ajmo, ljudi, prespavat pa ćemo sutra nastaviti![]()
u revijalnom tonu
"Istinu" nećemo znati sve dok se ne preselimo na drugi svijet, prema tome bilo kakav zaključak o Bogu se može nazvati "neprovjerenom informacijom" ako tako gledaš iako je Isus rekao da je on istina pa prema tome tu istinu ipak znamo za sigurno. Mi ne znamo ljepote raja niti muke pakla, ali Bog nam se otkrio u svojoj riječi, i nije grijeh tu riječ čitati i o njoj razglabati. Sutra ću o ovome pričat sa svojom djecom, tako da ovo na forumu mogu uzet i kao vježbanje i pripremu.
Roza, potpis
Razmak je slučajni
A i meni je palo na pamet ovo s cvijetinim mračnim tajnama (skoro sam joj poslala pp da kako sad to?)
ajde, nije to čudno, roza, jedna od najbitnijih stvari na topicu je ne biti zlopamtilo, na tri nečija posta se zgražaš,
a iduću misao mu bez po frke potpišeš, ako se s njom slažeš,
je da malo djeluješ labilan i tomu slično (meni se to često događa),
ali šta sad,
ugodniji je suživot.
Jao što se tu sve izdogađalo odkad sam zadnji put povirila.
Ronin, Roza, Jako lijepi postovi, a Pomikaki, i moj vrt treba okopati
Šalu na stranu, manjak dijaloga među religijama je donio jako puno nesreće, toga smo svi svjesni. Ovaj forum je jako mala zajednica, i ako mi nismo u stanju održati civilziran međuvjerski dijalog, onda se možemo pozdraviti sa širom okolinom. Ljudi i životinje se po prirodi boje nepoznatog, na ono što nas plaši odgovaramo povlačenjem ili agresijom. Razumimo li jedni druge, i naučimo li svoju djecu razumijevanju, učinile smo puno. Svi ratni huškači u povijesti su isticali po čemu se ˝neprijatelj` razlikuje. Ja želim učiniti nešto drugo, nisam maher za obrnuti šire mase, ali mogu svoje dijete naučiti sličnostima, onome što nas sve povezuje, bar ću pokušati.
Opus Dei? Velečasni Jorge Ramos?
Sjećam se jedne ispovijedi kod njega na koju sam dospjela sasvim slučajno. Bilo je preduskršnje vrijeme 2005. i došla sam na seminar dva sata prerano. Budući da ne volim sama u kafić, otišla sam u Katedralu. I stala u red za Ispovijed. (Moram priznati da više volim kod svećenika kojeg ne poznajem, nemam tada nikakvih opterećenja). Na kraju ispovijedi rekao mi je da će moliti za mene, za moju divnu obitelj i za još jedno dijete koje se treba roditi u toj obitelji (jer - rekao je - osjeća da sam otvorena Bogu i Njegovoj volji).
I zaista sam dugo nakon te ispovijedi lebdjela i promišljala što bi bilo da uistinu rodim još jedno dijete...a MM poput Zaharije je rekao: Prestar sam! (Dobro da nije zanijemio). A Ivan se, eto rodio.
Eto ovo je vrijeme kad intenzivno promišljam Sakrament ispovijedi. Uz djetinje srce važan je i dobar ispit savjesti. Lani sam čitala Gloriju Polo i njeno svjedočanstvo i bila je to snažna priprema. Kako se vi pripremate? Zamolite li prije ulaska u ispovjedaonicu Duha da osnaži vas i svećenika?
LJiljana, nadam se da se ne ljutiš, ako ti ja odgovorim svojom iskustvima ispovijedi. Često mi se događa da zbog svoje eksplozivne naravi planem na krive ljude, preglasno, pretjerano, radi gluposti. Dignem se na krivu nogu i tako to. Mene to grize, i nemogu biti mirna dok to ne ispravim, isprikom ili nekom gestom. Međutim, imala sam u životu situacije u kojima se nisam mogla ispričati, ni ispraviti probleme koje sam stvorila drugima. Nisam bila mirna sa sobom, vjerovala sam da će me kazna snaći kad, tad. Tada sam se prvi i zadnji put ispovjedila u svećenika, otvorila sam mu dušu i isplakala se, nesjećam se što mi je odredio kao pokoru, jer sam uz nju i ja jedno obečanje sebi zadala. Od tada sam na miru sa sobom, i uglavnom i sa drugima, sve dok se na vrijeme sjetim staviti njihovu kožu. Grijesi koje sam radila prije, i ovi sada, nemogu se usporediti. Divim se tvojoj vjeri, nadam se da ću i ja jednog dana naći to što ti nosiš u svom srcu, moje je djetinje srce, bojim se ostalo u djetinstvu.
Ne ljutim se, isvetica.
Kad bih ja bila bez grijeha, ne bi mi trebala Ispovijed, zar ne?
Ne ljutim se niti na Mujicu, ali upozoriti sam morala. Ako se ovaj topik svede na pradu, oniks i borosane, onda nećemo ojačati svoj Duh. A trebat će nam svima puno Duha u vremenu koje dolazi.
Misliš li da nam je za to potreban Opus Dei?
ja se uglavnom samo kajem.Kako se vi pripremate? Zamolite li prije ulaska u ispovjedaonicu Duha da osnaži vas i svećenika?
Posljednje uređivanje od mujica : 07.04.2011. at 22:40
Stvarno si velikodušna.
i ponizna.Kad bih ja bila bez grijeha, ne bi mi trebala Ispovijed, zar ne
da nije jednog od pokreta unutar Crkve čiji su me učenje i osobni primjer i karizma obilježili valjda za život. Neću reklamirati, ali puno im dugujemTek sad mi puno toga postaje jasno. Gdje su mi do sada oči bile da to nisam vidio? Baš se sramim što nisam ranije skužio...Opus Dei?![]()
Prekrasno iskustvo!
O ispovijedi, nedostacima, propustima - grijesima razmišljam stalno. Mislim, stalno, onda kada nešto napravim. Što sam gdje krivo rekla, kako se ponijela... Odmah se pokajem i molim Duha svetog da idući puta promislim prije nego tako nešto napravim. Poput Isvetice sam, kad planem, brzo shvatim gdje sam zeznula i odmah se nastojim ispričati.
A sama ispovjed... MOram priznati da se ne pripremam nešto posebno. Na žalost, često se dogodi da dođem na misu, shvatim da sam došla malo ranije pa se odem ispovjediti. Posljednji kapelan bio je sjajan čovjek i ispovjednik tako da sam se kod njega voljela ispovjedati. Naš župnik mi baš i ne leži. Nekako zjaka okolo dok ja pričam i onda mi kaže nešto što i sama znam.
Osim toga, na nedjeljnu misu uvijek idem s djetetom, uvijek dolazimo na knap...
Ne znam, mislim da puno znači to promišljanje kroz svakodevciu. Kad shvatiš gdje si pogriješio i svjestan si da ne bi trebao tako opet. Naravno, teško je boriti se protiv naravi, ali opet, kad si svjestan, mislim da manje griješiš.
jučer smo se prepucavali oko gluposti, a nitko, niti ja , nismo ovo primjetili,kamoli komentirali, a ovo je pravi smisao ovog topica
Obožavam ovu knjigu, moja dica su još premala, ali doći će na red
Upita monah: “Sve te planine, i rijeke, i zemlja, i zvijezde – odakle dolaze?”
Odgovori Učitelj: „Što te nuka na to pitanje“?
i da, samo da dodam
prekjučer sam bila tužna što su se neki uvrijedili, jučer već više nisam to shvaćala, danas nosim natpis : Ich bin Blond, pa ako koga zasmeta nešto nema to veze sa mnom.
Još iz knjige, sad se malo pomalo prisjećam, ne mogu odoliti:
Neki čovjek pronašao je orlovo jaje i stavio ga pod kvočku na svom seoskom imanju. Zajedno s pilićima izlegao se i orlić, i odrastao je s njima. Cijeli svoj život orao je radio isto što i pilići, misleći da je i on jedan od njih. Kljucao bi po zemlji tražeći gliste i kukce. Kvocao je i kukurikao, mahnuo bi koji put krilima i letio nekoliko metara po zraku. Godine su prolazile i orao je ostario. Jednog dana vidio je iznad sebe, na vedrom nebu, veličanstvenu pticu. Ptica je gracioznom dostojanstvenošću jedrila po snažnim zračnim strujama i jedva da je koji put zamahnula svojim zlatnim krilima. Orao je gledao u nebo zadivljen. "Tko je to?" upitao je. "To je orao, kralj ptica", reče kokoš koja je stajala do njega. "On pripada nebu, a mi pripadamo zemlji - mi smo kokoši." I tako je orao živio i umro kao kokoš jer je mislio da je i on kokoš.
obje plave i vage, katastrofajadan ovaj forum s nama
nego, o tome bi se dalo razglabati, sad mi između ostalih tumačenja na pamet padaju mame Kineskinje koje ako rode i kokoši ,odmah ih tjeraju da rade gnijezdo na Mont Everestu
Poanta je po meni plavoj, da koji put pogledaš u nebo. Dok si još mlad
Ima još boljih stvari, ali to mi se prvo stvorilo kod don Gugla
ljiljana, evo ovo su one situacije na forumu koje sam ranije spomenula,
ne slažem se s nekim u X postova i onda, hopa, evo ti jednoga - potpis.
Ovo što pričaš o velečasnom Ramosu, isto sam doživjela, nisam ni znala za njega, slučajno sam nabasala jer sam prije posla otišla u katedralu (morala, sam, bila sam očajna, očajna).
Imali smo problema s jednim, odraslim, članom obitelji, potpuno izluđivanje, ja ne da nisam uspjevala, onako, po božanski, opraštati, moliti ili blagoslivljati, ne, dapače, nisam se mogla savladati da joj ne poželim odlazak na kraj svijeta, Australija je preblizu, samo da je moje oči više ne vide.
Svašta je bilo, crnilo crnila.
Znala sam da moram početi liječiti sebe ako se mislim iz toga izvući, pa sam stvarno molila za neku lijepu ispovijed i svećenika koji će me savjetovati što da radim, da to ne bude rutinsko nabrajanje grijeha i isto tako rutinsko slušanje (što jest forma ispovijedi).
.
I onda uđem tamo u katedrali i, paf, skužim neki strani naglasak -
koji je pak to svemirac?!![]()
A ono, lik ko da je skužio da sam na dnu dna, fakat me podigao, neku literaturu mi savjetovao, seminare, od tada mi je sve krenulo na bolje (po pitanju situacije koju sam spominjala).
Poslije sam malo proguglala i skužila da je iz Opusa Dei i da oni (uz ostalo) njeguju posebnu karizmu ispovjdenika, jako se tomu posvećuju i zato ljudi rado odlaze kod njih na ispovijed.
U Crkvi ih ostalo redovi, recimo tako, ne simpatiziraju previše je se drže jako solo i dosta elitistički, ali meni je taj Ramos sjeo samo tako, uostalom, kao i mnogim drugim ljudima,
jer red je gore kod njega uvijek ogroman.
Osjeti se nevjerojatna duhovna snaga iz njega, možeš ju nožem rezati.
Kasnije, kad sam išla na "običnu, rutinsku" ispovijed, odnosno,nisam više bila baš u nekoj hitnoj potrebi da mi se pomogne, kao da je i to osjetio, i ispovijed je bila isto tako klasična, bez nekog njegova specijalnog zalaganja (osim uobičajenih lijepih riječi).
Dakle, za one koji se nisu dugo ispovjedili (ja tada nisam, kad sam prvi put došla) a htjeli bi doživjeti pravu dobrodošlicu, Jorge Ramos je savršen za to.
U katedrali je svako jutro otprilike od 9 do 11, ali ostane i duže dok svi ne dođu na red. Toplo preporučujem.
(Bez straha od Da Vincijeva koda)
Sva sreća da nisi u tom redu, oni primaju samo vrhunske intelektualce, niko neće sirotinju...
A glede tih knjiga, čitala sam fragmente iz Molitve žabe, to MM skida s weba, a i Harrija Pottera, genijalan humor, toga nema u filmu.
I dam djeci da gledaju film iako je to, ajme Bože, nekršćanski.
Njima je zanimljiv, ko i svaka bajka, ali se ne požele baviti čarobnjaštvom jer im njihov svijet izgleda "baš crn, ružan, drpav i stravičan".
A meni je baš dobro poslužilo kad smo razgovarali o psovanju i psovkama, o uvredama,
nešto sam im tumačila o snazi riječi, i kako su riječi bitne,
misao stvara riječ, riječ djelo...,
i da uvijek, kad čuju ružnu i tešku psovku, u sebi izgovore - Hvalim te, Bože!
I da će to odmah poništiti psovku i svaku lošu misao.
Za slikovitu usporedbu sam uzela baš H. Pottera i rekla da je to isto kao kad se oni bore s onim čarobnim štapićem pa onaj zločesti kaže -džibilidabali, to bude kletva, a onaj drugi uzvrati svojom riječi-
bubilidubili i poništi to loše.
Dobro, naravno, pobijedi.
Na to su im se lica ozarila, odmah su shvatili što im govorim, uspjela sam im to približiti.
Tu je temu inicirala starija kćer jer je pitala zašto ljudi psuju to i to, zašto neki dečki vrijeđaju cure, govore im, i općenito, ali osobito za
njihovu dob, vrlo ružne stvari, pa smo malo popričali o tome.
Kažu da se sjete primjeniti ovo-hvalim te Bože!
al ' nema veze, svaki posao je vrijedan u očima Božjim, vidjela sam da je to dio poslanja Sv. Josemarie, to je za utjehu nama koje dane provodimo s pelenama i šmrkljima
Posljednje uređivanje od Nena-Jabuka : 08.04.2011. at 13:36 Razlog: Jose-Hose
Da da, kopam po vrtovimaali samo jako simpatičnim ljudima
ne znam samo kako ćemo s ovim zakonom o koliko ono, 500m?
bolji takav kraj nego da se sjetio da je orao, i pojeo kokoši koje su ga othranile
i ja sad guglam... :/
ono što me zanima je: tko to zabranjuje, Opus Dei ili Vatikan? Ja bih u svakom slučaju odmah izabrala de Mella.
nikako mi ne sjeda zabranjivanje/nepreporučivanje knjiga,nikako
OT:pa koliko nas ima plavih vagica ovdje?
sad ste me zainteresirali s ovim zabranjenim knjigama i opus dei.
roza, širiš dezinformacije - harry potter ima njihovu dozvolu i ocjenu 1.
evo vako
However, there is also an actual list of over 60,000 books catalogued and rated according to the following criteria:
1. Books that can be read by all, even children; for example, Heidi, Marco, some stories of the Grimm Brothers, and all books written by members of Opus Dei.evo i liste 60.000 knjiga s oznakama:
2. Reading generally recommended, although it may require a little formation. In the libraries of the centers, the public, numeraries and associate members have access to books with the 1 and 2 ratings.
3. Books that can be read by those who have formation. The books may have inconvenient scenes or commentaries. Permission is needed by their spiritual director.
4. Books that can be read by those who have formation and have a necessity to read them. Permission is needed by their spiritual director.
5. Books that are not possible to be read, except with special permission from the advisory (in New York).
6. Prohibited reading. In order to read them permission is needed by the Prelate of Opus Dei (in Rome).
http://www.odan.org/Index_forbidden_...preadsheet.xls
evo i izvor:
http://www.odan.org/index_forbidden_books_new.htm
ne znam jedino zašto potter može, a pablo neruda ne može i njegove ljubavne pjesme rangirane su sa šesticom
a taj vaš de mello je između 5 i 6![]()
dobro sam ja rekla da ti imaš jezičinu da te Bog sačuva (ovo Bog na kraju da budemo u duhu topica)
sad sam skužila zašto mi je poznat taj stil nadmudrivanja, mislim da ti i MM čak i fizički sličite(osim što ti imaš kosu), ali taj sarkazam, ajme, dobro da si na webu, dosta mi je jednog u kući.
Nego, da ja ovo prevedem, ti misliš da je Ifi u Opusu Dei.
Vrlo moguće, pitat ćemo ju kad svrati do nas pa će nam sigurno reći, pa nije to tajna sekta (kao što zlobnici nagađaju)
Niti meni. Sad mi je cvijeta pojasnila s ovim kategorijama. Pablo Nerudasvašta.
Ono što mene smeta - od gugl informacija koje sam nabrala o ovom pokretu - je konstantno vezanje pokreta - odnosno nekih članova - uz desničare pa i fašiste.
Moguće da je J. Ramos karizmatičan i ugodan gospodin, ali dok se malo odlučnije ne ogradi od takvih veza, sigurno nije u kategoriji mog potencijalnog duhovnog vođe.
To sam i ja proguglala i nije mi bilo baš milo.
Bolje je takve stvari ne guglati jer dobiješ isto ko i kod boleština, šta god ukucaš, simptome ovoga ili onoga - dobiješ odgovor- hopa, karcinom - obavezno prva ponuda, izvol'te!![]()
Samo se isprepadaš.
Tako i ovo.
Ako meni čovjek paše u onoj kućici za ispovijed, lijepo priča i lijepo se osjećam, meni super ispovjednik.
Kakav je on nečiji duhovni vođa, nemam pojma, ja nemam duhovnog vođu.
A možda je sasvim OK, ako ljudima odgovara ono što im priča sada, u ovom trenutku,
ako im olakša život, šta bi se oni zamarali kakav je to bio pokret za vrijeme Franka u Španjolskoj ili prije par stoljeća.
Kakvi su bili benediktinci, pape prije?
Ko bi to sve proučavao.
čak je i dawkins ocijenjen s 5
a baudelaire, neruda, marquez - sto godina samoće, kundera i jako puno klasika svjetske književnosti - svi šestice. a od hemingwaya možete čitat samo starac i more, ostalo - jok.
interesantno je da vole fikciju u opus dei - gospodari prstenova i sve od tolkiena ima rang 1
zabavno.
Zabranjene knjige u rangu 5 i 6 sve imaju potencijal da dirnu ljude, navedu ih na duboko razmišljanje i premišljanje.Dok je fikcija-fikcija i ne ugrožava toliko samu bit vjere. Ja obožavam fikciju, baš mi je drago što je dopuštena (možda i mene prime u članstvo)