Vrte se u krug isti jelovnici. Dosta mi je i izgubila sam volju za hranom. Želim probati neke stvari koje bih jela kada bih putovala po svijetu, kada si već ne mogu priuštiti putovanja, a mogu si valjda kuhinju.
Printable View
E onda ne pitas dal to smiju deca. Nek sebi napravis kak hoces
Imali smo ovakve diskusije. Samo obratno. Radila sam odvojeno jelo sebi i njima, a ti si mi pisala da trebam raditi jednako za sebe i njih.
Neću razvalit sa slanim začinom da će biti nejestivo. Zapravo, više me brinulo da ne bi kamenice bile sirove i kakva je kontrola prerade. Vidim da su se opet neki ljudi otrovali od kamenica, ali to valjda kad nisu čiste.
Mislim da ću ipak zamijeniti sa soja sosom. Što je sigurno je sigurno.
umak od kamenica je siguran, ionako ga ne stavljas na kraj nego prokuhas.
a od kamenica se moze otrovati ako su stare i zagadene, jednako kao i od pokvarenih jaja i sporkih prstiju
Oyster sos se radi ukuhavanjem kamenica, tako da sirove sigurno nisu, a koliko promila kamenice ima u oyster sosu iz dućana, to je isto pitanje. Nije mi namjera reći da je to nešto super za djecu.
Ako radis zajednicko prilagodis. Onima koji su najosjetljiviji
Tak ja radim decenijama a oni koji zele smiju uzmu dodatka koji im treba
Ajd kad vucem vec jel se te kamenice bas moraju zagrijavati sojin sos olko znam ne treba samo pokapas
.pa akje tak s timos kamenica onda isto stavis kap dve kolko hoces.adeca jedu ono sto je za njih
Ali stvarno probaj majcinu dusicu pomesu super je
jelena.o, zuta je pitala za gotov umak od kamenica, tvornicki, u vrecici. ne same kamenice
Koristila sam majčinu dušicu. Nije loša stvar.
Soja sos se u nekim jelima kuha, npr. kad je u marinadama ili juhama.
Slobodno mi nabacite ideju za morski food finger. To mi uvijek pali za ljetna večeranja druženja, ali bih dodala i neke novitete, a nemam energije kopati po kuharicama.
Salata od mrkača, bakalar na bijelo, pašteta od tune, sve vrste maslina, suhe rajčice, papričice punjene sirom, kapari, losos - to najčešće serviram.
viška pogača
foccaccia
Paštetu možeš napraviti od bilo koje pečene ili kuhane ribe. To uvijek radimo kad nam ostane od ručka.
Kozice u tempuri. Nisam radila, ali kanim uskoro.
Ili napraviti na savur, tj. marinirati.
Kak se delaju incuni na leso?
Sorry, tek sad sam vidjela da su leso.
I sjetila sam se za djecu fora recepta koji sam jela kod prijatelja: tortilja, abc sir, losos, mladi špinat. U foliji čvrsto zarolati, ostaviti u frižider da se stisne i rezati.
jednom sam radila nešto što sam vidila na tasty
tikvice se narežu na ploškice onako uzduž, debele par milimetara, posole i ispeku na maslinovom da postanu mekane
onda tu pečenu tikvicu namažeš abc sirom, pa staviš na početak cherry rajčicu i onda zarolaš oko nje i probiješ čačkalicu kroz to da drži
samo treba pazit da ne budu one velike cherryce kakve znaju bit u dućanima jer onda ispadne preveliko sve skupa
To fakat izgleda tasty, a još su tikvice danas na popustu u Konzuma. Sad znam što ću delat.
Ili kockicu feta sira.... mala mozzarella....
To s feta sirom obožava moj stariji. Ja sam lijena baba, pa mi se ne da peći tikvice svaki čas, nego ispečem brdo, stavim u staklenku u marinadu s himalajskom soli, paprom, maslinovim uljem, češnjakom i koprom. Po istom principu napravim i patlidžane (ali njih ne pečem, nego posolim, iscijedim i pržim na grill tavi). Na patlidžane bolje ide bosiljak. Takva marinada potraje cijeli tjedan (vjerojatno bi stajala i dulje, ali pojedemo). Kad netko zaželi, upeca si koliko mu treba, može dodati sir i rajčice i eto obroka u sekundi.
Moj mlađi ne voli tikvice s grilla, za njega je žlica zakon (npr. varivo od tikvica i rajčica).
Nisam napomenula - marinadu s povrćem držim u frižideru.
gdje kupujete zitarice/mahunarke u rinfuzi?
leca, jecmena kasa ...
nekad je znalo biti u Intersparu, pa i u Konzumu, sad nista ...
Sa čim to reže na par milimetara? S gulilicom mi je pretanko, s nožem predebelo.
@emily, greencajg, špeceraj, breza u harambašićevoj, kvatrić plac, ima i nešto na trešnjevki, i možda u velikom superkonzumu
Ribež za zelje ilitiga kupus. Imaš i varijante gdje možeš podešavati rez. Ovaj sam na brzinu našla: https://www.jeftinije.hr/Proizvod/10...ibez-za-povrce
Ja imam neki s kalotom koji nema mogućnost regulacije i već dugo tražim taj s capicom za podešavanje debljine reza (samo se zakrene nož), jer ovaj moj riba pretanko. Imala sam takav prije, ali to je potrošno... Moja mama ga ima još uvijek. Ovako nešto: https://www.mojpaket.si/pocajt-ribez...verzalni-ribez Ne mogu naći na hrvatskom.
Peterlin, jako tanke sirove tikvice su još bolji izbor. Ili krastavci, a ima kupiti malih papričica punjenih feta sirom.
Da, to jedemo. Kad imam vremena, režem ih nožem za guljenje i to napravim na salatu. Isto i krastavce. Ali ja sam lijena. Multipraktik je isto dobar izbor, ima reznu ploču - samo frrrk i gotovo. Jedino što nemam mjesta na radnoj plohi, pa ga donesem iz podruma 2x godišnje, kad radim zimnicu i za Božić.
žuta ja sam rezala nožem najtanje što sam mogla
Joj ovo mi se bas jede tikvic na tavu, pa zarolat s mozzarellom mljaaac bas cu si napravit ovih dana za marendu
Ako radim domaće krpice sa jajima mogu li ih nakon pripreme ostaviti u peći na 100 C da ih dehidrira ili se baš baš moraju sušiti na zraku?
Ako ih mislis osusiti u pecnici onda ja ne bih stavila na vise od 50°C.
Ali sam se pošteno namučila s krpicama. Valjam i valjam i nikako. Kako su to naše bake mogle tanko razvaljati? Jesu li imale jače ruke ili bolje valjke? U čemu je štos?
Jaje ti ne smije biti iz frižidera, a valjati moraš brzo, jer se tijesto brzo suši. Nisam jako vješta i lijena sam, sve što ponekad radim doma je sitna tarana. To samo ribaš i kraj priče... Valjak - slabo. Jednog dana kupit ću si mašinicu, ali nisam to nikad probala, pa ne znam.
strpljenje. bar kod mene.
Peterlin kako radiš taranu? Ja sam to davno radila...i nikako dovoljno brašna staviti da se da naribati...izvana ok unutra mekano. Nisam se nakon toga više usudila a prošlo je puuno godina..
Radila sam prvi put krafne.
Od kile tijesta za krafne jedna jedina je imala prsten. :)
Kako bi napravili kremu od vanilije, a da nije puding od vanilije?