tako je..od mojih sedam nijedna nije bila za smrznuti 5. dan..a nahvalio ih na transferu :(Citiraj:
taca70 prvotno napisa
Printable View
tako je..od mojih sedam nijedna nije bila za smrznuti 5. dan..a nahvalio ih na transferu :(Citiraj:
taca70 prvotno napisa
Puno hvala na odgovorima. Dvoumim se izmedu Praga i Ljubljane ali izgleda da ne stignem u 12.mj nigdje. A i ta punkcija kod dr.Resa mi je trn u oku. Ali ako ovdje bude njegovih trudnica, prezivit cu i to. Svima zelim puuuuno srece.
Strike zgodnije ti je da primaš gonale popodne jer su ti UZV između 16.30. i 18.30. a Dr. ti nakon pregleda kaže koliko injekcija trebaš primiti taj i idući dan. Injekcije svakako ponesi sa sobom jer ćeš ih morati primiti prije povratka u RH, njihova preporuka je da se prime do 18.00. sati. Pitaj sestru da ti ih da, napravit će ti to jer svi su jako susretljivi...
Hvala Miss Juli,znači na 1.uzv se počinje sa gonalima? A kad si se pikala decapeptylima?ujutro?Citiraj:
Miss July prvotno napisa
Ovo i mene zanima.Citiraj:
taca70 prvotno napisa
Mi smo se s Gonalima pikali ujutro u 7 h i nije bilo problema vis-a-vis Mariborčana - to nam je uvijek bilo jednostavnije da ne nosamo injekcije tamo-vamo - i decapeptyli i gonali su išli ujutro u 7, reakcija na stimulaciju je bila odlična, tako da od toga nije ispao issue, jedino je bitno dr-u naglasiti kad se pikaš da zna je li injekcija taj dan već primljena, ili ne.Citiraj:
Miss July prvotno napisa
Pretpostavljam da tebe prvenstveno zanima odgovor na prvo pitanje, zar ne?Citiraj:
ina33 prvotno napisa
Da. Dr. Res iz meni nerazumljivog razloga u pravilu ide na transfer 2. ili 3. dan, a eventualni visak oplodjenih jajnih stanica pusti da se razvijaju do stadija "kompaktiranih morula" (kako oni to zovu) ili blastocista koje u tom slucaju zamrzavaju.
Ta njegova praksa je u suprotnosti s praksom koja mi je poznata od prije i meni se osobno nimalo ne svidja.
Ja sam recimo imala 10 JS i dr. je odmah na dan punkcije rekao neka dodjem na transfer 3. dan. To je za mene bilo veliko razocarenje, a takav nacin rada je za mene i dalje upitan. :/
Poznati su mi doduse i rijetki slucajevi u kojima i dr. Res radi transfer 5. dan, ali prema mom saznanju radi se o iznimkama kada se u postupku pridobije zaista veliki broj JS. Jedan takav slucaj mislim da je imao netko ovdje na forumu, a u drugom slucaju na koji konkretno mislim radilo se o 20 JS.
Je, to me zanima. I ja sam naviknuta na to kako je radio Maribor, VV, CITO - da se ide na transfer 5. dana, ali su mi se javile cure iz Belgije, koji su jako uspješni, a rade tako kao Reš... To bi možda bila tema za neki odvojeni topic, ali mislim da nema puno iskustva... Ako imaš inspiraciju, možeš ga otvoriti, ja ću, ako dobijem svojim kanalima kakva saznanja javiti tebi na PP ili otvoriti topic, vidjet ću što će bit primjerenije, može?Citiraj:
Aurora* prvotno napisa
E, da, bilo bi korisno ako bi ga netko pitao koji je reasoning behind takvog postupanja - tj. zašto se ide na transfer 3. dana - mislim da on s tim pitanjem neće imati problema? Naime, najotvorenije, a nemam vremena za diplomacy trentutno i nadam se da se pacijenti i dr. Reš neće uvrijediti, ja bih htjela bih shvatit da li on tako radi jer je nesiguran u medije i u lab da će oni uspjet izgurat da embrijij žive u tome do 5.-dana pa ide ziheraški ili ima čitav jedan pravac koji tako radi - ti Belgijanci itd. Kako mi se sad čini, priklonila bih se tome da postoji pravac koji tako iz nekog razloga radi... Vi, pametnije i informiranije, pls javite nam...
Ja sam ga pitala, znas da jesam. Medjutim njegov odgovor, koji se svodi na pojadnostavljeno objasnjenje da je "najbolje sto prije vratiti zametak u njegovo prirodno okruzenje" meni ne zvuci uvjerljivo.
Prema onome kako ja razmisljam i vidim stvari, a voljela bih da je to moje razmisljenje sasvim neutemeljeno, kao i da pogresno zakljucujem, postoje dva moguca razloga. Prvi razlog za transfer 3. dan bi po moje mogao biti cisto stastatisticki gledano sto veci broj obavljenih transfera i drugo, bitno manji troskovi za kultivaciju zametaka do 5. dana.
Prema tome, ja cak i ne mislim da su laboratorijski uvijeti ovdje losiji nego u nekim drugim klinikama. Rekla bih da nisu. Ali zato mislim da se puno moze ustedjeti, ako se ide na ET 2. ili 3. dan, pogotovo, ako se slozimo s time da se vec na tom stupnju razvoja vjerojatno dosta dobro moze ocijeniti kvaliteta zametaka i izmedju svih izabrati recimo dva najbolja...
To su neka moja potpuno laicka razmisljanja i samim time mozda lupanje u prazno. Zato otvaram prostor za diskusiju na tu temu, pa ako netko zna vise, bila bih presretna da svojim (sa)znanjem odagna moje sumnje.
Ma, mislim da je još uvijek fajt pristalica dviju teorija - vratiti što prije zametak u prirodno okružje vs. kultivacija blastociste - i mislim da to dijelom ovisi i o labu tj. njegovim mogućnostima, ne znam... Ako što saznam o evropskim trendovima ili eventualnim ESHRE preporukama, javim.Citiraj:
Aurora* prvotno napisa
ina33,i meni bi više odgovaralo pikanje ujutro,zajedno sa decapeptylima samo neznam kako to organizirati,pošto mi je prvi uzv u 17,00h,jel mogu ja onda dalje ujutro npr.oko 9,00h?
Kako to misliš? Prvi UZV koji je naveden na mariborskom protokolu u pravilu je onaj kontrolni, znači koji se mora odradit prije pikanja gonalima, da se vidi da nemaš cisti? Drugi UZV se radi u Mariboru, a njima je svejedno kad ćete se taj dan u danu piknuti - ja sam se piknula od onda kad su mi rekli da se mogu pikati i kad je planiran start s gonalima ili menopurima svaki dan u 7 ujutro, plus sam to provjerila sa sestrom je li oK.Citiraj:
Strike prvotno napisa
Taj prvi uzv koji je naveden u protokolu je kod njih u Mb,pošto sam ja tu blizu,pa je sestra rekla da dođem. Ja sam mislila da se taj dan počinje i sa gonalima. Znači,to je samo kontrolni uzv i tada mi oni odrede kad počinjem?Citiraj:
ina33 prvotno napisa
Da, taj prvi je kontrolni i većina pacijentica koje nisu iz MB-a ga obavljaju doma. Kad javiš sestri da "nema folikula većih od 10 mm" (drugim riječima - da nema cisti) ona ti da "odobrenje" za start s gonalima, znači, start ide NAKON tog UZV-a, prema datumu koji je naveden na protokolu.
Cure evo vezano za temu za dr. Reša. Ja sam jućer bila na aspiraciji folikula, dobili smo 7 js. Bilo mi je izrazito bolno, nebih to mogla više bez anestezije. Nema šanse. Evo još me boli dolje i krvarim malo a jućer sam preležala cijeli dan. Meni je isto rekao da dođem na transfrer 3 dan dakle u petak, i kada sam ga pitala zašto treći dan rekao je mi je isto kao i Aurori. To mi je bezveze ,ali on tako valjda radi, i to je to. Vidjet ćemo što će mi reći u petak,i dali če mi biti išta u stanju za zamrznuti. Ali mi nije baš neki profesionalni pristup kod doktora, fali mi malo ljubaznosti...
Hvala ina33,to mi nije bilo jasno. :*Citiraj:
ina33 prvotno napisa
Poz cure
Evo i da se ja nadovežen na temu transfera. Nas je dr. sam pita kad želimo da se transfer izvrši, nije nam on odredija dan.
Kate, drži se!
ajme sad sam pristravljena!!!!Citiraj:
kate32 prvotno napisa
kate jesi li se bar nasopala nekih painkillera ili si radila totalno na zivo?
on svoju pricu da "ne treba jajne stanice sokirati anestezijom" moze obisit macku o rep. rekla sam mu da je moja teorija da se VLASNICA js ne treba sokirati, a ne js...
Strike, ja sam si superfact (ili ti dekapep.) davala ujutro, a gonale navečer baš zato što do prvog pregleda u Mariboru nisam znala koliko komada trebam primiti, a pregledi su popodne, tako da ne možeš početi s injekcijama ujutro. Kada prvu primiš popodne preporučljivo je i ostale primati popodne. Nema zapreke da primaš injekcije ujutro ako znaš taj prvi dan koliko ti treba. Isto tako ostale folikulometrije imaš popodne, a poslije pregleda ti kaže koliko gonala primaš taj i sljedeći dana, tako da ujutro ni ne znaš koliko taj dan trebaš primiti.
Nije li prirodno okruzenje zametka 3. dan jajovod, a ne maternica (za razliku od blastociste!)?Citiraj:
ina33 prvotno napisa
Saznas li nesto iz strucnih izvora o ove dvije teorije svakako javi!Citiraj:
ina33 prvotno napisa
Samo sto si zaboravila napomenuti da si ti ipak imala 19 JS. A to je vec iznimka kakvu sam i ja navela. Uz to bi bilo zanimljivo znati i koliko godina imas?Citiraj:
splicanka prvotno napisa
coolerica je recimo imala zavidnih 14 JS i takodjer odredjen transfer 3. dan.
Samo da vam kažem koji je mariborski hodogram - na više od ispunktirane 4 jajne stanice se transfer, u pravilu, pokušava 5. dan (na 10 bi se sigurno išlo na 5.-ti dan), a, ako nešto nije u redu zovu za ranije. Znači, upravo obrnuto rade - na jednom mjestu je gotovo pa pravilo 5. dan, koje ima iznimke, a na drugom 3. dan. Ali, mislim da tako radi i jedna u Belgiji - transfer 3. dan, pa čekaju ima li što zamrznut 5.-ti dan.
Je, jajovod mu je prirodno okruženje, ali je maternica kao prirodnija od laboratorija, valjda to misle, ne znam.
Ovisi jeste li unaprijed dogovorili protokol - ja sam ga unaprijed dogovorila (broj ampula) jer sam imala dosta stimulacija iza sebe. Ma, najsigurnije je pitat sestru jasnu za tvoj slučaj.Citiraj:
Miss July prvotno napisa
A propos Rešovog komentara o šokiranju jajnih stanica anestezijom, možda je to bila neka šala? Tu teoriju nisam još čula (ali ima milijun stvari koje nisam čula).
Ne, to nije sala. On to tako najozbiljnije govori svojim pacijenticama. :)Citiraj:
ina33 prvotno napisa
Ali ja ipak mislim da je to samo dobar psiholoski trik kojim se sluzi da bi odvratio neupucene od insistiranja na anesteziji.
To sa sokiranjem js pod anestezijom sam vec cula u nekim drugim klinikama kao teoriju veceg uspjeha sto sigurno ne drzi vodu. Ja bih radije da sokiraju njih nego mene, ovaj post od kate32 me nimalo ne stimulira da odem tamo a MM navija za Ljubljanu jer mu se ne ide u Prag.
Bilo bi mi draze i da vise ide na transfer 5.dan iako uspjesnost nije znacajno veca.
Zanimljiva teorija, sokiranje JSa opcom anestezijom - aha ...
Vjerojatno ta znanstveno utemeljena teorija dolazi iz klinika koje nemaju mogucnost potpune anestezije ...
Meni je isto to čudno, pa vani (Amerika), kao i u Mariboru, je anestezija skoro pa default, a dobro su uspješni i nisu im js šokirane zbog toga :/.
Ma cure nisam vas ja htjela uplašiti, možda nekog boli manje, možda nekog više. Ja sam samo napisala svoje iskustvo, doduše moj prag boli je i isto nizak. Također imam i bolne menstruacije, a menstuacija je prema ovome mačji kašalj. Tako da neznam, nemora biti da če svakoga boliti, ali mene eto je. Čak mi je i rekao kada sam ga pitala na zadnjem uzv, da li ima anestezije rakao je da se dobije lokalna. Koja laž :roll: , nikakve anestezije nije bilo. Malo mi je to sve :/
Citiraj:
kate32 prvotno napisa
:? :shock:
ma i meni je to nelogično sa šokom jajnih stanica - kako onda srce i bubrezi i šta ja znam, mozak, ne padnu u šok - pa niko nikad ne bi dobio anesteziju. MM je rekao da je to bez veze i pripremio mi nešto bajno za u guzu ali ja nisam dala (ja sam onaj tip - ako je doktor tako rekao onda je tako), ali meni i nije bilo tako strašno jer ja dobro trpim tu oštru bol, mene ubije ona podmukla bol kako stvari bole (ja kad imam stvari šokiram valjda jajne stanice svih na 1o metara od mene koliko se nakljukam). Mene je izbediralo što mi nije rekao šta se desilo s onih mojih sedam što su čekali 5. dan i zamrzavanje već samo da je i njemu čudno - jesu li bili spori ili skroz stali ili što?? E to mene muči već 5 dana! Volila bi znati da li su već u startu bili gori od ova 2 vraćena pa bi onda imala više nade..ma šta ja znam..fali mi onaj odnos s doktorom da mogu otići u ordinaciju i porazgovarati, a ne 10 sekundi na mobitel i Bog te veselio..javi jeli uspjelo. uf bome se i ja ispuhala ovdje..najte zamjeriti ja sam ipak u 2ww :oops:
i meni je prag boli prenizak. jesi li ista popila protiv bolova ili si isla cisto na zivo?Citiraj:
kate32 prvotno napisa
Hy! Obzirom da se nešto bilo šuškalo o poskupljenju cijena u Mariboru, ako netko slučajno ima nove cijene (ako je uopće poskupilo) pa da nam stavi na post ili pp! Mislim da je bilo govora o poskupljenju u listopadu 2009.
Pinky nisam ništa popila protiv bolova, glupa sam znam :/ . On je rekao da niš ne pijem, da ću dobiti lokalnu, a ja glupača povjerovala. 8)
Cure, koje idete kod Reša, na ovo se morate pripremiti - nitko nije dobio kod njega anesteziju, nema te mogućnosti, biće se nešto izgubi i u prijevodu s hrv. na slo i obratno, plus je to onako često doktorski štih - nije to ništa strašno itd. Rađe si popijte nešto protiv bolova tipa ketnoal ili voltaren i/ili apaurin - nastupite prema dr-u s pitanjem ne hoću li ili neću (jer se već iskristaliziralo koji su mu odgovori), nego - mogu li popit to i to (čisto da čovjek zna "na čemu ste", zlu ne trebalo).Citiraj:
kate32 prvotno napisa
A sad cure koje ste bile na kontracepciji (Mb protokol),sa poli i mikrocističnim jajnicima- ste imale problema sa aknama? Ja ih i inače imam,a tek sada!? Svaki dan izađe po jedan potkožni,bolni! Jel to normalno na početku pijenja? Pijem ih tek 2tjedna
Ja imam jedan mikrocistični, i probleme s aknama nisam imala, osim u pubertetu i ona jedna što izađe pred meng - na antibebi ih nisam imala ništa specijalno.Citiraj:
Strike prvotno napisa
Ja imam jedan mikrocistični, i probleme s aknama nisam imala, osim u pubertetu i ona jedna što izađe pred meng - na antibebi ih nisam imala ništa specijalno.[/quote]
Ja sam primjetila da mi se dosta pogorša u postupku kad počnem sa utrićima,koma! A sad i sa Yasminom.I onda par mjeseci da dođem k sebi :evil:
številka ni dosegljiva, številka ni dosegljiva! i tako već danima. na koji broj da zovem da se naručim za konzultacije u Ma?