Prva velika koalicija bila je od 1963. - 1969. u koju je ušao Kisinger sa socialdemokratima.
Printable View
Prva velika koalicija bila je od 1963. - 1969. u koju je ušao Kisinger sa socialdemokratima.
A Kiesinger je ujedno bio treći kancelar Njemačke, nakon ere Adenauer (CDU) i kratko Erharda (CDU).
Dakle u poslijednjih 60 godina, u Njemačkoj je desnica bila 30 godina na vlasti, lijevica, točnije socialdemokrati/liberali 13, ostalo koalicija.
Na kraju zaboravih najdražeg mi kancelara, Schrödera, dakle socialdemokrati/liberali, ne 13, već 20 godina.
Ne radi se o bildanju ega. Nije mi nedostalo argumenata, niti zelim podjelu na tabore. Novi topic sam zazvala jer mi je dosadilo prepucavanje ispod pojasa s obje strane. Argumentirane rasprave je bilo tek u naznakama, samo mi je dosadilo.
Vjerojatno i dalje mislis da ja nista ne zelim vidjeti ili shvatiti. A ovo recimo sto je napisala Aleksandra, i vidim, i cujem, i vjerujem, i prihvacam... I cula sam vec prije par mjeseci i izvan ovog foruma.
Al ono sto ne shvacam i ne prihvacam je samo i cisto nabrajanje crnjaka. Nakon ovoliko stranica (hvala ti) i ovoliko vijesti iz medija, malo tko je mogao zadrzati ruzicaste naocale, ako ih je ikad i imao. No, sto sad. Samo cemo nabrajati sto sve ne valja, i ovakvi su, i onakvi su, i financiraju ih ovi i oni, i mindset je zacementiran... I tu se bas nista ne moze?
Radi se samo o optimizmu i pesimizmu po meni. Ovo je tek forum, nismo ni ja ni ti na pozicijama moci da cemo utjecati na stvari. Al svakodnevica mi je draza kad procitam vise nade, manje crnih predvidanja.
I ne mogu ne primijetiti da su na ovom topicu vjernici pesimisti, a nevjernici optimisti.
Bubilo ja sam nevjernik. Ne smatram se ni optimistom niti pesimistom s obzirom na situaciju, već realistom.
To što neki u mojm postovima čitaju pesimisam i crnjak, žao mi je.
Ok, realist si. I sve si nam realisticno opisala.
I sto mislis da ce sada biti? Za jednu godinu? Za 5 godina?
Ovom forumu treba novi izraz. Uz "ina niz", mislim da imamo i "bubilo-šafran" niz :mrgreen:.
ajme bubilo, stvarno pojednostavljuješ kak ti dođe. Kad sam ja bila pesimist? Više manje kontinuirano djelim Cvjetina raspoloženja :D
a ona i ja nismo pod istim nazivnikom i to je samo jedan primjer ima ih još. Stvarno taj strah od desnih, vjernika itd.... u strahu su velike oči kaže narod
strah ili predrasude svejedno
šafran, naravno raspodjela stranaka na vlasti je šarolika, to je demokracija.
Uf, dok mi dođemo do toga da to svima bude normalno. Dug put. A jedino ta suradnja i dogovor i s onima s kojima se ne slažeš mogu podržati kontinuitet itijedne reforme, omogućiti da se itijedan posao obavi od početka do kraja. Dok svaka vlast prije sebe uvijek vidi samo potop nema napretka. Ne možemo ništa.
Nisam vidovita Bubilo.
Pa doći će sigurno do velikih promjena, politčkih, socijalnih, čak moguće i ekomskih i društvenih u smislu sustava.
U kojem omjeru i sa kojim točno dominantim predznakom, nemam kristalnu kuglu, pa ne znam.
ALi mislim da ti nisam rekla ništa novo.
Amen. I nadam se da ću to i doživjeti.
ja uopće ne mislim da je izvor sukoba na ovom topiku nekakav u potpunosti subjektivan osjećaj optimizma/pesimizma.
ne, ja se stvarno duboko protivim stajalištima safran. zašto? zato što mislim, gle sad paradoksa :D, poput papa franje (nedavno sam opet naletila na njegov govor u lampedusi), da je jedini način da se ova situacija s izbjeglicama riješi, solidarnost. solidarnost među ljudima.
jer ovo neće stati. razlike u standardima života, razlike u sigurnosti života su prevelike u različitim dijelovima svijeta. a svijet nikad povezaniji i bliži. i to je činjenica. migracija ljudi je oduvijek bilo, a ove danas su masovne. s jedne strane posljedica groznih ratova, uzrokovanih vojnim prtljanjem po bliskom istoku, nekakvih glupih politika koje ništa dobro nisu donijele. a s druge strane posljedica činjenica da pola svijeta gladuje, a druga polovica baca hranu. ti koji su siromašni se već desetljećima tope po mediteranu. tek ih sad primjećujemo kad su im se priključile stotine tisuća sirijaca koji bježe od rata.
onda opet, dio, jako mali dio europskog stanovništva, oni najbogatiji, trljaju ruke dolaskom imigranata jer stiže jeftina radna snaga u ostarjelu europu. a drugi dio, većina, se boji. da, u strahu su velike oči. a najviše se boje oni kojima nije dobro. koji i sad teško žive. nit su ih zvali da dođu, nit su krivi za njihov dolazak, nepoznati su nam, ne znamo ništa o njima, tko su ti ljudi i što da radimo s njima toliko različitima od nas samih. a uvijek postoji mogućnost da nam oduzmu naš način života, koji je, koliko god nam nije lako, još uvijek udoban. za razliku od njihovog.
dakle, imamo dva smjera, put straha, put panike, put krajnje desnice, ne ove o kojoj pikula piše. nego desnice marie le penn. a di ćeš plodnije tlo, takvi se strahom hrane i rastu. a taj put je put u kaos.
drugi put je put solidarnosti. da se ograde sruše, da se izbjeglički kampovi po europi maknu i da se te ljude jednostavno prihvati kao svoje. odnosno, nije jednostavno i naravno da neće biti lako, i možda nas čeka još koelna na tom putu. ali, morati će se naći neki način, s polaznom točkom - solidarnosti. novi integracijski programi, novi integracijski projekti, ne znam. a ne djelovanje s polaznom točkom straha od džamija, terorizma, imama.
jer, bojim se da alternative nema.
treći put, ne postoji. kratkoročni. nikakve zabrane i nikakve ograde i nikakve žice neće spriječiti ljude da traže bolju budućnost.
no, treći, dugoročni, put je jedini koji vodi u dobro. a to je smanjenje razlika u standardu života na različitim stranama svijeta. i u standardu i u sigurnosti.
e, tu sad dolazi do izražaja optimizam i pesimizam s početka mog posta. eto, ja optimistično vjerujem da će ipak prevladati taj treći put.
ajd, znam, znam, kad već nemam familiju kao bubilo, za patetiku sam bar zaslužila pehar. ja i papa franjo :mrgreen:
Citiraj:
Papa se, tijekom mise, najprije zahvalio mještanima Lampeduse koji s mnogo požrtvovanja pružaju prvu pomoć imigrantima. Zahvalio se mještanima na solidarnosti koju pružaju imigrantima. Zatim se zahvalio nadbiskupu, Francescu Montenegru, za to putovanje na Lapmedusu, kao i gradonačelnici, Giuseppini Nicolini.
- Tražili su bolji život, a pronašli su smrt - kazao je Franjo o imigrantima. Mnogi su primoravani na to putovanje iz Afrike u Europu. - Siromaštvo jednih postaje zarada za druge - kazao je papa Franjo o tom novom, današnjem, ropstvu o kojem se uglavnom šuti. - U globaliziranom svijetu, postali smo indiferentne globalizirane osobe - kazao je Papa i pitao ''tko je plakao za ljude koji su poginuli u moru, za majke i djecu, koji su umrli u pokušaju dolaska do boljeg života za sebe i za svoje bližnje“. - Globalizirana indiferentnost oduzela nam je plač - kazao je papa Franja i zatražio Božiju oprost za takvo ponašanje ljudi, svih nas, koji se ''zatvaramo u našem blagostanju“ i ne vidimo patnju drugih.
Papin je bio kratki, ali nevjerojatno dirljiv i istodobno snažan govor, koji je potresao sve. Franjo je, dok je izgovarao te riječi o globalnoj indiferentnosti za one koji u globalizaciji nemaju ništa, koji nemaju osnovne stvari za život, bio vidljivo dirnut, drhtao mu je glas.
Kultrura blagostanja stvara nas neosjetljivima za urlik drugih - kazao je Papa i dodao kako dobrostojeće osobe žive kao u ''balonu od sapunice“ i dovodi do ''globalizacije indiferentnosti u kojoj smo se naučili na patnju drugih, koja nas se ne tiče, ne zanima nas, nije naš posao“.
Dok su Franjini prethodnici izabirali institucionalna putovanja za svoje prve odlaske iz Rima, papa Bergoglio je otišao na Lampedusu na najskromniji mogući način. Tim putovanjem je praktički kazao: Za obnovu treba krenuti od onih koji imaju najveće potrebe.
bubilo, bas si si dala truda. :klap::klap::naklon:
poz od seni iz hrvatske, austrije i svijeta.
Nije bilo tesko, ali mi je trebalo vise od 15 minuta, koliko je Cvjeti trebalo za toliko citiranja ;).
Cvijeto evo pehar za papu :sp:.
Bas mi se svida govor, stavila bi ga na fejs ;).
Ali, meni se cini da šafran nije protiv solidarnosti. Tj. nemam pojma je li je ili nije. Ja se ne sjecam iz njenih postova da je pisala o bilo kakvom putu. U njenim postovima sam vidjela samo gomilu podataka kojima nas je nastojala uvjeriti sto je realna situacija koju mi kao ne vidimo. Ne sjecam se posta u kojem je otisla dalje od tog, ili pokazala naznake vjere u postojanje mogucih rjesenja. Cak se bojim da bi na tvoj post mogla reci da i dalje nosis ruzicaste naocale. Pa bi mogli opet u krug. Nadam se da necemo.
a vidjet ćemo. stisnut zube i čekat, nema druge, what's done is done :mrgreen:
[QUOTE=Bubilo Bubich]
Ali, meni se cini da šafran nije protiv solidarnosti. /QUOTE]
Dobro ti se čini, baš naprotiv.
ALi gledaj Cvijeto, kompromis sa moje strane. Pustiti ču te da dišeš, jer meni ovaj forum nije od tolike važnosti.
je da, i registar izdajnika moje veličine imam. crnoja svoj, ja svoj.
A kako onda uklopiti u to pisanja forumasica iz Hrvatske, koje se slazu s tobom, a ne raspolazu s podacima.
Ili pisanja forumasice koja zivi u Austriji, raspolaze podacima i ne slaze se s tobom.
Podaci koji govoris se odnose na tvoje neposredno iskustvo. Sve druge mozemo i svi ostali pronaci na internetu.
Ako na ovom topicu smiju pisati samo oni koji imaju neposredno iskustvo, to bi bile ti, uh-puh, i seni.
A ne sjecam se da postoji takvo pravilo.
Uostalom na kraju smo zakljucili, valjda, da je bitno ono sto ce tek sada biti, a o tome nitko nema iskustva i mozemo samo prazno naklapati.
Pa jednostavno.
Forumašice iz Austrije su dvije, koje se baš i ne slažu u mišljenjima.:mrgreen:
Jedna pripada nišici:mrgreen:
Druga ne priapda nikakvoj nišici, već koristi svoje vlastitio prilično relano iskustvo rekla bih. Pošto nam se iskustva prilično preklapaju. Vidiš kako nisi baš uvijek najkorektnija.
Makar imam i ja, a sigurno i ona pokoji izuzetak:-)
Detektor za nišice. Ako se ne slažeš sa safran, u nišici si. Jel to samo za ovaj topik vrijedi il i inače?
Vidjeh jedan video u jednom britanskom gradu....
Hrpica krscana aktivista patroliralo je s krizevima i nekim novinama koje su dijelili po nekom dijelu grada gdje su muslimani vecina. Doslo je do prepucavanja cim su ih muslimani vidjeli. Izasli su na cestu, napuhani ko purani i dovikivali im svasta. Aktivisti su vikali da je engleska krscanska zemlja, da je ovo krscanski grad, a muslimani njima fuck off, fuck svasta nesto, da su oni vec preuzeli grad, da je to njihov grad, da ce preuzeti englesku, ma psovke su pljustale cijelo vrijeme, a zene su bile naravno bitches itd. Nice to see sto uzrokuje javna demonstracija krscanstva.
'Real Christians of Luton' hand out roses and speak to Bury Park residents the day after the British First march
Naime, malo proguglah. Britain first nije hrpica krscanskih aktivista. Nego hrpica ekstremnih desnicara, ludjaka, od kojih se ogradjuju i lokalne crkve i lokalni svecenici. Proguglaj i ti malo. Imas link na video gdje lokalni svecenici, krscanski aktivisti, dan poslije u istom kvartu dijele ruze i normalno razgovaraju s ljudima koji tamo zive.
Ma cvijeta, ne uzrujavaj se. Kad ljudi ne znaju bolje, hvataju se za niše.
a osim sto si najpotpisivanija i najpopularnija, evo si i veličina. :heart:
Sto da uopće kažeš nekome, čiji su glavni argumenti da živi na xy mjestu. Ono maltene, ko da živimo u srednjem vijeku, bez knjiga, medija i inog...
Da, ovo je manje više očekivano. Islamski ekstremizam u središtu tradicionalno kršćanse Europe, budi jasno kršćanski ekstremizam.
Bilo bi interesantno vidjeti što bi se u ovakavim slučajevima odigralo, samo u obrnutim ulogama, u središtu jednog Teherana ili Kabula. Ili čak središtu jednog Dubaia.
I kako bi se taj dio svijeta nosio sa naglim prilivom kršćana i kršžanskih vrijednosti i zapadne kulture.
A kako se doista i nosi, upravo je pokazatelj tomu Dubai.
Međutim, Dubai nitko ne optužuje za ograde, cenzure, neliberalnost, zatvorenost, netolerantnost prema strancima, njihovoj kulturi i vrijednostima. To je ono što je izgleda samo po sebi razumljivo, za Dubai.
Ali ne i za Europu.
Da, ovaj ce topik ući u anale po paranoji i spinu.
Možda da uvedemo registar niša? I pet žutih traka oko ruke?
Ajde, ja sam se šalila za niše. Nišice.:mrgreen: Neka se vi meni lijepo slažete.
Što se ovo drugog tiče, pa mislim da je to ružno reći za šafran, nikako se ne može reći da su njeni glavni argumenti da živi na xy mjestu. A istini za volju, što se tvog pisanja tiče ne bi čovjek rekao da je ijedna izbjeglica pristigla u Austriju:mrgreen:, kao, nikakve promjene nema.
A kako vidim po medijima, to ipak nije tako.
Cvijeta, a kako tebi odjekuje u ušima ovo?Ne volim fundamentalizam nikakve vrste, ali u ovom videu što su ga prikazali, ovi s križem su bili prilično defanzivni, a ovi drugi ofanzivni. Nije ugodno vidjeti, ni jedne, ni druge, ali ovi drugi me ipak više plaše (ako smijem tako reći).:mrgreen:Citiraj:
We're taking over..
stavila sam ovaj link za one koji zive u Hrvatskoj. Ovako to moze izgledati u jednom kvartu gdje ima jako puno migranata, u jednoj krscanskoj drzavi koja ih je prihvatila, dala azil, omogucila bolji zivot, kad se ne nesto specijalno agresivo, ali provokantno, naglasi da je ovo krscanska drzava.
Ovo je bila sarena gomila, ne neki negativni pojedinci koje su mediji odabrali kako bi prikazali da su svi migranti losi. Ovo su bili muslimani iz razlicitih drzava, nikakva agresivna grupa koja i inace zajdeno nastupa i to nisu bili svi redom radikalisti.
Bilo mi je bitno da cujete sto izlazi iz njihovih usta kad ih se malo nazivcira i povuce za jezik. Ovo je bilo stvarno.
Naravno, bilo je tu i onih koji se nisu pridruzili psovalackoj gomili, daleko od toga da nije.