Zuska prvotno napisa
Evo opet taj ili, ili. Ili je dijete "posebno" i samo o svemu odlučuje (permisivan odgoj) ili je zato što sam ja tako rekla (takozvano preuzimanje odgovornosti). Opet nema zone između? Iako je, smatram, dosta roditelja tu negdje između.
Osobno smatram da dijete ne može odlučivati o svemu, ali o nečemu može i svakako mu to želim dozvoliti i na to ga poticati.
Meni se pojam "poslušno dijete" nikad nije sviđao. Ne želim odgajati poslušno, već suradljivo dijete. Imam fobiju da se od poslušne dijete stvaraju poslušni građani, a to nikako ne želim. Ja sam odgajana na takav način, da imam stav i da ga branim, da mi se autoriteti ne podrazumijevaju, već da se zaslužuju. I to mi se sviđa, voljela bih to razvijati i kod svoje djece. Samo što, za razliku od svojih roditelja, želim malo promijeniti metode, npr. fizički silu ne želim primjenjivati niti ponekad jer sam duboko uvjerena da se i bez toga može. Ne mislim da ću ako udarim jednom, to ponavljati svaki put, ali jednostavno ne želim biti roditelj koji tuče.
Naravno da ću ponekad iskoristiti i famozno "zato jer sam ja tako rekla i gotovo" pa ponekad i silom djelovati (odvući iz parka, odjenuti i sl.), ali to držim u rezervi, kad razgovori i pregovori ne pomognu. Volim razgovarati sa svojim djetetom i uživam u polemikama koje su počele.
Pri tome ne mislim da je to ispravnije od drugih metoda, svatko odgaja dijete po svojoj viziji i vrijednostima.
Ali stvari nisu crno-bijele.
Koliko gledam oko sebe, malo je krajnje permisivnih roditelja i malo je krajnje autoritarnih. Većina se muva između, ponekad se osjeća (ne)uspješno, ponekad zadovoljno, mnogi imaju potrebu braniti sebe i osuđivati druge, to je ta naša nesigurnost u nečem kompleksnom i neponovljivom... ...potpuno razumljivo.