I opet samo pet cura koje su spremne uopće govoriti i na forumu o problemu zakona di su ostale vibraju....
Printable View
I opet samo pet cura koje su spremne uopće govoriti i na forumu o problemu zakona di su ostale vibraju....
slažem se, uostalom bilo je poziva i ljudi se nisu (previše) javljali. smatram da nemam dovoljno iskustva i znanja oko mpo da bi mogla javno govoriti o tome (ovo je naš prvi postupak, preskočili smo birokraciju, pregrizli i sve platili sami) i mislim da nismo reprezentativan uzorak. ali na svaku kampanju ćemo se potpisati imenom i prezimenom kao par koji se bori s neplodnošću i koji koristi postupke mpo i pojaviti ćemo se na svakom prosvjedu.
mislim da je pismo ministru i/ili Vladi dobar potez. i ne mislim samo individualna pisma, već zajedničko pismo potpore, naše priče ukratko, potpisi imenima i prezimenima. mislim da bi se trebalo ići na potpise građana (doslovno na trgove i ulice), peticija online...
ja sam spremna i voljna uložiti vrijeme i angažirati se; ako zakon ide pred vladu za 10tak dana, vremena nemamo baš previše
Koji je mail ministra zdravlja?
Ovo je mail pomoćnika ministra i mislim da se i njemu isplati pisati:
marijan.cesarik@miz.hr
Koje još mailove imamo?
Ako sam dobro shvatila pišemo zašto i kako ovakav zakon nije dobar na osbnom primjeru?
Sent from my Desire HD
pretpostavljam da je za ministra isto ime.prezime@vlada.hr
ja isto nisam za slanje mailova, stvarno ne bih da spamujemo Ministra.... to mi je bezveze i u stilu udruge "i ja sam bio embrij".....
BigBlue, Roda je već napisala pismo potpore Ministru:
http://www.roda.hr/article/read/potp...nutoj-oplodnji
i već je uslijedila reakcija Ministarstva.............. uostalom je Ministar i javno obečao sastanak s udrugom/s Rodom....
no na ulicu nažalost će samo mali broj nas, we've been there :-(( BigBlue, imaš PP
kadauna, pun ti je inbox ;-)
nije više;-)
Evo cure i dečki poslužite se na linku iz mog potpisa novim avatarima, to je najmanje što možete učiniti za sebe i sve one kojima će MPO trebati, podjetite vladajuće na obećanje koje su davali priej izbora - novi, pravedan MPO zakon uz oplodnju SVIH stanica!
Kadauna isprazni inbox :)
Anddu, posluzila sam se tvojim linkom :-)
htjela sam i ispuniti onaj upitnik za statistiku ali eto, nudi mi se samo brojkica od 0-2 za zamrznute js a imala sam ih vise.
Nisam se do sada ukljucivala u rasprave o zakonu i tome slicno, lako se razivciram a pokusavala sam izbjegavati stres. Mislim da je tako s dosta cura na forumu pa se nemojte ljutiti sto neke samo vibraju.
Slazem se da je i puno nas totalno neinformirano. Ako mi sami to nazivamo umjetnom oplodnjom, onda cemu vise ocekivati od nekoga tko nije u tome. Ja dobro znam da moja bol nije umjetna a bome niti nista umjetno ne proizvodim, niti mm.
Isto tako, voljela bih kad se ne bi uvijek samo spominjale zene. Stalno drage suborke,... znam da je na forumu malo muskih ali moj je suprug u ovome jednako kao i ja a uvijek se svi samo obracaju zenama, pocevsi od nas samih pa se onda cudimo zasto je takva slika u medijima.
Nemojte me odmah spotati :-)
eh i da, ne mogu ne imat osjecaj da nas opet veslaju. Od kad su na vlasti, govore kako zakon ide za 7-10 dana pred Sabor. Ili meni dani traju puno krace nego njima ili oni ne znaju brojiti a ako ne znaju brojiti, bojim se da ne prebroje krivo moje js
meni se isto nekako čini da taj zakon nikako da dođe na red u saboru, a vrijeme leti....
trebala bi slijedeći mjesec u postupak, a sve mi se nekako čini da ništa od toga.... da sam znala išla bi opet u SLO...
lagano gubim strpljenje..... :evil:
pa da, ima nas puno koji cekamo i koje doktori odgadaju bas zbog toga. Ja da sad nisam isla sa smrznutim, bila bih na cekanju. Mislim, nije da se ista promjenilo, i dalje sam na cekanju i hvala bivsem ministru na tome, puno su mi smrznute pomogle
nažalost, malo je onih koji bi se eksponirali, a i ti su uvijek isti i najveća im hvala na tome. Ali nema novih ljudi, novih parova koji bi se malo digli, većina ih samo čeka da se zakon promjeni u njihovu korist a da pri tome ne sudjeluju. U cijelom Zagrebu i okolici možemo naići na 5/6/7 osoba koji su voljni istupiti pred medije, pred saborske zastupnike, ministra, a šteta... posebno zbog toga što ih je većina na našoj strani, a ako ih raznorazni embriji ne privuku k sebi, sami smo si krivi! Da smo u nekoj drugoj državi, vjerojatno bi pljuvali po ovom narodu...
krivo napisano, trebalo je pisati privuku k sebiCitiraj:
ne privuku k sebi
ja se sad cula sa svojom dr i kaze da definitivno ocekuju u 3.mj da zakon bude na snazi :-)
uf.... ja nisam baš ziher da će to biti 3. mjesec, možda prije 4. mjesec ali i dalje nisam sigurna da će izmjena zakona biti dobra za sve nas, bar ono što je procurilo u javnosti. Oplodnja 8 j.s. nije dobro rješenje za sve cure :-(( ako još i ostane i psiho i pravno savjetovanje :-((
Geceta, neka te tu, ali kao što je Snekica napisala, šteta je što nas nema više.... ovako ispada da je samo nekoliko žena neplodnih...
a znam... bilo bi lijepo da smo sve aktivne na jednom mjestu, gdje je najpotrebnije, ovdje. U zajednickoj borbi za nas.
sto se ovog 3,4mj tice, ne znam. Ja cu vjerojatno krajem 3.mj pa je dr na to i mislila. Ako do tada ne bude nista, ne idem, mm ne da. Sto se pak savjetovanja tice, ne mogu reci da mi je smetalo, a sta, odradili smo ali da je omalovazavajuce da ljudi koji doista zele dijete moraju prolazit takve stvari bilo u MPO bilo kod posvajanja a drugima je dovoljno puknut se na parkiralistu iza birca i ne marit dalje za to dijete i njegove potrebe, je ali sta cemo. Puno toga nije fer, pred nas je ovo ocito sve stavljeno jer se mi s time zelimo boriti.
uopće se Geceta ne slažem s tobom, ja uistinu ne mislim da je MPO stvoren za mene i mog muža jer se mi s tim možemo i želimo nositi ili boriti....... nonsense! A kamoli sve ostalo što ovaj debilni Milinovićev zakon nosi ili što će najavljene izmjene zakona nositi.................. on će biti takav bojim se jer se mi pacijenti ne bunimo, uglavnom trpeći čekamo :-(
mislim da me nisi shvatila, na sto tocno mislim ali nije bitno. A ovo zadnje sto kazes je tipicno za sve, ne samo za ovaj zakon nego za sve sto nam se dogada. Nacelno stoji da ako nas se nesto direkt ne tice, boli nas briga, a jos smo povrh toga i vrlo inertna nacija pa cak i kad nas se tice,ne reagiramo. :(
Ne znam jesmo li inertni, mislim da smo prije rezignirani. Možda peticija s imenom, prezimenom i kratkom pričom ne bi bila loše rješenje, ali je kasno za to. Trebalo je početi ranije, i kao što netko reče, trebao je to možda inicirati netko s dužim mpo stažom.
Konfuzija, bilo je pokušaja, bilo je inicijativa, ali je odaziv i zainteresiranost po stažu mlađe MPO populacije više nego slab :-(
Ja sam dijete već rodila, no ne bih htjela da za bracu ili seku moram po lošem zakonu, no očito je to velikom dijelu MPO populacije svejedno ili bar nedovoljno bitno da bi se time bavili.....................
Mislim da to nema veze s dužinom MPO staža,jedino vi s kraćim stažem ne znate za bolje,jer zakon prije ovoga bio je bolji.Sada je prilika za još bolji Zakon,za bolje uvjete,za veću mogućnost začeća u kraćem roku i manjom opasnošću po zdravlje majke i djeteta,za uklanjanje sramotnog uvjeta prolaska kroz psihološko savjetovanje o tome da li želite biti roditelj ili da li ste za to sposobni.U ovoj zemlji seljaci se bore za cijenu mlijeka,radnici za ne isplaćene plaće,studenti izađu na ulice zbog školarina,ne da se Cvjetni trg...,a kada se treba zauzeti za liječenje nepolodnosti nađe se par ljudi koji tada izgledaju kao nekakvi ekstremi kojima ništa nije dobro i hoće kruha preko pogače.
Mada meni nikako nije jasno ne zainteresiranost SVIH i onih koji sada ne razmišljaju o djeci,koji ni ne slute da ih čeka možda put potpomognute oplodnje.
Iz Osijeka sam,izašla sam tu pred kamere,dala izjavu,spremna sam i otiću u Zagreb zbog neke konkretne akcije i djelovanja,a imam dijete,nešto kraći MPO staž iza sebe ,dijete dobila prirodnim putem,ali nikada ne bih mogla razmišljati na način kao da me se MPO ne tiče i da je to iza mene i sl....Po mani u ovom trenutku samo MASOVNO okupljanje na Markovom trgu,prijem kod ministra,bez izlika radni dan mi je ,sada nije vrijeme,dobiti ću otkaz...ili sami sebi priznati neću,nisam spreman ,neka bude kako bude,pa što bude.
Nisam ovo baš sročila kako želm,ali i ne mogu suptilnije jer mi na koncu nije jasno što i na koji način žele parovi koji se liječe od steriliteta.Ako žele boljitak,moraju ga i tražiti,javno,glasno,sada!Svima nam je jasno da je vrijme brzo leti,a ženina reproduktivna dob ograničena,i vjerujem da postoji dosta parova kojima već zvoni alarm.
Pozz ekipi :) zanima me ukratko, do kuda se stiglo sa najavljenim izmjenama zakona. Rečeno je da će biti hitni postupak... još ništa?
a šta te zanima ZAUZETA? Koji dio izmjene zakona? Zakon se kuje bez nas pacijenata........ zna se nešto, nešto je iscurilo, no ako te zanima kad će točno izaći promjene... e, možda u travnju, prije neće
kaj ništa do travnja od izmjena zakona....
ma ne vjerujem!!! pa stvarno nisu normalni...
sve mi se čini da opet idem van RH....
Iskreno, ne primijetih. A i prilično sam nova u cijeloj ovoj priči, no svejedno mi je pun q svega. I države i zakona i građana. I ozbiljno razmišljam o tome da se odselim u Honduras, kad je ionako sve već otišlo tamo. :-)
I kao što rekoše Pajtonovci neko veče, nadam se da ima inteligentnog života u svemiru, jer ga ovdje nema ni za lijeka. :-D
Konfuzija, draga, ajde ako si voljna angažirati se - pošalji mi kontakt podatke na pp ;)
I još jednom pozivam sve parove koji su voljni progovoriti o apsurdnom psiho savjetovanju, diskriminatornom zakonu, svojoj borbi da mi se jave na pp
Hvala :)
Nećemo valjda dozvoliti da 200 000 ljudi(ako je svaki 6.par nepoldan) vuku za nos 2 čovjeka zbog svojih osobnih interesa i nekakav Embrij zbog želje da bude na TV i kako bi se za njega čulo?
Opet prodaju maglu,ne žele slušati standarde liječenja u Europi i svijetu,ne pružaju šansu za optimalno liječenje,ponižavaju nas s psihološkim savjetovanjima da li smo uopće dostoji pristupiti liječenju.Sazivaju se vjerske konferencije,da li se možemi i imamo pravo liječiti i na koji način.
Otišlo je predaleko,bit je da se mi samo želimo liječiti,želimo dijete najbržim i najkvalitetnijim putem što je moguće i što nam medicina danas može pružiti,a stručnjake i opremu za to imamo.
santana, ja se potpuno slažem s tobom. ovdje se opet radi mimo nas, opet za nečiju privatnu promociju i opet dobivamo zakon koji nama, kojima je potrebno neće pomoći, samo dolaze novi i drukčiji problemi, na žalost ništa manji od onih prijašnjih.
a mi šutimo. jer su ljudi razočarani, jer misle da nema smisla ni pokušati i jer se potajno nadaju da će to netko drugi odraditi umjesto nas. a neće. i što sad? čekati prekriženih ruku da zakon sastave bez da išta kažemo? da govori samo "embrij" koji sebe promovira i diže halabuku huškajući ljude koji ne razumiju o čemu se radi, crkva mlati po svom, isto, realno ne tiče ih se. ali svi su glasni. svi osim nas kojih se tiče.
obećali nam mogućnost izbora i optimalno liječenje, dobivamo figu frišku, nova ograničenja i još manju šansu za kvalitetno liječenje. krasno smo preveslani. opet. ispali smo samo naivna šačica koja je za jeftina lažna obećanja prodala svoj glas.
još mi je nešto sinulo sad.. ja svoj fb profil redovno spamam doslovce sa člancima i svime što pametno po medijima nađem vezao uz mpo. znate tko reagira na to? moje cure s posla, koje nemaju ama baš nikakve veze s mpo. a sve moje suborke ni trc na fejsu. razmišljam zašto ljudi koji su u mpo vodama šute o tome? zašto se to ne spominje? ti koji šute ili se srame ili ne znam o čemu je riječ, razumijem da neće reagirati i da će u tišini čekati da se čuda sama dese.
tužno doista, da mljekari blokiraju ceste, prosvjeduju svi koji se sjete razloga za prosvijed, paradu ili što god. a mi se valjda svoje bolesti sramimo ili bismo se trebali sramiti. ili nam jednostavno nije bitno?
15.11.2011. u jeku predizborne kampanje desilo se sučeljavanje sadašnjeg ministra, R. Ostojića i tadašnjeg tajnika Ministarstva zdravstva, A. Golema. Naš sadašnji ministar obećava hitnu izmjenu Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, tvrdi da je zakon već gotov, obećava ukidanje obaveze psiho i pravnog savjetovanja zbog diskriminacije, kritizira donošenje zakona bez sudjelovanja udruga. Pogledajte, od 24 minute i nešto sekundi.
http://max.tportal.hr/Obracun-kod-tp...9873_0__0.aspx
Ministre, što se desilo u međuvremenu?
Evo Embrija u Otvorenom.
I,OPET,-Ministar je uvrijedio građane kada je rekao da imaju Zakon iz 20 st....,a cijela struka kaže da život počinje začećem....ne mogu sad točno i pametnije ,slušam i živciram se
Ja sam jako razočarana što na ovaj način ministra lovimo u predizbornim, očito praznim, obećanjima. S obzirom na to koliko smo ovakvih primjera imali s bivšim ministrom, nadala sam se da dolazi čovjek od riječi....Citiraj:
15.11.2011. u jeku predizborne kampanje desilo se sučeljavanje sadašnjeg ministra, R. Ostojića i tadašnjeg tajnika Ministarstva zdravstva, A. Golema. Naš sadašnji ministar obećava hitnu izmjenu Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, tvrdi da je zakon već gotov, obećava ukidanje obaveze psiho i pravnog savjetovanja zbog diskriminacije, kritizira donošenje zakona bez sudjelovanja udruga. Pogledajte, od 24 minute i nešto sekundi.
http://max.tportal.hr/Obracun-kod-tp...9873_0__0.aspx
Ministre, što se desilo u međuvremenu?
Eh, obećanje - ludom radovanje.
3 tjedna pred novi stimulirani i jos nista od promjene? :( ovo mi je 2. stimulirani + 1 smrzlić, daklem 3. postupak a jos su mi kod prvog obećavali novi zakon i neke tamo nove krasne mogućnosti... lijepa nasa Hrvatska!
Geceta, ja čekam već 3 mjeseca liječenje po novom zakonu i odgađam postupak. Nisu brzi.
Jučer je u Jutarnjem listu izašao članak vezan uz promjenu Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji. Nisam ga pročitala jer nisam imala novine kod kuće, ali su me drugi obavijestili. Ministar navodno "češlja" prijedlog i neće biti potpuno u obliku koji je već ranije bio u medijima. Navodno se miče obaveza p&p savjetovanja. To pozdravljam.
Ostala moja očekivanja od zakona su:
1. oplodnja svih jajnih stanica dobivenih u postupku ( priroda će sama selektirati koje će dati perspektivne embrije, dio njih se neće oploditi, dio će stati u razvoju)
2. zamrzavanje kvalitetnih zametaka
4. reguliranje viška zametaka
Donacija i uništavanje. Ne mogu se čuvati vječno. Zašto ne uništavanje pod propisanim uvjetima? Daleko je taj skup stanica od djeteta. Bez majčine utrobe nema djeteta, kad su vani, samo su stanice. Kad se uspiju implantirati u majci, e onda možemo govoriti o mogućnosti djeteta i potencijalu za život. Na našu žalost, zametak u posudici nije jednako dijete. Jer da jest, bio bi dovoljan jedan i cijele ove priče ne bi bilo.
5. mogućnost liječenja žena bez partnera ( s problemima reprodukcije)
6. mogućnost potpomognute oplodnje žena bez partnera koje su taj način začeća odabrale da bi ostvarile roditeljstvo
To su područja koja bi po mom mišljenju trebalo regulirati ovim zakonom da bi se poštovala sva načela na koja se ministar pozivao. Svakom prema odabiru, bez diskriminacije bilo koga.
reny123 slažem se s tobom, osobito sa točkama 5. i 6. :yes:
no isto tako sam i pesimistična u vezi svega jer smatram da smo zemlja u kojoj su ljudi previše konzervativni, crkva i pojedinci se petljaju tamo gdje im nije mjesto, a sve u svrhu nekih viših clijeva koji su samo njima poznati, i ne znam da li ćeš se složiti, ali nažalost još se uvijek na žene koje su same i nisu udate gleda sa podsmijehom, kao na nekog tko vjerojatno ima neki problem, pa ne može naći muža. mogu misliti koja bi bila reakcija na to da se i takvim ženama omogući majčinstvo.
koliko se zaista prionulo na predizborna obećanja glede samog zakona možemo vidjeti iz priloženog. ako će i dalje biti ovako, jao nama.
ima li netko kakvih saznanja da li vraćaju dobno ograničenje u zakon?