zekana, ja sam sva tri puta jela sve
nemoj nesto ako vidis da bebi smeta
Printable View
zekana, ja sam sva tri puta jela sve
nemoj nesto ako vidis da bebi smeta
Ma najgore je što on stalno ima plinove i prdi i grči se i vrišti i dalje- štogod da ja jela ili ne jela. Čitam tu da se tjednima mogu "čistiti" neke namirnice iz tijela, ali što jesti do tada??? Naravno da neću jesti ono što mene napuhuje, nekako mi, recimo, grah ne pada na pamet ni u ludilu. Curici mi JESTE smetalo mlijeko, stvarno sam se bila uvjerila u to. Jednom u mjesecu popijem 2-3 deci mlijeka, a njoj grčevi onda nenormalni! Ali sam u isto vrijeme sve ostalo mliječno jela najnormalnije. Ma ne znam...
Ja se zapravo nadam da je to mrvu do ishrane i ostatak da je do nezrelosti probavnog sistema. To mogu podnijeti, hehe! Spremna sam i na grčeve i nosanja u marami, prošla sam kroz to. Ali znate i same koliko je teško gledati bebicu kako je u tolikim bolovima da vrišti i grči se... No, proći će i to jednom.
Zekana, sanse da mu smeta nesto iz tvoje prehrane su toliko male da bih ih ja u principu zanemarila. Nema jos ni mjesec dana, nezreo mu je probavni sustav. Nosaj, mazi, masiraj trbuscic i cekajte da prodje. Mozes jesti i ono sto tebe napuhuje, osim ako to tebi smeta. Njemu najvjerojatnije nece.
Zekana, kakav ti je let down? Osjećaš li da ti je3 refleks otpuštanja mlijeka jak, da mlijeko ima periode špricanja iz dojki?
Jak mi je letbdown... vidim mu na njezno sisanje puna usta mlijeka. I osjetim uvijek kad nadolazi, sve me bude strah kakvo ce mu biti svako iduce povlacenje. Vise nece duze od 5 minuta bez moje topline. Vristanje, grcenje, prdezi kojo su toliko jaki da se i odrastao covjek moze sakriti iza njih!
Zekanino TAPKANJE hehe
Djeca majki koje imaju jak let down, najčešće imaju problema jer se, dok sišu, bore s navalom mlijeka i često progutaju puno zraka (koji ne može sav izaći podrigivanjem).
Jesi li probala dojiti u uspravnim položajima, da je dijete na tebi, trbuhom na trbuh, s glavom na dojci, iznad nje? (proguglaj biological nurturing)
Koliko često mijenjaš stranu na kojoj dojiš? Možda bi produljenje dojenja na istoj strani (dulje od 3 sata), smanjilo nalete mlijeka.
Citrofit i dojenje?
Probala sam. Malo mu je lakše. Ali i dalje mu je jako teško. Viče, vrišti i plače. Sad me još dodatno opterećuje to što nije kakao evo četvrti dan. A prdi baš jako i često, plače, grči se... ma uh... sva sam jadna. Ne znam kako da mu pomognem...
Zekanino TAPKANJE hehe
Jel mu masiras trbuh? Ja isto imam jak let down i dojim samo lezecki, tako da se ne zagrcne.
Kad mi je na rukama ili ga tapsam za podrigivanje ili mu masiram trbuh. Nema da se samo nosi.
Spava na trbuhu jer mu je tako lakse. Ja mu znam staviti svoj dlan ispod trbuha pa ga tako grijem po noci.
Od prehrane sam izbacila sve mahunarke i kupusnjace. Mlijeko inace rijetko pijem... nije mi se dalo isprobavati sto ga napuhuje nego sam samo izbacila.
I sad zna imati grceve ali puno manje nego prije ovog svega. I da, dajem mu torminalis sirup.
Žene, je li nužno piti vitaminske nadomjeske za dojilje?
Trudim se da mi je prehrana kvalitetna, jedem sve kuhano, pa i voće, zna mi se zalomiti poneki kroasan i čokoladica, ali u globalu mislilim da je ok. E sad, ne jedem alergene ni išta mliječno zbog sumnje na atopijski, e sad je li trebam zbog toga uzeti neke vitamine i minerale? Pretpostavljam da mliječne stvari imaju najviše kalcija i probiotika, pa...
Nije nuzno, ali u nekim slucajevima ne steti. Ako imas neki dobar prenatal, slobodno nastavi s tim i dok dojis.
Nama patronažna rekla da ne jedem začinjeno, papriku npr.
Razumijem za sol, šećer, i papar, ali paprika (ljuta valjda)?
A zasto ne i sol, secer, papar?
Pa ne jedes valjda skroz neslano?
Jedes sve, dok ne primjetis da bebi nesto smeta
Mojima nije nista smetalo
Pričala sam joj da mala bljucka često, negoduje po noći (mlataranje ručicama i laganini kmečanje, traje po par minuta pa se smiri), a onda sam je pitala za mlijeko pa mi je odgovorila da se zdravo hranim, izbacim tešku, začinjenu hranu, a ubacim jaču proteinsku (jaja, i sl.), te izbjegavam mahunarke jer napuhuju. Također, i da izbacim gaziranu vodu.
Meni je nekako teža glupost da bi mi kapsaicin iz ljute paprike dospio u mlijeko. Na koju foru?
Na istu foru kao i češnjak...
Ovako - probaj. Ako ti dijete bude urlalo, stvarno izbjegavaj začine, iako se često pokaže da je kravlje mlijeko gore zlo. Ja sam imala jednog sina uz kojeg sam bila na strogoj makrobiotici dok sam dojila, a uz drugog sam mogla krkati luk, ćevape i odojka - ništa mu nije smetalo. Stariji je imao dojenačke grčeve, mlađi ne.
Vodi dnevnik prehrane pa ćeš brzo doznati što TVOJEM djetetu smeta. To je jedino mjerilo. Sretno!
A mlijeko se u grudima stvara iz krvi?
Cek, jel ti to mislis da se mlijeko stvara od mlijeka kojeg popijes?
Evo: http://www.roda.hr/article/readlink/2782
Nema ti to apsoluno nikakve veze jedno s drugim
Koga pitaš Ginger?
Dijete najvjerojatnije urla zbog cinjenice da je - dijete. Najvjerojatnije nije od paprike, ljute ili obicne. Mozes izbacivati namirnicu po namirnicu, ali i ne moras. Zacinjena hrana nije nuzno nezdrava (cisto da malo rasclanimo ideju patronazne sestre), osim ako se ne misli na hranu prepunu vegete i slicnih zacina. Zacinsko bilje je sasvim ok, ukljucujuci ljutu papriku i razne druge mirodije.
Dojenacki grcevi (kolike) takodjer nemaju veze s majcinom prehranom. Prema nekim teorijama je cak i upitno postoje li uopce, ili je rijec o skupnom nazivu za prilicno tipicna ponasanja dojencadi.
Da li ste vi primjetile koje dojite da ono što jedete utječe na stolicu vaše bebe? Danas kažu čak i stručne osobe da ono što majka jede ne utječe na mlijeko, tj. al ja mislim da je. Primjetila sam to kod nas, a pedijatrica mi je savjetovala da izbacim neke stvari radi njegove probave.
Ponekad (rijetko) ono sto majka jede utjece na dijete.
Sto je rekla da izbacis? Ili, jos bolje, sto se dogadja?
Savjeti prema kojima zene trebaju izbacivati mlijecne proizvode, mahunarke, svjeze voce i povrce, ovo, ono... suludi su, da ne kazem bespotrebni i zastarjeli.
ja sam izbacila ono za sta san primjetila da smeta bebi ..nakon sta sam se najela bijelog luka, beba je plakala cijelu noc...isto tako nije mogla spavat kad bi navecer popila crnu kavu...izbjegavala sam mahunarke dok je baba bila skroz mala....sad jedem sve sve (beba ima 7 mj) ..jedino kavu ne pijem ono predvecer za svaki slucaj.. da je bilo sta utjecalo na stolicu, nisam primjetila..ali ono sta mi jedemo se mozda moze očitovati ne samo u izgledu bebine stolice nego u kompletnom probavnom sustavu..znaci beba moze npr imati vjetrove, grcice mozda...
U našem slučaju je stolica bila pozitivna na benzidin, pa mi je pedi savjetovala izbacivanje KM i mliječnih proizvoda uz dodatak sumeceg kalcija (meni dakako). Neki dan i vidljiva krv u njenoj stolici. Vjerujem da je u ovom slučaju na njenu stolicu i krv utjecao moj unos mliječnih proizvoda (teško odustajem od domaćeg sira i vrhnja i speka subotama nakon što muž obavi plac :-)). Ima netko s tim iskustva, da li ta alergija na KM i ostale ml.proizvode posustane tijekom godina?
Kaae, rekla i je da izbacim bananu, jabuku, mrkvu i čokoladu obavezno jer stolicu nije imao par dana pa sam se zabrinula, al pošto ga samo dojim rekla je da je normalno da i do 7 dana ne mora imati stolicu ako je samo na majčinom mlijeku, u slučaju nadohrane bi trebao imati češće. Pa mi je to savjetovala da izbacim, a rekla da jedem ono što je dobro za probavu, šljive, suhe smokve, povrća...Nije mi rekla da izbacim mliječne proizvode.
Ti jedes, ne on. Ne bih nikako izbacivala to sto ti je rekla da izbacis, a zbog stolice. Ako je prirast apsolutno i nedvojbeno dobar, onda je ok to sto ne kaka svaki dan. Ako nije dobar, i to toliko dobar da nema sumnje da nesto ne valja, onda bih malo bolje prebrojala podoje i vidjela treba li ubaciti jos koji, s obzirom da jedva ima mjesec dana i da bi u principu jos uvijek trebao kakati svaki dan, vise od jednom.
Kako stoje podoji i mokre pelene, brojkom, u 24h?
Uspješno dojim već tri i pol mjeseca i jedem sve. Nikakvih promjena u stolici zbog hrane.
Jesi li sigurna da je krv baš od mlijeka? Nekako mi se čini pretjerana takva reakcija organizma.
Inače, ljudi prirodno gube s godinama enzim laktazu za probavu laktoze, čak i ako su ga imali kao djeca.
Moji spadaju u alergičare kojima smetaju prerađene neke stvari, tako da ja godinama i za klinku i za klinca nisam jela tenamirnice, da mijebilo teško je alito je bila moja odluka da djeca cicaju,dal se smanjuje alegrija ovisi od deteta do deteta, maloj je tesno smanjivala alergija već nakon 4mjeseca djete, klincu alergija stoji nikak dase smanji
Sara, izbaci čokoladu neće ti ništ nedostajat a djete ćemožda bolje reagirati
Dok je imala par meseci, ako bih se najela mlečnih proizvoda imala je grčeve. Proverila sam par puta tako što nisam jela desetak dana ništa mlečno, a onda posle jednog obroka sira, mleka ili jogurta imali smo višednevni haos.
Sestra se jednom najela dunja, pa je beba imala zatvor danima, a prijateljica je jela makovnjaču i ćerkica je neuobičajeno dugo spavala.
Pitanje: je li tko primjetio da djetetu smeta jako slana hrana. Ja sam prije 2 veceri pojela 2 slana incuna. Tu noc nitko u kuci nije spavao od bebinih grceva. Prosli su tek danas, dakle 2 dana traju. Ili je to ili brokula sto moja mama mislu da je? Ima li netko takvih iskustava? Idemo na pir veceras, mislim da cu preskocit i prsut i janjetinu jer se bojim da joj opet ne naskodi jako slana hrana.
Neces biti sigurna sto je u pitanju ako ne probas sa istom namirnicom ponovo. Pojedi manju kolicinu pa ces vidjet kako ce beba reagirat.
A možda je i riba u pitanju
Evo naša pedica sumnja da je Edo alergičan na KM,preko mene. U biti kaže da nema ideja kaj bi drugo moglo biti i uzrokovati njegovo rijetko kakanje. On se dobro osječa,sve do trena kad kaka,tad je plač cijeli dan. Dok je bio isključivo dojen tad sam saznala da nije neuobičajeno da ne kaka danima. No to se nastavilo i kad smo krenuli sa dohranom. Kaka dva put mjesečno.
Sad se pokakal sam isto nakon dva tj i bilo je krvi u stolici,ko niti i točkice...stolica normalna,mekana. Naša pedica je bila na go a zamjenski mi nije dal up da damo stolicu na analizu. Iduči tj bude gotov alergen test pa bumo vidli dalje.
Alergija je zaguljena stvar ne znaš od kuda vreba, a još kad imaš i slične u obitelji većinom ne gine da će je dobiti. Žužy a kaj mala mliječno jede? I to kaj je možda ili je alergično preko mlijeka zna biti jako gadno, nisu sva djeca takva, ali moja jesu
Kad smo bili na pregledu vezano za to ne kakanje,11. dan...provijerila mu je nekom spravicom,duga cijevčica s metalnim uskim vrhom od par cm,gdje se stolica nalazi. I nije bila baš blizu izlazu. Kak kakat će za koji dan,i je za tri dana.
Pije sirupa žličicu dnevno,kaže jedinog kojeg smiju tak mali.
I sad ovisno o nalazima,reagirat ćemo dalje...GI nema kod nas,u Zg. Nadam se da nećemo morati iči jer neznam kak bi to izveli.
Ajme, grozno zvuci pretraga. :/
Mojem su crijeva pregledali rentgenom.
Da li to zapravo znači da onda djetetu može ništa ne smetati? Primjerice mahunarke koje je druga mama spomenula da je preporučeno ne jesti.
Inače, ja obožavam jesti jaja, a nutricionistkinja koja nam je bila u bolnici je rekla da je 7 preporučeno, a max 10 na tjedan da smijem, tog mi se teško držati jer sam jela po 3 na dan :D
Dojilja smije i moze jesti sve. Eventualno se ponekad dogodi da nekoj bebi nesto smeta, ali to nece biti vlakna iz grahorica koje je pojela majka.
Uletjelo mi je ovo bas danas u news feed na Facebooku.