Mi smo 13 mjeseci i otkrila sam što moj bebač jako voli kad napravim: na maslacu malo prodinstam luk i papriku i dodam rajčicu, u to umješam kuhanu rižu ili proso jakooo fino...
Printable View
Mi smo 13 mjeseci i otkrila sam što moj bebač jako voli kad napravim: na maslacu malo prodinstam luk i papriku i dodam rajčicu, u to umješam kuhanu rižu ili proso jakooo fino...
Daaaa, to je super, i nama je fino ;-) (samo kod nas to "fino" znači nekih 15 malih žličica uvrh glave od ručka...)
A sad evo i još jedno pitanje, što spremate svojim bebijima od povrća iz trgovina (a niste baš blizu bio trgovinama) ako nemate (sigurnog) domaćeg izvora?
I, da li je bolje onda uzeti smrznuto ili pak friško pa kakavo je je...
Npr. špinat, blitvu, rajčice, kelj, kupus, brokula, cvjetača, cikla i tako sve ostalo...
Jer budimo realni špinat i blitva u dućanu ne može biti od vrta do stola za 2h, a ostalo je isto upitno kad je ubrano i čime sve tretirano...ali opet znam da moramo jesti pa sam malo zbunj :unsure:
Kad ste im počeli davati povrće dinstano na luku? Zapravo, kad ste uveli luk?
apricot hvala :)
boobamara, ja recimo blitvu i špinat nisam nikada kupila u trgovini, radije neću dati nego da kupim tamo, sad dobivamo svježe i kuhamo, nažicam iz nečijeg vrta dok ne ulovim vremena da sama napravim svoj mali vrt
kelj, kupus, ciklu recimo kupujem
rajčicu, krastavce dajem u sezoni, isto tako nažicamo, a vjerojatno bih dala iz dućana da se ne mogu ovako snaći
gle, sve je to onako, moraš naći zlatnu sredinu, ja sam do godinu dana ful nekako pazila što sam više mogla, sa vremenom počinješ lagano popuštati u smislu da kupiš namirnice za koje nisi ziher od kud su, ali što možeš, klinci u vrtićima nakon godinu dana ne jedu bio hranu, šta bi napravila u slučaju da su mi u vrtiću - ništa
recimo, kupujem eko žitarice jer ih nije problem pronaći - u Konzumu ima linija Ekozona - bio proizvodi
i tako...zavisi što, kako
tonili, ja sam počela lagano dinstat na maslinovom ulju evo sa nekih 13 mjeseci, mislim da će ti svatko tu odgovorit drugačije, najviše još uvijek kuham, dinstanje je rjeđe
mašnica, baš fino jednostavan recept, mislim da će se i mojima svidjet, jako vole rajčicu
ja sam luk uvela sa nekih 10 mjeseci, kuhan u varivu/juhi.
ne dinstam ni sebi, pa ni djeci.
odgodila bih to za što kasnije.
ja kupujem Dukatov masni sir sa vrhnjem ili onaj Zagrebački svježi sir, kupujem u dućanu, čvrste i tekuće jogurte isto tako, onaj zeleni i plavi, sa 3,2% mm
Hvala puno na informacijama. Cure su prošle 9 mjeseci - luk će ipak pričekati još malo.
A kako im dati krastavce i rajčicu? Pitala sam već, ali nisam navela dob
ovisi koliko su spretne.
rajčicu im možeš dati i u ruke, da jedu kao jabuku, moižeš kao šalšu, možeš urezati u povrćne juhe i variva.
krastanac, ako znaju lijepo žvakati, nareži na prutiće i daj im da grickaju.
a možeš napraviti i hladnu juhu, ali bez dodataka jogurta/vrhnja.
Kad već pričamo o rajčici evo da podijelim današnji "recept" s vama. Ogulila sam pomadoru, nasjeckala je na komadiće i kuhala s par kapi maslinovog ulja. Kad je bilo gotovo (10-15 minuta laganog kuhanja) dodala sam komadiće već skuhanog oslića i prelila taj šug preko tjesetenine koju smo danas prvi put papali. Malena je oduševljena, doslovno se bacala na žlicu :-)
Imam tetu koja radi u mliječnoj industriji i preporučila mi je da je najbolje davati čvrsti jogurt jer je najmanje obrađivan i da je domaće proizvodnje, da ne kupujem iz uvoza....
Ne nalazim u tablicama grožđe, kad ste ga vi počele davati?
D. ima 9 mj.
Hvala ZO i Mašnica na informacijama :-)
jeste radili nešto sa patišon tikvicama?
jeste li u početku dohrane imali problem s opstipacijom?
anais hvala, evo i ja napravila sa prosom, mrkvicom i malo piletine, vidjet ćemo kako će proći
ja sam isto malo jela, stvarno je ukusna tikvica
diona, mi nismo imali problema, ne znam do koje si faze stigla, ali problem može izazvati mrkvica, riža jer zatvaraju
Hvala ti ZO!
Pa otprilike tako i sama nisam još kuhala blitvu i špinat, a domaće jaaako rijetko uspijem nabaviti pa sam osuđena na dućane, a upravo tako nekako pokušavam procijeniti...pa sam s vremena na vrijeme skroz zbunj :zbunj: jer me neke info i upozorenja i svašta nešto stilta pa se pogubim u razmatranjima...a znam da svoje ribeke vječno ne možemo sačuvati i obraniti i da će u vrtiću i moj vrlo brzo probati svašta...
A žitarice isto tako kupujem najčešće upravo te Ekozona :)
eto i nas s pitanjcem- da li je prerano za griz od pira? mjesec dana na dohrani, ne primjećujem da je smanjila dojenje (do 6 mj isključivo dojena) a mislila sam uvesti gluten dok smo još na "kopnu" jer ćemo iza 15. na otok gdje ćemo ostati neko vrijeme pa mi se čini prekasno uvoditi gluten sa skoro 9 mjeseci (a i mislim si bolje dok još ovako puno doji). Na otoku ne bih baš uvodila neke jače alergene (nije baš povezan s kopnom a liječnika nema). Također i pitanje o blitvi- jel može s 8 mjeseci ako je od vrta do padele za 30 sekundi, a raste na zemlji koja nikad nije ničim špricana?
Takva blitva moze od pocetka dohrane.
eto. a mi je imamo pun vrt a ja stalno odgađam. dobro mi je mama govorila (odmah nakon što mi je predložila da joj dam koricu kruha da gricka :roll::yes: )
pa nije problem da glutein ide mjesec dana kasnije,neće joj nikaj bit.do tad uživajte u svježeme voću s otoka i okupajte se za nas
coolerice, uvedi ti gluten dok još intenzivnije doji.
a na blitvi vam čovjek može samo pozavidjeti.
hvala cure..i meni se nekako čini da je bolje sada dok je non-stop na cici.
Apricot uvijek si pozvana na papicu kod nas (ipak si ti spasila cicu:heart: , blitva je najmanje čime možemo uzvratiti)
Da li mozda znate kad bi mogla dati koromač?Malena ima 9 mj.
Kad može pir? Nema ga u tablici. Isto kad i pšenično brašno?
O,super,bas cu joj probat dat,vjerovatno ce joj se sviđat jer voli povrće,jedino s mesom nije odusevljena.
djeca ga najčešće vole zbog tog slatkasto-bronhastog okusa
kak bi to išlo na juhu ( komorač),jel može nekak da se primi u ruku?
pa prokuhaj ga da bude mekan, možeš u gomolju, a možeš i razdvojiti slojeve, kao luk, pa onda prokuhati i dati
juhu možeš pripremiti na puno načina, ali ako je manje dijete u pitanju, skuhaš (možeš unutra staviti i kapulu, mrkvu, krumpir) i na kraju ili izblendaš ili ostaviš takvo, ovisi kako dijete voli.
Moja bebe ima 6 mj i pocela sam joj davati kasice za dohranu,ostalo je dojenje.
Samo sto joj se svodjaju one kupovne i svjeze voce kad joj dam na kasikicu,kad joj skuham corpu od krompira nece,ali ako mi jedemo nesto ona sva se uzvrti da je i njoj:)
Zanime me da li ja njoj smijem dati pekmez domaci u flasicu,jer ako smije jabuke,da li smije pekmez koji je pravljen od jabuka,ja malo razmuti s vodom i dam joj nekad da pije,umjesto kupovnih sokica??
Što će joj to slatko, malena je...dajte joj vode. A i ima voća i povrća sad svježeg u izobilju...
Pa dajem joj vecinom vode ali nekad bih joj i to domace je,bolje nego kupovno ako joj smijem davati
do godine dana dijete ne bi smjelo unositi ni šećer ni sol
zato je bolje da pije samo vodu
ako već imaš domaćega svježega voća, iscijedi i daj svježi sok
ok :-D
Molim savjete i prijedloge za večeru , koja je oko 18h. Imamo 11,5mj, mama do sada nije radila i imali smo 3 zdrava, svježe pripremljena obroka.
Radi brzine spremanja rado bih probala sa nekim žitnim pahuljicama u kiselom mlijeku ( slatko ne pijemo). Ne znam šta se od tih pahuljica može samo potopiti, a šta se mora kuhati. Mislim na one 8 žitarica i slično. Tragam za nekim relativno brzinskim pripremama, a da nisu lino i slično.
Btw. šta je pir ?
MMK, uzmi npr. zobene pahuljice, možeš ih samo "pofuriti" vodom, mada meni su bolje kad zakipim malo vode i onda ubacim pahuljice i promješam. Možeš ih na koju minutici i poklopiti da omekšaju.
Fino pašu uz jogurt, kiselo mlijeko,..., a možeš ubaciti i bananu.
Pir je žitarica slična pšenici, samo s malo većim zrnom.
Jako je dobro probavljiv. Sadrži posebne ugljikohidrate koji imaju važnu ulogu u zgrušavanju krvi, ali i stimulaciji imunološkog sustava organizma.
Dobar je izvor proteina i sadrži esencijalne aminokiseline, kojih obično nema u hrani koja nije životinjskog porijekla.