A70V, kaj nisi ti doktorica? da nisi pedijatrica kojim slučajem? pedijatrica dobra srca? :mrgreen:
a ti MC, čime se ti ono baviš? pravnica? odvjetnica možda...koja želi pomoći crnim ovčicama? :mrgreen:
Printable View
A70V, kaj nisi ti doktorica? da nisi pedijatrica kojim slučajem? pedijatrica dobra srca? :mrgreen:
a ti MC, čime se ti ono baviš? pravnica? odvjetnica možda...koja želi pomoći crnim ovčicama? :mrgreen:
mene si zaobišla, a reklamirala sam ti partnera :x :mrgreen:
a kak mi ti možeš pomoći u ovom konkretnom slučaju? još da si kemičarka, ajde...pa da trabunjamo zajedno o štetnosti spojeva...ali ovako...jedino kao moralna podrška :mrgreen:
sad još samo nek dojde sorci i toje to. upropastili smo još jedan topic.
mogu ti pomoći savjetom.
promijeni pedijatra .
i btw luna je prva počela :P
uglavnom pomazem zenama da se sretno rastave. :mrgreen:Citiraj:
anki prvotno napisa
pa kaj ne veliš? bumo i tebe zaposlili :mrgreen:
Nigdje se ne spominje direktno cijepljenje, ali u zakonu (moram prokopati i naći u kojem, mislim da sam jednom i na forumu dala link) stoji da (parafraziram po sjećanju) "roditelj ima pravo obiti bilo koju medicinsku intervenciju nad djetetom".Citiraj:
mama courage prvotno napisa
Naći ću ti to, ako ne danas, onda sutra. ;)
Našla. Pitali su Richtera. Evo odgovora uz citat zakona. Vidi točke 5 i 8. Laku noć. :saint:Citiraj:
obvezno cijepljenje II
1. Da li je u Hrvatskoj obvezno cijepljnenje stvarno obvezno, tj. da li roditelj može odbiti cijepiti svoje dijete, a da ne snosi poljedice (bilo koje prirode)???
2. Ako dijete nije cijepljeno, da li se može upisati u vrtić ili školu???
3. Da li se dijete može cjepiti samo protiv dječje paralize, a da se odbiju druga cjepiva???
Dr. Darko Richter 13.02.2006. 21:58
Re: obvezno cijepljenje II
1. Citiram čl. 21 Zakona o zdravstvenoj zaštiti NN 121/2003:
Članak 21., te upućujem na stavke 5., 10. i 11.
__________________________________________________ ___
U ostvarivanju zdravstvene zaštite svaka osoba ima pravo na:
1. jednakost u cjelokupnom postupku ostvarivanja zdravstvene zaštite,
2. slobodan izbor doktora medicine i doktora stomatologije u skladu s odredbama ovoga Zakona i pravilima zdravstvenog osiguranja,
3. zdravstvenu uslugu standardizirane kvalitete i jednakog sadržaja,
4. prvu pomoć i hitnu medicinsku pomoć kada mu je ona potrebna,
5. slobodan izbor između više mogućih oblika medicinskih intervencija koje mu ponudi doktor medicine, odnosno doktor stomatologije, osim u slučaju neodgodive intervencije čije bi nepoduzimanje ugrozilo život i zdravlje osobe ili izazvalo trajna oštećenja. Ako osoba nije sposobna donijeti ovakvu odluku ili je maloljetna, za donošenje odluke ovlašteni su: bračni drug, roditelji, punoljetna djeca te punoljetna braća i sestre i skrbnik, odnosno zakonski zastupnik te osobe. Traženje te suglasnosti nije obvezno ako bi zbog njezinog pribavljanja proteklo vrijeme zbog čega bi život osobe bio ugrožen, a ona u tom trenutku nije u stanju donijeti takvu odluku,
6. točno informiranje i pouku o svim pitanjima koja se tiču njezina zdravlja,
7. odbijanje promatranja, pregleda i liječenja od strane studenata i odbijanje svih drugih intervencija koje bi samostalno obav*ljali zdravstveni radnici prije položenoga stručnog ispita i ishođenog odobrenja za samostalan rad,
8. odbijanje da bude predmet znanstvenog istraživanja bez svoje suglasnosti, ili bilo kojega drugog pregleda ili medicinskog postupka koji ne služi dijagnosticiranju bolesti i njezinom lije*čenju,
9. povjerljivost svih podataka koji se odnose na stanje njezina zdravlja,
10. odbijanje pregleda i liječenja, uključivši tu i pravo da tijekom liječenja pisanim putem zatraži promjenu doktora medicine, odnosno doktora stomatologije iz razloga koji ne mora šire obrazlagati,
11. prihvaćanje ili odbijanje kirurške i druge medicinske intervencije na tijelu ako je pri svijesti i sposobna je za rasuđivanje. Za osobe koje nisu pri svijesti ili nisu sposobne za rasuđivanje suglasnost za medicinsku intervenciju daju osobe iz točke 5. ovoga stavka, osim u slučaju neodgodive medicinske intervencije,
12. prehranu u skladu sa svojim svjetonazorom za vrijeme boravka u zdravstvenoj ustanovi,
13. obavljanje vjerskih obreda za vrijeme boravka u zdravstvenoj ustanovi u za to predviđenome prostoru,
14. pravo opremanja u mrtvačnici u slučaju smrti, uz primjenu vjerskih, odnosno drugih običaja vezanih uz iskaz pijeteta prema umrloj osobi.
Pravo prihvaćanja, odnosno odbijanja pojedinih dijagno*stič*kih ili terapijskih postupaka iz stavka 1. točke 7., 8. i 11. ovoga članka osoba izražava potpisivanjem suglasnosti, osim ako je za to nesposobna ili maloljetna.
Suglasnost za nesposobnu ili maloljetnu osobu iz stavka 2. ovoga članka potpisuje bračni drug, roditelj, punoljetno dijete, punoljetni brat i sestra, zakonski zastupnik ili skrbnik.
__________________________________________________ ___
2. Ako nije cijepljeno, sigurno će vas pitati zašto, ali, koliko je znam, nema propisa po kojem bi vam mogli zabraniti upis u te ustanove zbog toga što dijete nije cijepljeno.
3. Može.
Ovo si tražila:Citiraj:
mama courage prvotno napisa
http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2007/2486.htm
nisam pedijatrica, i ne bi voljela biti
a srce mi je, nadam se, dobro, nisam nikad bila na kardiološkoj obradi
moram priznati da nisam čula da su ikom došli socijalci radi necjepljenja, znam da može bit problema kod upisa u jaslice i vrtić, ali baš da ti socijalna služba pokuca ne vrata, to još nisam čula
probat ću malo pitat Vanjinu pedijatricu o tome
mi smo razvlačili sa moparu, do Vanjinih 2.5 godine, nije me nikad zvala ni pitala kad mislim doći
i ja bi rekla da promjeniš pedijatricu, i ja bi, ne volim da mi netko prijeti
moja hompeopatica nije cijepila niti jedno svoje dijete, i bilo je dovoljno da se ona i muž potpišu u karton kod poedijatrice.
Socijalna sluzbe se moze pozvati zbog zanemarivanja djeteta. Pretpostavka je da necijepljenjem zanemarujes dijete.
Ne brines o njegovoj dobrobiti i slicno.
Koja je tvoja homeopatica?Citiraj:
clio180 prvotno napisa
Po odg. vidim da se nekima već diže kosa na glavi na ovu temu, ali...
Na brzake sam prelistala i nešto pročitala ovih 6 stranica, da li netko može prostim rečenicama objasniti zašto ima puno žena okje su protiv cjepljenja? Ja sam svog starijeg uvijek cjepila po kalendaru i to na sugeriranje pedice sa pročišćenim cjepivom(neuro rizično dijete). Sad isto idemo redovito, napunila je 5 mj. i baš sam danas išla na cjepljenje ali je bila ogromna gužva, pa idem sutra. Kada je na biranje da li uzeti ono od hzzo koje se ne plaća ili pročišćeno koje se plaća, uvijek sam za ovo sa plaćanjem. Ali ja sam mislila da je razlika samo u tome da li dobiju temp. ili ne :? :? :?
Ako se nekome da da mi objasni...
Ukratko: Imunološki u sprezi sa HZJZ-om i HZZO-om ostvaruje monopol na plasman "besplatnih" cjepiva, koja (s rijetkim izuzecima) ništa ne valjaju. Uvozna cjepiva nisu nužno bolja, a nešto češće su acelularna.
Prijedlozi za istraživanje:
a) posebno loš primjer: u google ukucati L-Zagreb strain
b) rijedak dobar primjer: u google ukucati Edmonston-Zagreb
c) kiselo se smijati kad se shvati da su obje komponente u MoPaRu
Moje viđenje: problem je u konceptu obaveznog cijepljenja bez stvarne ugroze. Iako možda podsjeća na "proaktivno" djelovanje prije ugroze, u stvarnosti služi samo trošenju medicinskog proračuna koje se provodi zastrašivanjem roditelja.
Žana iz Medulina. super je! :*Citiraj:
BusyBee prvotno napisa