porodiljna naknada za oca
Ja imam jednu specifičnu situaciju, i ne znam gdje da dođem do odgovora.
Pa ako je tko čuo nešto u ovom stilu - molim pomoć!
Ovako: radim u međunarodnoj organizaciji, na međunarodnom ugovoru i nisam uopće prijavljena u Hrvatskoj kao zaposlena niti nezaposlena osoba. Plaćam produženo mirovinsko, a zdravstveno imam preko supruga, kao član obitelji (ako je to za išta relevantno).
Nakon poroda, prema svom ugovoru imam pravo na 4 mjeseca porodiljnog koji je plaćen sa strane moje tvrtke (odnosno organizacije), dakle nema potrebe da išta tražim od HZZO-a, niti planiram. Naredna 2 mjeseca ću kombinirati godišnji odmor/rad od doma/povremene dolaske u ured, a od 6. mjeseca djetetovog života planiram početi raditi, jer nemam mogućnost ostati duže na poroidljnom.
Moj suprug bi uzeo porodiljni od 6. do 12. mjeseca djeteta. E sad slijedi pitanje - obzirom da ja neću koristiti nikakvu porodiljnu naknadu, da li on onda ima pravo na naknadu u punom iznosu plaće na period od 6 mjeseci? (bez obzira što bi taj dopust krenuo od 6. mjeseca djetetova života)
Kakva je uopće procedura (za njega) u ovom slučaju obzirom da ja neću otvarati (obavezni) porodiljni dopust?
Hvala!