Da, zaboravila sam napisati, da me to cini nevjerojatni bogatom, jer svaki dan zivim sa razlicitostima oko sebe. A u svemu tome prihvacam sve te druge, a gradim svoje vlastito autenticno ja.
Pusa! ;)
Printable View
Da, zaboravila sam napisati, da me to cini nevjerojatni bogatom, jer svaki dan zivim sa razlicitostima oko sebe. A u svemu tome prihvacam sve te druge, a gradim svoje vlastito autenticno ja.
Pusa! ;)
Eto, ima praunuke hrvate, polukatolike :)
Ja mislim da sam ipak ja veća faca :mrgreen:
100% etnički čita, hrvatska, katolička obitelj, s domobranima s jedne, a partizanima s druge strane.
I gledaj me sad :mrgreen:
Šteta što mi se ne može spočitavati da sam npr. kći UDBA-ša, ali ja ionako nisam medijski eksponirana ni važna ličnost.
Citiraj:
Šteta što mi se ne može spočitavati da sam npr. kći UDBA-ša, ali ja ionako nisam medijski eksponirana ni važna ličnost.
Draga, da jesi, to bi ti bila samo prednost..optužbe da je udbaš su štetile samo karamarku..što je drugome prednost, njemu je bila mana..od tih istih..ajd ga ti znaj..
ovo je tvoj odgovor na post od tang i moj post, a vezano uz integraciju roma i kako ne mogu sami biti krivi za neuspjeh integracije. zato što imaju takav mindset. jer neće. neće ništa. ni učiti jezik, ni ići u školu ni raditi. i romskim ženama je super udavati se s 15 i trpiti obiteljsko nasilje od muža pijance i nasilnika.
http://www.jutarnji.hr/parag--selo-u...-njih/1499136/
kako to ovdje nije nemoguće?
preporučam i pogledati odličan dokumentarni film "Razred".
cvijeta, to ti je već pomikaki linkala.
nažalost, jedna lasta ne čini proljeće, a razloga zašto nema više lasta definitivno ima na obje strane..po meni više na mindsetu, a po tebi na državi..s tim da moram napomenuti da su romi u hr vjerojatno u težoj poziciji nego useljenici u njemačkoj jer je ovdje nezaposlenost i ovako visoka, i sigurno ima više šovinizma nego u njemačkoj, pa je time i romima teže se zaposliti.
Ali ne mogu se ljudi sami iz tog majdseta aktivirati... Trebaju im mjere aktivacije. Pa i dugotrajno nezaposleni prijavljeni na burzi godinama prolaze u zavodu kroz mjere aktivacije ne bi li se sami javili na oglas za posao, neracunajuci one rijetke oglase na koje ih burza posalje. Kako ces promijeniti majdset ni iz cega? Treba ti neko osnazivanje, neka socijalna politika da ti otvori mogucnost iskoraka.
Riskiram s pisanjem o Njemackoj :mrgreen:, al eto...
Da se nadovezem na podatak da mozes zivjeti godinama i desetljecima u zemlji bez drzavljanstva, imas pravo dobivati neke socijalne naknade, a nemas nikakve obveze, u smislu zadovoljavanja nekih uvjeta za dobivanje drzavljanstva, polaganja znanja domicilnog jezika barem, sto ocekivati od ljudi. Tko bi ih trebao trgnuti iz majndseta ako imaju sve osnovne uvjete za zivot? Je l mozes u SAD-u legalno prezivjet 3 desetljeca bez znanja engleskog? Mislim, mozes, u podzemlju...
Ovo je loša postavka. Zašto bi itko bio dužan nekoga vući za rukav, moliti i kumiti da promijeni svoj mind setup čak i da je to mouguće, kao prvo, kao drugo pretpostavke od kojih polazite su pogrešne. Oni ne žele biti spašeni niti izvučeni, ono žele živjeti ovdje ali pod svojim uvijetima, ne našim , osim vrlo malobrojne manjine.
A kao treće, zbog čega mi ja to sve bila dužna financirati. AKo mene nitko ne mora vući za rukav, zašto bi ja kao samoincijativno integrirani stranac to bila dužna činiti za drugogo stranca čiji mind setup je onaj od Silan koja me neće pozdravit na cesti jer sam jučer obukla mini suknju.
I kao četvrto, usprkos mom pisanju gore, Njemačka država ulaže u suporedbi sa ostatkom svijeta, uz izuzetak Švedske, Amerike i Kanade napore i svote (tu su Švedska i Njemačka usamljene) da tim ljudima osigura koliko toliko dostojanstven život, a te napore upravo ti ljudi vrlo često vuku po blatu. I to jest realnost, ne nek, rekla kazala priča, ili bajka o zlodusima. Nekad ti se želudac okrene kada čuješ što misle o nama, ali svejedno ostaju ovdje.
Vi i dalje ne kužite ili ne želite kužiti u čemu je problem, možda da tema ne bi zamrla:mrgreen:
O da i zaboravih, ili neće pustiti svoju kćer na rođendan tvojoj iz istog razloga, iako su najbolje prijateljice u vrtiću ili školi, i tako to...Ne bi vjerovale koliko je teško prodrijeti u te zajednice ukoliko nisi porijeklom dio njih. Romi se jedna sasvim druga kategorija.
Vi sustavno ovdje neke brkate kruške i jabuke. Prisjetimo se malo tko su uopće Romi, otkuda su došli, i gdje ime je sidrište, tj. domovina. Totalno različiti mind setupovi.
Zato što to socijalna država radi. Osnažuje one koji ne mogu sami polazeći od ideje da je to ono što treba raditi.
Povijest pokazuje da je moguće promijeniti mnoge mind setup-e kad se nekome pruži prilika. Tko bi prije x godina rekao da se žene žele obrazovati i da žele imati pravo glasa?
Zbog toga što država s novcem od poreza radi što hoće. I ono što se meni sviđa, i ono što mi se ne sviđa. Zbog čega bi ja bila dužna financirati javnu rasvjetu ili asfalt nekome tko ne želi raditi?
Neslaganje s tobom nije nekuženje :mrgreen:.
Ovo mi je zapravo najintrigantniji dio ove teme. Ne dovodim u pitanje to što tvrdiš… baš sam o tome pričala s ovim mojim prijateljima pametnjakovićima koji se bave migracijama. Pa su spomenuli zanimljivu teoriju iz literature… pitanje „smisla i identiteta“. Pogotovo u kontekstu toga da je osjećaj pripadnosti dominicilnom narodu puno veći kod prve generacije imigranata, nego kod druge i treće. Ajmo na stranu ove strašne underground muslimanske skupine koje tajno odgajaju teroriste…i na stranu muškarce koji napastvuju žene po trgu… je li moguće da prosječni imigrant nekih neeuropskih korijenja, druge, treće generacije zapravo ne želi naći smisao u tipičnom zapadnom životu? Zašto tu ostaje? Zato što može. Ekonomski gledano, bolje mu je nego u zemlji iz koje je došao. Još i bolje, ako se, da bi preživio, ne mora niti nešto truditi na tržištu rada. Zato pitam – je li moguće u SAD-u ostati toliko desetljeća i toliko generacija neintergiran i preživjeti na tržištu rada? Bi li se integrirali da nema bezuvjetnih i dugotrajnih socijalnih naknada? Izjavi jedna zakleta ljevičarka.
Bubilo ti i dalje mješaš jabuke i kruške. Žene su prije svega to željele zato je i došlo do revolucije, i tako dalje.
Moćda u Hrvatskoj država radi što hoće sa lovom od poreza. Inače primjeti se tu kod nekoliko vas iznimno puno subjektivnosti i isključivo zaključivanje iz vasltitih cipela i okruženja u kojem živite isključivo vi, otuda i te silno povlaćenja paralela tamo gdje se one ne mogu povući.
Ovaj zadnji pasus također. Što ti molim znaš o imigrantima iz određenih područja? Možda ti žve u susjedu, hoćeš nećeš moraš s njima kolerirati iz ovih ili onih razloga svakodnevno, prvi , drugi, treći deseti susjed ti je imigrant iz tih područja?
Bazirate neke tu svoja pisanja na čistom teoretiziranju.
Ali gle, adje da se čujemo za koju godinu. Nekako sumnjam da će Hrvatska ostati pošteđena.
Tek tada možemo razgovrati na istom nivou.
Inače po meni nisi stekla imunitet na nelogičnosti zbog nabrajanja koga sve imaš u familiji. Da imaš cijelu ex you. i?
A usporedba ovih imigranata sa Romskom populacijom je mislim vrhunac smjera i mind setupa rasprave na ovom podforumu.
A ukoliko već toliko mnogo znaš o životu u Njemačkoj, pootovo o integraciji ljudi iz određenih područja, vjerojatno ti je onda i poznat podatak koliko Imama ima u Njemačkoj, tko ih financira, i koliko njih drži propovijedi svom puku upravo kao iz ovog članka.
Ali po nekoj ovdje logici, rješenje bi valjda bilo izbaciti sve imame iz zemlje, a ostaviti samo imigrante, ili tako nešto u tom stilu lool
Moguće je. Jednako kao i u Njemačkoj, Švedskoj, Belgiji itd..
Nije mi jasno da ti nije poznato, a toliko se trsiš pobiti ono što pišem.
Bezuvjetne i dugotrajne socijalne nakdane su dio jednog socialnog sustava, bez njih prestaje i nestaje socijalna država.
I ponovno se vraćamo na ono, kako su svi baš svi željeli upravo u samo dvije zemlje Europe. Čak i skandirali za to na hotelskim balkonima usred Zagreba, zar ne?
Kapitulacija totalna :drama:.
Ja odustajem :predaja:.
S time da ne postoje bezuvjetne socijalne naknade. Vidiš kako sugovornikova riječ uleti u usta, ako čovjek ne pazi. Ali je socijalni sustav napravljen senzibilno, zato i jest socijalan,i zato ga se može i zloupotrebljavati, ukoliko ti je to jasno primani cilj. Nećeš voziti bmw za koji se ipak moraš oznojiti, ali će se živjeti, i bez da se previše pretrgeneš od rada i solidarnog izdvajanja u zajedničku kasu za one doista potrebite.
Odustaješ od čega? Pa nisi od šećera. Izađi sa arugmentima, a ne kapitulacijom.
Ma u biti imaš pravo, ovako možemo do sudnjeg dana. Jednostavno se ne razumijemo i kraj priče.
Da, baš tako. Nema smisla. Ne durim se, samo mi se više ne da.
Mora da sam luda, ali evo mene opet :blink:.
Prvo ovo…
Ovo je bilo davno, ali ne mogu zaboraviti… s naglaskom na ovo boldano… ali jedna, po jedna lasta, i doći će proljeće, zar ne? Ako više učitelja ode u više romskih naselja, proljeće će počet brže dolaziti? Ili? Romima nikad pomoći? Ni za x generacija?
Je li netko od vas gledao dokumentarni film „Bosonogo sveučilište“ (nisam zapravo sigurna kako su ga preveli, bio je prošle godine na TV-u). Ovdje ima trailer: https://www.youtube.com/watch?v=Hj7t5kETTfs (Rafea is 30 years old with four children and a husband who is eager to take a third wife. She is a Bedouin woman living in a small Jordanian village close to the desert. With encouragement from the country's Ministry of Environment, she leaves her village for the first time to go to the Barefoot College in India to train to become a solar-energy engineer.)
Film je divan, govori o tome kako pomažu ženama u Africi i Aziji da se maknu iz svog mind seta. http://www.barefootcollege.org/
Ovo samo usput, naletila sam, isto mi se svidjelo kao lijepa priča poticanja: http://www.womeninadria.com/mariam-s...-izbjeglicama/
taj je dokumentarac odličan
i, ono što upada u oči kada ga gledaš - kako s obrazovanjem, tj. rastom samopouzdanja raste njezin otpor prema suprugu, a što je dalje od kuće to se sve manje pokriva maramom...
jedna, ali vrijedna lasta...
A sad šafran…
Ja mislim da je tek šačica žena to htjela/mogla isfurati, a sve ostale su morale, ili im je netko morao promijeniti mind setup.
Hoćeš reći da kad se u Njemačkoj donose zakoni i proračuni, nazovu svakog građanina na telefon i pitaju: „ne znamo jeste glasali za nas ili ne, a mislili smo novac potrošiti na to i to. Provodimo anketu o tome slažete li se s tim ili ne“.
Naravno, nego na na čemu drugom? A ja se čak trudim doći i do relevantnih podataka. Ili je ovo topic na kojem smiju pisati samo oni koji imaju nekoliko susjeda imigranata iz tih područja?
Uostalom, više sam puta napisala da ne držim tvoje tvrdnje i stavove vječnom istinom. Imam prijateljicu koja živi u Njemačkoj puno godina. S njom sasvim normalno razgovaram o ovoj temi, s istim ovim argumentima koje iznosim i ovdje. Iako niti jedan imigrant iz tih područja ne živi u mojoj ulici, ali živi u njezinoj.
Aha, odgovorila si ovdje. Pa izgleda da ja ipak nisam odustala od topica pa ćemo morati razgovarati na različitim nivoima.
Ne znam što uopće znači ova rečenica, a dolje ću napisati zašto sam nabrajala familiju.
Ovo isto ne razumijem, a moram priznati da niti ne želim razumijeti.
Ja uopće ne znam puno o životu u Njemačkoj. Znam nešto. Bila sam par puta. Imam nešto obitelji i prijatelja. Ne sjećam se da sam tvrdila da znam puno o Njemačkoj. Ja baziram svoja pisanja NA FORUMU na čistom teoretiziranju, kojem se trudim naći podlogu u znanstvenoj i stručnoj literaturi :Božo:.
Ne znam koliko u Njemačkoj ima Imama, vjerojatno se da izguglati, a financira ih sigurno Saudijska Arabija, tko drugi. Ako ti znaš, reci, ne da mi se guglati. Koliko ih ima? I koliko njih drži propovijedi svom puku upravo kao iz ovog članka? 20%, 60% , 95%? I daj link na izvor podataka.
Ne znam koja je to logika na koju se pozivaš, ali ja osobno ne znam nikakvo rješenje.
Ovdje nisi ni približno razumjela što sam napisala u citatu na koji se referiraš…
O da se barem trsim pobiti to što pišeš… cijelo vrijeme pokušavam raspravaljati, a samo se moram svađati. A uopće mi nije do toga.
Evo, i sad se vraćam na ono što mi je najzanimljivije u ovoj raspravi… A to je ono što sam napisala gore, a ti si na to o ratu na Balkanu, i o Češkoj i Slovačkoj…
Dakle… u Njemačkoj i Švedskoj imaš pravo na socijalne naknade, i svi žele tamo, dobro? Nije baš da imaju bezuvjetno pravo na njih, ali nije ni da imaju jako puno jako teških uvjeta da ih dobiju, je li tako? Ne moraju čak imati niti državljanstvo? Je li tako? Ne moraju naučiti i polagati znanje jezika? Dakle, imaju bazičnu egzistencijalnu sigurnost? I ekonomski (a vjerojatno i psihološki) puno im je bolje nego tamo otkud su došli. Tko bi i zašto promijenio mind setup? Oni već žive bolje nego ikad prije. I da nema niti jednog Imama u krugu od 5000 kilometara, zašto bi se trudili biti kao njihovi susjedi Nijemci ili integrirani Hrvati?
Pa sam spomenula SAD. Uzmimo Hispanomerikance. Šteta, nisu muslimani, nego kršćani, ali možda mi usporedba održi vodu. Imaju li u americi pravo na socijalne naknade? Uglavnom ne, nešto sitno da. Koliko desetljeća/generacija Meksikanaca i Kubanaca može pristojno živjeti u Americi ako im žene ne rade, nego rađaju po 7 djece, i ne znaju engleski?
Hoću reći, ako te država uljulja u egzistencijalnu sigurnost, nemaš razloga mijenjati mind setup. (i još su tu nesretni Imami).
Sad ću o Islamu u Europi…
O svojoj rodbini sam počela pisati kao reakcija na ovu rečenicu koja me totalno izbacila iz takta. Pa sam počela pisati o svom mužu vjerniku… i nisam se mogla zaustaviti dok ne nabrojim cijelu njegovu obitelj. … a glavna poanta spominjane rodbine mi je bila u tome da sam htjela reći da dobro poznajem neke muslimane koji su vjernici. I smatram ih normalnim ljudima. Žive u Bosni. Dođem im jednom godišnje u posjet u selo u kojem su dvije džamije. (sad cijelo vrijeme razmišljam tko je financirao njihovu gradnju). Gledam svaki dan njihove slike na fejsu. Ne spremaju se u džihad.
Prošle godine smo otišli do Sarajeva. Da bila sam u šoku od broja pokrivenih žena. I toga da nema piva kod Želje. Ali razumijem. Tj. ne umanjujem važnost toga da neki šeici u tome imaju prste. Ali „buđenja muslimana“ u Bosni bi bilo i bez šeika. Htjeli su ih satrat.
Bosna je puna problema. Npr. jedno dijete od ove srpske loze familije živi u Sarajevu, i nije moglo na faks u Sarajevu („nacionalizam je prejak“ pričaju nam), pa ide na faks u Republici Srpskoj. A siroče, još ima i jedno od najtipičnijih hrvatskih prezimena naslijeđeno od pradjeda.
Sarajevo. Da, nije ono što je bilo 1989. Ali isto toliko pokrivenih žena sam vidjela i u Engleskoj prije 15 godina. I u Sarajevu ima puno više žena bez marama, u štiklama, minicama… Sarajevo je puno svakakvih ljudi. Još nije ni slično Saudijskoj Arabiji, i ja ne mogu vjerovati da bi moglo i biti.
I sad na kraju najvažnije. Ajde ti Šafran molim te reci rješenje. Jer to cijelo vrijeme nikako da iščitam.
Kao, nisu niti trebali doći? Ili?
Ali sad su tu. Treba ih sve vratiti? Ili?
Trebaju se integrirati, a sami ne žele. Što treba onda napraviti?
I još nešto što sam vam zaboravila reći. Nećete mi vjerovati, ali zbilja nećete. Imala sam dečka Sirijca. Ali to je bilo tako davno da sam i zaboravila. A i bili su katolici, pa mi se to ne računa valjda :mrgreen:. Otac mu je 1970-tih došao ovdje na faks, upoznao mamu, ona odselila s njim tamo, a on i braća kad su odrasli došli ovdje na faks. Ne znam kako ih mogu uklopiti u ovu priču, ali samo želim pehar na sve ovo što imam – imam i Sirijca :sp:
jesi, zasluzila se jedan :sp:
:))))
:lol::ghug: pobjedila si
A što se tiče "nesretnih" imama tu bi cijela zap.civilizacija mogla učiti od Hrvatske. S državnim sufinanciranjem dolazi i bliska suradnja da ne kažem nadzor i zato našeg imama ne financira saud.arabija, ne samo njega negp ni dzamiju, vjersku školu niti gimnaziju koja ima program našeg ministarstva obrazovanja.
Daklem dragi moji koji u najboljem slučaju tolerirate religije stari Rimljani su dobro znali da prijatelje treba držati blizu, a neprijatelje još bliže. S tim da bi ovdje riječ neprijatelj trebalo zamjeniti sa oni koje toleriram .:)
Dobro, i arapi sagrade tu i tamo koju dzamiju. Ovu lijepu nasu u rijeci :mrgreen: inace, bas sam neki dan citala neki intervju s nekim visokim islamskim ne znam kako se zovu, imamom valjda. Gdje kaze ovo sto i pikula. Da je hrvatski model nesto sto bi moglo biti nas izvozni proizvod. Bas kao i ona uciteljica s romima. Ne bih ja rekla lasta koja ne cini proljece. Nego primjer najbolje prakse, nesto sto funkcionira i sto se treba preslikati. One uciteljice su fenomenalne, napravile tako puno, a u principu sta. I one kazu, prvo je trebalo promijeniti svoj mindset, a onda ici mijenjati tudji. A ne znam. Nikako ne mogu prihvatiti prognozu da ce novopridosli stanovnici europe istu u crno i hijabe zaviti.
Bubilo, zaboravih. Jedan za trud, a drugi za sirijca povrh svega lol :sp: :sp:
Zizek u filozofskom teatru...prijenos na hrt3.
Nema kojeg aspekta se nije dotakao, svaka mu cast.
Gle,ne budu zavili u nikabe jer se jeftinije prestati praviti blesav nego financirati ovakav cirkus. Europa se uvijek sabere kad je nešto opali po dzepu. Tako je bilo i s ratovima ovdje. Kad im je postalo prekomplicirano i financijski iscrpljujuće onda su brze bolje pustili Američane da riješe stvar.
sjedila neku večer s poznanicima, naši koji žive u austriji
kažu da je klima jako kontra izbjeglica
ona radi kao u našoj općini, tako nešto, nisam ispitavala detalje
na informacijama
kaže da izbjeglice dolaze i ne žele se njoj, kao ženi, uopće obratiti
samo pitaju "mensch, wo"
kako joj se jedan austrijanac žalio da se žena mora vratiti s porodiljnog na posao, a nemaju gdje s djetetom jer su djeca izbjeglice u vrtićima
ljudi su nezadovoljni
kažu da šeću zagrebom i uživaju što ih nema tu
kaže, vi ste sretni
sami kažu da su i oni bili, i još uvijek su stranci, ali oni se integriraju, njihova djeca austriju doživljavaju kao svoju državu
samo prenosim mišljenje, dijela, bojim se sve većeg, ljudi vani
sve se više ljudi okreću desnici, iduće izbore desnica sigurno dobiva u austriji i njemačkoj
ja ne mogu shvatiti to plašenje desnicom. Pa to je bit demokracije- lijevo, desno... nigdje moga stana:sing:
Neće valjda austrija ili njemačka imati lijeve 50 godina ko mi.
Situacija je preozbiljna da bi je svodila na pumpanje vlastitog ega Bubilo. Pehare za to prepuštam drage volje.:-)
Još sam te smatrala donekle i ozbiljnim sugovornikom do trenuntaka kada si pozvala na odjele i tabore uslijed neodstatka argumenata koji doista i drže vodu, jasno, pošto sama teorija bez prakse je vrlo slijepa, a daljnji postovi koji su uslijedili od tebe bio je samo logičan slijed.
Stoga rasprava na nejednakim nivoima na koju unatoč pozivaš, ruku na srce, nema niti smisla, niti svrhu.
Očekivanja da se ova situacija neće preliti i do Hrvatske iluzornog su kraktera, kao i dobar dio raprave na ovom podforumu.
Sačekajmo radije do tada, vjerujem da ćemo moći diskutirati nešto trezvenije.
Što se tiče Roma i njihovog mind setupa. Romi kroz svoju dugu i staru povijest nisu ratovali, bili osvajaći, politički se organizirali, težili vlastitoj nacionalnoj državi. Što naravno ne znači da im nije bitan njihov identitet, kao i njegovo iskazivanje.
Nadam se da je sad nešto jasnije.:-)
Nikad nije ni imala.
Do 1982 je desnica bila u opoziciji u Njemačkoj.
Nakon toga 16 godina na vlasti, 1982 - 1998.
Nakon toga ponovno u opoziciji od 1998-2005.
Od 2005. - 2009. druga velika kolacija (nakon Kisingera) konzervativne desnice i socialdemokrata,
Od 2009. - 2013. kolacijia desnice i liberala.
Od 2013. ponovno velika koalicija desnice i socialdemokrata.