:lool:
Idem počistiti inbox!
Printable View
[QUOTE=AdioMare;2847399]lool, može! jedino što nisam mare nego kate ali to nema veze :D[/QUOTE
Pa ko da sam ja uh-puh :)
kasnim :šmrc: svi se ponišili
Al da prestanemo ljubovati i vratimo se na temu...
Bubilo, pitase ti jesu li dosli sirit islam. Jesu bogme i to. Neki...
Citala sam nedavno clanak, al ne znam tko je vise bio taj tip, neki...nesto na univerzitetu vezano uz islam (musliman jel). I ako je on rekao da imamo problem sa radikalcima i islamizacijom, problem Sa radikaliziranjem djece u islamskim vrticima i to ne problem za pod tepih, nego problem kojim se treba pozabaviti, onda ga bogme imamo. Kaze da udjes u dzamiju i pitas tk je za islamizaciju, da bi svi bili "za".
A dzamije su vrlo posjecena mjesta :)
Je znam, bio je link na taj clanak i prije jedno 20 str. ovdje.
I ako se sjecam, istaknuto je da bi europljani trebali malo vise pazit na to, ono, barem obratit paznju ;).
Umorna sam pa malo pojednostavljujem.
Nije ni cudno ni neocekivano da mase prihvacaju servirano. Pa bi onda netko valjda trebao kontrolirati sto se servira masama. A onda imamo malo problem s liberalizmom, tolerancijom...
Sto novo govorimo? Nista.
Ne znam, ja i dalje u tome ne vidim razmjere neke muslimanske zavjere. Niti mogu vjerovati da je citavo, vecina, puno (odnosno sve sto je vise od "mali dio njih") muslimana koji zive neko vrijeme u europi radikalizirano. Meni je to vjerojatno kao da kazemo da su vecina pravih katolickih vjernika clanovi KKK klana. A ne smijemo o pravim katolickim vjernicima nista ni reci ;).
Ne znam, otkud vam podatak ili dojam da je toliki dio muslimana toliko radikaliziran? Iz ulice? ;)
Sto znamo o muslimanima u Americi? Kakvi su tamo?
Ne bubilo, taj clanak je relativno friski i nisam ga linkala, a sad mi se ne da traziti vise.
To sto muslimani sa radikalnim tendencijama zive u Europi ne znaci da ce biti blazi u svojim, ajmo ih tako nazvati, svjetonazorima. Mozda bas naprotiv. Mnogu muslimani su snazno vezani za svoju etnicku skupinu i ako se ne ponasaju u skladu sa njihovim obicajima, postaju predmet kritike, crne ovce, nailaze na odbijanje od strane te zajednice, sto je poprilican udarac za identitet pojedinca, jer onda stvarno ne pripada nikuda i nema kuda jer u austrijsko/njemacko drustvo nije bas nesto integriran.
Iskreno, to sa brojkama i kolicinama bi radije pricekala safran. Sigurno je da se bas pravi broj radikalnih ne zna. Nitko nije rekao da ih ima uzasno puuuno. Vjerojatno imas taj dojam jer nas njihovo djelovanje zabrinjava i drvimo po tome vec 50 stranica, a i napad u Parizu je uzburkao vode na tu temu.
(btw. jeste citale da je IS izjavio da razmataju da im djeca budu jedan od ciljeva u buducnosti?)
Broj onih bas radikalnih, spremnih na borbu, je u usporedbi sa ca 500.000 registriranih muslimana (brojka iz 2014) sigurno vrlo mali. Ali sacica ljudi je dovoljna da digne nesto u zrak. Radikalci ionako djeluju u tajnosti i prikriveno, u brojnim udrugama.
Na brzinu sam guglala broj clanova Milli-Görüş udruge na koju se sumnja da siri radikalizam (nedavno citala da siri radikalizam u vrticima (dokazano, fix)- za mene je to dovoljan dokaz) i nasla brojku samo za Njemacku - ovisno o izvoru imaju 27.000 do 80.000 clanova. Udruga sama je prijavila 58.000 clanova davne 2000. godine. Sada ih ima sigurno koja tisucica vise.
Slažem se s obje. Ne možeš reći da su ljudi dobro došli samo kao radna snaga, a ne pokazati nikakav interes za kulturu koji donose. Naravno oni se moraju prilagoditi, ali to se ne može dogoditi ako se ne razumijemo, ako mi ništa ne znamo o njima i ne želimo čuti što je tim ljudima važno.
Podsjeća me na dokumentaras Tražili su radnike dobili su ljude.
Kako razlikovati radikalne i liberalne struje unutar nečeg što uopće ne poznaješ. Sretanje u liftu nije poznavanje kulture.
Jucer u novinama - interesantna stvar. Njemacka/Kiel- procurila interna informacija iz policije: (sad cu je to seprtljavo prevest) Kod manjih delikata gdje nije doslo do tjelesne povrede i kod manjih kradja identitet pocinitelja se ne mora utvrditi.
Kaj to znaci? Da policiju nema ni smisla zvati?
To bi znacilo i da ga nece uhapsiti ili hoce?
Dakle ako nas netko malo podrpa u tamnoj ulici/lokalu/koncertu, nikom nista??
A zaaasto ne treba utvrditi identitet?:gaah:
Od filozofije nikakva korist, u svakom slučaju ne u ovkakvim vrlo konkretnim i stvarnim događajima. Da je svijet 40-tih manje teoretizirao i filozofirao, i holokaoust bi ostao samo ideja i teorija.
Na globusu su milioni u pokretu, nekih 60 miliona. Za sada do Europe stiže vrlo mali dio, tek mala frakcija. Ali stiže, i ne jenjava.
O njihovom broju ulaska u zemlje EU procjene i statistike rađene unaprijed su sve pale u vodu. Ovo što se događa nije tako lako predvildjivo, i to je jedan velik i značajan dio problema.
Na početku 2015. Njemačka je procjenjivala da će u zemlju ući makismalno 300 000, pa onda 600 000, pa 800 000, da bi brojaka sada bila oko 1,5 milion.
Procijene za 2016. su oko 3 mil. izbjeglica u Europi, ali već sada se napominje da se na tu procijenu ne može osloniti. Jer 2015. je samo u Njemačku ušlo od očekivanih 300 000, u konačnici ca. 1,5 milion.
Europa nema resursa, niti novaca nositi sa ovakvim prilivom najednom. Konstrukcija, logistika i budžet jedne države se može promatrati u smislu jednog domaćinstva, jedne obitelji.
Onog trenutka kada samo jedna puzzla ispadne iz okrvira, konstrukcija postaje nestabilinija i sklonija je urušavanju. A ovdje se radi o daleko više puzzla najednom koje prijete otpasti istovremeno ukoliko se priliv nastavi u dosadašnjem omjeru i tempu.
Bogatstvo jedne zemlje se ne očituje u tome da lova raste na cesti, već u njezinom uređenju, funkcionalnosti, institucijama, stabilnosti. A to sve košta puste milijarde na godišnjem nivou i unatoč tome i dalje je dalako od savršenstva. Tu su se i mnogi izbjeglice i tražitelji azila preračunali.
Koln i njemačka policija na Silvesterovo samo su primjer dijela jedne takve konstrukcije. U zemlji gdje neredi i napadi takvih razmjera nisu uobičajena pojava, niti izdvajanja za policiju nisu proporcionalna takvim pojavama. Jedanko vrijedi i za sve ostale konstrukcije koji čine jednu funkcionalnu cjelinu tj. državu.
Promatrajući samo suhe brojke, moglo bi se paušalno reći da priliv ni od 10 ni 60 miliona na 500 mil. stanovnika koliko broji EU nije velika brojka, iako izraženo u postocima nije niti mala. Međutim promatrajući njeno ukupno bogatstvo cijelokupno ili pojedinačno po zemljama članicama, te vrijeme u kojem se takva vrsta promjena događa, situacija je koja može iznjedriti poremečaje u njenoj stabilnosti koja ioanko nije beton čvrsta.
Radi se o tzv. bagatelnim deliktima, tipa krađe vrečice bombona, i slično. Ali, lako za vrečicu bombona, policija nema dovoljno ljudi. Nedavno tu u blizini Munchena je opljačkana zlatarnica, vlasnik je zvao policiju koja mu je odgovorila da nemaju slobodna kola da dođu. Pljačkaši su si uzeli još vremena da polako sve unesu u auto parkiran ispred zlatarnice, dok je nemoćan čovjek sa slušalicom u ruci to promatrao.
Optimizam mi je na izdahu... Europa nema resursa da s time bavi (usput, protupitanje pikuli, je l merkelici sad bad - je l bad Madarskoj, ceskoj, i cijeloj EU koja se nije mogla dogovoriti da zajednicki rijese to?)
... Europa puna muslimanskih radikala, Hrvatska puna katolickih radikala...
Uvjerile ste me. Prelazim u vašu nišu. Zapravo, možda da idem u Kanadu...
Ne razumijem pitanje. A čini mi se da je retoričko. Odgovor je 42 ;)
Ja pak ne razumijem o kakvom se uvjeravanju radi. Ne radi se uopće o uvjeravanju.
Što se tiče EU-a, pa ni nas šačica se ovdje ne možemo dogovoriti, a kamoli čitav EU parlament.
safran: meni je nekako nevjerojatno da svi oni politicki glavonje (Merkel, Sarkozy) nisu mogli predvidjeti koliki ce biti priljev izbjeglica. Na tom nivou na kojem oni operiraju vrlo je lako dobiti informaciju koliko ljudi ima, samo kao primjer, u Turskoj u onim prihvatilistima tj. citavim satorskim naseljima. Prije nego sto su se otvorile granice i Angela ih pozvala- nije moguce da nije koliko-toliko znala koliko bi ih se moglo pokrenuti. A vjerovati da ce doci stvarno samo ratni izbjeglice, a ovi drugi ne, pored otvorenih granica jedne Njemacke, je suludo. Ja mislim da tu ima neki über-plan. Toliko nepripremljen ne mozes biti!
Pa cak i da nisu mogli predvidjeti koliko ce ih doci, prije nego sto ih je pozvala, morala je organizirati kontrole na granicama. Kaj ne? Ko je tu blesav? :) Jel ja?
Ne znam koji bi to uber plan uopce bio, merkel je dio muslimanske zavjere? :mrgreen:
I da, kad vec pricamo o pozivu, kakav je to poziv, "dajte malo prosecite par tisuca kilometara pa cemo vas mi zbrinuti kad dodete dovde :).
Mislim da tu nema puno planova, vise je to ne znaju sto bi, a Merkelica je (po meni) bar pokazala mrvu ljudskosti kad ostatak europe nije.
Vratit cu se, moram citirati ;).
Pikula, na ovaj sam se post referirala... Zasto bi se Merkel osjecala odgovornom, a ne sva sila europskih politicara i birokrata?
Zasto nema humanitarne pomoci vecih razmjera, ne znam, valjda nitko ne daje pare.
I budimo realni :mrgreen:, da se s Putinom i Asadom moze razgovarati ovoga ne bi ni bilo.
Tko se od vas sjeca mombardiranja Beograda, dakle danasnja vojna tehnologija je takva da u milimetar mozes zrokati tocno odredena 3 metra kvadratna. A oruzja ima toliko da se cijeli planet moze raznijeti nekoliko puta. I onda bismo trebali povjerovati da ne mogu rijesiti to tamo. Mogu, ali geopolitika... Sto je par milijuna zivota za par galona nafte, par kilometara zemlje, par novih drzava... Ne znam vise zbog cega ratuju.
Ako je i bio neki pakleni plan, pao je u vodu. Merkel je ostala unutar Njemačke solo, Njemačka također unutar EU, solo i izolirana. Ukoliko se i radilo o nekom super duper planu, taj je već davno propao pošto su joj na koncu i Švedska i Danska lagano okrenula leđa i rekle, dosta više. Problem je što učiniti sada, prvenstveno za Njemačku. Zatvorili li granice, pisdarija, ostvali ih otvorene pisdarija.
Osim toga sjeti se malo klime s početka ovog topica, bose nožice, uplakana dječica, humanitarni pritisak sa svih strana, e vidiš takva klima je bila svuda po Europi, pa onda samo u Njemačkoj, a sad više niti u njoj. Vrag je odnio šalu reklo bi se. A napisala sam već odavno na ovom topicu tko će za ovo platiti ceh. S punim pravom reći će oni koji i dalje vjeruju u to da je Merkel poslala pozivnice i da je sve ovo radi toga, a u biti se radi o izbjegličkoj krizi koja je prije svega višeslojna, koja ima svoj međunarodni, europski i nacionani aspekt.
Kontrole na granicama su postojale i postoje, ali i opet zbog humanitarnog pristiska i prije svega ljudskog faktora tipa kako vas nije stid ostaviti te ljude da čekaju na kiši, hladnoći, promrzle, gladne, žedne, pokrivati ih nailonom i slično, nisu se vršile strogo službeno i bez emocija. Osim toga tko i gdje bi zadržao toliku masu par mjeseci na 100 m2 livade.
Kažu neki lijevi izvori da je ovo plan za izvlačenje Europe iz ekonomoske stagnacije. Navodno je to plan za spuštanje cijene rada i vraćanje proizvodnje na stari kontinent. Kombinacija plašenja vanjskim neprijateljem i uvoza jeftine obespravljene radne snage što legalnim putem ne bi nikad prošlo.
Ja nemam živaca slušati Žižeka i slične tako da je ovo iz druge ruke. Koliko god ličilo na teoriju zavjere i kakvo god ja mišljenje imala o izvoru ovo mi još najsuvislije do sada zvuči.
U zapadnoj je Europi zadnjih par godina trend robotizirane proizvodnje pa se proizvodnja vraća na stari kontitent jer je jeftije proizvoditi putem robota, nego plaćati Kineze. Danas imaju robote koji nose čitave palete od jedne trake do druge. Što je nekad radilo 50 ljudi, danas rade 3 robota.
Pikula, ma tko bi uspio iscenirati takav suludi plan, ovo sto si napisala moze biti posljedica, ali kao plan zvuci nevjerojatno. Evo jos suludih posljedica: ukidamo vam socijalna prava, i domacima i novima, liberalna ekonomija na stotu, cijena rada dolje, sljakaj samo, europa postaje Kina jer smisao i pravi put ovog svijeta je proizvoditi jos vise jeftine plastike i odjece ofarbane jos otrovnijim bojama.
Imam puno za nadoknadit ;).
Morat cemo postat frendice na fejsu, ili ti posaljem par fotki na mail ako trebas dokaze ;). A ima i forumasica koje me poznaju in RL, ne znam jesu aktivne, i prate li ovu temu...
Uglavnom, dokazi ili ne... Od nabrajanja (u kojem sam se zanijela) mi je bilo bitno argumentirati da mi ne smetaju vjernici (muz), i da poznajem muslimane vjernike koji zive u tom silnom radikalnom okruzenju financiranom od strane arapa, a koji su unatoc tome normalni ljudi... I ne pricamo o jednom kucanstvu... No, apsolvirano, dale ste brojke o radikalima.
Smisao ovog posta je ako trebas dokaze, predocit cu :).
Pa da... Uvjeravanje o tome da je to puno ;).
I da nema resursa da se to rijesi.
Mislim da o tome pisemo vec 40 stranica. Sto je puno i sto je malo, i sto se moze rijesiti i sto ne moze.
Ne znam sto vise napisati. Osim da cu na kraju dana ipak vjerovati u instutcije i nasljede ovog dijela svijeta. Sad moram guliti krumpire. :njam:
Stoga se klonim pozivanja na moj privatni život i krug prijatelja, koji ionako, već smo zaključili koju stranicu prije i nisu neki argument. To je nešto što se treba podrazumjevati, a ne posebno isticati.
Hoćeš reći da si cijelo vrijeme samo navodila podatke i ostavljala ostalima na izbor da sami zaključe?
Ne trebaju nam na forumu prijatelji iz RL, osim za potvrdit postojanje jednog Sirijca, sudbinu mm-ovog pradjede i njegovih potomaka (ili za što si već imala potrebu spomenuti riječ "dokaz")...
... dovoljno je što i kako pišemo.
Sad ja ulećem, iz vedra neba, pa u rebra :) Nisam nikada Zuskim potpis pročitala kao što je pikula. Uopće me: "Dalje krunice od moje vunice" nije asociralo na ženski spolni organ, ali ni na molitvenu krunicu. Baš ste me iznenadile objašnjenjem. Tko zna jesam li jedina koja nije skužila.
Apropo vunice (te intimne, ženske, da, da) i muslimana o kojima se jako puno piše na ovoj temi, uglavnom, vi znate da je brijanje dlaka sa ženskog tijela, pa tako i intimne vunice, davnašnji običaj muslimaki? Do prije dvadesetak godina to nije bila užanca Evropljanki. Znači, po pitanju intimnih dlaka, proširili su oni svoj običaj daleko prije migrantskog vala. Što li će još proširiti u narednim desetljećima, tko zna?
Nemam ja ništa protiv njih, putovala sam u sjevernoafričke i arapske zemlje, sasvim mi je bilo OK, ali ja nikada ne bih mogla prihvatiti njihove običaje ( iako se prilagodim, i odjećom i ponašanjem dok sam tamo), tako da mi je jasno da je i njima teško prihvatiti zapadnjačke.
Uspoređujem svoj kulturalni šok kad sam došla recimo, u Alžir, Maroko, Tunis, Egipat, Libanon, sa onim koji oni dožive u Njemačkoj, Švedskoj. Nije tim ljudima ni malo lako. Pogotovo u svijetlu toga da im je povratak u poznato nerealan.
No, svijet se mijenja, možda se i narodi promijene. Na bolje? Optimista u meni se nada.
To za vunicu, da budem iskrena ni ja. Zamjetila sam ga, i sjećam se da mi je kroz misli prošlo nešto kao, aha, sukob crkvenih i narodnih običaja :idea::mrgreen:
Interesantan podatak Beti, thx! Evo prvi put čujem.
To sa Zuskinom vunicom mi je bilo jasno (ali isto ne cim sam procitala), al nisam shvatila kao uvredu, nego kao statement - da ona sama odlucuje o svojoj vunici. Malo mi je doduse vulgarno, al kaj sad, kaj se to mene tice. Pikuli je mozda smetalo sto su krunica i vunica u istoj recenici, pa joj je bilo grdo za vidjeti :).
A to sa otklanjanjem dlaka po tijelu - ja sam se ovdje u Becu prvi puta susrela sa onim cupanjem obrva sa koncem. To pravi majstori i tako to dobro rade! Cula sam da je uobicajeno da na otklanjanje dlaka sa lica idu i jako mlade curke, desetogodisnjakinje npr., jer imaju taj problem ustvari od rodjenja.
ono što bi voljela pitati forumašice koje žive izvan hrvatske je osjećaju li se nesigurno otkad je porasla odbojnost prema izbjeglicama/migrantima? ne mislim baš stepite li za život, nego više jeli se osjećate odbačeno ili izolirano od "domaćina"?
Nisam stigla cijeli tjedan na forum i sad vidim koliko imam za čitati...
Netko je gore pitao zar policija nece reagirati na ove ' sitne ' krim.radnje migranata , a bas danas naletili na ovaj članak
http://www.jutarnji.hr/video--migran...znice/1511973/
I jos mm je prije 2-3 dana gledao na nekom njem.programu -snimali su nekoliko migranata i intervjuirali ih...ugl oni sami kazu ( ti koje su snimali-da ne bi bilo zabune) da su dosli da se bave kriminalom, da znaju da nece dobiti azil, da znaju otprilike kad ce ih i izbaciti i da im je cilj da sada u to vrijeme što vise pokradu.. Čak su se i međusobno u tom stanu i potukli za vrijeme snimanja.. Tako da nažalost neki su došli samo iz ovakvih razloga...i takve su jos na granici trebali vratiti.. :(
angel, ja sam pisala da je policija u nekom njemackom gradu dobila direktivu da se kod manjih delikata ne treba legitimirati - e sad se vise ne sjecam - da li samo ne trebaju leigitimirati strance ili sve. Pa sam pitala, jel to znaci i da nece reagirati.
(link trenutno ne mogu otvoriti, pa ne znam o cmeu se radi)
@mamitzi: misljenja sam da ce se ogorcenje domacih malo "preliti" i na nas "starije" migrante, jer ce vise gledati oko sebe i osluskivati gdje se cuje neki strani jezik, gdje je neka tamna faca. U skladu s tim pojacanim zamjecivanjem, ce i njihovo raspolozenje postati jos negativnije tj. neprijateljskije, stil: "evo ga, i ovaj je dotepenec...evo opet jednog... evo ih svi cetvero su stranci, evo ih, samo znaju djecu pravit, radili ne bi:).
Kod onih dobrohotnijih mozda dobijemo upgrade: Ex-Yu migranti su ajd jos podnosljivi, ovi tamnoputi su boze sacuvaj:).
Evo, uh-puh, već je počelo to što spominješ u svom postu. Nije više budućnost ta u kojoj će Nijemci i Hrvate u Njemačkoj sortirati među svekolike migrante.
Uputstva za ponašanje na karnevalu tiskana su i na hrvatskom jeziku. Za svaki slučaj, kažu organizatori. Doduše, na puno su jezika, no ovi ostali su jezici kojima govore mnogi, a hrvatskim uglavnom Hrvati :)
http://www.jutarnji.hr/uz-arapski-i-...ru---/1512836/
Nadam se da to ipak nije tako svuda, Hrvata u Njemačkoj radi.
Ne znam kako je taj Göthe to formulirao, al iskreno es nadam nesto drugacije nego sto su to protumacili/preveli hrvatski mediji. Mozda su uvrstili i hrvatski (koji sluzi za sve gradjane bivse Juge), da ne ispadne da diskriminiraju turke, afganistance, iracane, sirijce i sl. Takve upute na jezicima manjina se ugl. orijentiraju po zastupljenosti neke manjine.
A sto se tice "ugleda" hrvata, u Austriji su na prvom mjestu nepozeljnih turci, pa onda skvadra iz ex-yu. S tim da mnogi austrijanci ne diferenciraju iz koje iz bivsih republika dolaze. To je kako ja osjecam. Vidjet cu jel se na brzinu da naci neka anketa na tu temu.
Al bas puno hvala gradu Mönchengladbachu! Brosura ce sigurno biti od velike koristi. Vidjet cemo kad prodje karneval.