Ne mogu prežaliti gubitak kina Europa :-(
Printable View
Ni ja.
Otkada smo počele kritizirat grad, pokušavam naći što mi se sviđa i gdje vidim napredak. I na žalost, ništa mi ne pada na pamet. Možda jedino oživljavaje Gornjeg Grada.
Ne mogu prežaliti ni što uređenje Stare Vlaške, sadašnjeg Europskog trga nisu prepustili mladim umjetnicima i dizajnerima. Ak ničim drugim, onda nekim lijepim klupama. Pa pokojom skulpturom. Jer taj dio grada, čini mi se vole i stanovnici grada i turisti.
Jelena, ako zgradom upravlja Gradsko stambeno komunalno poduzeće, onda upravitelj mora sklopiti ugovor s njihovim izvođačem (čitaj Rođom koji napuše cijenu 150-200% veću od realne koju bi izveo neki mali poduzetnik).
Grad vidljivo propada. Pa po cijelom centru na trotorau su table na kojim pise da je hodanje na vlastitu odgovornost- jer se zgrade raspadaju. Prosle godine je na Britancu na Ilici roknulo pola fasada navecer na trotoar. Isto tako prije par mjeseci muz mi je trcao po Ribnjaku i doslovno se iza njega kad je protrcao srusilo stablo- na pjesacku stazu? O stanju Trga i okolice bolje da ne pocinjem, ne postoje niti klupe za gradjane, sve su zauzele terase i standovi. Dezmanov prolaz nitko nije spomenuo- dakle tamo se jedva prolazi od terasa. Kad bi se regulirali parkinzi i terase bilo bi mjesta i za bicikliste- kao u Amsterdamu. Ovako je jezivo, ja sam biciklist- grad je grozno hostilan prema biciklistima. Po zimi kad udjem u tramvaj ne moze se disati od guzvi. Inace volim sto zivim u uskom centru, volim blizinu Dolca, volim Zrinjevac i gradske trgove, volim galerije, muzeje, pjesacku zonu...ali sitiacija je sve gora- centar se pretvorio u veliku turisticku zamku u kojoj se samo pokusava sto vise toga prodati. Kino Europa je bilo najvaznije kino u gradu- i jedino sto vrijedi od cijelog tog poteza- to je nepreboljivo.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Jelena kako nisam urbani tip :-o ne bih nikad mogla živjet na selu, cijeli život živim u gradovima (nešto manjim ili većim), al ja svoj dio grada ne smatram periferijom nego samo normalnim zagrebačkim kvartom.
Zapravo mi kvart daje osjećaj kao da živim u manjem gradiću. Istina više volim da je grad veličinom malo manji od Zg, al ZG obožavam. Recimo tvoj kvart mi je predivan, volim ga još od studentskih dana. Volim puno zelenila, manje asfalta. Pa one lijepe kuće, urbanist. plan je rađen nekad davno i tamo je super sve isplanirano i realizirano, bar onaj dio s kućama:heart: meni je onako baš po mjeri čovjeka. Jedino fali knjižnica i neki shopping centar radi nabavke hrane onako s nogu.
Adio pa imamo bus a i tram nam je blizu (pješke 5-6 min), a i bajkom se može svugdje jer imamo iscrtane staze. Možda ne ciljaš baš točnu lokaciju. Al hvala za pohvale kvartu :kiss:
saša je spomenula pješačku zonu, e to mi se oduvijek čini da fali Zagrebu, mislim da nam treba više pješačke zone.
ovo me baš šokiralo kad sam bila u centru nedavno - vodim dijete s grčem u ruci, htjela sam da baš šetamo
na svakoj zgradi upozorenje...
i ja se slažem s onima koji navode da je zg postao turistički vašar, malo mi je sve skupa neukusno i pretjerano, pogotovo na Trgu
uvijek gledam hoću zapeti od kakve kablove i gluposti, smuša živa
s druge strane, volim zg i iako ne žiivm u njemu, rado ga posjećujem i nađem uvijek nešto što vrijedi posjetiti/vidjeti
kakav je za život to ne znam
ja sam tip od mira, usporenijeg ritma i svega pripadajućeg
uopće ne moram živjeti među ljudima, ni konzumirati redovno civilizacijske sadržaje
a što se tiče bicikla, u mom gradu je očajna situacija po pitanju bike friendly pristupa
nemaš gdje ostaviti bicikl, recimo ja na poslu žicam direktora jedne firme da koristim one njihove držače :mrgreen:
i savko malo mi ih pomaknu u stranu, kao smeta autima da se sparkiraju :roll:
pa onda ja revno u 7 ujutro hebem majku sebi i njima i nosam te držače u haljini i sandalama kao debil
i tražim gdje ću s njima da ne smeta autima a ni pješacima
o bože moj, baš sam jadna zbog toga, morala sam se izventilirati
Eto pitala velikog
Veli napulj raj za smetlare.svako malo zeleni orok a smeca sve okolo naokolo. Ispada da u skoro 30godina se nist nije promjenilo.u to doba po jugi bas i nije bilo cesto za vidjeti smece a bas godinu prije sam vise puta prosla jugu od Vardara do Triglava.
Onaj tko dođe u Napulj i gleda prvenstveno smeće, mogao je i doma ostati.
Jer...onaj zaljev, Vezuv, pinije, živost, brodovi, zgrade, tiramole...sve je tako lijepo da stvarno ne treba gledati smeće kad si tamo turist.
Dobro, trebaš čuvati torbicu, ali to je tako nebitno prema osjećaju da si u Napoli :)
A Pompeji su priča za sebe, doživljaj za pamćenje zauvijek.
Dobro, ja u svemu vidim ljepotu.
Ps. Jelena O. rade li mu punjači za mob? Pretpostavljam da je to ono što zoveš "telac". :-)
Samo komentar je bio da je puno smeca to ga je iznenadilo.
Za punjace nisam stigla pitatznam kak je biti u pompejima bila sam skoro cijeli dan tamo za razliku od njih koji su bili sat dva
Planiramo u ljeto 2020. ljetovati zvan Hrvatske. Buđet nam je 25.000 kuna za deset noćenja, suprug, ja i dvoje djece od osam i šest godina.
Gledala sam Tursku, Delphin Deluxe Resort Okurcalar. Jako nam se sviđa i cijena je u okviru buđeta. Mi možemo putovati jedino početkom kolovoza( kolektivni godišnji)
i najviše me brine vrućina i sparina, tako bar pišu po ostalim forumima. Da li je tko bio u kolovozu, da li je stvarno nepodnošljivo?
Primam savjete i preporuke za ljetovanje u kolovozu u neko drugom gradu ili drugoj državi.
Prihvaćam sve prijedloge, samo da je izvan Hrvatske, u okviru buđeta i da je stvarno pravi odmor. ( čisto, kvalitetni madraci, normalna hrana, sadržaj za djecu..)
Muž i ja smo bili ove godine u 7. mjesecu u Turskoj. Vruće je i sparina je, ali ne može se reći da je baš nepodnošljivo. Bilo je 35-40 stupnjeva, kako koji dan. :)
Znaci isto kao i kod nas, ne bude svih 10 dana isto.
Ima na Fb grupa Putovanja s djecom i tamo je Turska obradjena totalno. Pogledaj tamo ;-)
Je l netko bio u Albaniji?
Posebno me zanima vožnja cestama do Tirane i dalje na jug uz more.
Jesam ja. Ali nisam ja vozila pa ne znam hoću moći pomoći, probat ću. :)
Mi smo bili u Albaniji.
Ceste jesu malo onako ( ali ide na bolje), voze svakako ali mi nismo imali problema.
Cijene super, ljudi divni, priroda vau :-).
Ceste uz more su ok, Albanci su izgradili autoput, tako da samo picis.
Vise su problem ceste u unutrašnjosti, ali ako vas to ne zanima nemate brige.
Malo pripazis i to je to.
Jeste li išli prema Ohridu?
Navigacija kaže - 130km, 2,5sata vožnje
Mi smo prosle godine bili na Ohridu al smo putovali preko Srbije. Nasi poznanici su pak putovali preko Albanije do Ohrida i ne bi preporucili. Kazu da je u unutrasnjosti Albanije cesta koma.
Da, tako i čitam na webu... ali opet, to je samo 2,5 sata i 130km ... Možda je od Tirane prema moru, i gore prema Ulcinju bolje ... ili se varam?
Koliko ste putovali do Skopja? cca 12 sati?
Ja bih u Albaniju u jednom smjeru preko Srbije, u drugom preko Crne Gore.
Otprilike 11 sati Zagreb-Skoplje. Stigli bi i prije, ali na nasoj granici je bio nekakav zastoj. Racunaj oko 10 sati ako je sve OK.
Mi smo ušli preko Crne gore (Skadarsko jezero), napravili smo krug po albaniji i vratili se uz more, opet preko cg.
Od Ohrida do tirane je mislim nova cesta, bili su frendovi ovo ljeto, kazu nista posebno.
Vrijeska,
Ja sam putovala tom cestom Tirana-Pogradec (zadnje mjesto u Albaniji prije same granice s Makedonijom, to im je turist.mjesto/kao resort) i isla sam cestom i u Makedoniju preko granice.
Cesta je losa u unutrasnjosti, iako me vozio sluzb.vozac,osjetila sam otraga u autu :-)
No kako InLove rece super cijene, divni ljudi i hrana.:-)
A Maldivi?
Nisam bila, samo čitam staru temu...