Bura je problem! Zato se ljudi lome, jednostavno ne mogu normalno i polagano koračati, već ih bura gura i onda padnu.
Printable View
Bura je problem! Zato se ljudi lome, jednostavno ne mogu normalno i polagano koračati, već ih bura gura i onda padnu.
Mi smo, kad je padala ledena kiša, navlačili čarape preko cipela i tako išli po ledu. Neke jače, deblje, čvršće da se ne pocepaju, pa ponesite u džepovima još jedne rezervne. To ko baš mora da izađe.
Kod nas je sve strašno usporeno, ali ide nekako. Meni je strašno kad samo pomislim na ljude koji po više od sat vremena, negde na vetru čekaju autobus. Ovi u kolima su bar na toplom, jes da ide presporo ali se ne smrzavaju.
Baš jutros čitam o ovom tragičnom slučaju iz Beograda http://danas.net.hr/balkan/page/2012/02/07/0345006.html
Tako da ovi padovi i lomovi nisu nešto najgore što te može zadesiti. Uglavnom, gadno:-(
ovo sa zgrada da pada snijeg se često u zg događa kada malo zatopli
mislim da nikoga do sada nije ubilo, ali bude ozlijeđenih i to teško
ovaj jutrošnji snijeg po gradu nije od neočišćenog nego većina od onoga što pada na cestu s neočišćenih vozila
i ne može ralica baš sve pokupiti
pa onda malo po malo se to sa strane počne navlačiti na cestu
i tako dođemo opet do ceste po kojoj ima bljuzge
i ja sam jutros od dubrave do črnomerca - sat i pol
uzrok tome su bili djelomično i preoprezni vozači (ok, nikad dosta opreza, ali ako je prazna traka, a on vozi 20 na sat onda stvarno nije nešto u redu s vozačem - ili biser ima ljetne gume pa ga frka)
ima i takvih ljetnih u zg-u - bilo nedavno na tv-u da pola zga nema zimske gume jer eto, oni se samo voze po gradu ...
http://imageshack.us/g/687/dsc09444mv.jpg/
dvi slije da se vidi kako je na nekim mjestima (ne)ocisceno i sami led
a druga, pogled s prozora ureda, i pogled na plocnike koji eto ne pripadaju zgradama
totalno su neugazeni jer su smrznuti, a ljudi hodaju po kolniku
inace, smijesno mi je kako ljudi na posao znaju doc u ski-odijelu
(ja radim u banci, ali ne u poslovnici)
pa tako kolega seta u ski hlacama i jos je navukao one tregere preko majice
inace nosi poslovno odijelo pa mi je tim jos smjesnije, sve gledam di je skije ostavio
Vratimo se na temu....
Jel vaši klinci izlaze sad van u šetnje u vrtiću?
Mi doma idemo van normalno, toplo ih obućemo, kape, šalovi, rukavice, više slojeva ispod , pa ski hlače, buce i tako to...
A kakva je praksa u vrtićima?
Mislim, oni su još mali pa se nemogu sami obuć, ski hlače konkretno, i šalove svezat...
Tetama predugoo traje da njih dvadesetak pooblače..
Kako to funkcionira?
Jeli ste obavezni ski hlače/skafandere nosit u vrtić kad je snijeg?
e, a zašto je tamo otkazana nastava? je li nešto gore nego u Osijeku ili zato što ne vozi gradski prijevoz?
MM jučer htio taksijem u školu jer je nosio pojačalo i gitaru (večer prije smo umatali lampaša da ne rikne na -11) i iako je nazvao sat vremena prije polaska, nije mogao dobiti taksi jer je totalna gužva
na kraju otišao na bus i krelac zatvorio vrata ispred nosa jednoj curi i njemu, istina, taman su stizali na stanicu, ali ne mogu vjerovati da ih nije vidio
ali dobro, kod nas gradski autobusi stvarno točno voze, a busna nam nije daleko od stana, zato se nateglio od stanice do škole
nego, što su ljudi sposobni učiniti u ovakvim situacijam
jučer sam se zatekla na balkonu kad su se susjedi iz ulaza pored nas skoro potukli zbog parkirnog mjesta
jedan od njih čisti parkiralište za svoj auto, dolazi drugi i uparkirava se na to mjesto i ovaj mu kaže - pa dobro, kakav si ti čovjek, ja tu čistim, a ti tako ulaziš
no, ovaj mu se napsovao i to s fotom - ja sam se tu rodio (kao da se na parkiralištu rodio), a ovaj se jadničak na kraju maknuo, naravno, uz psovanje i vrijeđanje
e onda sam i ja, takva kakva jesam jer ne mogu gledati nepravdu vikala s balkona kako na drugoj polovici parkirališta imaju hrpu mjesta i da im je vjerojatno teško prošetat noge dodatnih deset koraka
ma užas, kako su ljudi postali komotni
rekla bih da je u kapacitetu
ne vjerujem da je bilo koji direktor kakvog komunalnog poduzeća toliko nesposoban (pogotovo kod nas gdje znamo što nas čeka zimi) da ne može organizirati čišćenje po prioritetima
recimo, kod nas Cesting i Unikom imaju točno prioritete prema kojima čiste
no, ljudima nije jasno zbog čega baš njihova sporedna ulica nije prioritet i zašto se prvo čisti u centru i zašto kod njih ne dolaze iz Unikoma lopatati ispred zgrade - mene to svake godine nanova totalno naživcira
pa kao da je onom jadničku što vozi ralicu u neko doba noći važno je l' čisti Vukovarsku ili Kaštelansku ulicu, on vozi što su mu rekli da vozi, a ima ih toliko koliko ih ima
no, kao što rekoh, ljudi su komotni
evo, u našoj zgradi je 15 stanova puta u prosjeku 2 odraslih stanara je 30 ljudi od nas toliko samo susjedi s 4. kata čiste snijeg i ja sam jednom lopatala i dva puta pomela (kad sam vidjela da je zapalo, a nije očišćeno), a nitko nije toliko star i nemoćan, u svakom stanu barem jedna osoba ne radi
eto, toliko o ljudima i solidarnosti
U našem vrtiću ne idu napolje kad postane toliko hladno da jakna nije dovoljna. Znači, dok se može preko one odeće u kojoj su untra obući samo jakna, idu napolje. Kad treba podebljati i donji deo, više ih ne izvode. Vrtić je na trećem spratu, i dok bi tete obukle njih puno, oni prvi bi se preznojili. A ne mogu samo da otvore vrata i puste ih napolje.
Ali mi posle vrtića odmah produžimo u šetnju ili na sankanje, jedno sat vremena, sasvim dovoljno. I sad smo ušli unutra, još imamo jednu šetnju oko 18h do prodavnice i to je to.
Gradski kotar je podijellio vreće sa soli ili nečim za posipanje, vidim momka, rasipa po nogostupu. Bogu fala.
Još se sutra nešto može učinit prije novih padalina preksutra, kako li je reklo na progmozi...
Mi smo konačno izbili čišćenjem do pristupne ulice, mm i ja i svekar. Vanjske stepenice u kombinaciji sa djelovima popločanim starinskim pločicama oduzeo nam je prva dva dana. Malo riješili dvor i auto, poslije je došla na red opasna nizbrdica...
Sad, što će donijet oborine?
Bože, daj da što više oslobode puteve do onih koji su zameteni, još sutra ima šanse
ja stvarno ne znam o čemu vi pričate - pa kaže vam gazda da nitko nije ozlijeđen :mrgreen:
Jedno praktično pitanje, bi li se moglo posipat put sa soli za perilice suđa?
Moze bilo kakva sol, al istina da bi te moglo skupo kostati. Osim ako ti je bas crkla perilica pa imas viska.
jel idete jos uvijek s djecom na sanjkanje? ili sam ja i dalje jedina kojoj je prehladno?
Mala vila nisi jedina - ni ja svoje ne vodim van.
ajme hvala bogu da nisam jedina!! stvarno sam mislila da sam frikusa. cak sam potaknuta ovom raspravom pokusala par puta izaci s malom, kao zimske radosti, prvi snjeg, sve super... i za 15 min smo se obje sretno vratile doma.:lol:
u mališinom vrtiću uredno idu van. klinci najčešće dolaze u skijaškim hlačama/odijelima u vrtić ujutro i oblače ih za izlazak. po povratku tete pregledaju jesu li im čarapice/nogavice trenirki mokre pa ih presvuku. a klincima je to super veselje - sat vremena grudanja, sanjkanja na vrećama/lopatama...
kad bi ti draga osjetila što je bura na kvarneru, nikad se više ne bi ovakmo cerekala.Citiraj:
Cheerilee prvotno napisa
btw, jesi li ikad vidjela kako kaić leti iz jedne paške uličice u drugu? preko kuća?
Skuplje je polomit se.
Prije 2-3 dana je pala ledena kiša, vanjske stepenice su bile za poginit, do bake i djeda kat ispod smo morali, u jedno jutro smo potrošili nekoliko kila soli iz kućne zalihe, da nije došla u obližnji dućan, isprobala bih bila onu za perilicu. Em je krupna, em je imam u kući. Kad treba, ne pita se za cijenu. Bogu fala, nismo se polomili.
Kod nas temperatura sve niža, a bura sve jača, doslovno savija prometne znakove.
Vani je neizdrživo hladno, a nemaš gdje s djecom, ništa ne radi.
Kino zatvorili, kazalište isto, krepalo grijanje.
Trgovačkih centara nemamo.
Jedva čekam da prođe ovo njesra od vremena...
mi smo se sada vratili
moja se toliko bacala po snijegu, sanjkala i na sanjkama i bez njih, na glavce, radila anđela, bila je preko 1h U snijegu
kad smo došli doma muko moja, uopće nisam skužila kako se sva usnježila, ozgora joj je u čizme ušao snijeg, sva je bila mokra, iz čizama sam vadila komade snijega
a kad ju je jučer takvu ćaća dopeljao doma dobio je jezikovu juhu:oops:
istuširala sam je, izmasirala s balzamom, utoplila, sad se najela domaće kobase:mrgreen:, popit će šalicu vrućeg čaja i nadam se da neće biti prehlade
MMovi oko kuće, po stepenicama, posipaju običnu so, kuhinjsku. Ili pepeo, ili sitan šljunak. Sve to može u nedostatku soli.
Lopata za sneg može da se impovizuje, jedna široka, pravougaona šperploča za koju se zakuje neka motka ili drška od metle (ako neko u podrumu ili garaži ima viška materijala).
ovo stvarno nije za smijanje, užas
iako ne vjerujem da Cheerilee ima zločeste namjere
ja inače uopće ne volim vjetar, kad puše ovaj naš sjeveroistočnjak, poludim, mogu pretrpjeti ne znam kakvu zimu ili vrućinu, ali kada puše, to me izludi, grizem
zato ni ne mogu zamisliti tu vašu buru, nisam je nikada doživjela
mislim da mi ne bi palo na pamet izaći van, ma ni promoliti nos
inače, mi smo svaki dan vani, izađemo u podne i budemo do oko jedan, danas smo bili i malo duže, bilo je -9
malo se sanjkamo (iako mi je to bezveze jer se ona nekako čudno nasloni, gotovo leži), malo gradimo nešto u hrpama snijega, danas smo gradili cestu, spremište za kamiončić
što je najgore, neće rukavice pa golim rukama čeprka po snijegu
uđemo, ručamo i u krevet
Ja sam večeras izašla s vunenim čarapama na cipelama :-D
...šalu na stranu, više to nije snijeg, nego led...mislim se...eto prilike za sklizanje na ledu...ima li tko posudit sklizaljke 8-):klap:
Cure, oprostite ako je pitanje na krivoj temi, ali zbilja me zanima ima li netko od vas
da je baš zadovoljan svojom obućom na ovim minusevima?
Znači, da ne propušta a i da grije?
I to tako da možete kojih 2 h provesti hodajući po gradu, tramvajima, obaviti što treba,
a da su vam noge i dalje suhe i tople.
Unaprijed sam vam zahvalna na odgovorima :) !
Eeeeee, da postarina nije komaticna i/ili da ste blize, mam bih vam svima poslala moju magicnu... nesto. Kao neka sol, a nije bas sol, ali kad pobacas na led, samo ide krckrckrckrc i par minuta kasnije ga opalis lopatom i odguras u stranu. No to je za hitne intervencije, preskupo je za cijele ulice.
Inace, super obuca za led su cizme tipa Uggsica, ravne, s nesto malo ripni na gumama, ali bitno je da je guma sto meksa. Fino prijanjaju i spasavaju gujicu vec trecu zimu.
Kao dodatak Teicinom pitanju, ove moje ne propustaju (nisu Uggsice, vec neki Bearpaw nesto, isto od ovce), ali obavezno ih se mora pospricati s nekim sredstvom za impregnaciju. Tople su i na -40.
Kaae, a imaju li te tvoje Bearpaw deblji đon?
Nekako smatram da je bolje da si "odignut" od zemlje (asfalta) kad je tako hladno.
gledala sam sad kraj emisije In medias res gdje su govorili o problemu u Splitu
mislim, meni je to nevjerojatno
ok, kužim da nemate mehanizaciju u ovakvim slučajevima i da se ralice nisu mogle stvoriti preko noći
ali, prognoza se zna tri dana unaprijed, a ovdje se zaista znalo (nije se radilo o odstupanjima 2 celzija ili hoće li pasti susnježica ili kiša, znalo se d aće biti nevrijeme) i moglo se reagirati na vrijeme
koliko sam shvatila, u gradu nemate soli za posipanje, a gradska vlast pere ruke od toga, kao, što oni imaju s tim, ne mogu oni utjecati na trgovine
pa mislim, kakve veze imaju trgovine s tim, to se trebalo nabavljati iz drugih gradova Hrvatske, i to ne sol u trgovinu, nego sol za posipanje i dijeliti se na ulicama
pa već peti dan traje nevrijeme
da, govorili su i o situaciji u Rimu - naime, tamo gradonačelnik nije slušao upozorenja njihove meteorološke službe, nije surađivao nego je tek u četvrtak rekao kako neće biti škole u petak te da neće raditi vrtići - izazvao je totalni kaos u gradu jer ljudi nisu imali kuda s djecom (koliko sam shvatila, to se dogodilo i u Splitu), ralice imaju, ali on za to ne zna i uopće ih nisu koristili... a sve zato jer je u gradskoj upravi uposlio svoje ljude - obitelj, prijatelje koji zapravo nemaju pojma o svom poslu
naravno, traže njegovu ostavku jer je u gradu totalni kolaps
što se obuće tiče, ja imam neke čizme koje nosim četvrtu sezonu, đon im je ravan i malo narezuckan, izgledaju nekako indijansko, gore je antilop
istina, đon je, pa relativno tanak, možda i tanji od tih tipa uggsice, ali uvijek imam i termo čarape i nikada mi nije bilo zima jer kad hodam, hodam brzo, a ako baš stojim na busnoj stanici onda stalno skakućem, mrdam se
imam i marte, one su stvarno jako, jako stare - 14 godina i jako ih volim, ali se zapravo dosta skližu
sad ih nosim kad s M. idem van jer mi nije žao zagaziti u visoki snijeg iako nekada propuste, ali nikada nismo dugo vani i čim dođem kući, obučem suhe čarape
mislim da ću si ove godine opet kupiti marte jer su mi fora, a kad pogledam tih 800 kuna na 14 godina ispadne da na godinu potrošim 50 kn na čizme
a da sam ove svoje čuvala i da ih nisam nosila i ljeti i zimi, malo više mazala sad bi bile kao nove ;-)
Nemaju, vrlo su slicne Uggsicama, ali mekse i bolje prijanjaju uz povrsinu: http://www.anutinanutshell.com/wp-co...mma-Boots1.jpg
Imam i nekave buce i vragove odignute od zemlje i u njima mogu jedino slomiti vrat. Dobre su eventualno za netaknuti snijeg, ali ako treba hodati po ugazenom/smrznutom, onda iskljucivo ove ravne, s tanjim dzonom. Ofca u njima grije toliko da ne treba nista osim obicne pamucne carape.
Ja imam jedne cipele koje izvadim kad je ovakvo vrijeme - Salomon zimske sportske, vodonepropusne i vrlo lagane. Kostale su (bolje da ne kazem koliko - ali kupila pred kraj sezone na popust + bozicni bon) i to mi je jedna od najboljih investicija. Nikada mi nije bilo hladno, nikada mi nije promocilo. Ne koristim ih kad je normalno vrijeme jer je pretoplo u njima.
Ima slicnih modela ovih dana u Hervisu - evo na akciji "veliko ciscenje" su 500kn neke slicne.
http://www.hervis.hr/rsync_hervis_hr/pdf/212%20CRO.pdf
jaimam alpinke stare već 13 godina ali voze po snijegu