Posalji mi PP na fejsu. :)
Ja nikako da se cijepim 3. dozom.
Kad sam prvi put trebala, dobila sam koronu.
Zatim sam čekala novo cjepivo.
I taman stigne, a ja opet dobijem koronu.
Sad bih se cijepila.
Koliko minimalno mora proći vremena od preboljenja? Jel 3-4 tjedna ok?
Lokalne preporuke se razlikuju pa molim cure koje su up2date sa svjetskim smjernicama da me savjetuju
Ja osobno bih pricekala barem 2 mjeseca.
Tnx na odgovoru ki ki.
Ima li neki razlog zašto baš 2 mjeseca?
U Belgiji je preporuka pricekati 14 dana.
Ja bih se cijepila.
Zbog imuniteta svježe stečenog preboljenjem, ja se ne bih cijepila u skorom razdoblju, posebice jer novija istraživanja idu u smjeru da je " jači" imunitet uslijed preboljenja u odnosu na onaj stečen cjepivom.
Ja bih se bojala burne reakcije organizma na ponovnu izloženost.
No to sam ja
Možda da pitaš opću praksu za savjet?
Ja imam 3x cijepljenje pa 2x preboljenje nazalost.
Booster u 11.mj. i covid u veljaci i kolovozu.Dijete me oba puta zarazilo.
https://www.nytimes.com/2022/08/31/w...-variants.html
Tu imas neki clanak sa novijim preporukama.
https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiol...ije-preporuke/
I ovdje ako dobro iscitavam na brzinu je preporuka 3.mj.
Ali pogledaj si sama ja sam na brzinu preletila pa je mozda krivo preneseno.
Otkud ovo, kad je upravo suprotno nešto što je bilo relativno nedavno (sredinom ljeta) u Natureu - da je jači imunitet nakon cijepljenja?
Kakva onda burna reakcija ako je taj cijepni imunitet niš? Zar se onda ne bi bilo logično bojati da dobiješ koronu od drugih - izložena ćeš bit non stop svaki dan iznova? Sve nelogično.
Ki ki - jesi teško prolazila sva ta zaražavanja? Trebala bi biti imuna makar iduća 4 mjeseca od preboljenja pa zašto sad žuriš nije mi jasno? Bit će korone još, cijela zima je pred nama, a ove godine će i gripa normalno krenuti - sudeći po Australiji to je za očekivati jer nema više socijalne distance.
Mi nismo stigli na novo cjepivo, izgubili korona junf, nije baš bilo pih tralala, satralo nas je pošteno.
pa ko kaže da je cijepni imunitet niš? Samo prenosim što sam čitala i mi je par liječnika frendova reklo da se nakon preboljenja ne bi žurili cijepiti jer time se dvostruko izlaže organizam, postoji mogućnost (susreli su se u praksi) burnih reakcija organizma i totalnog pada općeg imuniteta (kad se zbuksaju u kratkom vremennu preboljenje i cjepljenje, upravo ovako kako si ti napisala da se pričeka par mjeseci).
Nije ki ki pitala nego Lola Mo.
A znači ipak ste je i vi pokupili. Sve troje vas je satralo? Baš mi je žao.
Naši se vratili s maturalca s tim da je išao jedan "pozitivan" razred (ono prekidale su se izolacije radi jel maturalca, kemijalo što šta, pa je taj razred ipak išao i of course sjedili su u busu s kćerkinim razredom :-) ).
Bilo je pozitivnih po povratku (na destinaciji se nitko ne testira jel ;-) kako tanja_b i reče), oko kćerke iz busa ovi šta su sjedili oko nje i družili se s njom svi pozitivni.
Nekim čudom nije pokupila, testirala sam je par puta, no nije to meni takva frka jer mi nemamo simptome (dosad nismo) i da ne testiramo ne bi znali da smo poz. Sin je tako nakon N. Vinodolskog pokupio, kako rekoh nije imao nijedan simptom. Kod njih je doslovce cijeli razred (99% računam da to dvoje djece možda nisu roditelji ni testirali) bio pozitivan. Smješteni su bili u u sobama s njih puno (6-9),a kod kćerke je ipak bilo samo po troje u sobi, iako su jako puno vremena provodili svi zajedno jer ipak je to maturalac :-) Nijedno dijete nije vraćeno s mora, super su se zabavili, a i u ZG ti koji su se ispostavili poz.su to prebrodili srećom onako s nogu bez posebnih tegoba i simptoma.
To ko onaj prijatelj liječnik koji je radio za Pfizer i nikako Pfizerovo cjepivo jer on ima insiderske info :mrgreen:? Onda ipak nikako ne AZ zbog ugrušaka, bolje ipak Pfizer. Mani se rekla-kazale i čitanja ko zna čega i prenošenja tih informacija, ovo moje je bio članak u Natureu, to je ipak jača razina dokaza.
Nije svo troje, mala je imala u 6.-me, sad čekamo jesmo li je zarazili, očekujem da je još drži imunitet od preboljenja i da ipak nismo. Što starije - to teže, ona je lako prošla, osim što joj je ostao neki trag herpesa na usnici još od tada.
Ma zato jer mi treba za jedno putovanje na koje moram ići. Tj. i željela bih ići, ništa se ne mora, jel..
Tako da sam se odlučila cijepiti, biti će to mjesec dana nakon preboljenja, na CDC stranicama sam našla da je to ok.. bilo bi bolje da još malo pričekam, razumijem to.. i doktorica se slaže.
Hiperimune reakcije se ne bojim jer ona tako ne nastaje.
Hvala svima na savjetima!
Baš smo bili neki dan kod njih u gostima :mrgreen:
Nije ništa krivo ni rekao za AZ za ugruške, ni naši liječnici potencijalno rizične pacijente (s problemima koaguluacije) nisu slali na AT nego Pfizera, tako su i mene i mamu.
A on je prebolio i na kraju je odlučio da se neće cijepiti uopće(i nije uopće liječnik nego radi u farmaceutsko-kemijskoj industriji povezanoj s Pfizerom), što možda najviše govori o njegovim stavovima :mrgreen:
I ne znam zašto bi svi morali vjerovati samo tvojim izvorima informacija i dokazima koje ti smatraš jedinim vjerodostojnima :-)
Nadam se da niste zarazili klinku i želim vam da se brzo oporavite!
Taj je reko da se izbjegava Pfizer, dakle reko je krivo. Lili, nema mojih i tvojih doktora i susjeda i frendova, i to je moja poruka cijelo ovo vrijeme. Postoji WHO, HZJZ, Nature itd, nista susjedi i rekla - kazale. Dakle, bilo kpji 'tvoj' il 'moj 'doktor i sta smo mi.shvatile i zakljucile je gori od toga. Evidence-based, ne anegdote i onda jos predstavljene ko istine.
Taj je stvarno genijalac i nadam se da ga neces ne htijuci provalit kome jer je roda citana, bolje suti o tome da ga ne skuze u korporaciji njegovoj da radi antireklamu.
Uh imala bi što šta reć na temu WHO a i našeg HZJZ, al neću :mrgreen:
Ne razmišljaju tako svi ina33 da priznaju samo što kažu 2 institucije (karikiram).Srećom.
Rasprava nema smisla.:-)
Ja se bome 4. puta ne cijepim.
Nadam se da ce 2023.vise biti kraj tog covida.
Moja bila na maturalcu nakon njega nitko ne priča ni o kakvoj koroni jit se testira, svi normalno u skolu. Prije maturalca je pobrala neku prehladu pa zarazila i mene, test negativan...
Koliki treba biti razmak između treće i četvrte doze cjepiva?
Ako sam treću primila u prosincu lanjske godine, mogu li sad već 4. dozu ili ne još?
Jel se netko cijepio sa četvrtom dozom? Ima li nuspojava?
Možeš se cijepiti. Moji roditelji su se isto u prosincu cijeplili s 3. I sad prije tri tjedna s četvrtom
Tata na prve 3 nije reagirao, osim bolne ruke. Sad je dan nakon cijepljenja imao muku u želucu
Mama nakon treće imala temperaturu i malo joj tlak par dana otisao gore (inače je tlakas). Sad samo bolna ruka, malo jace prvi dan, slabije drugi
Hvala ti.
Ja sam uzela četvrtu (adaptiranu) dozu nedavno, godinu dana nakon treće.
Prije cijepljenja su sve kandidate detaljno ispitivali koliko je prošlo od 3. doze, jesu li i kada preboljeli omikron, mlađe od 60 su pitali koje bolesti imaju.
Nuspojave su bile potpuno iste kao i nakon prethodnih doza - jedan dan temperature do 37.8, glavobolja, umor, bolno rame.
Hvala, Čoksa.
Sutra šaljem mail doktoru da me naruči.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Ja se spremam na četvrtu dozu krajem studenog/početkom prosinca kad mi bude godinu dana od treće. Moram pitati obiteljsku liječnicu što preporučuje za mog sina astmatičara, ali vjerujem da će i on ići po četvrtu dozu zajedno sa mnom, jer smo istovremeno primili i prethodne tri.
Nisam jos nigdje naisla da se preporuca 4 doza za one koji su maldi od 60 i nisu u velikom riziku.
https://hr.n1info.com/vijesti/koje-s...razu-2-godine/
Da, mene bi začudilo, peterlin, da ti dr za sina preporuči (pogotovo ako njegova astma nije nekog teškog oblika), ali, koliko sam shvatila, tvoja LOM je stvarno super a propos cijepljenja i nije sva u iščuđavanju što će vam to. Preporuka je (barem u EU) 60 plus i kronični teži bolesnici, pa onda ide vijećanje što spada u to. Većina bi rekla da blaga astma u to ne spada. Već i s primanjem treće doze je popriličan outlier u Hrvatskoj, u Americi bi to bilo normalno, ne bi mu ni trebala dg. astme. Tako da je to jednim dijelom i kulturološki uvjetovano.
Koji naslov "koje su osobine pojedinca" :). Povučenost? Rad od doma? Ove godine će i gripa, to je dosad jednoznačno astmatičarima u cijelom svijetu (osim kod nas, kod nas se većina ne cijepi) bilo preporučeno, čak bih možda to prioritizirala.
sirius, ja sam starija od 60 i imam autoimunu bolest. Nisam se sama sjetila ni za prethodna cijepljenja, liječnica obiteljske medicine me zvala. I sad ćemo tako - što preporuči, tako ćemo i napraviti.
Ja sam ispod 40. Cjepila sam se u 1.mjesecu treci put i dobila sam poziv za cijepljenje ovaj mjesec.
Imas neku kron. bolest? Tko vas to poziva?
Ne. Zdrava ko dren. Zove nas flamanska vlada
Ja mislim da cu se ja protiv gripe cjepiti ove godine.