Vidi rezultate ankete: Biste li pružili sklonište izbjeglicama kod sebe?

Glasači
90. Ne možete glasovati u ovoj Anketi.
  • Da

26 28.89%
  • Ne, iako imam mogućnosti

33 36.67%
  • Ne, jer nemam mogućnosti

21 23.33%
  • Ne znam

10 11.11%
Stranica 46 od 55 PrviPrvi ... 364445464748 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 2,251 do 2,300 od 2743

Tema: Lica djece migranata s novinskih naslovnica

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

O da i zaboravih, ili neće pustiti svoju kćer na rođendan tvojoj iz istog razloga, iako su najbolje prijateljice u vrtiću ili školi, i tako to...Ne bi vjerovale koliko je teško prodrijeti u te zajednice ukoliko nisi porijeklom dio njih. Romi se jedna sasvim druga kategorija.

Vi sustavno ovdje neke brkate kruške i jabuke. Prisjetimo se malo tko su uopće Romi, otkuda su došli, i gdje ime je sidrište, tj. domovina. Totalno različiti mind setupovi.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj šafran prvotno napisa Vidi poruku
    Vi i dalje ne kužite ili ne želite kužiti u čemu je problem, možda da tema ne bi zamrla
    viš kako mene ovakve rečenice iživciraju da nemam više volje dalje ni čitat. ni pisat normalne postove i samo bih se svađala. jel ti to namjerno provociraš, il šta? aj mi samo to objasni.

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Ovo je loša postavka. Zašto bi itko bio dužan nekoga vući za rukav, moliti i kumiti da promijeni svoj mind setup…
    Zato što to socijalna država radi. Osnažuje one koji ne mogu sami polazeći od ideje da je to ono što treba raditi.
    … čak i da je to mouguće …
    Povijest pokazuje da je moguće promijeniti mnoge mind setup-e kad se nekome pruži prilika. Tko bi prije x godina rekao da se žene žele obrazovati i da žele imati pravo glasa?
    A kao treće, zbog čega mi ja to sve bila dužna financirati.
    Zbog toga što država s novcem od poreza radi što hoće. I ono što se meni sviđa, i ono što mi se ne sviđa. Zbog čega bi ja bila dužna financirati javnu rasvjetu ili asfalt nekome tko ne želi raditi?
    Vi i dalje ne kužite ili ne želite kužiti u čemu je problem, možda da tema ne bi zamrla
    Neslaganje s tobom nije nekuženje .
    … a te napore upravo ti ljudi vrlo često vuku po blatu. I to jest realnost, ne nek, rekla kazala priča, ili bajka o zlodusima. Nekad ti se želudac okrene kada čuješ što misle o nama, ali svejedno ostaju ovdje.
    Ovo mi je zapravo najintrigantniji dio ove teme. Ne dovodim u pitanje to što tvrdiš… baš sam o tome pričala s ovim mojim prijateljima pametnjakovićima koji se bave migracijama. Pa su spomenuli zanimljivu teoriju iz literature… pitanje „smisla i identiteta“. Pogotovo u kontekstu toga da je osjećaj pripadnosti dominicilnom narodu puno veći kod prve generacije imigranata, nego kod druge i treće. Ajmo na stranu ove strašne underground muslimanske skupine koje tajno odgajaju teroriste…i na stranu muškarce koji napastvuju žene po trgu… je li moguće da prosječni imigrant nekih neeuropskih korijenja, druge, treće generacije zapravo ne želi naći smisao u tipičnom zapadnom životu? Zašto tu ostaje? Zato što može. Ekonomski gledano, bolje mu je nego u zemlji iz koje je došao. Još i bolje, ako se, da bi preživio, ne mora niti nešto truditi na tržištu rada. Zato pitam – je li moguće u SAD-u ostati toliko desetljeća i toliko generacija neintergiran i preživjeti na tržištu rada? Bi li se integrirali da nema bezuvjetnih i dugotrajnih socijalnih naknada? Izjavi jedna zakleta ljevičarka.

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    viš kako mene ovakve rečenice iživciraju da nemam više volje dalje ni čitat. ni pisat normalne postove i samo bih se svađala. jel ti to namjerno provociraš, il šta? aj mi samo to objasni.
    Mislim da zbilja misli da mi ne kužimo. A skužit ćemo kad "priznamo" da ona ima pravo .
    Nemoj odustati, vidi mene .
    Posljednje uređivanje od Bubilo Bubich : 22.01.2016. at 17:15

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    Koliko si ti puta mene iživicrala ne mogu više niti nabrojati, ali svejedno nemam poriv svako malo to spomenut na forumu.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Bubilo ti i dalje mješaš jabuke i kruške. Žene su prije svega to željele zato je i došlo do revolucije, i tako dalje.

Moćda u Hrvatskoj država radi što hoće sa lovom od poreza. Inače primjeti se tu kod nekoliko vas iznimno puno subjektivnosti i isključivo zaključivanje iz vasltitih cipela i okruženja u kojem živite isključivo vi, otuda i te silno povlaćenja paralela tamo gdje se one ne mogu povući.

Ovaj zadnji pasus također. Što ti molim znaš o imigrantima iz određenih područja? Možda ti žve u susjedu, hoćeš nećeš moraš s njima kolerirati iz ovih ili onih razloga svakodnevno, prvi , drugi, treći deseti susjed ti je imigrant iz tih područja?

Bazirate neke tu svoja pisanja na čistom teoretiziranju.

Ali gle, adje da se čujemo za koju godinu. Nekako sumnjam da će Hrvatska ostati pošteđena.

Tek tada možemo razgovrati na istom nivou.

Inače po meni nisi stekla imunitet na nelogičnosti zbog nabrajanja koga sve imaš u familiji. Da imaš cijelu ex you. i?

A usporedba ovih imigranata sa Romskom populacijom je mislim vrhunac smjera i mind setupa rasprave na ovom podforumu.
    Posljednje uređivanje od šafran : 22.01.2016. at 17:52

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

A ukoliko već toliko mnogo znaš o životu u Njemačkoj, pootovo o integraciji ljudi iz određenih područja, vjerojatno ti je onda i poznat podatak koliko Imama ima u Njemačkoj, tko ih financira, i koliko njih drži propovijedi svom puku upravo kao iz ovog članka.

Ali po nekoj ovdje logici, rješenje bi valjda bilo izbaciti sve imame iz zemlje, a ostaviti samo imigrante, ili tako nešto u tom stilu lool

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Citiraj Bubilo Bubich prvotno napisa Vidi poruku
    baš sam o tome pričala s ovim mojim prijateljima pametnjakovićima koji se bave migracijama. Pa su spomenuli zanimljivu teoriju iz literature… pitanje „smisla i identiteta“. Pogotovo u kontekstu toga da je osjećaj pripadnosti dominicilnom narodu puno veći kod prve generacije imigranata, nego kod druge i treće. Ajmo na stranu ove strašne underground muslimanske skupine koje tajno odgajaju teroriste…i na stranu muškarce koji napastvuju žene po trgu… je li moguće da prosječni imigrant nekih neeuropskih korijenja, druge, treće generacije zapravo ne želi naći smisao u tipičnom zapadnom životu? Zašto tu ostaje? Zato što može. Ekonomski gledano, bolje mu je nego u zemlji iz koje je došao. Još i bolje, ako se, da bi preživio, ne mora niti nešto truditi na tržištu rada. Zato pitam – je li moguće u SAD-u ostati toliko desetljeća i toliko generacija neintergiran i preživjeti na tržištu rada? Bi li se integrirali da nema bezuvjetnih i dugotrajnih socijalnih naknada? Izjavi jedna zakleta ljevičarka.
    Dobro. Hejde mi onda molim te pojasni rat na Balkanu prije 20 godina i današnju BiH?

Da li smtraš da je razlog samo i isključivo u lošoj ekonomskoj situaciji na Balkanu?

Kako to da se nisu zaratile Češka i Slovačka na primjer?

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

ZZato pitam – je li moguće u SAD-u ostati toliko desetljeća i toliko generacija neintergiran i preživjeti na tržištu rada? Bi li se integrirali da nema bezuvjetnih i dugotrajnih socijalnih naknada? Izjavi jedna zakleta ljevičarka.
    Moguće je. Jednako kao i u Njemačkoj, Švedskoj, Belgiji itd..

Nije mi jasno da ti nije poznato, a toliko se trsiš pobiti ono što pišem.

Bezuvjetne i dugotrajne socijalne nakdane su dio jednog socialnog sustava, bez njih prestaje i nestaje socijalna država.

I ponovno se vraćamo na ono, kako su svi baš svi željeli upravo u samo dvije zemlje Europe. Čak i skandirali za to na hotelskim balkonima usred Zagreba, zar ne?

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Kapitulacija totalna .
    Ja odustajem .

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

S time da ne postoje bezuvjetne socijalne naknade. Vidiš kako sugovornikova riječ uleti u usta, ako čovjek ne pazi. Ali je socijalni sustav napravljen senzibilno, zato i jest socijalan,i zato ga se može i zloupotrebljavati, ukoliko ti je to jasno primani cilj. Nećeš voziti bmw za koji se ipak moraš oznojiti, ali će se živjeti, i bez da se previše pretrgeneš od rada i solidarnog izdvajanja u zajedničku kasu za one doista potrebite.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Odustaješ od čega? Pa nisi od šećera. Izađi sa arugmentima, a ne kapitulacijom.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Ma u biti imaš pravo, ovako možemo do sudnjeg dana. Jednostavno se ne razumijemo i kraj priče.

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Da, baš tako. Nema smisla. Ne durim se, samo mi se više ne da.

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Mora da sam luda, ali evo mene opet :blink:.
    Prvo ovo…
    Citiraj Dijana prvotno napisa Vidi poruku
    cvijeta, to ti je već pomikaki linkala. nažalost, jedna lasta ne čini proljeće, a razloga zašto nema više lasta definitivno ima na obje strane..po meni više na mindsetu, a po tebi na državi..s tim da moram napomenuti da su romi u hr vjerojatno u težoj poziciji nego useljenici u njemačkoj jer je ovdje nezaposlenost i ovako visoka, i sigurno ima više šovinizma nego u njemačkoj, pa je time i romima teže se zaposliti.
    Ovo je bilo davno, ali ne mogu zaboraviti… s naglaskom na ovo boldano… ali jedna, po jedna lasta, i doći će proljeće, zar ne? Ako više učitelja ode u više romskih naselja, proljeće će počet brže dolaziti? Ili? Romima nikad pomoći? Ni za x generacija?

Je li netko od vas gledao dokumentarni film „Bosonogo sveučilište“ (nisam zapravo sigurna kako su ga preveli, bio je prošle godine na TV-u). Ovdje ima trailer: https://www.youtube.com/watch?v=Hj7t5kETTfs (Rafea is 30 years old with four children and a husband who is eager to take a third wife. She is a Bedouin woman living in a small Jordanian village close to the desert. With encouragement from the country's Ministry of Environment, she leaves her village for the first time to go to the Barefoot College in India to train to become a solar-energy engineer.)

Film je divan, govori o tome kako pomažu ženama u Africi i Aziji da se maknu iz svog mind seta. http://www.barefootcollege.org/

Ovo samo usput, naletila sam, isto mi se svidjelo kao lijepa priča poticanja: http://www.womeninadria.com/mariam-s...-izbjeglicama/

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

taj je dokumentarac odličan
    i, ono što upada u oči kada ga gledaš - kako s obrazovanjem, tj. rastom samopouzdanja raste njezin otpor prema suprugu, a što je dalje od kuće to se sve manje pokriva maramom...
    jedna, ali vrijedna lasta...

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

A sad šafran…
    Bubilo ti i dalje mješaš jabuke i kruške. Žene su prije svega to željele zato je i došlo do revolucije, i tako dalje.
    Ja mislim da je tek šačica žena to htjela/mogla isfurati, a sve ostale su morale, ili im je netko morao promijeniti mind setup.
    Možda u Hrvatskoj država radi što hoće sa lovom od poreza.
    Hoćeš reći da kad se u Njemačkoj donose zakoni i proračuni, nazovu svakog građanina na telefon i pitaju: „ne znamo jeste glasali za nas ili ne, a mislili smo novac potrošiti na to i to. Provodimo anketu o tome slažete li se s tim ili ne“.
    Ovaj zadnji pasus također. Što ti molim znaš o imigrantima iz određenih područja? Možda ti žve u susjedu, hoćeš nećeš moraš s njima kolerirati iz ovih ili onih razloga svakodnevno, prvi , drugi, treći deseti susjed ti je imigrant iz tih područja?
    Bazirate neke tu svoja pisanja na čistom teoretiziranju.
    Naravno, nego na na čemu drugom? A ja se čak trudim doći i do relevantnih podataka. Ili je ovo topic na kojem smiju pisati samo oni koji imaju nekoliko susjeda imigranata iz tih područja?
    Uostalom, više sam puta napisala da ne držim tvoje tvrdnje i stavove vječnom istinom. Imam prijateljicu koja živi u Njemačkoj puno godina. S njom sasvim normalno razgovaram o ovoj temi, s istim ovim argumentima koje iznosim i ovdje. Iako niti jedan imigrant iz tih područja ne živi u mojoj ulici, ali živi u njezinoj.
    Ali gle, adje da se čujemo za koju godinu. Nekako sumnjam da će Hrvatska ostati pošteđena. Tek tada možemo razgovrati na istom nivou .
    Aha, odgovorila si ovdje. Pa izgleda da ja ipak nisam odustala od topica pa ćemo morati razgovarati na različitim nivoima.
    Inače po meni nisi stekla imunitet na nelogičnosti zbog nabrajanja koga sve imaš u familiji. Da imaš cijelu ex you. i?
    Ne znam što uopće znači ova rečenica, a dolje ću napisati zašto sam nabrajala familiju.
    A usporedba ovih imigranata sa Romskom populacijom je mislim vrhunac smjera i mind setupa rasprave na ovom podforumu.
    Ovo isto ne razumijem, a moram priznati da niti ne želim razumijeti.
    A ukoliko već toliko mnogo znaš o životu u Njemačkoj, pootovo o integraciji ljudi iz određenih područja, vjerojatno ti je onda i poznat podatak koliko Imama ima u Njemačkoj, tko ih financira, i koliko njih drži propovijedi svom puku upravo kao iz ovog članka. Ali po nekoj ovdje logici, rješenje bi valjda bilo izbaciti sve imame iz zemlje, a ostaviti samo imigrante, ili tako nešto u tom stilu lool
    Ja uopće ne znam puno o životu u Njemačkoj. Znam nešto. Bila sam par puta. Imam nešto obitelji i prijatelja. Ne sjećam se da sam tvrdila da znam puno o Njemačkoj. Ja baziram svoja pisanja NA FORUMU na čistom teoretiziranju, kojem se trudim naći podlogu u znanstvenoj i stručnoj literaturi :Božo:.
    Ne znam koliko u Njemačkoj ima Imama, vjerojatno se da izguglati, a financira ih sigurno Saudijska Arabija, tko drugi. Ako ti znaš, reci, ne da mi se guglati. Koliko ih ima? I koliko njih drži propovijedi svom puku upravo kao iz ovog članka? 20%, 60% , 95%? I daj link na izvor podataka.
    Ali po nekoj ovdje logici, rješenje bi valjda bilo izbaciti sve imame iz zemlje, a ostaviti samo imigrante, ili tako nešto u tom stilu lool
    Ne znam koja je to logika na koju se pozivaš, ali ja osobno ne znam nikakvo rješenje.
    Dobro. Hejde mi onda molim te pojasni rat na Balkanu prije 20 godina i današnju BiH? Da li smtraš da je razlog samo i isključivo u lošoj ekonomskoj situaciji na Balkanu? Kako to da se nisu zaratile Češka i Slovačka na primjer?
    Ovdje nisi ni približno razumjela što sam napisala u citatu na koji se referiraš…
    Nije mi jasno da ti nije poznato, a toliko se trsiš pobiti ono što pišem.
    O da se barem trsim pobiti to što pišeš… cijelo vrijeme pokušavam raspravaljati, a samo se moram svađati. A uopće mi nije do toga.

Bezuvjetne i dugotrajne socijalne nakdane su dio jednog socialnog sustava, bez njih prestaje i nestaje socijalna država. I ponovno se vraćamo na ono, kako su svi baš svi željeli upravo u samo dvije zemlje Europe. Čak i skandirali za to na hotelskim balkonima usred Zagreba, zar ne?
    S time da ne postoje bezuvjetne socijalne naknade. Vidiš kako sugovornikova riječ uleti u usta, ako čovjek ne pazi. Ali je socijalni sustav napravljen senzibilno, zato i jest socijalan,i zato ga se može i zloupotrebljavati, ukoliko ti je to jasno primani cilj. Nećeš voziti bmw za koji se ipak moraš oznojiti, ali će se živjeti, i bez da se previše pretrgeneš od rada i solidarnog izdvajanja u zajedničku kasu za one doista potrebite.
    Evo, i sad se vraćam na ono što mi je najzanimljivije u ovoj raspravi… A to je ono što sam napisala gore, a ti si na to o ratu na Balkanu, i o Češkoj i Slovačkoj…

Dakle… u Njemačkoj i Švedskoj imaš pravo na socijalne naknade, i svi žele tamo, dobro? Nije baš da imaju bezuvjetno pravo na njih, ali nije ni da imaju jako puno jako teških uvjeta da ih dobiju, je li tako? Ne moraju čak imati niti državljanstvo? Je li tako? Ne moraju naučiti i polagati znanje jezika? Dakle, imaju bazičnu egzistencijalnu sigurnost? I ekonomski (a vjerojatno i psihološki) puno im je bolje nego tamo otkud su došli. Tko bi i zašto promijenio mind setup? Oni već žive bolje nego ikad prije. I da nema niti jednog Imama u krugu od 5000 kilometara, zašto bi se trudili biti kao njihovi susjedi Nijemci ili integrirani Hrvati?

Pa sam spomenula SAD. Uzmimo Hispanomerikance. Šteta, nisu muslimani, nego kršćani, ali možda mi usporedba održi vodu. Imaju li u americi pravo na socijalne naknade? Uglavnom ne, nešto sitno da. Koliko desetljeća/generacija Meksikanaca i Kubanaca može pristojno živjeti u Americi ako im žene ne rade, nego rađaju po 7 djece, i ne znaju engleski?

Hoću reći, ako te država uljulja u egzistencijalnu sigurnost, nemaš razloga mijenjati mind setup. (i još su tu nesretni Imami).

Sad ću o Islamu u Europi…

Ne, ne smetaju vas vjernici, samo mind setup i dogma koja iz vjere proizlazi, i njihovo prakticiranje u svakodnevnom životu, posebno javnom. Barem što se tiče katoličanstva.
    O svojoj rodbini sam počela pisati kao reakcija na ovu rečenicu koja me totalno izbacila iz takta. Pa sam počela pisati o svom mužu vjerniku… i nisam se mogla zaustaviti dok ne nabrojim cijelu njegovu obitelj. … a glavna poanta spominjane rodbine mi je bila u tome da sam htjela reći da dobro poznajem neke muslimane koji su vjernici. I smatram ih normalnim ljudima. Žive u Bosni. Dođem im jednom godišnje u posjet u selo u kojem su dvije džamije. (sad cijelo vrijeme razmišljam tko je financirao njihovu gradnju). Gledam svaki dan njihove slike na fejsu. Ne spremaju se u džihad.
    Prošle godine smo otišli do Sarajeva. Da bila sam u šoku od broja pokrivenih žena. I toga da nema piva kod Želje. Ali razumijem. Tj. ne umanjujem važnost toga da neki šeici u tome imaju prste. Ali „buđenja muslimana“ u Bosni bi bilo i bez šeika. Htjeli su ih satrat.
    Bosna je puna problema. Npr. jedno dijete od ove srpske loze familije živi u Sarajevu, i nije moglo na faks u Sarajevu („nacionalizam je prejak“ pričaju nam), pa ide na faks u Republici Srpskoj. A siroče, još ima i jedno od najtipičnijih hrvatskih prezimena naslijeđeno od pradjeda.
    Sarajevo. Da, nije ono što je bilo 1989. Ali isto toliko pokrivenih žena sam vidjela i u Engleskoj prije 15 godina. I u Sarajevu ima puno više žena bez marama, u štiklama, minicama… Sarajevo je puno svakakvih ljudi. Još nije ni slično Saudijskoj Arabiji, i ja ne mogu vjerovati da bi moglo i biti.
    Što ti molim znaš o imigrantima iz određenih područja? Možda ti žve u susjedu, hoćeš nećeš moraš s njima kolerirati iz ovih ili onih razloga svakodnevno, prvi , drugi, treći deseti susjed ti je imigrant iz tih područja?
    I sad na kraju najvažnije. Ajde ti Šafran molim te reci rješenje. Jer to cijelo vrijeme nikako da iščitam.
    Kao, nisu niti trebali doći? Ili?
    Ali sad su tu. Treba ih sve vratiti? Ili?
    Trebaju se integrirati, a sami ne žele. Što treba onda napraviti?

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

I još nešto što sam vam zaboravila reći. Nećete mi vjerovati, ali zbilja nećete. Imala sam dečka Sirijca. Ali to je bilo tako davno da sam i zaboravila. A i bili su katolici, pa mi se to ne računa valjda . Otac mu je 1970-tih došao ovdje na faks, upoznao mamu, ona odselila s njim tamo, a on i braća kad su odrasli došli ovdje na faks. Ne znam kako ih mogu uklopiti u ovu priču, ali samo želim pehar na sve ovo što imam – imam i Sirijca

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

jesi, zasluzila se jedan

)))

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

pobjedila si

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

A što se tiče "nesretnih" imama tu bi cijela zap.civilizacija mogla učiti od Hrvatske. S državnim sufinanciranjem dolazi i bliska suradnja da ne kažem nadzor i zato našeg imama ne financira saud.arabija, ne samo njega negp ni dzamiju, vjersku školu niti gimnaziju koja ima program našeg ministarstva obrazovanja.
    Daklem dragi moji koji u najboljem slučaju tolerirate religije stari Rimljani su dobro znali da prijatelje treba držati blizu, a neprijatelje još bliže. S tim da bi ovdje riječ neprijatelj trebalo zamjeniti sa oni koje toleriram .

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Dobro, i arapi sagrade tu i tamo koju dzamiju. Ovu lijepu nasu u rijeci inace, bas sam neki dan citala neki intervju s nekim visokim islamskim ne znam kako se zovu, imamom valjda. Gdje kaze ovo sto i pikula. Da je hrvatski model nesto sto bi moglo biti nas izvozni proizvod. Bas kao i ona uciteljica s romima. Ne bih ja rekla lasta koja ne cini proljece. Nego primjer najbolje prakse, nesto sto funkcionira i sto se treba preslikati. One uciteljice su fenomenalne, napravile tako puno, a u principu sta. I one kazu, prvo je trebalo promijeniti svoj mindset, a onda ici mijenjati tudji. A ne znam. Nikako ne mogu prihvatiti prognozu da ce novopridosli stanovnici europe istu u crno i hijabe zaviti.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Bubilo, zaboravih. Jedan za trud, a drugi za sirijca povrh svega lol

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Zizek u filozofskom teatru...prijenos na hrt3.

Nema kojeg aspekta se nije dotakao, svaka mu cast.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Gle,ne budu zavili u nikabe jer se jeftinije prestati praviti blesav nego financirati ovakav cirkus. Europa se uvijek sabere kad je nešto opali po dzepu. Tako je bilo i s ratovima ovdje. Kad im je postalo prekomplicirano i financijski iscrpljujuće onda su brze bolje pustili Američane da riješe stvar.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sjedila neku večer s poznanicima, naši koji žive u austriji
    kažu da je klima jako kontra izbjeglica
    ona radi kao u našoj općini, tako nešto, nisam ispitavala detalje
    na informacijama
    kaže da izbjeglice dolaze i ne žele se njoj, kao ženi, uopće obratiti
    samo pitaju "mensch, wo"
    kako joj se jedan austrijanac žalio da se žena mora vratiti s porodiljnog na posao, a nemaju gdje s djetetom jer su djeca izbjeglice u vrtićima
    ljudi su nezadovoljni
    kažu da šeću zagrebom i uživaju što ih nema tu
    kaže, vi ste sretni
    sami kažu da su i oni bili, i još uvijek su stranci, ali oni se integriraju, njihova djeca austriju doživljavaju kao svoju državu

samo prenosim mišljenje, dijela, bojim se sve većeg, ljudi vani

sve se više ljudi okreću desnici, iduće izbore desnica sigurno dobiva u austriji i njemačkoj

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ja ne mogu shvatiti to plašenje desnicom. Pa to je bit demokracije- lijevo, desno... nigdje moga stana
    Neće valjda austrija ili njemačka imati lijeve 50 godina ko mi.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Situacija je preozbiljna da bi je svodila na pumpanje vlastitog ega Bubilo. Pehare za to prepuštam drage volje.
    Još sam te smatrala donekle i ozbiljnim sugovornikom do trenuntaka kada si pozvala na odjele i tabore uslijed neodstatka argumenata koji doista i drže vodu, jasno, pošto sama teorija bez prakse je vrlo slijepa, a daljnji postovi koji su uslijedili od tebe bio je samo logičan slijed.
    Stoga rasprava na nejednakim nivoima na koju unatoč pozivaš, ruku na srce, nema niti smisla, niti svrhu.
    Očekivanja da se ova situacija neće preliti i do Hrvatske iluzornog su kraktera, kao i dobar dio raprave na ovom podforumu.
    Sačekajmo radije do tada, vjerujem da ćemo moći diskutirati nešto trezvenije.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Što se tiče Roma i njihovog mind setupa. Romi kroz svoju dugu i staru povijest nisu ratovali, bili osvajaći, politički se organizirali, težili vlastitoj nacionalnoj državi. Što naravno ne znači da im nije bitan njihov identitet, kao i njegovo iskazivanje.
    Nadam se da je sad nešto jasnije.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Citiraj pikula prvotno napisa Vidi poruku
    ja ne mogu shvatiti to plašenje desnicom. Pa to je bit demokracije- lijevo, desno... nigdje moga stana
    Neće valjda austrija ili njemačka imati lijeve 50 godina ko mi.
    Nikad nije ni imala.
    Do 1982 je desnica bila u opoziciji u Njemačkoj.
    Nakon toga 16 godina na vlasti, 1982 - 1998.
    Nakon toga ponovno u opoziciji od 1998-2005.
    Od 2005. - 2009. druga velika kolacija (nakon Kisingera) konzervativne desnice i socialdemokrata,
    Od 2009. - 2013. kolacijia desnice i liberala.
    Od 2013. ponovno velika koalicija desnice i socialdemokrata.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Prva velika koalicija bila je od 1963. - 1969. u koju je ušao Kisinger sa socialdemokratima.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

A Kiesinger je ujedno bio treći kancelar Njemačke, nakon ere Adenauer (CDU) i kratko Erharda (CDU).

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Dakle u poslijednjih 60 godina, u Njemačkoj je desnica bila 30 godina na vlasti, lijevica, točnije socialdemokrati/liberali 13, ostalo koalicija.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Na kraju zaboravih najdražeg mi kancelara, Schrödera, dakle socialdemokrati/liberali, ne 13, već 20 godina.

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Situacija je preozbiljna da bi je svodila na pumpanje vlastitog ega Bubilo. Pehare za to prepuštam drage volje.
    Još sam te smatrala donekle i ozbiljnim sugovornikom do trenuntaka kada si pozvala na odjele i tabore uslijed neodstatka argumenata koji doista i drže vodu, jasno, pošto sama teorija bez prakse je vrlo slijepa, a daljnji postovi koji su uslijedili od tebe bio je samo logičan slijed.
    Stoga rasprava na nejednakim nivoima na koju unatoč pozivaš, ruku na srce, nema niti smisla, niti svrhu.
    Očekivanja da se ova situacija neće preliti i do Hrvatske iluzornog su kraktera, kao i dobar dio raprave na ovom podforumu.
    Sačekajmo radije do tada, vjerujem da ćemo moći diskutirati nešto trezvenije.
    Ne radi se o bildanju ega. Nije mi nedostalo argumenata, niti zelim podjelu na tabore. Novi topic sam zazvala jer mi je dosadilo prepucavanje ispod pojasa s obje strane. Argumentirane rasprave je bilo tek u naznakama, samo mi je dosadilo.

Vjerojatno i dalje mislis da ja nista ne zelim vidjeti ili shvatiti. A ovo recimo sto je napisala Aleksandra, i vidim, i cujem, i vjerujem, i prihvacam... I cula sam vec prije par mjeseci i izvan ovog foruma.

Al ono sto ne shvacam i ne prihvacam je samo i cisto nabrajanje crnjaka. Nakon ovoliko stranica (hvala ti) i ovoliko vijesti iz medija, malo tko je mogao zadrzati ruzicaste naocale, ako ih je ikad i imao. No, sto sad. Samo cemo nabrajati sto sve ne valja, i ovakvi su, i onakvi su, i financiraju ih ovi i oni, i mindset je zacementiran... I tu se bas nista ne moze?

Radi se samo o optimizmu i pesimizmu po meni. Ovo je tek forum, nismo ni ja ni ti na pozicijama moci da cemo utjecati na stvari. Al svakodnevica mi je draza kad procitam vise nade, manje crnih predvidanja.

I ne mogu ne primijetiti da su na ovom topicu vjernici pesimisti, a nevjernici optimisti.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Bubilo ja sam nevjernik. Ne smatram se ni optimistom niti pesimistom s obzirom na situaciju, već realistom.
    To što neki u mojm postovima čitaju pesimisam i crnjak, žao mi je.

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Ok, realist si. I sve si nam realisticno opisala.

I sto mislis da ce sada biti? Za jednu godinu? Za 5 godina?

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Ovom forumu treba novi izraz. Uz "ina niz", mislim da imamo i "bubilo-šafran" niz .

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ajme bubilo, stvarno pojednostavljuješ kak ti dođe. Kad sam ja bila pesimist? Više manje kontinuirano djelim Cvjetina raspoloženja :D
    a ona i ja nismo pod istim nazivnikom i to je samo jedan primjer ima ih još. Stvarno taj strah od desnih, vjernika itd.... u strahu su velike oči kaže narod

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

strah ili predrasude svejedno
    šafran, naravno raspodjela stranaka na vlasti je šarolika, to je demokracija.
    Uf, dok mi dođemo do toga da to svima bude normalno. Dug put. A jedino ta suradnja i dogovor i s onima s kojima se ne slažeš mogu podržati kontinuitet itijedne reforme, omogućiti da se itijedan posao obavi od početka do kraja. Dok svaka vlast prije sebe uvijek vidi samo potop nema napretka. Ne možemo ništa.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Ok, realist si. I sve si nam realisticno opisala.

I sto mislis da ce sada biti? Za jednu godinu? Za 5 godina?
    Nisam vidovita Bubilo.
    Pa doći će sigurno do velikih promjena, politčkih, socijalnih, čak moguće i ekomskih i društvenih u smislu sustava.
    U kojem omjeru i sa kojim točno dominantim predznakom, nemam kristalnu kuglu, pa ne znam.
    ALi mislim da ti nisam rekla ništa novo.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

A jedino ta suradnja i dogovor i s onima s kojima se ne slažeš mogu podržati kontinuitet itijedne reforme, omogućiti da se itijedan posao obavi od početka do kraja. Dok svaka vlast prije sebe uvijek vidi samo potop nema napretka. .
    X
    I mogu osigurati kontinuitet stabilnosti.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Amen. I nadam se da ću to i doživjeti.

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

ajme bubilo, stvarno pojednostavljuješ kak ti dođe. Kad sam ja bila pesimist? Više manje kontinuirano djelim Cvjetina raspoloženja :D
    a ona i ja nismo pod istim nazivnikom i to je samo jedan primjer ima ih još. Stvarno taj strah od desnih, vjernika itd.... u strahu su velike oči kaže narod
    Ko se boji vjernika? Imam ih u krevetu .
    Ne bojim se ni desnice, jedna sam od rijetkih, ako ne i jedina iz niše na onom drugom topicu koja je optimisticna .

Ali da, previse sam generalizirala. Pogotovo sam zaboravila tvoje postove.
    Moja isprika.

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Nisam vidovita Bubilo.
    Pa doći će sigurno do velikih promjena, politčkih, socijalnih, čak moguće i ekomskih i društvenih u smislu sustava.
    U kojem omjeru i sa kojim točno dominantim predznakom, nemam kristalnu kuglu, pa ne znam.
    ALi mislim da ti nisam rekla ništa novo.
    Pa eto, slozile smo se . Institucije ce odraditi svoj posao.
    Amen. I mašala .

A ja cu vjerovati da ce to biti s nekim dobrim predznakom.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ja uopće ne mislim da je izvor sukoba na ovom topiku nekakav u potpunosti subjektivan osjećaj optimizma/pesimizma.

ne, ja se stvarno duboko protivim stajalištima safran. zašto? zato što mislim, gle sad paradoksa :D, poput papa franje (nedavno sam opet naletila na njegov govor u lampedusi), da je jedini način da se ova situacija s izbjeglicama riješi, solidarnost. solidarnost među ljudima.

jer ovo neće stati. razlike u standardima života, razlike u sigurnosti života su prevelike u različitim dijelovima svijeta. a svijet nikad povezaniji i bliži. i to je činjenica. migracija ljudi je oduvijek bilo, a ove danas su masovne. s jedne strane posljedica groznih ratova, uzrokovanih vojnim prtljanjem po bliskom istoku, nekakvih glupih politika koje ništa dobro nisu donijele. a s druge strane posljedica činjenica da pola svijeta gladuje, a druga polovica baca hranu. ti koji su siromašni se već desetljećima tope po mediteranu. tek ih sad primjećujemo kad su im se priključile stotine tisuća sirijaca koji bježe od rata.

onda opet, dio, jako mali dio europskog stanovništva, oni najbogatiji, trljaju ruke dolaskom imigranata jer stiže jeftina radna snaga u ostarjelu europu. a drugi dio, većina, se boji. da, u strahu su velike oči. a najviše se boje oni kojima nije dobro. koji i sad teško žive. nit su ih zvali da dođu, nit su krivi za njihov dolazak, nepoznati su nam, ne znamo ništa o njima, tko su ti ljudi i što da radimo s njima toliko različitima od nas samih. a uvijek postoji mogućnost da nam oduzmu naš način života, koji je, koliko god nam nije lako, još uvijek udoban. za razliku od njihovog.

dakle, imamo dva smjera, put straha, put panike, put krajnje desnice, ne ove o kojoj pikula piše. nego desnice marie le penn. a di ćeš plodnije tlo, takvi se strahom hrane i rastu. a taj put je put u kaos.

drugi put je put solidarnosti. da se ograde sruše, da se izbjeglički kampovi po europi maknu i da se te ljude jednostavno prihvati kao svoje. odnosno, nije jednostavno i naravno da neće biti lako, i možda nas čeka još koelna na tom putu. ali, morati će se naći neki način, s polaznom točkom - solidarnosti. novi integracijski programi, novi integracijski projekti, ne znam. a ne djelovanje s polaznom točkom straha od džamija, terorizma, imama.

jer, bojim se da alternative nema.

treći put, ne postoji. kratkoročni. nikakve zabrane i nikakve ograde i nikakve žice neće spriječiti ljude da traže bolju budućnost.

no, treći, dugoročni, put je jedini koji vodi u dobro. a to je smanjenje razlika u standardu života na različitim stranama svijeta. i u standardu i u sigurnosti.

e, tu sad dolazi do izražaja optimizam i pesimizam s početka mog posta. eto, ja optimistično vjerujem da će ipak prevladati taj treći put.

ajd, znam, znam, kad već nemam familiju kao bubilo, za patetiku sam bar zaslužila pehar. ja i papa franjo

Papa se, tijekom mise, najprije zahvalio mještanima Lampeduse koji s mnogo požrtvovanja pružaju prvu pomoć imigrantima. Zahvalio se mještanima na solidarnosti koju pružaju imigrantima. Zatim se zahvalio nadbiskupu, Francescu Montenegru, za to putovanje na Lapmedusu, kao i gradonačelnici, Giuseppini Nicolini.
    - Tražili su bolji život, a pronašli su smrt - kazao je Franjo o imigrantima. Mnogi su primoravani na to putovanje iz Afrike u Europu. - Siromaštvo jednih postaje zarada za druge - kazao je papa Franjo o tom novom, današnjem, ropstvu o kojem se uglavnom šuti. - U globaliziranom svijetu, postali smo indiferentne globalizirane osobe - kazao je Papa i pitao ''tko je plakao za ljude koji su poginuli u moru, za majke i djecu, koji su umrli u pokušaju dolaska do boljeg života za sebe i za svoje bližnje“. - Globalizirana indiferentnost oduzela nam je plač - kazao je papa Franja i zatražio Božiju oprost za takvo ponašanje ljudi, svih nas, koji se ''zatvaramo u našem blagostanju“ i ne vidimo patnju drugih.
    Papin je bio kratki, ali nevjerojatno dirljiv i istodobno snažan govor, koji je potresao sve. Franjo je, dok je izgovarao te riječi o globalnoj indiferentnosti za one koji u globalizaciji nemaju ništa, koji nemaju osnovne stvari za život, bio vidljivo dirnut, drhtao mu je glas.
    Kultrura blagostanja stvara nas neosjetljivima za urlik drugih - kazao je Papa i dodao kako dobrostojeće osobe žive kao u ''balonu od sapunice“ i dovodi do ''globalizacije indiferentnosti u kojoj smo se naučili na patnju drugih, koja nas se ne tiče, ne zanima nas, nije naš posao“.
    Dok su Franjini prethodnici izabirali institucionalna putovanja za svoje prve odlaske iz Rima, papa Bergoglio je otišao na Lampedusu na najskromniji mogući način. Tim putovanjem je praktički kazao: Za obnovu treba krenuti od onih koji imaju najveće potrebe.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

bubilo, bas si si dala truda.
    poz od seni iz hrvatske, austrije i svijeta.

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Nije bilo tesko, ali mi je trebalo vise od 15 minuta, koliko je Cvjeti trebalo za toliko citiranja .

Cvijeto evo pehar za papu .
    Bas mi se svida govor, stavila bi ga na fejs .

Ali, meni se cini da šafran nije protiv solidarnosti. Tj. nemam pojma je li je ili nije. Ja se ne sjecam iz njenih postova da je pisala o bilo kakvom putu. U njenim postovima sam vidjela samo gomilu podataka kojima nas je nastojala uvjeriti sto je realna situacija koju mi kao ne vidimo. Ne sjecam se posta u kojem je otisla dalje od tog, ili pokazala naznake vjere u postojanje mogucih rjesenja. Cak se bojim da bi na tvoj post mogla reci da i dalje nosis ruzicaste naocale. Pa bi mogli opet u krug. Nadam se da necemo.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

a vidjet ćemo. stisnut zube i čekat, nema druge, what's done is done

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

[QUOTE=Bubilo Bubich]
    Ali, meni se cini da šafran nije protiv solidarnosti. /QUOTE]

Dobro ti se čini, baš naprotiv.