Koliko ranije zovu da otkažu? O šta s onima koji ne uzimaju kontakt nego pišu u tekicu
Printable View
Koliko ranije zovu da otkažu? O šta s onima koji ne uzimaju kontakt nego pišu u tekicu
Zna vlada da mora zavaditi narod i onda će još lakše vladati, nisu džabe rekli "Zavadi pa vladaj".
Baš me interesira kada će otvoriti granice? Predpostavlja da iza 15.6. jer si ne mogu priištiti totalnu propast turističke sezone. Bili živi pa videli :) Ja još uvek šetam po više puta na dan, ali ne živim u ZG, na sreću.
Meni istekla osobna početkom 4. meseca, ali ne smem otići u drugu opštinu plus mislim da ni ne rade.
Uglavnom, od sve ovoga će najviše profitirati farmaceutski lobi. I kako će odjednom doneti odluku da virusa više nema, odnosno da više nije opasan. Nema nikakvog smisla i logike, osim ako nas žele zatvoriti na par godina.
Moje dijete je trebalo na kontrolni pregled kod gastro u Klaicevoj.
Na fejsu sam nasla mail i poslala s upitom sto s tim. Odgovorili su mi u roku od 15tak min da oni normalno rade kontrolne preglede i da dodjemo. Ukoliko zelimo mozemo otkazati i dogovoriti novi termin. Ja sam zamolila da me otkazu i daju novi.
Odgovorili u 5 min s novim datumom.
Kakve veze ima ublazavanje nasih mjera s turistickom sezonom kad je svugdje stanje tako da ljudi nije bas da ce ici na putovanja?
Ja prva ove godine ne idem nigdje. I dosta mojih frendica isto. Mame iz vrtica takoder kazu da nema sanse da putuju.
Jedino tko planira na more su oko mene ljudi koji imaju vikendice.
Za Amere, Talijane, Spanjolce, Francuze, Njemce...sumnjam da razmisljaju o tome da idu na more
Gleda li netko brojke novozaraženih? Koliko vidim stagniramo oko 50-75 dnevno s kojim peakom preko 75 i to već tjednima, a prošlo je preko 4 tjedna otkad su uvedene mjere a mi nit idemo gore nit dole. Ovako ćemo bit u limbu još tjednima... Ako je vrijeme inkubacije do 2 tjedna onda več dulje vrijeme imamo samo one koji su se zarazili otkad su uveli ograničenja. I dok svi pišu kako smo prvaci svijeta u "oštrim" mjerama naša krivulja ne ide dolje. Ne ide jako gore ali bogme ni dolje. Usporila je ali nedovoljno.
Austriji već 2 tjedna pada broj active cases, nama raste (jedini dan kad je bio pad je bio 11.4. ostalo raste) Slovenija isto ima jasan trend pada novozaraženih. Češka isto. Obje su po grafu u točki infleksije kad bi trebao početi padati ukupni broj zaraženih. Naša krivulja još uvijek raste... Uz ovakve trendove ne nazire se razlog za skorije popuštanje mjera kojima svako toliko nam se obećavaju pa idući dan povlače i tako zavlače i razvlače dane.
Bio bi i kod nas pad da nije došlo do ovog proboja zaraze po domovima.
Inače da, pratim brojke i došla sam do istog zaključka kao i ti. Ne nazire se popuštanje, iako novinari svako malo o tome pitaju. A vidim i da se članovi stožera međusobno razilaze u svojim najavama.
Meni je zabrinjavajući porast broja umrlih.
Danas ih je šest i to iz cijele Hrvatske.
I to je rezultat proboja virusa u domove.
Danas sam negdje procitala (zaboravila sam koje novine) da je u Zagrebu jucer testirano nesto tipa 180 ljudi, od kojih je samo nekoliko bilo pozitivno. Sto je stvarno tako malen broj testiranja? To je zanemariv postotak populacije.
Ne znam što reć... iskreno neda mi se konkretne brojke analizirati matematički ali ovako kad se golim okom gledaju grafovi izgleda ili kao da imamo stagnaciju, ili da imamo drugi val usred mjera.
Ako su ciljevi bili 1) zasutaviti rast broja novooboljelih i 2) suzbiti epidemiju prvo smo uspjeli a drugo još uvijek nismo. Zašto nismo - ne znam. Nije jedini uzrok dokazana epidemija u par domova, a stvarnu situaciju po domovima ionako ne znamo.
ali ako i uspijemo suzbiti epidemiju (znači da nam kontinuirano pada broj novooboljelih) ne znači da se treba prestati s mjerama, jer virus je i dalje prisutan i samo čeka da se može ponovno širiti
pa i kad dođe pada broja novooboljelih i do popuštanja mjera, opet će se početi širiti i opet ćemo imati novi val i opat ćemo imati mjere
i tako ćemo sve dok se ne razvije cjepivo
znači, barem idućih godinu dana
baš je danas Capak odgovarao na pitanje oko broja testova
rekao je da u HR kontinuirano imamo oko 10% pozitivnih na broj testiranih
da se taj odnos mijenja onda bi imalo smisla povećavati broj testiranih, ali nikako nema smisla testirati cijelu populaciju, jer je to nerazumno trošenje resursa (ovaj dio ja dodajem)
Čitala danas kak Nijemci planiraju uvoditi popuštanja mjera
Kao prvo vrtići i neke slične ustanove,kao djeca vrtičanci nisu napast za svoje roditelje.
U razredu mojeg najmanjeg,između nas dve tri starije i najmlađih mama je samo 20+ godina,vjerujem da je tako i u Njemačkoj,djeca nam imaju devet deset godina
Ma ok, ali nismo uspjeli doći do te faze da pada broj novooboljelih i da onda možemo bar malo popustiti... Znači nismo ostvarili ono što je bio cilj.
Recimo onaj link koji sam bila prije slala, koji projicira kad će biti peak - nama taj projicirani "peak" stalno izmiče, sad je već "crta" a ne pravi peak, pa iako je pozitivno da smo izbjegli eksponencijalni rast nemamo ni pad. Ako nema pada nema ni privremenog bar djelomičnog popuštanja mjera. Koliko će se mjere moći popuštati i u kojem obimu ionako još nitko ne zna, bit će vjerojatno jedna mjera pa 2 tjedna praćenje koji je efekt i onda možda iduća i tako... Ali mi nismo uspjeli doći do toga i ovim tempom nećemo skoro...
Opet čitam slučaj Karlovac cijela grupa prvo bila pozitivna,sad ta ista grupa negativna,i postavlja se pitanje jel prvi bio ok ili lažno pozitivan
S druge strane Francuzi dobili dodatnih mjesec dana karantene
kužim te. Al iskreno, ja se bojim popuštanja mjera, bojim se da ćemo se svi ponašati kao one podivljale kokoši koje kruže na whatsappu.
evo malo su popustili za uskrs i odmah je nastao cirkus na pijacama
mislim da neke mjere mogu popustiti, npr ovo ograničavanje kretanja na mjesto prebivališta
ali druge, ne mogu zamisliti
ne mogu zamisliti da sjednem u natrpani kafić na pivu ili da odem u restoran
to je sad već poptuno van domene mogućeg za mene
s druge strane, trebali bi pronaći održivi način življenja dok se cjepivo ne pronađe
zar djeca cijelu godinu neće ići u školu? možda mogu i u školama uvesti par-nepar varijante, jedan tjedan idu jedni u školu, drugi tjedan drugi, sjedenja s velikim razmakom, možda nam djeca postanu mali disciplinirani japanci
živjeti ovako idućih godinu i pol nema smisla - ako uopće budemo sretni da se cjepivo razvije tako brzo
A ne znam... nartprani zatvoreni kafić - vjerojatno ne bih. Otvorena terasa na suncu i pristojni razmak među stolovima, piće u industrijski zatvorenoj boci - to bi vjerojatno mogla. Mislim, ja iskreno vjerujem (a i ima dosta već podataka) da smrtnost za veliku većinu zdravih mlađih stvarno nije visoka, ali... ali je očito jako jako zarazno i kad krene širi se jako brzo, to i manjak cjepiva za ugrožene skupine za tren baci zdravstveni sustav na koljena :(
Znači da bi trebali provoditi u vlastitom aranžmanu baš ono što kod nas ne ide - higijena, distanca, da svakog zdravog gledaš kao potencijalno zaraženog (što vrlo moguće i je). A to u našem mentatlitetu ne ide... mislim da je to i razlog zašto se epidemija nije suzbila, dovoljno je samo par njih koji su zaraženi a kreću se u široj obitelji - i opet imaš 50 oboljelih u danu.
Možda bety ovo par nepar može bit u tvojoj jedmosmjenskoj školi,zanima me kako bi to ostvarila u školama moje djece?
Kaj se tiče birtija to me uopće ne zanima mi sad mi prije
jelena O, ja ne bih ništa ostvarila, niti je škola moje djece jednosmjenska
ne radim u ministarstvu obrazovanja i nije mi posao da pronalazim načine organizacije rada, samo sam građanin koji misli da se nekakva organizacija treba provesti
postrojavanje onih koji inače ne idu u birtije i restorane su mi potpuno očekivani, očekujem i daljnji priljev.
Ja ću se postrojit da nemam para za birtije dok ovo traje :mrgreen:
Nit ti ne treba
Al me satare dugoročno razmišljanje svaki put, kad zamislim, moj će dogodine bit petaš, i da krene u peti razred preko google učionice, hrpa novih nastavnika koje neće ni vidjeti..
Neki dan sam dobila obavijest da je naš projekt koji se događa svake godine oko 20.9. otkazan, ove godine ga neće biti. Pa me to isto ostavi s upitnicima..
Onda razumijem zašto stalno govore o dva tjedna, mogu se nosit sa zamisli "iduća dva tjedna", ova godina dana mi je preteška za pojmit
I naši projekti su odgođeni ne proizvodno nego predstavljanje koje je trebalo biti sredinom rujna
Kod nas (Austrija) se priča o putovanjima jedino unutar zemlje za sada. Nešto su danas natuknuli da možda, možda, eventualno će se moći izvan zemlje uz uvjete: karantena kad dođeš na željeno odredište i opet kad se vratiš. Pa sad računaj tko će igdje ići. Ovdje nitko ni ne razmišlja o putovanju, osim eventualno unutar zemlje , ako dopuste, ali ne prije ljeta.
Može osoba s drugim državljanstvom se vratiti u svoju "domovinu" i bit onda u karanteni i kad se vrati u zemlji u kojoj boravi onda opet u karantenu.
Iskreno, meni Hrvatska ima NA SREĆU malo oboljelih i malo umrlih, ako pogledamo broj stanovnika. U Austriji je isto situacija u principu iznenađujuće dobra, ako sad ove mjere koje su od danas na snazi ne zeznu sve.
I kod nas je nekako konstanta, taj postotak.
Guverner je bas danas, opet, izjavio da mu je cilj otprilike 5,000 testova na dan ili 40,000 tjedno i da bi to bio uvjet za lagano labavljenje trenutnih odredbi i povratak u neku novu normalu. Nas je tu 5.6 milijuna. S takvim tempom testiranja racunaju da bismo bili u mogucnosti izolirati bolesne od zdravih i nekako rasporediti zivot da bas ne sjedimo doma do, stajaznam 2022 (to je neka okvirna projekcija stanja stvari tko zna kojih strucnjaka i statisticara).
Onda, paralelno s tim, ministarstvo zdravstva Minnesote objavi da smo testirali 800 ljudi od jucer do danas, umjesto uobicajenih 1300-1600..... sto valjda znaci da nismo (jos) spremni za onih 5,000 i da idemo u krivom smjeru. :unsure: :lool:
Zavisi koje se jos mjere provode osim testiranja. Testiranje nije jedino vazno. Iako je prilicni vazno ako se preskocila neka faza. Vi imate normalno cirkuliranje ljudi unutrar republika i gradova? Ili postoji neko ogranicenje?
Nismo nista preskocili, osim testiranja dovoljnog broja ljudi za fazu u kojoj jesmo (odnosno guverner zeli da budemo). No hebi ga, nemamo testova. Ne da onaj drugi papak.
Smijemo cirkulirati, ali ne cirkuliramo bas puno po Minnesoti, kazu. Mislim, preporuka je da ne idemo nikamo, a prica se da slusamo. Nije zakonom zabranjeno.
Kod nas nema cirkuliranja osim uz propusnicu uz vrlo opravdan razlog (koliko sam čula).
kojih je izdano preko 800000. vrlo opravdanih
Moras priznati da je ogranicenje samo na mjesto stanivanja, a ne na podrucje bivsih opcina prilicno suluda stvar. Lako nama u Zagrebu, ali ljudi nisu mogi iz sela u selo u trgovinu.
Sto se tice Amerike, broj testova je samo jedan dio suzbijanja epidemije , nikako najvazniji i jedini .
Nazalost, to je takav virus . Koji se prenosi prilicni lako , brzo i bez simptoma . Koliko ce ljudi pratiti preporuke prilicno je labav pojam posebno ako se osjecaju dobro.
Vraga opravdanih, jako sam razočarana što se toga tiče. Moji frendovi su dobili propusnicu za posjetiti roditelje u Slavoniji sad za Uskrs. Druga također za posjećivanje mame koja uopće nije bolesna ni nepokretna da ne bi mogla bilo što sama obaviti... itd itd. Ako ih svatko može dobiti, onda se ta procedura i gnjavaža može i ukinuti.
Ali prilicni je jasno da normalnog zivota kakav smo znali nece biti prije masovne upotrebe cjepiva.
I prilicni je jasni da ce virus jos jako dugo cirkulirati u populaciji uz odredene mjere ogranicavanja.
Nismo mi sami u Evropi. Sigurno cemo.pratiti dogadanja oko nas i popustati mjere kao i ostali.
Prilico je jasno da smo se solidni izvukli obzirom na okolinu, samo je pitanje kako cemo dalje iz ove tocke.
Jasno je da ce biti jos dosta umrilih iz domova umirovljenika, ali sirenje je relativnk pod kontrolom ( jug je kao i obicno prilicno opusten bio pa malo kasni).
Ne može propusnicu svatko svagdje dobiti. Kod mene ne daju više od jednom članu za brigu o noni. Nema šanse da daju obiteljsku za posjetu, par km od mog mjestašca.
A susjedi je iz Zagreba došla cijela obitelj. Doduše oni su na položaju na kojem se vjerojatno drugačije gleda podobnost.
I silno me to ljuti. Nepravda. Nejednakost.
Zatvor. Ma, još gore. Logor. Postala sam tako apatična zbog svega toga. Tješim se da je mnogima gore, ali slaba mi ta utjeha.