I ja sam pročitala Amy Chua, evo se linkam da se ne ponavljam.
Printable View
I ja sam pročitala Amy Chua, evo se linkam da se ne ponavljam.
Anci, ako je Intima stari prijevod, mislim Celeber, onda nije ni čudo šta te živcira, jezivo su loše to napravili.
@ tanja_b
No dreams for Coco :lool:
Cvetnić perfektan. Ne znam što je danas Tanji, bit će da je ljuta na muža :lol:
ja sam si ga zabilježila pa ću posuditi. jednom :D
ja sam pročitala nobokova, čarobnjak. nabokov prelijepo piše, koliko god glavni junak bio manijak i bolesnik.
inače, ovaj uskršnji vikend sam bila kod mame pa sam malo prebirala po tatinoj biblioteci i ponijeli si u zgb dostojevskog, idiota.
vjerujem da ste ga čitale pa zanimaju dojmovi, jel vam se svidio...
ja ga prvi put držim u rukama, a od dostojevskog sam čitala samo zločin i kaznu.
Idiot je sjajna knjiga, meni jedna od najdražih njegovih, i prije par godina je u ZKM-u bila odlična predstava.
Osim Zločina i kazne, vrijedi se potruditi i oko Braće Karamazovih i Bjesova. Velik dio Braće Karamazovih sam svojedobno "progutala" čekajući rezultate prijemnog ispita na faksu :mrgreen: s vremenom sam otkrila da mi je Dostojevski idealan za čitanje u stanju nervoze, iščekivanja i unutarnje napetosti.
Hvala, tanja!
Oprostite na upadu i off-u
Anci, ti stignes i vjezbati i citati :drama:
:lool: :)
Polako... I ti ces :)
Ja sam pročitala Llosine Vragolije zločeste curice. Jako mi se svidjela.
Sasvim slučajno se poklopilo da sam taj zadnji put u knjižnici uzela i Živjeti da bi se pripovijedalo GGM-a, pa me to sad čeka.
Dok se ne odvažim, podsjetile ste me na PD James, pa sad prečitavam po x-ti put The Private Patient.
Općenito volim, kad god mogu, knjige angloameričkih autora čitati u originalu.
Prijevodi su nerijetko strašni, doslovni, nimalo u duhu hrvatskog jezika.
Držim se dogovora, čitam Črni mati zemlu.
Uzela sam je jučer popodne i skoro cijelu već pročitala. Odlična je, baš takve knjige volim, čitljive i dirljive. Sad bih je čitala da mogu.
Naišla sam na dvije lijepe misli, ali sam toliko brzo čitala da nisam zastala da ih prepišem.
Ono o tome kako je bio puno djece, a malo je bilo djetinjstva u njemu i ona o zagledanju u bezdan, a ta me podsjetila na jednu sličnu misao za koju se ne mogu sjetiti odakle je, a glasi otprilike da, ako se dugo zagledaš u bezdan, da se bezdan na kraju zagleda u tebe.
Sad vidim da je to Nietzsche.
Joj ja sam isto nedavno išla čitati zaostatke...Čitala sam prije par mjeseci braću karamazov, ali me zapravo puno više oduševio tolstoj i ana karenjina. Zapravo me iznenadilo koliko mi je dostojevski bio duhovit, nisam to očekivala. A tek kad sam pretprošlo ljeto čitala mrtve duše od gogolja, umirala sam od smijeha.
pročitala sam Z. Smith, London NW i od početnog dojma jako mi se sviđa došla do malo manje jako mi se sviđa. daleko od toga da sam razočarana, ali s obzirom koliko sam bila oduševljena njenom prvom knjigom, Bijeli zubi, ipak sam očekivala više.
jako mi se sviđa njena umješnost u stvaranju likova, koji samo što ne iskorače iz korica knjige. tema knjige, a zapravo je riječ o krizi srednjih godina, dvije bff je također na strani onoga sviđa mi se. malo manje sam sretna različitim stilovima koje je Smith koristila pišući knjigu, jer je njihova dinamika pomalo košmarna.
Na temu ruskih klasika: Zlatko Crnković je jednom prilikom rekao da Dostojevskog voli, a Tolstoja poštuje.
Ja za sebe mogu reći obrnuto, Rat i mir mi spada u 5 najboljih ikad pročitanih knjiga, Tolstoja jako volim, a Dostojevskog rado čitam, ali nije "moj". Iako su obojica vrhunski, bez diskusije.
Meni se dosta svidio u odrasloj dobi. Kad je bio za lektiru - nikako (Tolstoj mi je u toj dobi bio puno drazi).
Ovih dana sam procitala knjigu Antonie Fraser, "The Six Wives of Henry VIII" - za one koje ovaj period zanima, prilicno zanimljivo.
I upravo sam pocela jos jednu od Julie Stewart (za mene otkrice, svidja mi se stil i diskretan humor): "Balthazar Jones and the Tower of London Zoo".
Paralelno s njom citam i jednu djecju knjigu (da skuzim sto me ceka :mrgreen:): Susie Morgenstern, "Prima media!" (tema: upis u vise razrede i kako glavni lik to prozivljava :mrgreen:).
Ja nekako slično osjećam spram dostojevskog...Planiram pročitati Rat i mir uskoro :klap:. A nisam pročitala ni zločin i kaznu :škartoc: Čitala sam idiota, kockara i karamazove. Htjela bih i Madam Bovary, baš mi je bed što neke knjige iz lektire nisam pročitala. Čitala sam ja dosta u školi, ali sam lektiru bojkotirala. :oops:
Sad mi iskoči iz sjećanja…je li itko čitao Wilbura Smitha? Čitala sam ga prije desetak godina, prije foruma pa nikad nisam podijelila to iskustvo, jer ga nitko od mojih nije čitao.
Uglavnom, pročitala sam dosta njegovih knjiga, jedino se uz pomoć gugla se mogu sjetiti naslova, radnje sam čak dobro zapamtila (obično je obrnuto), ali znam da mi je bio jako zanimljiv, na pojedinim dijelovima mrvicu dosadan (godpodarstvo, politika), ali sve u svemu sam uživala čitajući njegova djela.
Ima li vas još?
Rasjedi - Nancy Houston (http://www.matica.hr/vijenac/452/Dje...20za%20traume/)
Zanimljiva pripovijedna perspektiva. Kronika jedne obitelji. Za sada mi je baš čitka i sviđa mi se.
Vragolije zločeste curice su mi baš ok. Dostojevski mi je miljenik, Tolstoj mi je faca, ali nisam ljubiteljica.
zapisujem Rasjede.
trenutno sam na Perišiću, Naš čovjek na terenu.
Upravo dovršila: Z. Shalev - Ljubavni život. Svidjela mi se.
Probat ću sutra naći Muž i žena te Kasna obitelj.
Jesu li pisane na isti način?
Jesu (ako mislis na burne umutarnje monologe :lool: i obje su bolje od ove koju si procitala. Kasna obitelj je meni bila genijalna knjiga.