I ja sam vaga, ali nisam plava :-)
miniminia, jako lijepo objašnjenje. :love2:
Printable View
Sva sreća da nisi u tom redu, oni primaju samo vrhunske intelektualce:mrgreen:, niko neće sirotinju...
A glede tih knjiga, čitala sam fragmente iz Molitve žabe, to MM skida s weba, a i Harrija Pottera, genijalan humor, toga nema u filmu.
I dam djeci da gledaju film iako je to, ajme Bože, nekršćanski.
Njima je zanimljiv, ko i svaka bajka, ali se ne požele baviti čarobnjaštvom jer im njihov svijet izgleda "baš crn, ružan, drpav i stravičan".
A meni je baš dobro poslužilo kad smo razgovarali o psovanju i psovkama, o uvredama,
nešto sam im tumačila o snazi riječi, i kako su riječi bitne,
misao stvara riječ, riječ djelo...,
i da uvijek, kad čuju ružnu i tešku psovku, u sebi izgovore - Hvalim te, Bože!
I da će to odmah poništiti psovku i svaku lošu misao.
Za slikovitu usporedbu sam uzela baš H. Pottera i rekla da je to isto kao kad se oni bore s onim čarobnim štapićem pa onaj zločesti kaže -džibilidabali, to bude kletva, a onaj drugi uzvrati svojom riječi-
bubilidubili i poništi to loše.
Dobro, naravno, pobijedi:angel:.
Na to su im se lica ozarila, odmah su shvatili što im govorim, uspjela sam im to približiti.
Tu je temu inicirala starija kćer jer je pitala zašto ljudi psuju to i to, zašto neki dečki vrijeđaju cure, govore im, i općenito, ali osobito za
njihovu dob, vrlo ružne stvari, pa smo malo popričali o tome.
Kažu da se sjete primjeniti ovo-hvalim te Bože!
al ' nema veze, svaki posao je vrijedan u očima Božjim, vidjela sam da je to dio poslanja Sv. Josemarie, to je za utjehu nama koje dane provodimo s pelenama i šmrkljima
Da da, kopam po vrtovima :-) ali samo jako simpatičnim ljudima
ne znam samo kako ćemo s ovim zakonom o koliko ono, 500m?
bolji takav kraj nego da se sjetio da je orao, i pojeo kokoši koje su ga othranile :)
i ja sad guglam... :/
ono što me zanima je: tko to zabranjuje, Opus Dei ili Vatikan? Ja bih u svakom slučaju odmah izabrala de Mella.
nikako mi ne sjeda zabranjivanje/nepreporučivanje knjiga,nikako
OT:pa koliko nas ima plavih vagica ovdje?
sad ste me zainteresirali s ovim zabranjenim knjigama i opus dei.
roza, širiš dezinformacije - harry potter ima njihovu dozvolu i ocjenu 1.
evo vako :mrgreen:
However, there is also an actual list of over 60,000 books catalogued and rated according to the following criteria:
1. Books that can be read by all, even children; for example, Heidi, Marco, some stories of the Grimm Brothers, and all books written by members of Opus Dei.evo i liste 60.000 knjiga s oznakama:
2. Reading generally recommended, although it may require a little formation. In the libraries of the centers, the public, numeraries and associate members have access to books with the 1 and 2 ratings.
3. Books that can be read by those who have formation. The books may have inconvenient scenes or commentaries. Permission is needed by their spiritual director.
4. Books that can be read by those who have formation and have a necessity to read them. Permission is needed by their spiritual director.
5. Books that are not possible to be read, except with special permission from the advisory (in New York).
6. Prohibited reading. In order to read them permission is needed by the Prelate of Opus Dei (in Rome).
http://www.odan.org/Index_forbidden_...preadsheet.xls
evo i izvor:
http://www.odan.org/index_forbidden_books_new.htm
ne znam jedino zašto potter može, a pablo neruda ne može i njegove ljubavne pjesme rangirane su sa šesticom :?:
a taj vaš de mello je između 5 i 6 :mrgreen:
dobro sam ja rekla da ti imaš jezičinu da te Bog sačuva (ovo Bog na kraju da budemo u duhu topica:mrgreen:)
sad sam skužila zašto mi je poznat taj stil nadmudrivanja, mislim da ti i MM čak i fizički sličite :roll:(osim što ti imaš kosu), ali taj sarkazam, ajme, dobro da si na webu, dosta mi je jednog u kući.
Nego, da ja ovo prevedem, ti misliš da je Ifi u Opusu Dei.
Vrlo moguće, pitat ćemo ju kad svrati do nas pa će nam sigurno reći, pa nije to tajna sekta (kao što zlobnici nagađaju:mrgreen:)
Niti meni. Sad mi je cvijeta pojasnila s ovim kategorijama. Pablo Neruda :?: svašta.
Ono što mene smeta - od gugl informacija koje sam nabrala o ovom pokretu - je konstantno vezanje pokreta - odnosno nekih članova - uz desničare pa i fašiste.
Moguće da je J. Ramos karizmatičan i ugodan gospodin, ali dok se malo odlučnije ne ogradi od takvih veza, sigurno nije u kategoriji mog potencijalnog duhovnog vođe.
To sam i ja proguglala i nije mi bilo baš milo.
Bolje je takve stvari ne guglati jer dobiješ isto ko i kod boleština, šta god ukucaš, simptome ovoga ili onoga - dobiješ odgovor- hopa, karcinom - obavezno prva ponuda, izvol'te! :lol:
Samo se isprepadaš.
Tako i ovo.
Ako meni čovjek paše u onoj kućici za ispovijed, lijepo priča i lijepo se osjećam, meni super ispovjednik.
Kakav je on nečiji duhovni vođa, nemam pojma, ja nemam duhovnog vođu.
A možda je sasvim OK, ako ljudima odgovara ono što im priča sada, u ovom trenutku,
ako im olakša život, šta bi se oni zamarali kakav je to bio pokret za vrijeme Franka u Španjolskoj ili prije par stoljeća.
Kakvi su bili benediktinci, pape prije?
Ko bi to sve proučavao.
čak je i dawkins ocijenjen s 5 :?:
a baudelaire, neruda, marquez - sto godina samoće, kundera i jako puno klasika svjetske književnosti - svi šestice. a od hemingwaya možete čitat samo starac i more, ostalo - jok.
interesantno je da vole fikciju u opus dei - gospodari prstenova i sve od tolkiena ima rang 1 :mrgreen:
zabavno.
Zabranjene knjige u rangu 5 i 6 sve imaju potencijal da dirnu ljude, navedu ih na duboko razmišljanje i premišljanje.Dok je fikcija-fikcija i ne ugrožava toliko samu bit vjere. Ja obožavam fikciju, baš mi je drago što je dopuštena (možda i mene prime u članstvo:mrgreen:)
trebaš, trebaš..:D
Da, ali po guglu sveznajućem :mrgreen: ispada da ih se i danas smatra krajnjom desnicom pod okriljem Crkve. Ako ti u tom trenutku u ispovjedaonici pomogne, super. Ali dobro je znati takve detalje kad biraš kome ćeš dozvoliti da ima jači utjecaj na tebe. Pogotovo kad se govori o religiji gdje vrijedi pravilo "blago onima koij vjeruju a ne vidješe svojim očima".
I kad se radi o bolestima, ja osobno volim informirati se, znati i više nego što mi žele reći ljudi u kutama, i u pravilu mislim da zrelo prosuđujem o tim stvarima.
Ali ne brinem se za tebe previše, čini mi se da i ti prilično zdravo procjenjuješ.
Ne, ne, nije to za mene :mrgreen: ako ne smijem kunderu i marqueza... i Tolkien je ok, ali ne volim da mi se izbor u knjižnici prepolovi.
zanimljivo da ste se takli zabrana :mrgreen: baš sam nedavno prekapala po bakinom molitveniku koji je star , ali i nije baš jako star, iz 5o i neke je, zaboraavila sam , i unutra ima lijepi indeks (nije opus dei, nego vatikanski indeks), pa sad između ostalih velik dio lektire, Madame Bovary,
da mi je malo bit u glavama tih koji sastavljaju indekse, očito imaju punu glavu loših asocijacija
Ali ja na njihovom popisu uopće ne pronalazim de mello-a. ?
ITolkien je bio religiozni čovjek, i Gospodar prstenova je jako duboko religiozno djelo, da se ne čudite što su mu dali 1
Ne berite brigu, sve je to na dobrovoljnoj bazi,
niti bi oni vas/nas primili
niti bi tko htio ući.
I oni imaju iskustva s tim tko im paše, a tko ne, nisu budale,
sve je to razrađeno do u tančine,
a ljudi sami osjete mogu li prihvatiti takvo nečije vodstvo ili ne mogu.
No, ja čekam Ifi i njezin dojam kako je laiku u našoj zemlji koji je na ovaj ili onaj način (sad ne znam ni točno koji) povezan s Opus Dei (ako je).
kaj Dan Brown nije na listi ?:mrgreen:
Čovječe Ifi-žena kontroverza :-)
Sad ćeš vidjeti kad se Ifi pojavi s vijestima o jednom od sasvim "običnih", brojnih laičkih pokreta unutar KC-e, ono, molitveni, za obitelj i sl.
Ni O od Opusa:lol:
Najte mene čekat. Vodite neke prizemne razgovore u duhu - vidi, vidi ovo, kao na studentskom tulumu oko youtubea, u sektoru bizzare, i ako vas to zabavlja - vi se zabavljajte. Meni je otužno. Nit imate prave info, nit ste otvoreni da nešto razumijete, nego se pušete bezveze.
Mi smo znali srčat nazive doktorskih disertacija - da čovjek umre od smijeha... pa opet - smiješno je samo jer ne razumijemo baš sve.
Ima određeni dio koji je i samoj struci smiješan, al dobro. Treba čovjek bar pročitat, pa se informirat da bude siguran da je komično.
Inače, Opus Dei je kontraverzan, ali ODAN nema veze s pameti. Kriva vam je informacija odakle kopate.
Što se samog Opusa Dei tiče, kolikogod je na glasu kao desnica, kao kontraverza, osobno nisam srela zdravije atmosfere, boljih ljudi i realnijeg pristupa životu nego kod njih. Ali da bi razumio - moraš koji put tamo i otić. Paraonično čitanje po net-u, i svemoćnom (?!) guglu neće vas dovest bliže nekom realnom iskustvu.
Ovo je jedna od njihovih stranica.
http://www.hr.josemariaescriva.info/
Ifi, sad sam se ozbiljno prepala, ne prelature, nego tebe.
Hvala na linku, već sam ga imala spremljenog u Bookmarks otkako mi je vl. Ramos (u veljači) dao popis predavanja u Harmici i baš sam mislila otići na jedan od termina u travnju jer smo svo ovo vrijeme bili bolesni, naizmjenično.
I baš sam mislila koga bih pitala jel' se to tamo samo dođe ili se treba nešto predbilježiti, tko drži predavanja? Nisam našla na webu o Harmici ništa osim međunarodne djevojačke škole koju drže.
I kako je tamo, koliko bude sudionica i sl.
Ti si mogla ovdje pružiti sve informacije iz prve ruke, bez obzira na djetinjasta iščuđavanja, ne moraš zbog toga poluđivat.
Ako su dobri, dobri su, očekivala sam da ćeš ispričati, kako sam ja mogla ispričati za ispovijed u katedrali, najnormalnije.
Dobila sam popis seminara samo za žene, možda smo se mogle i sresti tamo.
No sad ću se sigurno predstaviti kao Julija, ili Vesna, krijem identitet da me ne presječeš pogledom negdje u prolazu.
neno, ti si se prepala, a mene sramota.
ne znam dal ODAN ima ili nema veze s pameti, al ja sam (ponavljam - plavuša :mrgreen:) nepažljivo čitajući, a malo se ufuravajući u teorije zavjere, of course, shvatila da je taj ODAN organizacija koja promiče svijest o opus dei, ali u pozitivnom smislu. ono, da je to neka njihova stranica.
sad tek vidim da su to uglavnom bivši članovi i da sadržaj stranice može, ali i ne mora bit točan.
ifi, hvala na objašnjenju!
Nisam ni rekao da je to tajna sekta, pa se upitao "gdje su mi oči bile što nisam ranije otkrio tajne članove tajne sekte".
Nego sam se pitao gdje su mi oči bile da nisam ranije prepoznao članove po stavu "Nemaš šta misliti. Moraš vjerovati bez imalo preispitivanja ili nisi dostojan vjernik"
(a sad, hoće li ljilja od članova biti kritizirana jer ih je razotkrila, to ne znam)
nisam ni mislila na tebe, ti nisi zlobnik, to sam aludirala na one silne teorije o tom pokretu (iako u OpDei baš ni ne vole te izraze- pokret, red, baš mije rekao Ramos, nego baš prelatura jer je to precizno)
od ifi sam očekivala informacije i dojmove iz prve ruke, ali se ona očito previše iznervirala.
o, da.
Još nikad nisam vidio da Ifi tako piše.
Ma, ja mislim da ne moraš biti član, nije to članstvo tako brojno, da možeš ići na seminare i duhovne obnove koje organiziraju i bez članstva, mene je to zanimalo. No, otići ću ja tako i tako, valjda ću uhvatiti vremena.
Nije ova moja priča o njima cijela, koliku sam samo duhovnu pomoć za vrijeme trudnoće dobila...I zaista nikada nisam tako lebdjela nakon Ispovijedi. Samo zbog njih mi je žao što nisam iz Zagreba.
Ali zato Put, Brazda i Kovačnica, te Gospina krunica i devetnica Sv, Josemariji (hvala Ifi za devetnicu - iako znam da ovu moju hvalu ti sada prosljeđuješ Njemu) obogaćuju moje ovozemaljske dane i daju mi snage za ponekad nadljudske napore; fizičke (a joooj) i psihičke (2 puberteta u kući).
Snažni su, snažni su, snažni .... na djelu, ne samo na riječima.
(Normalno da ih masoni ne simpatiziraju).
Na temu odgoja djece u duhu vjere...
Za pročitati ovu, valjda najljepšu priču o djeci i odgoju, članovi Opus Dei trebaju dozvolu od duhovnog upravitelja ??
Citiraj:
Khalil Gibran:
I žena koja je držala dijete na svojim grudima reče: Govori nama o djeci, I on reče: Tvoja djeca nisu tvoja djeca. Ona su sinovi i kćeri čežnje za životom.
Ona dolaze kroz tebe , ali ne od tebe.
I iako su još s tobom, ona ne pripadaju tebi.
Možeš im dati svoju ljubav , ali ne svoje misli.
Jer ona imaju svoje misli.
Možeš im ispuniti tijela , ali ne duše.
Jer njihove duše prebivaju u kući sutrašnjice
Koju ti ne možeš posjetiti, čak ni u svojim snovima.
Možeš težiti bit poput njih,
Ali ne traži od njih da ih pretvoriš u sebe.
Jer život ne ide nazad, niti zastaje u prošlosti.
Vi ste lukovi iz kojih su vaša djeca
Poslana kao žive strjelice.
Strijelac vidi znak na putu beskrajnog
I On savija luk sa svom Svojom snagom da bi Njegove strjelice išle brzo i daleko.
Neka tvoje savijanje bude iz ljubavi strijelca;
Jer On voli strijelu koja leti
Isto tako kako voli luk koji je stabilan.