cjepkam malo, ali tako mi je lakše... i ne, ovo nije službeno predavanje o nlp-u, već samo neke crtice o tome što se sve može otkriti proučavanjem tog područja...
prema onom što si napisala - čini mi se da je tm "osjećajni" tip... kinestetički... a ti si očito vizualno - auditivni (izražavaš se verbalno). jedan drugog teško pratite (ti pošiziš - on zaspi). obzirom da te ne vidim i ne čujem - ne znam koji dio prevladava kod tebe :mrgreen: .
uspostavljanje dobrog odnosa može se postići uz samo malo truda - prepoznavanjem neverbalnih znakova (kalibriranje)... kalibrirati se može npr. disanje, pokreti očiju, geste, napetost kože i mišića, u verbalnom dijelu - ton glasa, brzina, ritam...
svaki "tip" ima svoje karakteristične znakove...
nakon kalibriranja - slijedi "praćenje" (pacing)... kad je dobar odnos uspostavljen - prelazi se na vođenje (leading) .
jedna od (tako mi je izgledalo) najbedastijih vježbica je - disanje. sjediš pored osobe s kojom želiš uspostaviti dobar odnos - i usklađuješ svoje disanje s njegovim - nekoliko minuta. ritam (brzo, sporo), dubinu (površno, duboko), mjesto disanja (pluća, trbuh) , položaj ruku, nogu - sve što uočiš...
zašto kažem "izgledalo"? čovjek koji je sjedio do mene - bio mi je grozno antipatičan... bez posebnog razloga. i baš me zapalo da na testnom predavanju - dišemo zajedno :mrgreen: .
rezultat? nakon vježbe, gledala sam ga "drugim očima" (ovo su npr riječi koje koriste vizualci). osjećala sam se ugodno u njegovom društvu (osjećajni tipovi). njegove riječi su imale drukčiji prizvuk (auditivni tipovi).
osjećajni tip priča sporije, dubljim glasom, često gleda "dolje lijevo" (kad si nasuprot njega - ono što je tebi dolje lijevo...). tu se nalaze osjećaji... (pogledaj link za taj dio)... diše usporeno, uglavnom donjim dijelom trbuha...
imala sam šefa (kojeg i dan danas obožavam, a i on mene ;) ). znao me izbaciti van :lol: - jer me NIŠTA NIJE RAZUMIO ... ja sam sve što se događalo - izverglala u 60 sekundi, brzinski, naglašavajući riječi... a on je čisti osjećajac - i to ga je izluđivalo...
nakon toga, ja sam ulazila polako, sjela nasuprot njega - i pitala možemo li dogovoriti raspored. prilagodila sam svoj glas (tiše, sporije), sjedila sam mirno (bez lamatanja i naglih pokreta)... trajalo je malo duže - ali nakon "praćenja" - stvari su bile super... (tada još pojma nisam imala o nlp-u).
radila sam i s kolegicom - koja je čisti vizualac. znala sam se iznervirati - jer sam joj nešto REKLA, i pitala sam ju da li me je ČULA. ona je naravno potvrdila - ali nije napravila posao... pa sam ju počela malo pažljivije slušati i gledati... pokrete očiju, riječi koje su slikovno izražavale njeno raspoloženje ... nakon toga sam ju pitala kako ide učenje engleskog... rekla je da svaki TEKST nauči savršeno, ali kad treba ponoviti rečenicu koju su slušali - nema pojma o čemu se radi...
uzela sam komad papira, i rekla: VIDIŠ ovaj papir? (imala sam svu njenu pažnju). treba mi tabela koja će IZGLEDATI tako-i-tako... (i nastavila opisivati). posao je bio gotov - da mi nije bilo jasno kojom brzinom je uspjela...
sad bi mogla malo ubit oko, a ako te još nešto zanima - napiši pa ću probati odgovoriti... ja jesam neki praktičar :mrgreen: , ali teško je raditi na nečem o čemu nemam dovoljno informacija... probat ću staviti još neke (bar meni) zanimljive stvarčice kad stignem...