Stranica 45 od 182 PrviPrvi ... 3543444546475595145 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 2,201 do 2,250 od 9079

Tema: Pričajmo o dohrani 7.

mašnica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Mi smo 13 mjeseci i otkrila sam što moj bebač jako voli kad napravim: na maslacu malo prodinstam luk i papriku i dodam rajčicu, u to umješam kuhanu rižu ili proso jakooo fino...

boobamara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

Citiraj mašnica prvotno napisa Vidi poruku
    Mi smo 13 mjeseci i otkrila sam što moj bebač jako voli kad napravim: na maslacu malo prodinstam luk i papriku i dodam rajčicu, u to umješam kuhanu rižu ili proso jakooo fino...

Daaaa, to je super, i nama je fino (samo kod nas to "fino" znači nekih 15 malih žličica uvrh glave od ručka...)

A sad evo i još jedno pitanje, što spremate svojim bebijima od povrća iz trgovina (a niste baš blizu bio trgovinama) ako nemate (sigurnog) domaćeg izvora?
    I, da li je bolje onda uzeti smrznuto ili pak friško pa kakavo je je...
    Npr. špinat, blitvu, rajčice, kelj, kupus, brokula, cvjetača, cikla i tako sve ostalo...
    Jer budimo realni špinat i blitva u dućanu ne može biti od vrta do stola za 2h, a ostalo je isto upitno kad je ubrano i čime sve tretirano...ali opet znam da moramo jesti pa sam malo zbunj

alkemicar avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj mašnica prvotno napisa Vidi poruku
    E ovo bih mogla uskoro
    Taman sam se mislila da mi ponestaje ideja uz ovoliko povrća, a neke najjednostavnije stvari čovjek zaboravi od silnog smišljanja i premišljanja

tonili avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Kad ste im počeli davati povrće dinstano na luku? Zapravo, kad ste uveli luk?

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

apricot hvala

boobamara, ja recimo blitvu i špinat nisam nikada kupila u trgovini, radije neću dati nego da kupim tamo, sad dobivamo svježe i kuhamo, nažicam iz nečijeg vrta dok ne ulovim vremena da sama napravim svoj mali vrt
    kelj, kupus, ciklu recimo kupujem
    rajčicu, krastavce dajem u sezoni, isto tako nažicamo, a vjerojatno bih dala iz dućana da se ne mogu ovako snaći
    gle, sve je to onako, moraš naći zlatnu sredinu, ja sam do godinu dana ful nekako pazila što sam više mogla, sa vremenom počinješ lagano popuštati u smislu da kupiš namirnice za koje nisi ziher od kud su, ali što možeš, klinci u vrtićima nakon godinu dana ne jedu bio hranu, šta bi napravila u slučaju da su mi u vrtiću - ništa
    recimo, kupujem eko žitarice jer ih nije problem pronaći - u Konzumu ima linija Ekozona - bio proizvodi

i tako...zavisi što, kako

tonili, ja sam počela lagano dinstat na maslinovom ulju evo sa nekih 13 mjeseci, mislim da će ti svatko tu odgovorit drugačije, najviše još uvijek kuham, dinstanje je rjeđe

mašnica, baš fino jednostavan recept, mislim da će se i mojima svidjet, jako vole rajčicu

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ja sam luk uvela sa nekih 10 mjeseci, kuhan u varivu/juhi.

ne dinstam ni sebi, pa ni djeci.
    odgodila bih to za što kasnije.

Janis avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Citiraj tonili prvotno napisa Vidi poruku
    Kad ste im počeli davati povrće dinstano na luku? Zapravo, kad ste uveli luk?
    I mene ovo zanima. A i nitko mi nije odgovorio ništa vezano uz jogurt i svježi sir pa ću ponoviti pitanje: koje jogurte (čvrste, tekuće i ostale pojedinosti ) i koji svježi sir dajete bebačima? Malena ima 11 mjeseci.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ja kupujem Dukatov masni sir sa vrhnjem ili onaj Zagrebački svježi sir, kupujem u dućanu, čvrste i tekuće jogurte isto tako, onaj zeleni i plavi, sa 3,2% mm

tonili avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Hvala puno na informacijama. Cure su prošle 9 mjeseci - luk će ipak pričekati još malo.
    A kako im dati krastavce i rajčicu? Pitala sam već, ali nisam navela dob

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ovisi koliko su spretne.
    rajčicu im možeš dati i u ruke, da jedu kao jabuku, moižeš kao šalšu, možeš urezati u povrćne juhe i variva.
    krastanac, ako znaju lijepo žvakati, nareži na prutiće i daj im da grickaju.
    a možeš napraviti i hladnu juhu, ali bez dodataka jogurta/vrhnja.

Janis avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Kad već pričamo o rajčici evo da podijelim današnji "recept" s vama. Ogulila sam pomadoru, nasjeckala je na komadiće i kuhala s par kapi maslinovog ulja. Kad je bilo gotovo (10-15 minuta laganog kuhanja) dodala sam komadiće već skuhanog oslića i prelila taj šug preko tjesetenine koju smo danas prvi put papali. Malena je oduševljena, doslovno se bacala na žlicu

mašnica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Imam tetu koja radi u mliječnoj industriji i preporučila mi je da je najbolje davati čvrsti jogurt jer je najmanje obrađivan i da je domaće proizvodnje, da ne kupujem iz uvoza....

Lotta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Ne nalazim u tablicama grožđe, kad ste ga vi počele davati?
    D. ima 9 mj.

Janis avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Hvala ZO i Mašnica na informacijama

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

jeste radili nešto sa patišon tikvicama?

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

jeste li u početku dohrane imali problem s opstipacijom?
    Posljednje uređivanje od diona : 27.07.2011. at 18:26

Anais avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Citiraj ZO prvotno napisa Vidi poruku
    jeste radili nešto sa patišon tikvicama?
    jesmo baš prije neki dan (11 mjeseci). Skuhala s mrkvom i prosom. Jako su ukusne i za velike i za male.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

anais hvala, evo i ja napravila sa prosom, mrkvicom i malo piletine, vidjet ćemo kako će proći

ja sam isto malo jela, stvarno je ukusna tikvica

diona, mi nismo imali problema, ne znam do koje si faze stigla, ali problem može izazvati mrkvica, riža jer zatvaraju
    Posljednje uređivanje od ZO : 28.07.2011. at 13:34

boobamara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

Citiraj ZO prvotno napisa Vidi poruku
    boobamara, ja recimo blitvu i špinat nisam nikada kupila u trgovini, radije neću dati nego da kupim tamo, sad dobivamo svježe i kuhamo, nažicam iz nečijeg vrta dok ne ulovim vremena da sama napravim svoj mali vrt
    kelj, kupus, ciklu recimo kupujem
    rajčicu, krastavce dajem u sezoni, isto tako nažicamo, a vjerojatno bih dala iz dućana da se ne mogu ovako snaći
    gle, sve je to onako, moraš naći zlatnu sredinu, ja sam do godinu dana ful nekako pazila što sam više mogla, sa vremenom počinješ lagano popuštati u smislu da kupiš namirnice za koje nisi ziher od kud su, ali što možeš, klinci u vrtićima nakon godinu dana ne jedu bio hranu, šta bi napravila u slučaju da su mi u vrtiću - ništa
    recimo, kupujem eko žitarice jer ih nije problem pronaći - u Konzumu ima linija Ekozona - bio proizvodi

i tako...zavisi što, kako
    Hvala ti ZO!
    Pa otprilike tako i sama nisam još kuhala blitvu i špinat, a domaće jaaako rijetko uspijem nabaviti pa sam osuđena na dućane, a upravo tako nekako pokušavam procijeniti...pa sam s vremena na vrijeme skroz zbunj jer me neke info i upozorenja i svašta nešto stilta pa se pogubim u razmatranjima...a znam da svoje ribeke vječno ne možemo sačuvati i obraniti i da će u vrtiću i moj vrlo brzo probati svašta...
    A žitarice isto tako kupujem najčešće upravo te Ekozona

coolerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

eto i nas s pitanjcem- da li je prerano za griz od pira? mjesec dana na dohrani, ne primjećujem da je smanjila dojenje (do 6 mj isključivo dojena) a mislila sam uvesti gluten dok smo još na "kopnu" jer ćemo iza 15. na otok gdje ćemo ostati neko vrijeme pa mi se čini prekasno uvoditi gluten sa skoro 9 mjeseci (a i mislim si bolje dok još ovako puno doji). Na otoku ne bih baš uvodila neke jače alergene (nije baš povezan s kopnom a liječnika nema). Također i pitanje o blitvi- jel može s 8 mjeseci ako je od vrta do padele za 30 sekundi, a raste na zemlji koja nikad nije ničim špricana?

tua avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

Takva blitva moze od pocetka dohrane.

coolerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

eto. a mi je imamo pun vrt a ja stalno odgađam. dobro mi je mama govorila (odmah nakon što mi je predložila da joj dam koricu kruha da gricka )

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

pa nije problem da glutein ide mjesec dana kasnije,neće joj nikaj bit.do tad uživajte u svježeme voću s otoka i okupajte se za nas

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

coolerice, uvedi ti gluten dok još intenzivnije doji.
    a na blitvi vam čovjek može samo pozavidjeti.

coolerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

hvala cure..i meni se nekako čini da je bolje sada dok je non-stop na cici.
    Apricot uvijek si pozvana na papicu kod nas (ipak si ti spasila cicu , blitva je najmanje čime možemo uzvratiti)

Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Da li mozda znate kad bi mogla dati koromač?Malena ima 9 mj.

Vali avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Kad može pir? Nema ga u tablici. Isto kad i pšenično brašno?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Ninjago prvotno napisa Vidi poruku
    Da li mozda znate kad bi mogla dati koromač?Malena ima 9 mj.
    od prvoga dana dohrane, ali kuhanog.

Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

O,super,bas cu joj probat dat,vjerovatno ce joj se sviđat jer voli povrće,jedino s mesom nije odusevljena.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

djeca ga najčešće vole zbog tog slatkasto-bronhastog okusa

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

kak bi to išlo na juhu ( komorač),jel može nekak da se primi u ruku?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

pa prokuhaj ga da bude mekan, možeš u gomolju, a možeš i razdvojiti slojeve, kao luk, pa onda prokuhati i dati

juhu možeš pripremiti na puno načina, ali ako je manje dijete u pitanju, skuhaš (možeš unutra staviti i kapulu, mrkvu, krumpir) i na kraju ili izblendaš ili ostaviš takvo, ovisi kako dijete voli.

Dince Klince avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Moja bebe ima 6 mj i pocela sam joj davati kasice za dohranu,ostalo je dojenje.
    Samo sto joj se svodjaju one kupovne i svjeze voce kad joj dam na kasikicu,kad joj skuham corpu od krompira nece,ali ako mi jedemo nesto ona sva se uzvrti da je i njoj
    Zanime me da li ja njoj smijem dati pekmez domaci u flasicu,jer ako smije jabuke,da li smije pekmez koji je pravljen od jabuka,ja malo razmuti s vodom i dam joj nekad da pije,umjesto kupovnih sokica??

mašnica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Što će joj to slatko, malena je...dajte joj vode. A i ima voća i povrća sad svježeg u izobilju...

Dince Klince avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Pa dajem joj vecinom vode ali nekad bih joj i to domace je,bolje nego kupovno ako joj smijem davati

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

do godine dana dijete ne bi smjelo unositi ni šećer ni sol
    zato je bolje da pije samo vodu
    ako već imaš domaćega svježega voća, iscijedi i daj svježi sok

Dince Klince avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

ok

MMK avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Molim savjete i prijedloge za večeru , koja je oko 18h. Imamo 11,5mj, mama do sada nije radila i imali smo 3 zdrava, svježe pripremljena obroka.

Radi brzine spremanja rado bih probala sa nekim žitnim pahuljicama u kiselom mlijeku ( slatko ne pijemo). Ne znam šta se od tih pahuljica može samo potopiti, a šta se mora kuhati. Mislim na one 8 žitarica i slično. Tragam za nekim relativno brzinskim pripremama, a da nisu lino i slično.

Btw. šta je pir ?

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

MMK, uzmi npr. zobene pahuljice, možeš ih samo "pofuriti" vodom, mada meni su bolje kad zakipim malo vode i onda ubacim pahuljice i promješam. Možeš ih na koju minutici i poklopiti da omekšaju.
    Fino pašu uz jogurt, kiselo mlijeko,..., a možeš ubaciti i bananu.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj MMK prvotno napisa Vidi poruku
    Btw. šta je pir ?
    Pir je žitarica slična pšenici, samo s malo većim zrnom.
    Jako je dobro probavljiv. Sadrži posebne ugljikohidrate koji imaju važnu ulogu u zgrušavanju krvi, ali i stimulaciji imunološkog sustava organizma.
    Dobar je izvor proteina i sadrži esencijalne aminokiseline, kojih obično nema u hrani koja nije životinjskog porijekla.

MMK avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Anemona i apricot hvala,
    Pir bih svakako trebala nabaviti, zbog probavljivosti takođe.
    Da li ga imam kupiti u DM-u i u kom obliku ga kupujem ?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ima u DMu.
    to ti je kao brašno, samo malo tamnije

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Samo kratka napomena za pir - radi se o vrsti pšenice. Dakle, sva ograničenja koja idu za pšenicu vrijede i za pir.

Janis avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Citiraj MMK prvotno napisa Vidi poruku
    Molim savjete i prijedloge za večeru , koja je oko 18h. Imamo 11,5mj, mama do sada nije radila i imali smo 3 zdrava, svježe pripremljena obroka.

Radi brzine spremanja rado bih probala sa nekim žitnim pahuljicama u kiselom mlijeku ( slatko ne pijemo). Ne znam šta se od tih pahuljica može samo potopiti, a šta se mora kuhati. Mislim na one 8 žitarica i slično. Tragam za nekim relativno brzinskim pripremama, a da nisu lino i slično.

Btw. šta je pir ?
    Palenta ili griz s jogurtom, svježim sirom ili vrhnjem. Ponekad naribam tikvicu i kuham otprilike 5 minuta, dodam palentu ili griz i kuham još par minuta. Naknadno opet možeš dodati svježi sir.
    Od pahuljica su najmekše zobene - samo ih preliješ vrelom vodom i za par minuta su mekane. I njih možeš s jogurtom. Ja obično dodam i neko voće (suho ili svježe)
    Najčešće za večeru dajem isto ono što je bilo za ručak, dakle skuham veću količinu, odvojim za večeru i spremim u frižider.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa Vidi poruku
    Samo kratka napomena za pir - radi se o vrsti pšenice. Dakle, sva ograničenja koja idu za pšenicu vrijede i za pir.
    a to su?

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ciljao na gluten,znači kad može pšenica ide i pir,mada neki pričaju da je manje gluteinast nek pšenica

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    ciljao na gluten,znači kad može pšenica ide i pir,mada neki pričaju da je manje gluteinast nek pšenica
    aha, ja mislila da je opet nešto novo na vidiku

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Nije ništa novo, a što se udjela glutena tiče - tu je negdje.
    Nešto je veći problem što se pir praktično ne može naći u pročišćenom nego samo u cjelozrnom obliku, a za bebe to baš i nije neki izbor. Previše vlakana i fitinske kiseline. Običan bijeli griz je puno bolji izbor.

Solange13 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

da se ubacim, moji baš vole jest griza, pogotovo kroz griz noklice u juhi ) bebe znaju šta ima paše. )

offtopic- Davore, može link gdje savjetuješ oko pekača kruha, ili pm sa infom. kupili bi ga, ali ne znamo baš koji.

Rozi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

možda nisam skužila u iščitavanju - kako vi dajete žumanjak? skuhate jaje, pa odvojite bjelanjak ili nešto drugo?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •