polovičan
na SD se održavaju tečajevi i traju dva utorka i dva četvrtka od 15 - 17h
ali mislim da primaju i potvrde drugih tečajeva
nas nisu ništa pitali jer sam drugorotka
mislim da oni mogu procijeniti koga (ne)će pustiti i bez potvrde
Printable View
polovičan
na SD se održavaju tečajevi i traju dva utorka i dva četvrtka od 15 - 17h
ali mislim da primaju i potvrde drugih tečajeva
nas nisu ništa pitali jer sam drugorotka
mislim da oni mogu procijeniti koga (ne)će pustiti i bez potvrde
Hvala ti :)
zakon o pravima pacijenata te štiti od toga da ti se na silu napravi bilo koja medicinska intervencija protiv tvoje volje.Citiraj:
pupy_23 prvotno napisa
druga je stvar to što postoje razne "metode uvjeravanja", ali zapravo ti oni bez tvoje suglasnosti ne mogu ništa napraviti.
Ja bi npr. rodila bez prokidanja vodenjaka, bez dripa..... No ako bi mi beba bila ugrožena i bila bi potrebna intervencija u smislu npr. prokidanja vodenjaka pristala bi na na sve pa i na to.
E sada kako znati da li mi prokidaju vodenjak iz nazovimo to tako hira ili iz stvarne potrebe?
Znam primjer moje prijateljice kojoj je beba bila ugrožena zbog krvarenja i morala je roditi brzinski, naravno uz drip. Kako znati da li je beba stvarno ugrožena ili se ekipi na porodu žuri?
Kužite što želim pitati?
Ja želim jedno, oni mi kažu da se mora po njihovom radi bebe i mene same i šta onda? Kako biti sigurna da mi govore istinu o nužnosti intervencije?
Koliko god meni te intervencije ne odgovarale, iz straha za bebu i sebe opet moram kako oni kažu.
Zbunjena sam.
naravno da si zbunjena kad je sistem zbunjujuć.
ako je beba zaista ugrožena, onda nema smisla uopće forsirati vaginalni porod, osobito ne nasilni pod dripom, nego odmah na carski rez.
ako dijete pati, onda mora brzo van, a ne da se muči s induciranim porodom pod dripom. koji ga još dodatno ugrožava.
i što je najgore, takvi porodi ionako vrlo često na koncu i završe carskim, nakon svih tih mučenja...
treba se dobro informirat , radit na sebi, pripremit se unaprijed.
ili, pomalo naivno, računat na sreću.
eto, mislim da nema druge.
Jedna informacija ti možda može biti CTG. Ako kažu da je CTG ok, onda je to dobar znak, za početak. Isto tako, jedno je ako kažu da je nužno iz tog i tog razloga (npr. smanjeni otkucaji), a drugo ako kažu "da će bebici biti lakše" ili "da ćeš biti brže gotova". To su nijanse. Možda mogu pomoći razne priče s poroda, gdje se u nekima da lijepo naći "fraze" koje koriste kako bi rodilju nagovorili.
hm, jedina "korist" konstantnog ctga je ta da se njegovom upotrebom povećava broj carskih.
a nema povoljnijeg ishoda po novorođenče (što bi se očekivalo kad se tako pobožno koristi).
postoji jedna studija o tome, neke bolnice vani su nakon te studije prestale raditi rutinski 20minutni ctg nadzor po prijemu u bolnicu.
neki kažu da je to zbog toga što je to ipak nesavršena mašina, dovoljno je da se pojas malo pomakne pa da je ispis lažno loš; neki kažu da je i zbog stalnog ležanja(jer dijete pritišće glavnu venu u trbušnoj šupljini i taj pritisak smanjuje dovod kisika i majci i djetetu i time ugrožava dijete; neki dodaju još i to da je jedna od glavnih intervencija u porod-osjećaj da si pod prismotrom, promatrana, pod povećalom.
a ctg je upravo to.
normalan porod-gdje žena sam bira položaj i (u bolnici donekle ) okolinu, gdje ima slobodu osjetiti da ona rađa(a ne da ju porađaju), gdje ima privatnost, tišinu i mir- to je recept za siguran porod za dijete i majku.
i tome bi trebalo težiti, ako želite maksimalno izbjeći rizik ugrožavanja djeteta.
dijete se recimo može povremeno, između trudova, poslušati porodničarskom slušalicom(fetoskopom).
i ako u tim uvjetima nešto krene krivo, lako će se prepoznati i intervenirati.
tada, s pravim razlogom.
Uvijek možeš pitati:
Koje su koristi te intervencije?
Koji su rizici te intervencije?
Koje su alternative?
Što ako se ništa ne napravi?
ova vedranina pitanja treba upamtiti!