link na temu vjeronauka i djece ireligioznih roditelja, taman tema za ovaj topic: pravo na informirani izbor
Printable View
link na temu vjeronauka i djece ireligioznih roditelja, taman tema za ovaj topic: pravo na informirani izbor
jučer sam malo škicala ovu seriju na nat geo
http://tvblogs.nationalgeographic.co...rise-to-power/
čini mi se dosta zanimljiva. nisam gledala već sam više slušala dok sam radila nešto deseto. uglavnom, kažu da su priče i brojke o kršćanskim progonima debelo pretjerane, te da su neki kršćani gotovo navaljivali da ih se pogubi kao mučenike pa im je neki car (ne sjećam se koji) rekao - ajde se bacite u rijeku i povješajte ako vam je do smrti, a mene pustite na miru.
To zbilja netko tvrdi. Idem probati iskopati.
Povjesničar je dr. michael scott.
sad sam malo guglala koji bi to bio rimski car, pa sam našla ovo na wiki pod Persecution of Christians, to je vjerojatno zapravo ovaj neki konzul.
Overall, Roman governors were more interested in making apostates than martyrs: one proconsul of Asia, Arrius Antoninus, when confronted with a group of voluntary martyrs during one of his assize tours, sent a few to be executed and snapped at the rest, "If you want to die, you wretches, you can use ropes or precipices."[11]
Tkđ se sjećam da su rekli da do bar 150 g. n.e. nema traga nikakvim progonima.
Nama je i na faksu jedna profesorica rekla da suprotno popularnom mišljenju, kršćani nisu pokapali svoje mrtve u katakombama zboh straha od progona, već zbog skupog zemljišta.
Evo još s wiki
Christians sometimes offered themselves up for punishment, and the hearings of such voluntary martyrs were conducted in the same way.
Although the general consensus of scholars is that relatively few Christians were actually executed,[citation needed] the experience of persecution and martyrdom would be memorialized by successive generations of Christians and thereby become a central feature of their self-understanding continuing even to modern times. Thus, many Christians would come to view persecution as an integral part of the Christian experience. The implications of this self-image have had far-reaching ramifications, especially in Western cultures.
Bangladeš:
http://m.welt.de/article.do?id=polit...cid=Startseite
"Neben einem strikteren Blasphemiegesetz, das die Todesstrafe vorsehen soll, wollen sie unter anderem "jegliche ausländische Kultur verbieten", dazu das "freie Mischen von Männern und Frauen", aber auch Gedenkveranstaltungen bei Kerzenschein. Islamische Erziehung soll für alle Schulkinder Pflicht werden und es sollen keine Skulpturen mehr an Kreuzungen und Hochschulen im Lande errichtet werden. Und vor allem: Frauen sollen nicht mehr außerhalb des Hauses arbeiten und möglichst nichts mehr zu sagen haben."
Ukratko - nekoliko stotina tisuca fundamentalista u zemlji u kojoj je zena premijerka traze: uvodjenje smrtne kazne, ukidanje kulture stranaca, medju ostalim slobodno mijesanje muskaraca i zena, komemoracije uz svijece. Obvezni islamski odgoj u skoli, e sad nek me netko ispravi- zabrana skulptura na krizanjima i u srednjim skolama? Zene ne smiju raditi izvan kuce i ne bi trebale govoriti ni o cemu.
I da uzvikuju - objesiti ateiste!
Sreća naša da živimo gdje živimo.
Drugi dan tjedna "Sekularne hrabrosti" Centar za građansku hrabrost donosi
film "Djeca iz rupe u rasporedu"
te istraživanje
Vjera u obrazovanje i obrazovanje u Vjeri
Stavovi i iskustva nereligioznih roditelja prema religiji i vjeronauku u javnim školama u Republici Hrvatskoj
Emsa, super su ti linkovi.
Pogledala 1. link, super je, drugi ću malo kasnije.
Dežulović :)
U ime obitelji
super :-)
cini mi se da andreu poznajem? :)
(jednu od anketiranih)
Bacila sam i ja, fakat je OK i rješava puno onih dilema što sam ja, zapravo, agnostik, ateist itd. itd. emso- hvala! A propos kulerskije - dovoljno ti je bacit oko na terra magicu, pa je sve kristalno jasno... sasvim druagčije je to iz perspektive te, pa iz persektive Rijeka, Gospić, Slavonija, ST, Zagreb - sve su to jako velike razlike, i kladim se da se vide i u ovom istraživanju.
je, je, poznam i jelenu i jelenu :)
Zanimljivo za pročitat ovo gore. Ali i sa tako velikim postotcima (u nasoj skoli jos i veci) sve moze proci bez problema. Ja stvarno mislim da ne treba unaprijed ici sa tim kako ce biti teska drama ako dijete nece pohadati vjeronauk pa cak ako je i jedino u razredu. Naravno, jasno je da su djeca razlicita i da ne reagiraju isto. Ja imam dvije poznanice cija djeca jedina u razredu ne idu, i moje dijete takoder, i sve 3 imamo pozitivna iskustva.
Htjela bih odgovoriti ini33 na pitanje o tome jesmo li ponudili izbor, nismo, mm i ja smo se slagali u toj odluci u potpunosti i nije nam opcija izbora niti pala na pamet. Kao sto mi je potpuno razumljivo da i u suprotnom slucaju roditelji odlucuju za 6-godisnje dijete. Nas dvoje nismo odgojeni u vjeri, nismo nikad vjeru trazili niti imali potrebu za njom pa bih se ja osobno osjecala licemjerno u situaciji da smo ga upisali. Tako i on to osjeca i vidi i to je prihvatio kao nesto skroz prirodno, svi idu, on ne ide i to je to. U skoli je sve proslo ok, vjerouciteljica je super, jedne godine je imao rupu u nastavi, ali mi smo bili spremni na to, odradili smo to. Ove godine kad ujutro moze ostat spavat duze onda mu je naravno gust:-)
Inace sve stvari vezane uz djecu propitujem i analiziram, ovdje sam bas bila sigurna.
E sad, ako roditelji nisu nacisto sami sa sobom ili nisu usuglasili stavove, to je onda druga stvar.
Konačno sam pogledala linkove.
Hvala. :)
I ja poznam Andreu. :)
Hvala, darva! Mi smo sigurni u to što jesmo i kako želimo odgajati dijete, meni je težak taj moment ono super, konačno škola (moja jedva čeka) i već na početku ta obrazlaganja, a moja mala je tip da će jako puno pitat zašto i kako ona ne ide gdje svi idu, nije tip od "a, OK, točka", ona je prije tip od "a zašto, a zašto, a zašto" pa se pokušavam pripremit. Mislim, nedavno smo bili u Vukovaru, slučajno je čula (radijske vijesti) onako emotivno nabijen govor da "neki nisu dobrodošli u Vukovar" pa me danima ispitivala oko toga tko nije dobrodošao, jesmo li mi dobrodošli, zašto, kako itd.
Akcija Sekularne hrabrosti nastavlja se i danas: s riječima ohrabrenja svim ireligioznim (a možda još neodlučnim) roditeljima.
I ja bih ohrabrila roditelje da ne upisuju djecu na vjeronauk. Tim više što će to, po svoj prilici, ispast puno lakše nego što mislite. Ne idealno, da se razumijemo, vjerojatno će biti stvari koje će vam ići na živce i zbog kojih ćete željeti reagirati pa i reagirati. Ali nemojte misliti da je to kao onoj maloj Bell s kraja onog linka. Za takvo nešto je trebala prava hrabrost, a za ne poslati dijete na vjeronauk treba vam tek mrvicu nekonformizma.
Slazem se s darvom i vertex. Kod nas je bilo isto tako, nismo nudili izbor.
Ina, sto si sigurnija u ispravnost svoje odluke (sa svih aspekata) to ce ti biti jednostavnije dati joj zadovoljavajuce obrazlozenje.
Moj je jedino najmladi malo patio zbog drustvenog pritiska, ali prosli smo i kroz to. Jucer mi se pohvalio da je nakon svoje nastave pricekao uciteljicu vjeronauka da je pita je li Imhotep bio bog :roll:
Vlastitim izborom eutanazije u 95. godini zivota umro je Christian de Duve, nobelovac zasluzan za neka od najznacajnijih otkrica u biologiji i biomedicini 20 stoljeca. Svida mi se izjava koju je dao u intervju par tjedana prije smrti:
“It would be an exaggeration to say I’m not afraid of death,” he said, “but I’m not afraid of what comes after, because I’m not a believer.”
http://www.nytimes.com/2013/05/07/us...t-95.html?_r=0
Ma, sigurna sam ja u svoju odluku u smislu da ne želim za nju religiozni odgoj i da nema vjeronauka u školi ne bi bilo niti trunke muke (svi to znamo, mislim - svi ireligiozni), ali bit će muke u tome jer je vjeronauk u našoj školi usred nastave, ako dobro kužim (uglavnom po razredu ima pokoji ireligiozni pa su u knjižnici).
Dobar mi je možda ovaj argument oca iz filma da želi da se u školi usvajaju standardna znanja (ne ono što se, osim jezika i književnosti, razlikuje od zemlje do zemlje i vrijedi u samo jednoj zemlji) i da bi se vjerski odgoj trebao nuditi u crkvi. I u našoj školi je križ uz državna obilježja odmah u auli (vidim svaki put kad su izbori). I to da joj kažem da sve može kad bude punoljetna, ako želi - kršetenje i ostali sakramenti... nisam sigurna hoće li palit ovo da se to mora učiti (voli učiti), jedino da onda nema preko vikenda na izlete, jer se mora ići na mise (to ću malo "podebljat", nemam pojma kolikok se zapravo mora).
Ajde, imam još jednu školsku godinu za pripremu :).
O krizevima u javnim ustanovama smo nesto diskutirali. Evo sad jedno od najpoznatijih sudjenja u Njemackoj. U razdoblju izmedju 2000. i 2007. ubijeno je istim oruzjem 8 malih poduzetnika turskog podrijetla, jedan Grk i jedna policajka. Policija je navodno mislila da se radi o mafijaskim obracunima useljenika, onda su pronasli pocinitelje -NSU (Nazionalsozialstischer Untergrund).
Pa je onda bila afera s dodjelom novinarskih akreditacija, koje su dodijeljene po redoslijedu prijave, pa nitlo od Turaka nije dobio mjesto, ni od ozbiljnih njemackih novina. Sad vise ni ne znam sigurno kako su to rijesili, al mislim da su dodijelili nesto stranom tisku, a Nijemce izvlace kao tombolu.
Sad oduzih s uvodom, poanta je da se turski novinar ateist buni protiv kriza u sudnici.
http://m.welt.de/article.do?id=polit...ng&cid=Politik
Pogledala sam komentare, jako su normalni. Kad se sjetim sto bi nasi ljudi pisali.
Super je tu sto se naglasava da je ovaj ateist pa mu se ne moze prisiti neki fundamentalizam muslimanski.
Bila sam jučer na predstavljanju knjige koja se bavi reprezentacijama ženskosti u popularnoj kulturi/ženskim časopisima te promjene u istim časopisima tj. kako je od originalne ideje nekakvog feminizma, Cosmopolitan postao prodajni katralog koji stvara potrošačice.
Počela čitati jučer, vrlo zanimljivo.
http://www.mvinfo.hr/najnovije-najave.php?ppar=6966
vrijeme je upisa prvašića u škole, pa osim pozitivnih vijesti, kako se roditelji udružuju (bravo! :)) i traže da im djeca koja neće pohađati vjeronauk zajedno budu (barem) u istom razredu, imamo i ovakve slučajeve... prenosim s jednog fb statusa:
"Isla sam upisati dijete u prvi razred. Na moje pitanje sto je s djetetom ukoliko ne ide na vjeronauk voditeljica razredne nastave u XXX nabruseno odgovara da ce sjediti na hodniku i pita mislim li zaista da ce ona za 5000 kn cuvati moje dijete, te da je to moj izbor da sjedi vani, a moze gledati crtane filmove na vjeronauku gdje nece nista liseg nauciti i da ako se mislim pozivati na zakon neka pitam ministra."
i to je rečeno pred tim malim prvašićem. tj. pred svima koji su se tad nalazili u prostoriji. :(
Strašno neprofesionalno!
Premda, meni je užasno to kako se kod nas barem zadnjih 40 godina odnosi prema prosvjetnim djelatnicima. Njihova placa je daleko o stimulirajuce.
To je druga tema, al imam donekle razumijevanja za frustrirane prosvjetare.
Imam i ja razumjevanja općenito, ali nikako ne mogu opravdati, a bome ni razumjeti iskaljivanje na djeci. To jest druga tema...
Pogotovo što sam ja, za razliku od mnogih koje znam, baš željela raditi u prosvjeti, uprkos plaći, ali eto, prosvjeta me nije htjela (na sreću, ili nažalost, ne znam :-)).
Kad se vec pokrenula tema, mora li dijete taj jedan sat biti u skoli na hodniku ili uopce nije u nadleznosti skole? Da ga recimo netko pokupi taj sat i odvede na sladoled, u parkic i sl?
a da mora sjediti na satu vjeronauka dala bih joj ipad u ruke, slusalice u usi pa nek igra igrice, sigurno je korisnije od slusanja kako se prekriziti, pomoliti i sl :mrgreen: