Ne huliš, prema Ivanu Pavlu II seks je samo predokus neba, samo znak onoga što će nam se dogoditi u Nebu
Printable View
I da se ispravim, stalno spominjem Ivana Pavla II, a to je u biti službeni stav Crkve, ne isključivo njegov, on je samo napisao knjigu.
Poštujem pinguicino stajalište. Zašto ne molitva, pa nekima je sex zaista svetinja. I zašto bi molitva prije ili poslije ručka trebala biti ok, a eto nakon pola sata prevrtanja sa uzavrelim partnerom bi trebala biti za ismijavanje.
Mene viši čudi taj tehnički dio, zar nije dovoljno reći u sebi: Bože hvala na ovom užitku, i priušti nam ga češće jer nas usrećuje. od nekog pukog ponavljanja ne znam kako dubokomisaone molitve, unificirane, u nekom krutom i smiješnom položaju. Zašto nam vjera ne dopušta biti spontanim, isto onako kao u ljubavi, spontanim da izrazimo osjećanja na način i vrijeme koji nam je blizak i koji nam odgovara.
A što se tiče trudnoće, nije zgoreg ponoviti da je po sociolozima, nastavak vrste prva ali ne i jedina svrha čovjekova postojanja, pa nek se osjeća ko kako hoće, dijete mora nekako doći u stomak, mora tu provesti 9. mjeseci i mora kroz tu rupu izaći van. Ja više u svemu tome vidim prirodu, njen poredak i slijed, nego bilo šta prljavo ili sveto. Za mene je sveto samo to što sam imala tu čast/sreću roditi se kao žensko da doživim ljepotu rađanja života na ovaj svijet.
nije da mi je logično.
Da li bi izgubili Kraljevstvo nebesko, ako bi probali predokus, i da li ga gubimo mi koji ga probamo?
ok, da ne bude da se sprdam, i ja poštujem tvoje stajalište, i nije ni loše da katolička crkva konačno čini odmak od tog stajališta o grešnosti tijela i užitka. Ali bojim se da će, s obzirom na proteklih 2000 godina, morati malo duže pričekati da joj se primi taj novi imidž :mrgreen:
Brak i Celibat su dvije strane iste medalje. Samo seks unutar braka može biti predokus neba, odnosno odraz Svetog Trojstva. Nema tu probavanja ili ne probavanja, to onda nije to.
Sjedinjenje u braku se uspoređuje sa pričesti. Crkva prima svog zaručnika Krista, njegovo tijelo koje se za nju predaje. Isto kao što ne posvećena hostija van sakramenta pričesti ne predstavlja tijelo Kristovo tako ni seks van sakramenta braka ne predstavlja Sv. Trojstvo.
Uf, uf, uf!!! Čitam i vidim da ste zapravo fulali ceo fudbal ili sam ga ja fulala čitajuć sve ovo napisano... :(
Zapravo, prvo me osupnuo uvodni post i naslov teme, a onda su krenuli biserčići i sve mi više ova tema liči na prepucavanje koje je bilo na temama: Imate li baku i/ili S mlađom djecom na informacije? - jedni su tvrdili da im susjed bez pol frke čuva djecu, ode u dućan, skuha ručak i tsl., a drugima ne; jednima je bilo o.k. otići u školu s troje djece, a drugima ne... Pitam ja Vas drage moje forumašice: čemu isključivost??? Čemu sprdnja, podhebavanje i sl. s nečijim stavovima iako su Vama neprihvatljivi ili osobno ste imale sreće ne doživjeti neke gadarije koje su mnoge druge žene doživjele?
Kad smo kod molitve prije seksa - ne molim se, molim se tijekom dana kad god stignem; molitva prije seksa postoji i u Islamu i u Judaizmu i nije nikakvo čudo, osim nekima.
Kad sam bila trudna s prvim djetetom davne 1994. g. nazvao me kolega s posla i doslovno popljuvao riječima da kako sam mogla ostati trudna, usred rata, bez ikakve budućnosti za dijete, bez da se zna što će biti sutra! Istinabog, rodila sam dijete prije Oluje, prije Martićevog raketiranja Zagreba, proživjela s njim i odlazak u sklonište radi toga, nije bilo ugodno, ALI doživjela sam gadariju, ne od bilo koga nego od radnog kolege s kojim sam 8h dnevno djelila životni prostor i mislila da je o.k. jer je visokoobrazovan!!!
Kad sam bila trudna s drugim djetetom nisam doživljavala nikakva čudesa, o.k. očekivano nisam imala nigdje prednost niti sam je očekivala, ipak smo mi još na brdovitom Balkanu, barem mentalitetom...
E, a kad sam ostala trudna po treći puta (da se razumijemo: sve moje trudnoće su željene, očekivane i planirane) onda sam vidjela tko mi je zaista prijatelj, a tko je "prijatelj": bila sam etiketirana da sam Hanča, sad bi mogla još bar jedno (4.), pa komentar da moram kupiti kombi, pa na poslu komentar da sam "napumpana", ma fuuuuj! I da, u pitanju su vrlo visokoobrazovani ljudi za koje mi je drago da ih većina Vas nije srela! Tko nije doživio - nezna ali mogao bi imati malo empatije za one druge!
Sve je zakuhao Pavao svojom izjavom da bi im bolje bilo bez žene, jer se tada ne moraju brinuti za familiju i mogu se u potpunosti posvetiti Bogu. (u slobodnom prijevodu) I na to su se počeli pozivati nekih 400 godina poslije Isusove smrti. Do tada su se ženili.
Iz Biblije:
32 A rado bih da budete bezbrižni. Neoženjen se brine za Gospodnje, kako da ugodi Gospodinu. 33 A oženjen se brine za svjetovno, kako da ugodi ženi, 34 pa je razdijeljen. I žena neudana i djevica brine se za Gospodnje, da bude sveta i tijelom i duhom; a udana se brine za svjetovno, kako da ugodi mužu. 35 Ovo pak govorim vama na korist, ne da vam postavim zamku, nego da primjerno i nesmetano budete privrženi Gospodinu. 36
Kako nije? Dobro, ne računam totalitarne režime.
Mislim da čisto dobro stoje.
A ti to znaš jer čitaš novine i dnevne portale?
Vjeruj mi da sudjeluješ u župnoj zajednici i pomažeš vidjela bi kolika je to neistina. I ne znam zašto uvijek ovakva tema skrene na vrijeđanje Crkve. Nitko ne osporava da ima pojedinaca koji su se infiltrirali i narušavaju ugled Crkve. Toga je bilo još u vrijeme Isusa, ako se sjetimo Jude. Kakve to veze ima sa doživljajem svetosti. Kao da je brak ili celibat manje svet zbog grešnika koji služe Crkvi.
Ne nego iz prve ruke.
I ne znam zašto u svemu vidite uvredu crkvi.
tema se proširila :-)
prilog proširenju
Everything by Lihehouse
http://www.youtube.com/watch?v=fjDojEOiMcE
i scenski, vjerski prikaz
http://www.youtube.com/watch?v=cyheJ480LYA
taman slušam pa stavih
vratila bih se na temu, al me zove netkooooooo :-)
Ne vidim u svemu, vidim u konkretno rečeniciama koje si napisala u zadnja dva posta prije ovog.
Blago tebi ako je tvoja zajednica tako dobro stojeća, moja nije. Kod nas svaki dan dolazi sirotinja prositi i nemaju svakome za dat i grubo je to kad nemožeš pomoći.
Čak i da nisi imala namjeru vrijeđati mislim da si debelo skrenula s teme.
Tema je već odavno u kupusu.
Ne tvrdim da svaka mala župa pojedinačno ima novaca.
Mislim da crkva kao ustanova, jedna obitelj, ima preko previše para i da joj je cilj pomaganje odavno bi se vratila Isusovom naučavanju.
I mislim da je celibat tu s ciljem neprenošenja novaca i dobara u naslijeđe jer naravno, svećeniku bi njegova djeca bila važnija od crkvene blagajne.
Tema djeluje kao da je u kupusu jer su vrlo raznoliki doživljaji zašto se i zbog čega određena trudnica u određenom trenutku osijeća kao svetica ili kurva, ali svi su se do sada držali teme, svatko na svoj način.
Ovo mi je ipak previše. Nemogu se opustiti i na ovoj temi o tome razgovarati jer se o tome može razgovarati danima, a ovo nije naš chat room.
Sorry što ti neću odgovoriti, možda ako se pokrene tema baš za to.
Da se vratim na temu. Baš sam bila u trgovini i trgovkinja se dere preko puta trudnici (dere u smislu čuju je svi ostali koji su prisutni) da "Koliko još broji", ona kaže, još 4-5 mjeseci, a ova će njoj da kolika je , sigurno nosi blizance, udebljat će se još puno itd.
Ja bi se u tom trenutku osijećala kao da me ljudi gledaju kao neku proždrljivicu, "kurvu" koja se predaje užicima ne mareći za svoje tijelo i dušu. Naravno da žena nije tako mislila, samo se htjela javiti trudnici i nešto reći, a valjda se i našaliti, tko zna. Samo što da se tako deremo debelim ljudima, kako bi se oni osijećali? Sigurno puno gore. Iskreno ne vjerujem da bi se ta trgovkinja derala za debelom osobom i vikala kako je debela.
Možda baš ti ljudi koji ti se obraćaju kao "kurvi" predpostavljaju da si ti sam svijestan svetosti tog novog života koji nosiš u sebi pa smatraju da te njihove izjave i "šale" nemogu uvrijediti. Možda su i zavidni. Svakako treba im oprostiti, samo da li im treba i reći da to nije lijepo od njih?
Ja sam svojima spomenula baš to: progon trudne žene (Marije), to se događa oduvijek, na žalost, samo se neki uvijek tome čude. Ne da se čude, još te i izruguju! Osobno, meni su se baš ti ljudi jaako zamjerili jer su riječju i prljavom mišlju (izrugivanjem) dirnuli u moje nerođeno dijete i nikad više ih neću istim očima gledati...
gdje početi...
mislim da smo pošteno zdrmale temu i autoricu
meni glagoli tipa "azbrijati" nisu baš dragi
pogotovo u forumskoj prepisci
nekako nemaš ukupni dojam osobe koja zbori, pa se olako može shvatiti da korištenjem "brijanja" soliš pamet nekom
nakon nekih, meni osobno, vjetrovitih postova koje sam počesto shvatila u tonu "nemaš pojma što pišeš autorice"
ošla sam ponovno na uvodni post i usmjerila se pokušaju shvaćanja "što je pjesnik htjeo reći"
npr, meni je totalno jasno da žena koja se bavi porodima i trudnoćom lakše zapaža neumjesne komentare na temu trudnoće i poroda. k tom, ak je i sama doživjela neke neugodnosti, nije mi niš čudnoga što je otvorila ovakvu temu, niti mislim da je neš zabrijala
naprosto, nemreš zabrijat ak imaš ma i jedan takav neugodnjak, a kamoli više
mislim da sam sasvim dobro shvatila analogiju "bogorodice" i slažem se s tim. društvo u cjelini bi trebalo, kako je jednom seni pisala, s velikom pažnjom držati do trudnica (male djece, starijih osoba, bolesnih...da ne ulazim sad u ostalo)
stoga mi je ta analogija skroz sjela
analogije "kurve" mi je manje sjela. tj, nisam baš doživjela tu seksualnu konotaciju trudnoće-kurve
no, ni tu ne mislim da je autorica iš zabrijala
naprosto jer je kao činjenicu iznjela da se tamo negdje daleko prodaju takve čestitke.. što meni sugerira, da negdje neko društvo ili dio društva ima takve bzvz poglede
k tom, palo mi je na pamet da se u nekim segmentima takva bezobraština uvlači i ko d nas, bar ako je suditi prema nekim hrv dnevnim novinama u kojima su pisali o tom kako se rane osnovnoškolke čsate komplimentima!!! droljo...
znam, to nije povezano s trudnoćom. nisam ni rekla, već govorim kako me to asocira na jedan segment "kurve"...
što želim reći?
jednostavno to da shvaćam post i autoricu.
da nedoslovnim shvaćanjem simbolike možemo, nažalost, naići na mnoštvo žalosnih primjera (ja sama sam se sjetila dost takvih primjera a živim u, manje više, konzervativnoj sredini) koji upućuju da Kalifornija, bar što se tiče nekih similarnih vidika, i nije tako daleko...
zato mi je žao što se u dosta postova može čitati "joj Danči..što si ti sebi umislila.."..
ak mogu pridonijeti temi, pridonijet ću i gotovo
i da ponovim, nisam radila statistička istraživanja i ne mogu reći jel društvo većinom bezobzirno prema trudnicama..
sama imam, mislim, više negativnih iskustava neg pozitivnih...bar što se tiče vanjske okoline..
mislim da sa rekla sve što sam htjela
ak nisam, nadopisat ću se...
edit (prekratak): i mislim daje u mnogome stvar percepcije. npr., kladim se da su mnoge od nas doživjele bar neko negativno iskustvo na npr. treću trudnoću (o trećoj trudnoći su i mediji zborili), al stvar je da neke to ne percipiraju toliko koliko ove druge. Sanja je to dobro rekla, ne treba nas takvo što toliko osobno dirati, no ja razumijem sve one koje je to ipak neugodno taklo, pa i autoricu. a razumijem i ove druge...
A ja ponavljam da me baš jako i posebno dirnulo jer ničiju djecu, trudnoću, brak i tsl. nisam nikad komentirala, a drugi su se drznuli komentirati sa zlom namjerom moju trudnoću, moje nerođeno dijete (bez obzira koje po redu)! I ostalo mi je osobno do kraja života, to je moje dijete!
doživjela sam negativno iskustvo za drugu trudnoću (mala mi ima 3 god)- u smislu-šta, opet si trudna?
bilo mi je malo neugodno ali nije me previše pogodilo jer mislim da nema smisla gubit živce na takve ljude
shvaćam te winnerice
ja sam u par prilika htjela nerođenom djetetu poklopiti uši i oči
da ne vidi i ne čuje komentare koji su išli k tom "neželjeno si"....
nitko to "neželjen" nije rekao na glas, al je rečeno i previše tog što je preblizu onog - neželjeno...
i baš me je to zabolilo...
al, ipak, slažem se sa Sanjom.. takvi ljudi bubnu i ostanu živi.. zaboli njih, a mi, pak, ostanemo u svojoj boli.., a bolje nam je da se ne sekiramo toliko oko tog.. nije vrijedno
tako sam ja shvatila Sanju i u biti se slažem...iako me tu i tam neš nanovo poklopi.. (ama, već sam jučer imala opet jedno iskustvo kod frizerke :mrgreen:..al nije vrijedno)
a mene od tebe ništa ne vrijeđa jer mi tvoja retorika pokazuje da ne trebam držati do tvog mišljenja
a osim toga, tebe ionako sve vrijeđa, valjda si nesretna kad te netko taj dan ne uvrijedi - od blagajnice na šalteru, smrdljivih ljudi u čekaoni do frizerke i inih
mene jednu si sigurno rado dodala na taj pozamašni popis
imaš opciju ignore za ubuduće
pinguica nisam te htjela uvrijediti :-)
drago mi je flopice :)
sad smo na čistom
baš lijepo da si pomirljiva :-)
nisam baš sigurna dal shvaćam što si mislila pod tim
kažem, drago mi je na taj tvoj post!! jer ne znam što bi se itko imao zamarat mnome, pa ni ti ;)
ne brini, bitno da ja shvaćam :-)
ovisi što smatramo rasipanjem, naravno :-/
evo ovaj primjer bih ja gledala kao primjer netaktičnosti, nepristojnosti, ali ga ne bih ipak baš ovako dramatično interpretirala kao ti :-/
kakve veze uostalom ima debljina s kurvanjem? previše je nategnuto.
imam pitanje - što je hanđa?
Hanča je ova gospođa http://www.net.hr/zvijezde/page/2011/07/12/0458006.html
hvala maria :-)