Mozda neko dijete nije kao tvoje. Npr. dijete gay roditelja, romske manjine, crnac u Texasu i sl.
Printable View
Hvala svima na misljenjima
Zapravo su me najvise zanimala iskustva, kao ovo cvijetino
Ja moram napisati suprotno od Beti, uglavnom se slazem sa safran, ali ovaj put ne
Za pocetak, ne mislim da dijete treba odlucivati o svemu, neke stvari odredjuju roditelji
U mom slucaju - ovo je jedna od tih stvari
Ne zelim da ide, ne vidim u tom vjeronauku nista dobroga i puno toga se ne slaze sa vrijednostima koje su meni bitne
Isto tako, nisam pobornik one - svi idu pa nek ide i ona da ne bude obiljezena
Ne zelim se pokoriti tome i ne zelim da i ona skoci s mosta, ako ce svi skakati
Vjeronauku nije mjesto u skoli i tocka
Sto se tice znanja, to ne vidim kao problem, ali bas nikakav
Za pocetak, ne moraju svi sve znati, i ne mora sve zanimati isto
Ja o religijama znam dosta toga, eto, zanimao me taj fenomen pa sam malo proucavala. Sama
Na vjeronauk nikad nisam isla (a tu se radi o samo jednoj religiji, cime su pripadnici drugih automatski "obiljezeni") iako ga je u mojoj skolu bilo u 7. i 8. razredu
Nisam se osjecala izopceno, uopce
Nadam se da nece ni ona i da nije bas cijeli razred ono "kud svi turci..."
I da, moja djeca su djeca iz mpo, a stav crkve o istoj je spomenula Inesz...meni to i nije bas nevazna cinjenica...
Lili nismo govorili ranije iz nekih razloga o kojima ovdje ne bih
I ne smatram da se tu treba ne znam ti sta posebno pripremati
Ne znam ni koji ce jezik uciti pa je nisam pripremala da mozda nece engleski (nije bas isto, ali nije ni daleko)
Ne mogu sad citirat s mobitela, ali safran kad sam napisala da bi bilo zbunjujuce nisam mislila da bi mu bolo zbunjujuce sto su druga djeca vjernici, to je odavno apsolvirao, nego sto vec zna da mi nismo i sta da sad radi na jednom predmetu di ga pitaju kakav je njegov odnos sa Isusom i kako se osjeca kad moli prije spavanja?
Ovo sto cvijeta kaze, ne ides jer nismo vjernici. Vec nismo, i vec smo zbog toga drugaciji, upisivanje vjeronauka ili ne ne mijenja tu drugacijost. Ja bih uvijek radije isla na osnazivanje djeteta da se s time nosi.
A ja sam, kao dijete koje nije islo u crkvu i na vjeronauk, bila nekoliko puta na skolskim misama jer kao sta skodi, zasto ne, i znam taj osjecaj, kad si na terenu gdje su drugi doma a tebi je sve strano, ne pripadas tu.
Dobro situacija u Hrvatskoj jest drugačija, to je istina, otišlo se sa nekim stvarima predaleko, ja razmišljam iz svog ugla. To što Ginger kaže, djeca su joj mpo, i sad bi trebala slušati kako su zbog toga degradirani kao ljudi, prirodno čovjek želi zaštiti djecu u tako ranoj dobi od takvih nebuloza. To mogu razumjeti, zato sam i rekla ovisi o raznim faktorima. Ovo je i meni osjetljiv teren da sam u toj koži.
Što se tiče nepohađanja vjeronauka jer su roditelji ateisti, ne slažem se. Već sam opisala zašto, da se ne ponavljam.
Jelena, mislila sam dijete roditelja nevjernika bi trebalo znati više i promišljati šire o tim temama, izostavih tim temama, mislila sam da se podrazumjeva.
Jedni nazivaju teologiju opijatom za mase, drugi evoluciju, ali ima i onih trećih koji ne smatraju niti jedno ni drugom nikakavim opijatom, već prihvaćaju i jedno i drugo kao činjenično stanje koje ima svoju povijest nastanka i razvoja, kao što je ima na primjer i tradicija, pa se tradicija nastavlja ili ne, slobodu čovjeka da izabere ono što mu je bliže. A vjerika nikada neće nestat, pa da nas sutra posjete vanzemaljci i dokažu nam još jednom crno na bijelo evoluciju, vjerovanje u nevidljivo je još posve neobjašnjiva duboka ljudska potreba. Osobno je prihvaćam i poštujem. Politika koja iz toga proizlazi od kada je svijeta i vijeka, ne samo posljednih 2000 godina, je pak drugi par kobasa.
Ja sam tradicionalno iz katoličke obitelji. Dijete socijalizma. Sa negdje 10 godina sam izjavila da želim u Crkvu na vjeronauk. Mami nije bilo pravo, ne radi uvjerenja, već radi političke situacije i kako će se to možebitno odrzaiti u školi. Sa sobom sam povukla skoro čitav razred, obavii smo sve, pričest, krizmu..Otvoreno u školi drobila o tome, na satu razredne zajednice uvjeravala razrednika u postojanje Boga..Baka je cvjetala. Da li sam u sebi osjećala poziv od Boga, ne, bila sam buntovnik. Nakon rata kada su svi hrlili u Crkvu, izjavila sam da sam ateista i pri tome i ostala, propitivanje, proučavanje, čitanje, slušanje, očijukanje sa jednim i drugim, pa i trećim (budizam, judaizam..) sa godinama se pretvorilo u životni stav. U obitelji nemam ateiste, ja sam prva.
Beti3 pa ja se često složim sa tvojim nekim mišljenjima na nekim temimama, samo ne napišem ništa jer ne sudjelujem, samo pasivno.
Lili mislila sam na tebe ovo ljeto :love:
safran, nije mpo jedini razlog, ali je jedan od bitnijih
i da nije bilo toga i dalje ne bih htjela da idu
ne slazem se s tobom da djeca ateista trebaju ici na vjeronauk, niti najmanje i to zbog nacina na koji se tamo radi
o religiji/relogijama se moze nauciti puno toga i bez vjeronauka, a zapravo, nije niti nuzno
ja sam naucila jer me zanimalo
a imam i dragih prijatelja vjernika pa sam i njih pitala sto me zanimalo
osim toga, da se na tom vjeronauku uci o raznim religijama, na malo drugaciji nacin, ne bih imala nista protiv
ovako, ne bih, hvala...
Ja isto ne zelim da mi djeca idu na vjeronauk i da im se puni glava idejama o grijehu, i o svevidecem, svemogucem i sveznajucem bogu koji zna svaku njegovu "grijesnu" misao itd. Pogotovo sto npr nisu ni krsteni. Sto uopce neko nekrsteno dijete iz nereligiozne obitelji ima raditi na katolickom vjeronauku 2x tjedno osam godina??? Mozda treba ici i u suprotni turnus na islamski, zbog "ravnoteze"? Mislim da je istinska apsurdnost ideje o potrebi odlaska na vjeronauk i vise nego ocita.
Kod nas nisu ni objavili u koji razred ide, niti znam koliko ih ne ide na vjeronauk, zivim u nadi da nije jedina. Ovisno o tome situaciju ce biti lakse ili teze objasniti, pogotovo sto je od "povodljivijih", drustveno bice u srzi, ne voli izdvajanje. I sad je drzava umjesto da je stiti ovako bezobrazno i nemilosrdno izdvaja iskljucivo temljem nasih vjerskih neuvjerenja. Svaki put iznova kad se sjetim pozelim da odselim....
Šafran, shvatila sam sto mislis. Smeta mi taj stav da bi trebao znati vise. Zasto guras da svi moramo biti zainteresirani za katolike? Ne samo zainteresirani, nego znati i vise? Zasto nevjernici ne bi bili superiorni u poznavanju stranih jezika? Ili prirodnih znanosti? Ili u programiranju? U muzickoj skoli imas dva sata tjedno instrument. Pa je l nije ljepse i korisnije ako si nadaren muzicirati? Mislim, odakle ta ideja da svi zelimo znati o katolickoj vjeri i da smo svi zainteresirani za tuđu religijsku kulturu?
Stavljanje evolucije i teologije u isti koš u smislu: eto svatko izabere ono sto mu se sviđa je naprosto pogrešno.
otprilike, kao uspoređivanje gravitacije i toga da li ti se vise sviđa da vinci ili rubens.
Zbog čega bi ateisti trebali znati vise od vjernika?
ima tu neko logično objašnjenje?
ili je objašnjenje, da je vjerovanje standard, a ateizam devijacija, pa se onda ateisti moraju "iskupljivati" nekakvim kao znanjem?
u zapadnoj demokraciji je sekularnost standard, a vjera privatna stvar. I to je jedna od boljih stvari koje nam je društveni razvoj od francuske revolucije do danas donio. Odnosno uopće jedan od temelja demokracije koju danas imamo.
tko ne razumije vrijednost sekularizma, neka malo baci pogled na bliski i srednji istok i kolone ovih nesretnih ljudi na granicama europe.
mozda će mu nešto postati i jasnije.
Cvijeto, imala si sreće. :-P:heart:
Potpis pod seni. Ovaj pristup "pa šta će loše tamo naučiti, upiši ga" mi obično prodaje ekipa koja zapravo sa crkvom kao takvom, pa ni ovom fašističkom izvedenicom iste kakvu mi u Hrvatskoj imamo, nema nikakvih problema. Ja bih voljela da vjernici, glasni, tihi, oni koji u crkvu idu i ne idu, svi oni koji imaju male privatne bogove, shvate da mi ateisti mirno i nimalo manje kvalitetno živimo i bez toga. I naša djeca isto. I ne treba mi dijete širiti "znanje" slušanjem svjetonazora s kojim mu se roditelji suštinski ne slažu. Faktografski će savladati kroz život i knjige i roditelje što je religija. Ako će se jednog dana iz ovog humanističkog rakursa i odgoja naglo preobratiti i postati vjernik, pa dobro. Vidjet ćemo onda što i kako. Ako bi njegova vjera sa sobom nosila ono što trenutno organizirana religija nosi, a to je represija ljudskih prava, doživjela bih to kao roditeljski poraz. A sve dotlen, citirala bih velikog hrvatskog pjesnika M.Kekina :mrgreen: https://www.youtube.com/watch?v=_sVrOJWl750
safran, ako sam dobro upratila, ti živiš u njemačkoj. vjerojatno kao i ja imaš puno bolja iskustva s temom vjeronauka, nego sto je to u hrvatskoj.
no, ova tema djetetovog izbora me kopka već od prije nešto stranica kad su cure pisale o tome.
na žalost sad ću samo haiku, ali čim stignem vise.:mrgreen:
ja uopće ne vjerujem, da dijete bira hoće li biti vjernik ili ateist. odnosno preciznije rečeno, ono to uopće ne može. naprosto ne može.
to je jedan mit, koji je u zadnje vrijeme jako rasprostranjen :mrgreen:, a i jelte dobro zvuci, zar ne? demokratski, ap i slično.
no kao sto netko reče, ja kao stara juulovka, mislim da to dijete naprosto ne može, jer nema zrelosti da tako nešto uopće može odlučiti. Može ono naravno izabrati u tehničkom smisli, ono kao hoćeš li radje brokulu ili karfiol.
ja se u sebi uvijek nasmijem, kad mi kažu dijete je samo odlučilo da vjeruje ili ne vjeruje.
odluciti, izabrati da li si ateist ili vjernik možeš u zreloj, odrasloj dobi.
Do tada "biraš" ili (u najvećem broju slučajeva) ono sto su tvoji roditelji, ili u društvima kao sto je naše momentalno, zbog raznih drugih "razloga"....
tako da je bolje biti iskren prema sebi i reci:
ne želim da se dijete osjeća izdvojeno, bude na hodniku...i slicno
nego se zamajavati
da dijete tu nešto "bira".
ne bira,
naprosto zato,
jer to nije u stanju.
Eto cure, potpis na sve vas - sillyme, seni, Jelena i sasa
seni, ja sam napisala zdravoseljacki ovo o izboru, al ti to tako lijepo kazes :-)
i da, stvarno mislim da nije na djetetu da bira
sasa i meni je Mile :heart:
i da, ziher ce vjernik svom djetetu dati na izbor - mozes ici, a i ne moras na vjeronauk
ako ne ides, pa vidjet ces kako to ateisti...
je, rajt...
do prije nekog vremena ja sam bila ono, pa mozda bog postoji, malo razmisljala o tome (ali uvijek imala prezir prema vjerskim institucijama - svima odreda)
danas, sto vise o tome razmisljam, sve sam blize apsolutnom ateizmu
ponekad, ali samo ponekad, padne mi na pamet misao: "mozda ipak postoji ono nesto vise"
ne mislim pritom na boga ili stajaznam...zapravo ni sama ne znam na sto mislim...
uglavnom, ta misao mi se javlja sve rjedje i sve krace se zadrzava
i zato sam napisala da ne bih bila bas sretna da mi dijete bude vjernik
kad odraste i ako ipak odluci tako, prihvatit cu taj izbor, kao i svaki drugi
al bilo bi mi draze da to ne bude izbor moje djece
https://www.youtube.com/watch?v=qtPrgJMJWKM -
obožavam Kekina! svaku mu riječ potpisujem, crkveno zvono na ovim prostorima ima jedan drugi prizvuk, koji ne možemo, ne smijemo ignorirati.
Svaka čast Kekinu.
I vama. Ali...:)
Jako je teško raspravljati sa ljudima koji ...uf, kako to reći...gledaju samo sa svojih pozicija. I, nekako ne žele drugoga razumjeti.
Ni prihvatiti.
Ni staviti se u cipele malog 6 ili 7 godišnjaka koji ne smije na neki sat zajedno sa svojim sasvim novim kolegama. Jer, u prvom razredu je samo to bitno. Taj maleni čovjek, prvašić. Ne vjeronauk. Ni roditeljski nazori, bili oni ispravni ili pogrešni, sa bilo čije pozicije gledano. Nebitno.
A ako bi taj vjeronauk, pohađajući ga u zemlji gdje ga gotovo svi pohađaju, toliko utjecao na dijete koje doma nije vjerski odgajano, onda taj odgoj i nije baš nešto kvalitetan.
No dobro, ja sam to tako u sebi percipirala, gledajući svoje dijete u toj situaciji. I misleći prvenstveno na njega. Moje poznavanje mise je na nivou da moram gledati u druge kad se dignuti, a kad sjesti :) no, nikada ne bih rekla da Boga nema. Od kuda ja to mogu znati?
Onaj osjećaj koji me obuzme u crkvi možda je od ljepote građevine, a možda ipak :)
Ili onaj osjećaj u oluji force 9 na Sjevernom moru kad je molitva itekako dobro došla...:)
Uvijek se trudim ostaviti sve opcije otvorene. Ali, ja sam ionako čudna, drugačija, malo neprilagođena, no nisam loša, naprotiv, rekla bih :). Danas sam baš ispovjedalački nastrojena
Mora biti jako ugodno kupati se i tolikoj samoispravnosti.
Ipak nema potrebe da se zali moje dijete koje ne ide na vjeronauk. On se s time sasvim dobro nosi. A da se ne nosi ne bi bio problem u roditeljima koji tjeraju mak na konac nego u sustavu koji ne postuje sekularno nacelo. Tako da bas vi koji moje dijete zalite u svojoj samoispravnosti nosite dio odgovornosti jer u najmanju ruku ne vidite nisa problematicno u sustavu koji diskriminira (medju ostalima) ateiste.
Jedno moje dijete je samo odlučilo da ne ide na vjeronauk poslije 2. razreda ( to sam napisala na prethodnoj strani) i naravno da nije išao.
A i ti se osjećaš ugodno u svojoj samoispravnosti, vidim to :) Valjda i ti to vidiš za sebe.
O tvom osjećaju diskriminiranosti ću malo razmisliti. I o osjećaju diskriminiranosti mojih roditelja kad sam morala učiti Obranu i zaštitu. Nije bio izborni predmet :) Uvijek je netko diskriminiran...
Beti ta vrsta relativiziranja je stvarno nepotrebna.
hm beti
Evo ja pokušavam razumjeti tvoju poziciju i tvoje cipele. I sasvim je dobro razumijem.
ti si donijela odluku za svoje dijete iz tebi važnih i ispravnih razloga. I to je tvoje pravo, a bome i dužnost.
evo ja sazimam, ispravi ako je nešto krivo:
ne bi se nikada usudila reci da boga nema
volis crkvene gradevine
najbitnije ti je da tvoje dijete na svakom satu bude sa svojim razredom
sve pet
sasvim razumljiva odluka da pošalješ dijete na vjeronauk
no ja nešto drugo ne razumijem. po čemu je ta tvoja pozicija šira, sveobuhvatnija od pozicije:
osobe a koja je uvjereni vjernik i sretna, da dijete u školi obavi vjeronauk, a ne u slobodno vrijeme popodne
osobe b koja šalje dijete na vjeronauk zbog tradicije, a sama nije vjernik, ali ima sakramente
osobe c koja je ateist, ali ne želi da dijete bude na hodniku
osobe d koja je ateist i misli da će dijete s hodnikom moći nositi
i svih daljnjih osoba sa njihovim individualnim razlozima...
da li su te tvoje "pozicije" (za razliku od drugih) tako sveobuhvatne i široke?
da li su tvoje cipele nosači aviona ili ipak samo ljudske cipele, kao i ove gore nabrojene?
Beti, po cemu si ti sad pomirljiva, a mi nismo. Nitko se nije maknuo od svog ishodista.
1.) treba li dijete odgajati da prihvaca argument vecine?
2.) nisu roditelji krivi za izdvajanje, nego sustav, a ponesto i ravnatelj skole, a ponajvise nerazvijeno civilno drustvo,
3.) Gingerina djeca su u paralelnom sustavu vrijednosti koji se propagira na nastavi nastala protiv bozje volje, a roditelji su grdo zgrijesili i nisu se pokajali
4.) ako netko ima interesa za svjetske religije, nek uci kad bude zreo za to
hm, ovo je jedan od već počesto viđenih argumenata, koje ja svrstavam pod spin, ili ti prodavanje muda pod bubrege.
Sto ne bi djeci u školskoj užinu davali kolu ili pivo. Jer ako će to ugroziti njihovu prehranu, onda ona i nije bogzna kakva
sto ne bi profesorica etike pričala da su recimo romi manjevrijedan narod. Jer ako će to ugroziti vas odgoj zasnovan na humanizmu, onda dragi roditelji, pa i nije vam nešto taj vas odgoj
nastavite niz
Jutarnjem prva vijest stara 7 mjeseci:
Izvor (tj. jedan od izvora)
http://www.berliner-zeitung.de/berli...,29787266.html
Jutarnji:
http://www.jutarnji.hr/izbjeglice-u-...iran-/1411244/
Moj pokojni tata je znao reći "Koga se u crkvu tjera, taj se Bogu ne moli", pa nikada nije mene ili brata tjerao niti na vjeronauk niti u crkvu. Majka još manje... A opet, mi smo primili sve sakramente, udala sam se u crkvi, volim posjetiti jednom na godinu Mariju Bistricu, slavim vjerske blagdane, ali nećete me vidjeti kako "ližem oltare" svake nedjelje, svetke i petke, jer i tu se držim one "Vjeruj, vjeruj, vjeruj, ali ne pretjeruj". U srednjoj školi nisam išla na vjeronauk nego na Etiku, koja me oduševila, ali nisam zbog toga prestala biti katolik. Moja djeca imaju pravo izbora i odabrale su vjeronauk. Ali one su još male, pa je tu još rano za govoriti koji će njihov izbor biti... Ono što sam zapravo željela reći jest da smo mi IPAK, svidjelo se to kome ili ne, većinom katolička zemlja, pa se sustav tome prilagođava. Ne vidim u tome ništa loše. Ali opet smo i demokratska zemlja koja dopušta i drugačija razmišljanja. Osobno sam protiv i zbilja sam na roditeljskim sastancima i sastancima Vijeća roditelja ustrajala na tome da se pod svaku cijenu vjeronauk kao izborni predmet stavlja ili kao predsat ili kao zadnji sat, pa da djeca koja ga ne pohađaju ili dolaze u školu kasnije ili idu kući ranije. Osobno mi je nedopustivo da dijete sjedi na hodniku dok traje predmet na kojeg nije upisano, a bome mi je i glupa ona teza koju sam ovdje negdje vidjela "Upiši ga, pa nebu mu niš"?!
ja sam vjernica (ili "vjernica", whatever) koja je djeci dala na volju da idu ili ne idu na vjeronauk
u razredu moje kćeri se troje djece ispisalo s vjeronauka u trećem razredu osnovne škole
naprosto su djeca pretrpana obavezama, a vjeronauk je izborni predmet, nema tu velike mudrosti
nakon razdoblja u kojem mi je bilo svejedno, sad smatram da vjeronauku nije mjesto u školi
i apsolutno se slažem da djeca ateista ne trebaju ići na vjeronauk, ne vidim baš nikakvog smisla u tome
Stvar kulture Jelena. Ukoliko već živiš u Njemačkoj, stvar je kulture poznavati i povijest te zemlje da bi mogao bolje razumjeti kulturu, običaje, vjerovanja naroda te zemlje sa kojim koleriraš svaki dan, a onda tek krenuti u iznošenju mišljenja o zemlji ili narodu. Nitko nije pusti otok Jelena. Malo sam iznenađena sa ovom tvojom opaskom.
Jednako vrijedi i za hrvatsku i katoličanstvo. Kao i za kulturu i vjeru mojih prijatelja i poznanika, čije poteze i načine pri običnom posjetu i druženju ne mogu razumjeti ukoliko ne uzmem u obzir njihova uvjerenja bilo potekla iz običaja, tradicije ili vjere. Ili se ti družiš isključivo samo sa ateistima?
Ovo nije istina. Udžbenici vjeronauka stvarno bi mogli biti i bolji (ovo definitivno nije topicda se o tome raspravlja) ali kad nije istina, treba i to napisati.
Mene je u ovih 8 godina koliko imam djecu u školi puno više smetalo to što se sadržaj koji pripada u katolički vjeronauk sustavno nameće kroz udžbenike drugih predmeta, naročito hrvatski i povijest, često i drugi predmeti, npr.glazbena kultura. To mi se ne sviđa iako su moja djeca išla na vjeronauk. Idealno bi bilo da se nastava vjeronauka odvija u prostorima vjerskih zajednica, a ne u školama, ali ako već ima u školi ( kod nas je u školi dostupan i vjeronauk za vjernike muslimane) nek bar udžbenike oslobode većinskih vjerskih sadržaja.
Da, slažem se djelomično.
Dijete ne može, ne u dječjoj dobi, apsolutno točno, iz gore već tvojih navedenih razloga.
Ali na dijete se može utjecati i može ga se formirati, roditelj, prijatelji, društvo u cijelosti. Kako od kuće ponese određene manire, tako ponese i uvjerenja.
Znamo također da indoktrinacija najbolje uspijeva od najranije dobi. U punoljetnosti je već pomalo kasno.
Ooo, da. Naročito u - gle slučajnosti! - udžbenicima za 1. razred osnovne škole. Vjerski blagdani, slike svećenika i križeva, sve onako "usput". Priroda i društvo, hrvatski, pa likovni...
O raspelima u gotovo svakoj učionici u školi i na vidljivom mjestu u školskom predvorju, da ne govorim.
Povrh toliko vjerskih sadržaja, zaista ne vidim smisla da dijete ateista još upisuje i vjeronauk. Školski sustav će ga dovoljno indoktrinirati i bez tog "izbornog" predmeta.
posve se slažem s Peterlin
i baš sam htjela napisati, vezano uz odgoj djece u vjeri ili ateizmu - u obitelji imam slučaj dečka koji je ozbiljno razmišljao o svećenićkom pozivu (prije nekoliko godina), a sad je ateist
druga osoba, odrasla u ateističkoj obitelji, je postala vjernik
možemo mi odgajati, utjecati, nadati se da će djeca slijediti naš primjer, ali katkad bude upravo suprotno od očekivanog
Seni i Sasa, jako lijepo vas je čitati, kad već nemam vremena sama pisati.
Ajme ne stignem sad sve citat samo da pozelim srecu sutra Ginger curici za 1.dan skole, sve ce to biti dobro.
javim se veceras kad sve procitam ako stignem jer smo uzbudjeni zbog skole :-)
Peterlin, stavila sam link par postova kasnije gdje sam napisala da nije zbilja udzbenik, vec radni listic u pitanju. Ja nisam nikad vidjela neki demanti ili ispriku. Mozda je bilo.
Šafran, ja za stranca sasvim dobro poznam njemacku kulturu. Recimo da sam iz zezancije rijesila test za integraciju 100% za neko smijesno vrijeme, mislim za trecinu. Nisam zato trebala ici na vjeronauk. Citam njemacke autore, gledam kvalitetne emisije, bila sam u gotovo svim vecim gradovima i poznatijim galerijama, znam nabrojati iz glave desetak nobelovaca, poznajem dobro Njihovu klasicnu glazbu, ali sam gledala i novije autore poput Stockhausena i da ne nabrajam. Slicno i s hrvatskom kulturom.
I dalje mislim da je jednako vrijedno poznati ciklus nekog proizvoda od sirovine do odlaganja, razlike izmedju nacionalnog automobila kao i poslanicu svetog pavla korincanima. I ne dajem nikako prednost religiji pred tehnikom ili necim drugim ako govorim o kulturi naroda.
Peterlin, ponovo linkam, a ako nije istina rado cu vidjeti demanti jer je uistinu uzasno:
http://m.tportal.hr/vijesti/385346/P...-prascice.html