Samo ti zelim reci da u zakonu (bar ovome linkanom) nije bas definirano sto je tocno prekid trudnoce. A za tjedne nakon 20-22 to postaje bitno.
Printable View
Mislim reći da bih bila šokirana da joj HZZO plati postupak u Sloveniji jer si time stavlja "opasne političke presedane za odobravanje feticida".
Evo članak koji sam ja čitala:
https://www.vecernji.hr/vijesti/slov...o-brzo-1584391
Citat na koji mislim:
"Komentirao je i navode hrvatskih liječnika koji dvoje što u slučaju ako dijete preživi: “To nije moguće. Ja sam predsjednik Komisije više od 15 godina i takvog slučaja nema. Morate znati da prekid trudnoće kad je prošlo više od 22. tjedna znači poseban postupak, radi se o feticidu i treba roditi to mrtvo dijete. Danas je ultrazvučna dijagnostika toliko uznapredovala, tu nema pogrešaka. Ako to nije rađeno prema smjernicama, onda su greške moguće. Nikad se nije dogodilo da plod preživi. Vidite na ultrazvuku prekid rada srca i tu nema pogreške”, objasnio je."
Iz toga ja zaključujem da on odgovara na (nepostavljeno) pitanje što ako plod preživi injekciju tj. feticid. Pa pokušava reći da se to prati na UZV-u i da se jasno vidi prekid srca.
On uopće ne kreće o tome što ako dijete preživi porod bez injekcije s tim malformacijama u cilju "pokušaja liječenja" jer mu to nije issue i jer vjerojatno stručno ne može niti zamisliti "pokušaje liječenja" na takav nalaz pa je krivo skužio "etičku dilemu".
Nasla sam clanak na koji mislis, lili. Objasnjava kako de slovenija othrvala pritiscima (strucnjaci su se usprotivili jer misle da su losi i za zenu i cijelo drustvo) i izrazava spremnost da educira hrv kolege:
https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrva...nauci-15194195
Ja sam zaključila da nam se događa povratak u mračni srednji vijek. Časna riječ.... Naša djeca će biti sretna ako uspiju održati standard i prava koja smo mi imali, uffff.... Uzalud tehnologija napreduje, ako je u glavama mrak.
Peterlin, davno smo prosli tocku odrzavanja standarda, dpgodio se vec znacajan pad, samo je pitanje koliko ce nisko ic.
Da to je to, sorry u gužvi na poslu, nisam imala vremena surfat.
Nisam u 15 godina koliko sam predsjednik nikada imao takav slučaj. Prekid trudnoće preko 22. tjedna i 500 grama težine znači poseban postupak, više se ne može govoriti o prekidu trudnoće nego feticidu i porodu mrtvog djeteta, pa je obavezna autopsija da se provjeri dijagnoza.
Rehab, možda za žene koje su to pisale uistinu ne postoji. Najbolji je onaj dio u kojem piše da nakon određenog vremena nastupa olakšanje, a ne kajanje. Znaš ono kad se moraš uštipnuti da provjeriš jesi li budan ili sanjaš.
I najjači je komentar dr. Lepušića, koji je i meni dao jednu "divnu i točnu" dijagnozu. Srećom da ga nisam poslušala.
Slovenci, javlja Otvoreni radio, su prihvatili/odobrili izvođenje pobačaja gđi Mireli. Ljudi su skupili preko 200 000 kn za to.
Čeka se što će drugostupanjska komisija odlučiti kod nas.
Tomašević se oglasio u vezi Svetog Duha i budući da je to gradska bolnica uopće ne sumnjam da će ju dovesti u red.
Vani svega do 10% liječnika ima priziv savjesti. Kod nas 60%.
Na SD svi liječnici i sestre, kao i u Splitu, Šibeniku…
Sent from my iPhone using Tapatalk
Jedina stvar koju ocekujem od ovog tuznog slucaja je da tomasevic osigura dostupnost pobacaja na sd , barem u svom mandatu
Oprostite, ali tko god je napisao zašto se spominje 22 tjedna trudnoće i da tjedan nema nikakve veze ni s čim, nije u pravu i vidi se da, srećom, nije morao upoznavati zakon.
Naime u slučaju prestanka trudnoće do 22.tjedna radi se o pobačaju, beba se ne upisuje u matične knjige, mama nema pravo na porodiljni dopust.
U slučaju poroda djeteta od 22.tjedna, radi se o porodu, beba se upisuje u Maticu rođenih ili umrlih, zavisi da li je rođena živa ili kao mrtvorođenče, majka ima 3 mjeseca porodiljnog dopusta nakon smrti djeteta i računa joj se kao dijete što se tiče broja djece u vezi idućih porodiljnih.
Za to je bitan taj 22 tjedan. Dijete rođeno od tog tjedna zakonski je građanin.
Kako je meni teško pisati o tome! Znate li da mrtvorođenčetu u smrtnom listu piše samo prezime, spol i mamino ime. Bez vlastitog imena i bez tatinog imena. Užas! Nadam se da su to promijenili...
Ne znam zasto mi imputiras stvari koje nemaju veze sa mnom i zasto u komunikaciji prenosis svoje osobne projekcije na mene, ali to da bih ja nekoga svela na neki svoj dozivljaj i govorila kako bi se netko trebao osjecati, nema veze sa mnom kao osobom niti s onim sto pisem.
Čokolada, da ne uzurpiram previše prostora, bit ću vrlo kratka - moram te ispraviti jer nisi u pravu. Za mene ne postoji nijedan ovozemaljski razlog zbog kojega bih pristala na pobačaj. Možeš slobodno komentirati da sam licemjerna i da mi je lako pisati to što pišem jer nisam "u toj i takvoj situaciji", ali ja tu ništa ne mogu jer te i ne želim, a i ne mogu uvjeriti u istinitost onoga što pišem. Samo ja znam što mi je u srcu.
Što se komentara tiče, znam da ih ima svakakvih, Bože sačuvaj, ali isto tako smatram da su neminovni, čim je slučaj na ovaj način izišao u javnost. Da bi često bilo bolje zašutjeti, bi, ali bojim se da se to neće dogoditi.
Koliko znam, ovo je standadna praksa, cak i u Hrvatskoj. Ako trudnoca ugrozava zivot trudnice, ide se na prijevremeni porod, cak i u slucaju kad su sanse fetusa za prezivljavanje minimalne ili nepostojece. Ako se ne varam, ima i konkretnih iskustava na podforumu, tu na Rodi.
Ne rade feticid, vec induciraju porod.
jako mi je zao zbog tvojeg gubitka.
sad sam isla prekopati zakone. i nigdje, bas nigdje se ne spominje 22. tjedan. da, mrtvorodeno dijete se upisuje u maticu, ali zakon ne spominje tjedan
no, kod ovog slucaja se ne radi o prijevremenom porodu vec o prekidu trudnoce, a to je osnovna razlika
Evo kažu da je zena bila na novoj magnetnoj/pregledu, nisam tocno cula, i da je nalaz jos gori nego prije. Lijecenje da...
Ma to su izgovori. Zna se jako dobro kako su male sanse za lijecenje agresivnih zlocudnih tumora mozga koji su otkriveni nakon poroda do dobi od 2 godine. Povoljni ishodi , pod povoljni mislim na prezivljavanje , a ne prezivljavanje bez ostecenja funkcija krecu se u jednoznamenkastim postocima. Kad je takav tumor aktiviran jos u trudnoci , kad se mozak intenzivno razvija, sanse su gotovo nepostojece.
Ja više iskreno ne znam sto se može novog reci. Nitko ionako neće promijeniti mišljenje. Ali mi je drago da ima hrabrih poput te žene koji nisu ovisni o državi za egzistenciju i ne boje se javno ukazati na trulez i licemjernost sustava.
Nadam se da ce od prikupljenih donacija se financirati i buduća tužba kojom bi bolnice se možda malo više podajetilo da ima zakon po kojem treba raditi, kao i da su žene diljem Hrvatske se malo bolje upoznale sa svojim pravima. Ako ih do sad nisu znale. Npr i ja sam mislila da je 22tt u zakonu jer su ga svugdje spominjali a kad ono-laž...
Vidim da se spominje “arbitrarna” granica od 20 tj.
Koliko se ja sjecam s faxa, nije arbitrarna, nego se pretpostavlja da tad fetus ima sposobnost osjecanja jer mu se razvije korteks. Ako se dobro sjecam.
Koliko se sjećam to je u Zakonu o rodiljnim naknadama. HZZO ima točno određen tjedan i grame. Fetus mora biti teži od 500g da bi se priznao kao porod i mama dobila zakonske mogućnosti.
U ovom slučaju nije riječ o pobačaju, nego o porodu mrtvog čeda. Trudnica mora roditi fetus koji više nije živ. Proći sve muke poroda i imati prazne ruke, jedan je od najgorih događaja. I onda živjeti s tim. Jadna ona.
Sillyme, pokusavam dokuciti smisao tuzbe bolnice, ako bolnica nema kadar koji moze realizirati ono sto ima pravni temelj u zakonu?
Osim onog sto sam ranije rekla da to ide u smjeru refundiranja troskova istoga u Slo.
Zanima me na koji clanak si tocno mislila.
Kako koji članak? Onaj u kojem zakon propisuje da ima pravo na prekid trudnoće i da je postupak da zatraži osnivanje komisije a dobila je uputu da se po zakonu u HR ne može ništa i nek ide privatno u susjedne državu i plati 5000eur iz svog džepa.
Beti, ne znam jesu li isti podaci u matici i na smrtnom listu, ali sada je zakon za upis u maticu isti kao za živorođeno dijete.
Ako vaše dijete nema sve podatke, također u zakonu piše da se mogu unijeti izmjene u maticu. A ako se mogu unijeti izmjene u maticu, mislim da se onda može izdati i nova smrtovnica sa svim djetetovim podacima.
Pravni temelj je takav, a to propisuju pravilnici i zakoni, da imas pravo na lijecenje u inozemstu ako postupak nije moguc u tvojoj zemlji.
Jasno za to treba preporuka konzilija , i odobrenje povjerenstva hzzo-a.
Nema dvojbe da je zeni ( i svim zenama u njezinoj situaciji) uuskraceno pravo na informaciju o Zakonu o pravima pacijenata. Ali to je najblaza verzija. Sigurna sam da ima i drugih propusta. Po drugim Zakonima. Cijeli stav struke je organizirani bojkot ne provodenja zakona .
Pa upravo ovako kako kaze sirius, stvar je neprovodjenja zakona.
Zakon sve propisuje, nije problem u njemu nego u primjeni istoga (u praksi) zato mi nije jasno to sto pises.
Nikakva tuzba sad ne bi prosla na Sudu, izgubila bi slucaj. Em nema nikakvu dokumnetaciju na pismeno, em nijedna bolnica u RH nema kadar za obavljanje feticida.
Po meni tuzbu moze dobiti jedino ako ga temelji na zahtjevu za refundaciju troskova u Slo.
Ti misliš da neprovodjenje zakona nije osnov za tužbu? Ne davanje informacija?
Uostalom naravno da postoji i svjedočenje o tome što je rečeno, ne mora biti sve nepismeno. Sud ima pravo povjerovati svjedoku i bez pismenih dokaza.
Ima itekako osnova samo je pitanje da li će se ići u tužbu.
Meni se cini da neodredjenost potjece od toga da bi negdje trebalo tocno pisati sto je prekid trudnoce i ukljucuje li ili ne mogucnost uspavljivanja bebe.
Taj moment u kojem bi trebalo uspavati bebu koja bi mozda i prezivjela porod u tom trenutku mi je strasan. Mogu i shvatiti i da vecina, pa i svi, doktori, u takvoj situaciji, imaju priziv savjesti.
Al strasno je i da bebica pati.
Čitam ovu temu i otvara mi stare rane...
Onaj tko to nije prošao,ne može znati kako je to... dobiti dijagnozu koja je,budimo realni nespojiva sa životom je užasno,a evo nažalost 3x sam prošla to.
S mojom prvorođenom u trbuhu sam mjesec dana ležala na Sv.Duhu.Svaki dan su mi govorili: pripremite se mama,svaki tren može srce prestati kucati.Koliko se to moje dijete kao i drugih dvoje patilo unutra,vidjela sam tek u trudnoći s mojom Niom.
Koliku agoniju sam ja u toj trudnoći prolazila,kad bi svako jutro u 5h čekala one tete da dođu s onim "kuckama",i čim se probudim prvo bi malo gurnula trbuh samo da vidim jel živa.
U 35.tj su me porodili na carski.Živjela je 9h,i u tih 9h su 2 sestre cijelo vrijeme bile pored nje i upuhivale joj zrak u pluća,jer pluća se zbog anomalija nisu mogla razviti.2x su je oživljavali,da bi mi popodne došli reći da je umrla...
Na Sv.Duhu su se svi čudili kako sam mogla doći do 30.tj.a da nitko nije primjetio,pa sam 2.trudnoću pratila kod njih,i gle opet isto i to u 26.tj.
Naravno riješenje njihovo je bilo pratiti ćemo trudnoću,čekati 35.tj.i ako preživi ponovno ćemo vas malo rezati...
Uopće ne namjeravam ovdje izlagati kako smo riješili sve skupa(ima u mojoj priči s poroda) ali znam da je dijagnoza koja mi je postavljena u 1.2.i 4.trudnoći nespojiva sa životom,i prekid trudnoće je po meni jedino humano što se moglo i je napravljeno...
Tko se ne slaže s mojim postupcima,lijepo molim da preskoči moj post...
I da svima u rodnom listu piše ime i prezime i ime oca...
Izaziva li taj tumor bol, glavobolju? :-(
Taj se detalj preskače.
Bzara :cry: