Pokazuje rezultate 1 do 50 od 5466

Tema: yours in free thought (ireligiozni topic) - 4. dio

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Mislim da je korisnije raspravljati o shopping kraljici nego o tome zasto u udzbeniku stoji da smo mi koji se ne molimo prije jela svinje.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Jelena prvotno napisa Vidi poruku
    Mislim da je korisnije raspravljati o shopping kraljici nego o tome zasto u udzbeniku stoji da smo mi koji se ne molimo prije jela svinje.
    ja ovo stvarno ne mogu ni zamislit da uopce itko moze reci ikome. Moje dijete bi prvo reklo bez problema da ona ne moli prije jela.
    i mislim da ovo nema veze sa zivotom.

Cvijeto nasmija me sa svojom kceri

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Jelena prvotno napisa Vidi poruku
    Ovo nije istina. Udžbenici vjeronauka stvarno bi mogli biti i bolji (ovo definitivno nije topicda se o tome raspravlja) ali kad nije istina, treba i to napisati.

Mene je u ovih 8 godina koliko imam djecu u školi puno više smetalo to što se sadržaj koji pripada u katolički vjeronauk sustavno nameće kroz udžbenike drugih predmeta, naročito hrvatski i povijest, često i drugi predmeti, npr.glazbena kultura. To mi se ne sviđa iako su moja djeca išla na vjeronauk. Idealno bi bilo da se nastava vjeronauka odvija u prostorima vjerskih zajednica, a ne u školama, ali ako već ima u školi ( kod nas je u školi dostupan i vjeronauk za vjernike muslimane) nek bar udžbenike oslobode većinskih vjerskih sadržaja.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku

Mene je u ovih 8 godina koliko imam djecu u školi puno više smetalo to što se sadržaj koji pripada u katolički vjeronauk sustavno nameće kroz udžbenike drugih predmeta, naročito hrvatski i povijest, često i drugi predmeti, npr.glazbena kultura. To mi se ne sviđa iako su moja djeca išla na vjeronauk. Idealno bi bilo da se nastava vjeronauka odvija u prostorima vjerskih zajednica, a ne u školama, ali ako već ima u školi ( kod nas je u školi dostupan i vjeronauk za vjernike muslimane) nek bar udžbenike oslobode većinskih vjerskih sadržaja.
    Ooo, da. Naročito u - gle slučajnosti! - udžbenicima za 1. razred osnovne škole. Vjerski blagdani, slike svećenika i križeva, sve onako "usput". Priroda i društvo, hrvatski, pa likovni...
    O raspelima u gotovo svakoj učionici u školi i na vidljivom mjestu u školskom predvorju, da ne govorim.
    Povrh toliko vjerskih sadržaja, zaista ne vidim smisla da dijete ateista još upisuje i vjeronauk. Školski sustav će ga dovoljno indoktrinirati i bez tog "izbornog" predmeta.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa Vidi poruku
    Ooo, da. Naročito u - gle slučajnosti! - udžbenicima za 1. razred osnovne škole. Vjerski blagdani, slike svećenika i križeva, sve onako "usput". Priroda i društvo, hrvatski, pa likovni...
    O raspelima u gotovo svakoj učionici u školi i na vidljivom mjestu u školskom predvorju, da ne govorim.
    Povrh toliko vjerskih sadržaja, zaista ne vidim smisla da dijete ateista još upisuje i vjeronauk. Školski sustav će ga dovoljno indoktrinirati i bez tog "izbornog" predmeta.
    Ateisti neće svoje dijete upisati. O upisu će razmišljati "neopredijeljeni", ljudi iz miješanih brakova - npr. ovakvi kao ja koji imaju bračnog partnera kojem to puno znači, kao što je mm-u puno značilo vjenčanje u crkvi (a ja nisam katolkinja, nisam krštena niti prošla i jedan sakrament osim vjenčanja) ali kad iskreno razmislim, ne mogu se danas svrstati ni u ateiste, to mi jednako ne paše kao ni organizirana religija. Eto, takvi razmišljaju o upisu djece i takvi su skloni razmišljati u stilu da tu nema štete. Pravi ateisti tu nemaju dilema, isto kao ni pravi vjernici. Ovakve "divlje loze" (a ima ih puno - ja bih rekla da je to većina, ljudi koje je organizirana vjera očešala kao dio kulturne tradicije) razmišljaju o tome i važu "za" i "protiv".

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ateisti neće svoje dijete upisati.
    Znam da neće. Referirala sam se na neke ranije postove, koji su sugerirali da bi dijete trebalo ići na vjeronauk kako bi steklo "širu sliku".

Sa svoje strane, nisam uopće imala nikakvih dilema oko (ne)upisa, ali moram reći i to da sam čak i ja od svoje obitelji (bez katoličke tradicije) dobivala sugestije u stilu "nemoj ga izdvajati" i "neće čuti ništa loše". Od poznanika i prijatelja sam čula kakvim su pritiscima roditelji izloženi u pojedinim školama kako bi dijete ipak upisali na vjeronauk (naravno - jer je školi lakše kad su svi upisani, nego voditi računa o jednocifrenom broju djece s rupom u rasporedu).

Opet, od prijatelja čija djeca idu na vjeronauk, čujem uglavnom nezadovoljne komentare na račun vjeroučitelja i koncepta nastave. Djeca na kraju u nekom trenutku odustaju od školskog vjeronauka, iako dolaze iz obitelji kojima je stalo do vjerskog odgoja. Cijela ta priča oko vjeronauka postavljena je naopako.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ateisti neće svoje dijete upisati. O upisu će razmišljati "neopredijeljeni", ljudi iz miješanih brakova - npr. ovakvi kao ja koji imaju bračnog partnera kojem to puno znači, kao što je mm-u puno značilo vjenčanje u crkvi (a ja nisam katolkinja, nisam krštena niti prošla i jedan sakrament osim vjenčanja) ali kad iskreno razmislim, ne mogu se danas svrstati ni u ateiste, to mi jednako ne paše kao ni organizirana religija. Eto, takvi razmišljaju o upisu djece i takvi su skloni razmišljati u stilu da tu nema štete. Pravi ateisti tu nemaju dilema, isto kao ni pravi vjernici. Ovakve "divlje loze" (a ima ih puno - ja bih rekla da je to većina, ljudi koje je organizirana vjera očešala kao dio kulturne tradicije) razmišljaju o tome i važu "za" i "protiv".
    Ovo je ziva istina i kod nas slicna komb inacija kao kod tebe peterlin.
    moram priznat ja se slazem s tobom safran beti ....u jednakoj mjeri me odbija organizirana religija al i ateizam.ne volim krajnosti ni u cemu.

safran sta ce bit da si me se sjetila?

Ginger ma kakva luda mater

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Citiraj Lili75 prvotno napisa Vidi poruku
    safran sta ce bit da si me se sjetila?
    Bila jednom jedna tema gdje smo pisali o moru, Dalmaciji, divljim plažama, nešto si u zanosu pisala, teška romantika mi ostala u sjećanju pa mi ovaj tvoj avatar iskočio kad smo bili na jednoj

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj šafran prvotno napisa Vidi poruku
    Bila jednom jedna tema gdje smo pisali o moru, Dalmaciji, divljim plažama, nešto si u zanosu pisala, teška romantika mi ostala u sjećanju pa mi ovaj tvoj avatar iskočio kad smo bili na jednoj
    A tako ajd bas mi je drago da sam asocijacija na krasne divlje plaze. Ja cak pomislila da nije rijec o nekom zgodnom frajeru jer se sjecam one teme u kojoj su nam se ukusi podudarali ha ha

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Kod nas se vise roditelja na prvom satu raspitivalo sto s onima koji ne idu, trazili da bude prvi sat itd. Naravno, osim standardnog "knjiznica" odgovora nismo culi ono sto nas je zanimalo ali smo saznali ono sto nitko nije ni pitao - da se jos uvijek mozemo predomisliti, samo neka se javimo i odmah cemo dobiti i knjige i upis na vjeronauk. No comment (bolje da ga ne napisem). Vidjeti cemo kako stvari idu dalje, niti znamo koliko ih ne ide, niti raspored, ma.... Enivej, rekli smo joj da ona ne ide, i zasto, za sad je sve primila ok.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

posve se slažem s Peterlin

i baš sam htjela napisati, vezano uz odgoj djece u vjeri ili ateizmu - u obitelji imam slučaj dečka koji je ozbiljno razmišljao o svećenićkom pozivu (prije nekoliko godina), a sad je ateist

druga osoba, odrasla u ateističkoj obitelji, je postala vjernik

možemo mi odgajati, utjecati, nadati se da će djeca slijediti naš primjer, ali katkad bude upravo suprotno od očekivanog

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Citiraj n.grace prvotno napisa Vidi poruku
    možemo mi odgajati, utjecati, nadati se da će djeca slijediti naš primjer, ali katkad bude upravo suprotno od očekivanog
    Da, razmišljam isto u tom smjeru, sječem jedino ekstremizma, fanatizam i droge u korijenu, čak i u običnoj konverzaciji koju slušaju, posebno starija koja najednom ima uvo ko planinu na sve o čemu odrasli pričaju. I opet se samo nadam, krajnji rezultat još nepoznat.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •