Danas su svi toliko konektani sa svojim mobitelom da će značajno manje i kraće lamatat okolo bez njega nego s njim.
Printable View
Danas su svi toliko konektani sa svojim mobitelom da će značajno manje i kraće lamatat okolo bez njega nego s njim.
Nemamo toliko vremena, i mm i ja radimo doslovce cijeli dan, on 5 dana, ja svih 7... plus škola, plus dnevno spavanje najmlađe... jako je teško uskladiti termine i naći tih sat vremena. Preko tjedna gotovo nema šanse... možda navečer, al tad mi je bezveze. Meni je vikend dragocjen jer tad napravim najviše posla dok ih mm čuva. Ne vidim način da izlazimo 3x vikendom.
Zanemarit ću to da bi ovo dvoje starijih jedva natjerali na to da samo hodaju po nekoj stazi uz nas. Ali zbilja ne znam kako se to šeta s djetetom od tri godine :lol:.
I kvart mi je tipa Novi Zagreb, staze oko zgrada... hrpa ljudi ima.
I ako tinejdžeri piju, dakle imaju klupice i stolovi? I sjedili ste tamo i dodirivali rukama? :scared: :scared: :scared: :lol:
Jedino na što bih ja pristala je da obitelji s malom djecom dobiju “kupone” za park, da jedan po jedna obitelj ima svoj termin, a između dolaze oni “istjerivači virusa” u bijelom :mrgreen:.
Ne trebaju tineđerima ni klupa ni stol da piju
Snađu se oni
Nema klupa, stepenice i zidići su. Neću vam reći što su ostale atrakcije da se koji Riječanin koji čita ne bi dosjetio koja je to lokacija i preoteo nam je :lool:
Ma znaš šta Bubilo...kad malo razmislim, tebi je stvarno bolje ostat doma :lol:
Jel dezinficiraš i ambalažu iz dućana?
Pa naravno da dezifinciram ;).
Meni je dijete bilo na kemoterapiji prije 2 godine, i živjeli smo par mjeseci tada u izolaciji, nikud ne ideš, ako ideš obavezno maska, i sve izvana se pere i dezinficira... meni je u glavi sada sve isto, i radim skoro sve isto što i tada. Ne vidim razliku, to je meni ili sve ili ništa, ne mogu si pomoći.
Ok, to je moj problem. No svejedno, jako mi je sve bezveze svaka vrsta hodanja okolo, nepotrebnih aktivnosti, bez obzira na ta dva metra, što ti više hodaš okolo, imaš veće šanse nešto pokupiti i nešto prenijeti, negdje ćeš nešto dotaknuti možda i slično... živciraju me i silna naručivanja preko interneta, možda bez nekih stvari i možeš sada... mislim glupo možda. Ali ako smo na jednoj strani došli do takvih ekstrema, zašto na drugoj zapravo nismo, nego eto, samo malo pripazimo da smo 2 metra dalje, iako čak svi ni nisu. A onda sve to opet utječe na sve nas jer je povećava broj zarađenih pa se i povećavaju dani doma svima.
No, možemo reći i da je to samo moj problem, da ja neću van jer meni nije ugodno, a drugi žele van pa dok se drže uputa slobodno i smiju. Možemo i tako gledati ;).
bb razumijem te. ali probaj shvatit da virus nece nestat dok ga vise od pola populacije ne preboli ili dok cjepivo ne dode na trziste i populacija se procijepi. samoizolacijom i karantenom samo smanjujemo broj oboljelih odjednom da zdravstveni sustav ne kolabira
i ne, ne zagovaram sirenje virusa, naprotiv, zadovoljna sam kako to kod nas ide i podrzavam restrikcije, ali nemoj se zavaravat da ce na taj nacin virus nestat
Pa zato što to uopće nije "samo malo pripazimo". To je dokazana epidemiološka mjera, propisana. I nije niti dva metra, nego je to na otvorenome 1 metar i do 15 minuta u kontaktu s drugom osobom. To je ono što nam treba da se virus ne prenese, i toga se treba držati (plus pranje ruku, plus ne dirati lice). Ako netko želi raditi još sto puta više da bi si šansu zaraze smanjio za još jedan promil, neka radi, nitko mu ne smeta.
Ja tebe nemam namjeru nagovarati da šetaš, ali baš nemam namjeru ni slušati kako se ljude (uključujući mene) koji se drže apsolutno svih propisanim mjera proglašava širiteljima zaraze.
Sve sto ste napisali stoji dok su brojevi na vašoj strani.
Da svi ljudi koji trenutno ne rade ili rade od doma, i sva djeca koja ne idu u školu i vrtiće izađu u šetnju, nitko od vas se ne bi mogao držati nikavih preporuka ni razmaka. Doslovce bi sve izgledalo kao sto su izgledale popularne plaze prije 3 tjedna, i dječji parkovi prije 3 tjedna, i Maksimir vikend prije tri tjedna (ko za 1. Maj). Dakle nema apsolutno nikakve šanse da se itko (u gradu) drži ikakvih mjera osim ako većina ljudi ostane doma. Ako smo se svi mogli držati razmaka, zašto su zatvorili parkove prije 3 tjedna, zašto je policija tjerala sa Zrinjevca, zašto je jutros policija bila na Sljemenu (rekla mi frendica)?
Ne bojim se ja zaraze, jasno mi je da će virus proći kroz populaciju, ali me živciraju “dvostruka pravila”.
X
Uz to, kako kaže sillyme, držim se svih propisa, al nema šanse da ne izađem s djecom u šumu ili s biciklom il trčati, uz držanje i puno većeg razmaka od preporučenog, u prosjeku jednom dnevno. U dućan idem maksimalno 2x tjedno jer kupujem i za susjede hranu, al isto uz masku, kako se sada mora. Ne širim paniku, ne dezinficiram ambalažu . U Austriji je stanje sad relativno dobro, bolje od očekivanog. Manje novooboljelih nego izliječenih u danu i oko 190 umrlih ukupno. Na 8.5 milijuna ljudi. Panika i zatvaranje u stan, skupa s djecom (za koju je ova situacija isto teška i nepotrebno ih se dodatno traumatizira panikom), dok se ne mora i drži svih propisa, je totalno nepotrebna i pretjerana reakcija.
A ako se ne smije ići prošetati, zašto jednostavno ne kažu: ne smijete ići prošetati. Toliko toga su rekli da se ne smije, sumnjam da baš s ovom stavkom imaju neki problem za zabraniti - ako je treba zabraniti.
Evo ja išla maloprije još jednom pročitati službene upute na koronavirus.hr i dalje piše da se preporučuje boravak na svježem zraku, da se ruke dezinficiraju samo ako se ne mogu dobro oprati sapunom i vodom a dezinfekcija ambalaže nije spomenuta u preporukama.
Nakon boravka vani presvucemo se u ulaznom holu, operemo dobro ruke u prvoj kupaoni i to je to. Ostalo redovno čišćenje kuće kao i do sada, u stvari čistim više ali samo zato što sam doma pa stignem više nego prije a i uocim više toga nego prije :mrgreen:
Naravno da većina (u Austriji iznimno velika većina) izlazi minimalno van, s obzirom na to kako je bilo prije. I tako će biti barem do 13.4., škole su zatvorene minimalno do kraja travnja, koncerti otkazani, hoteli zatvoreni.
To bez daljnjega, nema to veze s izlaženjem u normalnom životu, i tako i treba biti. Plus što ne viđamo nikoga ni vani, ne koristimo ni onaj 1 metar i 15 minuta.
Ali kako se držimo propisa ako mi deda danas sjedne za vrat? I vani je hrpa ljudi oko mene, i svaki 5. nije održao razmak? Mislim meni je sve to zapravo bezeveze... i u pravu si vertex, ako se smije, zašto se ne bi išli prošetati.
Ali onda se smije otvoriti i plac, pa pazit ćemo, kao sto pazimo i u dućanu... i hrpu drugih stvari...
Možemo to i proširiti? Je l idete u goste? Neki ljudi pomisle “nisam dugo vidjela sestru” i odu ručak... pa sto će im biti, nitko od njih ionako nikud ne ide pa odu na ručak. 2 ulice dalje. Pa što?
I onda se zapravo svedes na to da svatko ima svoju vlastitu interpretaciju sto je “pazimo”. A to mi je u suštini bezveze.
Dobro, ovo za goste u zatvorene prostore je izrijekom receno da se ne smije, to je barem jasno, minglas u zavtvorenome samo s clanovima svog kucanstva. Vani se smije, iako u djecje parkove pa sa sprave na spravu pa ringispil dodirivanja metala il plastike sto su druga djeca netom dirala bas i ne, parkovi su zato i zatvoreni. Trebalo bi negdje gdje nije ko pakmen da moras malo malo pa nekog izbjegavat. Ja ne znam u mom okruzju di je to. A da znam - mucala bi :). Lakse je ekipi koja ne zivi u gusto naseljenom mjestu, jos ako nij opcina preusko skrojena.
Pa plac se ne smije otvoriti, a možda će se za koji dan smjeti. Šta ja znam, ja stvarno ne mislim da znam bolje hendlat ovu situaciju od Markotićke i Capaka, pa nema tvojih dilema.
edit: poslije BB
Evo ovo npr.
https://sib.net.hr/galerije/2752859/...?slika=banner3
Ne mislim da će svi ovi ljudi jedni drugima prenijeti virus na način da skoči s jednog na drugog, ne paničarim na taj način... niti mislim o tim ljudima da su neodgovorni na način da vežem takvu stigmu uz njih.
Mislim da su samo sebični :lol:. Mnogi od vas pišu da idu svaki dan van. Ajde još jednom, sto bi bilo da i svi ostali idu svaki dan? Na osnovu kojeg principa netko uzme pravo svaki dan prošetati? A s obzirom da je ipak vani manje ljudi nego inače, dakle hrpa njih si ne uzme to pravo.
B.B.u pravu si.Svatko ima svoja pravila :D
Ja sam u startu bila ful doma,onda razmisljam muz mi radi svaki dan kao da i nije doba korone.Znaci izlazi/vraca se.
Pes seta 3 puta dnevno.Suludo mi je da dijete 1 dnevno ne izade biciklom,romobilom i sl.
Mi smo u starom Zgb.kvartu gdje prevladavaju kuce i pokoja zgrada.U zgradi smo.Jucer smo setali kvartom,vrlo malo.ljudi smo sreli.
I ja zaista mislim da to ide kapljicno i da se ne prenosi tako lako.
Pesu prebrisemo sape,ruke i stan perem oduvijek.
Muz kad dode skida se i pod tus.
Posprica kljuceve,mob,navecer pospricam i kvake.
Ne idem u goste,niti meni itko ide.Ni tinejder ne izlazi.Vjezba u garazi.Ali setam sa curkom od 6 god
Morala sam u dom zdravlja sinu po doznake ,2 puta u ljekarnu po lijekove.
Jednostavno to ostani doma na kraju nije tako.
Onaj tko.ima dvoriste ne mora setat kvartom.Ili kaj znam vecu terasu.
Neki rade,ne mogu van u sva doba.Uostalom dodes,vidis guzvu i procijenis da nije ok i vratis se doma.
Kod nas su ljudi ocito vecinom i dvoristima :D
Ja sam istomišljenica s vertex, sillyme, Argente i te grupe curki.
Ali BB pa to je znatno manje kretanja nego uobičajeno.
Evo mogu reći po sebi šta je meni izać jednom dnevno, ništa, nula, ja sam navikla doma bit max.2-3h u komadu, ostatak smo šalabajzali vani (recimo vikendom). To da svatko izađe na sat-dva dnevno neš ti gomile ljudi vani, a i ne idu svi na isto mjesto. Ne kužim zašto ne sjednete u auto ne odvezete se dalje od tog tvog "krcatog" parka i kvarta. Ti si u prevelikoj panici koju ti prenose tvoja stara i buraz :mrgreen: to je moj zaključak. :-)
Probaj se malo opustiti i ne mislit da su svugdje oko tebe virusi koji samo čekaju da te zaraze :-)
Nisam pročitala u svim ovim postovima da se ijedna od forumašica ne pridržava propisanih mjera, a tko ih želi sam sebi pooštrit nek izvoli :-)
Stara i buraz paničare zbog potresa, ne zbog virusa ;).
Gdje da sjednem u auto i odem?
takodjer
i ova pretjerivanja, evo citav grad izidje bas na isto mjesto od 10-12 ujutro
pa i da svi setaju, a nisu, iz raznoraznih razloga, valjda se u danu nadje dovoljno vremena i mjesta, a da se moze pridrzavati pravila
dok nije zabranjeno, dapace, preporuka da se udahne svjezeg zraka, ljudi nisu sebicni sto je upraznjavaju
Meni je granica između toga i onoga kad dođe murja i tjera, jako, jako tanka. I ne mogu pronaći nikakvu logiku, ili princip koji si mogu objasniti iza toga.
Nece ti to niko rec :). Di god sjednes i odes, ako je vikend, mos zavrsit na nekom portalu na stupu srama, jer ce bit hrpa auta i ljudi ko na slici 1. A na selu nisi i ne znas skrivene kutke. Tesko igdje s 3 djece, ako si streberski tip, a ti jesi. Tesko ako ti je izlazak po r. vremenu iskljucen. Jos radni dan i vrijem3 rucka bi mozda bila dobra kombo. Mogla bi solo, tijekom radnog dana il za vikend u praskozorje da si vjezbacki tip..Da, jest, da svi izadju puklo bi vujcic mjere. Al nisu zabranili izlaske pa ovi koje izlaze imaju na to pravo. Nije 0-1.
Ja sam se mislila mozda stavit naglavnu pa rekreacija po noci, al se mislim past cu digod, ko ce se s ozljedama bavit u vrijeme korone pa je to otpalo. I istoj sam kasi jer me mami ic van, al ne izac pa stat na livadu il setat po betonu. Ako sta nadjem, bit cu pssst :).
Da zaključimo, nije mi ugodno izlaziti van zato sto se bojim da će mene ili djecu zaraziti deda koji je prošao na 70 cm. Ne paničarim od zaraze. Jasno je svima da virus neće zauvijek nestati 1.6.
Ali mi je ta situacija s ljudima u šetnji totalno šizofrena, to razmišljanje je l se ponašaš ili ne kako treba, je l se drugi ponašaju... tko će kome prići, i u krajnjoj liniji hoće li naići policija. Zašto je bila jutros kod frendice u posljemenu, a nije u mom kvartu? O čemu to ovisi? Ne da bi me nešto strašno uzrujalo i da se policija izdere da odem doma...
nego mi nedostaje pravi normativni okvir - da se tako izrazim :lol:.
Jer normativni okvir nije "drzi razmak", ako mozes, drzis ga. Ako si imao srece da se i drugi nisu sjetili tog mjesta. Ako nisi imao srece, zavrsis na naslovnici ili dode murja. A nitko nije propisao pravila za murju i za naslovnicu. Pa si svatko sam odreduje pravilo. To je onda anarhija ;).
Hvsla lili, ali ne zelim van osim ako nema apsolutno niti jedne osobe, a to ne postoji.