krumpiric prvotno napisa
oni djetetu brane izlazak, a dijete NE SLUŠA.
e, pa to je argument za nepromoviranje zabrana oduvijek i zauvijek, jer će doći vrijeme kad zabrane djetetu na znače ništa.
Ne vidim ja tu temelja za promoviranje zabrane, jer se dijete ne može utrenirat, koliko god se neki trudili.
zapravo mi je tužno kad ljudi svjesno treniraju djecu da ne misle svojom glavom, a stepenice koje je opisala puntica su super primjer kako to ide.
Ne znam kako to naučiš dijete, valjda sticanjem uzajamnog povjerenja, prihvaćanjem djetetovih potreba...
dijete od 17g ima potrebu (uglavnom) izaći vani, prkositi, imati dio života nad kojim roditelji nemaju nikakvu kontrolu..
ja uvijek razmišljam o jednoj stvari-možda to dijete s 18 ode na fakultet ko ja. ko zna koliko daleko. Ono mora dotad osjetiti koje se stvari nalaze van kuće i samo sve te stvari držati pod kontrolom.
Druga stvar je svakako ono što sam već spomenila. U istom društvu se ništa bolje ne ponašaju oni sa zabranama, samo bolje lažu.
PItanje je-ako prođu taj period bez posljedica-kakvi ispadnu ljudi? To nikakve veze s treningom nema. Ni sa zabranama.
To ima veze s godinama prije i poslije i suradnjom i povjerenjem, karakterom, genima, okolnostima...