Freyja prvotno napisa
"Da li ti misliš da je bolje za nju da se tako riješi trudnoće, (jer nakon jedne neželjene nije joj bilo ni u petnom trnu da to opet prolazi) ili bi bilo bolje da je to obavljeno u anesteziji, na siguran i ljudski način? Jer kad je naumila da nema šanse opet roditi, ništa ju nije moglo spriječiti, ni rizik od vlastite smrti."
Svakako mislim da je bolje da je obavljeno u anesteziji i na "siguran" način (iako nikad nije siguran, to je činjenica, a ljudski nije riječ koju bih u ovom kontekstu mogla upotrijebiti, oprosti. Jer zašto bi dvije osobe umrle kad već jedna mora - a to je sigurno. Znači - kao što sam već toliko puta napisala na ovim stranicama - dijete je u oba slučaja gubitnik, bio pobačaj ilegalan ili legalan.
Zato sam i već nekoliko puta naglasila kako nisam za zabranu pobačaja jer je ne smatram rješenjem.
Stavi se samo na trenutak u moj položaj na ovome forumu (gdje smo trenutačno, ako sam dobro pohvatala, samo tri proliferice, a koje i nismo takve prije kao ekipa ovdje i ne tapšamo se po ramenu i jedna drugoj držimo hvalospjeve, istih smo ili sličnih stajališta i to je to) - i sad ja svako malo moram odgovarati na ista pitanja i tumačiti jedno te isto. Pa dokad? I onda ponovno ispada kao da ja želim da te žene umru u najgorim mukama i žive promašene živote.
Ja želim da shvate da je u njihovu tijelu maleno ljudsko biće koje nije samo potencijal za život već ono to jest - sada, u ovome trenutku. Osobica, kako ja to volim reći, maleni čovjek. A kada to shvate, sigurna sam da će se mnogo toga promijeniti. Ako ne shvate, neću ih sigurno prisiliti na to da rode.
Jesam li možda osudila vertex ili summer zbog onoga što su izjavile ili napravile? Ili ih objesila na stup srama? Nikad to ne bih napravila, a u privatnom im životu nikad ne bih okrenula leđa, da smo kojim slučajem prijatelji.
Sad ću i ja tebi postaviti jedno pitanje - i ti se stavi u moju kožu - pred tobom stoji desetero ljudi, nebitno koje dobi, kakvih svjetonazora - ništa ne znaš o njima, a samo jednoga možeš spasiti. Za koga bi se odlučila? Teška odluka. Ali donijet ćeš je jer zašto bi svi umrli, ako jedan može preživjeti.
Onda se njima pridruži embrij/fetus/beba/osoba - i ponovno moraš odlučiti. Ti bi odlučila na temelju svojih uvjerenja, naravno. Pretpostavljam kako. (kanga, evo i mene:))
A da to isto pitanje postaviš meni, ja bih u oba slučaja bila u potpuno istom položaju. Možeš li to ikako - barem na trenutak - pokušati shvatiti? Bez obzira na agresivnu ekipu ovdje koja nikako ne želi ni pokušati razumjeti. Za mene je život - život. I tu sve počinje u tu sve staje.
Ja sam i davno prije svojega obraćenja razmišljala na potpuno isti način.
I ne misliš li valjda da živim u utopiji i vjerujem kako će pobačaji nestati s lica zemlje?