Zuska prvotno napisa
Ma dajte molim vas, pa šta je sad to - neki odgajaju djecu po literaturi, a neki intuitivno?
Oni koji čitaju knjige, osakaćeni su za intuitivnost? Oni koji su intuitivni, sve znaju, nikad ne konzultiraju google, Rodu, knjige itd?
Nema ničeg u sredini, sve je ili, ili?
Pa naravno da se djeca ne mogu odgajati po literaturi, odgoj je kompleksan sustav vrijednosti, dio njih smo naslijedili svojim odgojem, dio odbacili, dio pokupili sazrijevanjem, tek onda nešto čitanjem, razmjenom iskustvam glednjem drugih, zdravim razumom i rezoniranjem "ovo mi je ok, ovo nije".
Ja se, iskreno, ne sjećam previše što je Juul pisao, tog momenta dok sam čitala, sviđao mi se, u međuvremenu sam čitala i neke druge knjige, isto tako nisam toliko zapamtila da bih mogla citirati ili reći - ovo je ta teorija. Sigurno su mi se neke stvari posložile, nesvjesno ušle u koncepte koje slijedim, ali ako govorimo o intuiciji, mnoge knjige su mi samo potvrdile ono što sam i sama prethodno smatrala i osjećala. I tako je vjerujem kod većine.
Kad se roditelj osjeća izgubljenim, na kraju krajeva kad se osoba osjeća izgubljenom, literatura može pomoći, ako ništa drugo da radi time outa i preslagivanja ladica u glavi.
A o tome tko je koliko ispao savršen, psihijatri i psiholozi imali bi puno toga za reći.