor, sada sam tražila od drugostupanjske komisije obnovu postupka jer sam u međuvremenu dobila novu dijagnozu za malu infatilna cerebralna paraliza G80 a dosada je bio distony sindrom, zanima me u slučaju da mi odobre njegu s kojim datumom kreče ista, sada sam trenutno na bolovanju a zbog istog u firmi me čeka potpisivanje otkaza.
ima li netko tko zna odgovor na moje pitanje!
Ne postoji nikakav pravni kontinuitet izmedju porodiljnog i njege. Tvoj prvi zahtjev je upravnim postupkom pravomocno okoncan. Ako rjesenje na novi zahtjev bude pozitivno ono ce vaziti od dana svoje pravomocnosti koju ces moci sitno ubrzati tako da se otidjes usmeno odreci prava na zalbu. Eventualno da trazis osobno preuzimanje rjesenja pa da ih zoves svaki dan telefonom
Mm je prije 40ak dana odnio papire za produljenje porodiljnog,na sto jos nije doslo rijesenje.Vidim da pisete da smo trebali dobiti pimjerak zahtjeva sa zigom,sto me odmah cudilo da nismo dobili nikakvu potvrdu o predavanju papira...jel bi to moglo znaciti da nasi papiri jos stoje nekome u ladici?Takodjer sam cula da ne smije biti prekida izmedju rodiljnog i njege,sto opet ovdje pobijate nekim primjerima pa me zanima sto je zapravo istina.Ja sam krenula na stari godisnji,jel se to racuna vec kao prekid i nemam sto ocekivati ili ipak se imam cem nadati?Papire smo dali u Jukicevu i nismo zvani na komisiju,jos.
molim pomoć, njega nam nije odobrena i pisat ću žalbu. svaka pomoć je dobrodošla... članci, pravilnici i sl. unaprijed zahvaljujem:-)
Ja sam do sada predavala zahtjev više puta, i žig mi je stavila samo sad zadnji put kad sam predavala i to zato što sam imala viška jedan zahtjev (ja uvijek napišem svoj zahtjev doma pa predam uz papire) i svaki put sam redovno dobila papire, i nikad se ništa nije zagubilo. Između rodiljnog i njege smije biti prekida, jer ti njegu možeš zatražit u bilo kojem momentu (do djetetove 7 ili 8 g.) ukoliko se dogodi da dijete teže oboli (npr. curica iz R. razreda je sa 5. g. dobila dijabetes i mama je tada ostvarila pravo na njegu). Godišnji se računa ko prekid (ja sam koristila njegu od 04.08.2008. do 31.03.2013., imala prekid 10 dana i sad sam opet na njezi jer mi nisu pravovremeno riješili papire pa sam otvarala bolovanje). Na komisiju vas mogu i ne moraju zvat, u principu kolko sam shvatila više ne zovu nego zovu.Mi smo u SAmoboru, pretprošla dva puta su me zvali, a sad zadnji nisu.
Ilkasi, koliko ja znam bitno je da si u radnom odnosu dok tražiš njegu jer je uvjet za dobivanje njege da oba roditelja rade na neodređeno puno radno vrijeme, znači ako u međuvremenu potpišeš otkaz nemaš pravo na njegu, zato probaj razvlačit bolovanje dok ti ne riješe.