Seni, super za tebe. Al dijete koje mrsavi nije uvijek zdravo. Ima pothranjenih i iz tog straha je mojih pet zlica. Bolje prevenirat...
Printable View
Seni, super za tebe. Al dijete koje mrsavi nije uvijek zdravo. Ima pothranjenih i iz tog straha je mojih pet zlica. Bolje prevenirat...
Pa nije prisila ako nema kazne ni nagrade, vec samo uahtjev. Ne znam kako niste procitale da mi sin znao doci i reci nisam ni jednu zlicu pojeo. Al stvaras ocekivanje da se u nefinom skolskom rucku moze pronaci nesto cega pet zlica mozes pojest. Nema bolje ili losije hrane...nego samo hrane od koje zivimo.
Ja sam skoro pa sigurna da i od Mojce mala pojede ponekad pet žlica školskog ručka. Ali mislim da je onaj tko od 7 ujutro do pet popodne pojede pet žlica ili ništa neminovno u pet popodne gladan.
Ako pojede pet, probas povecat kolicinu na deset. Kako bi ti mima to rjesavala?
Casa nema Mima rješenje al prigovara na tvoje prijedloge.
Mima daj predloži nešto.
Cure spominjete sendvič stalno, pa jel vi čitate šta Mojca piše ona ni oojede sendviče zna ih vratit doma znaju joj pasti na pod...
Ajme seni moćds ta cura tako preživljava al meni je to strašno .pa ti sama.kažeš da se hranite zdravo i gurmani ste. Čisto sumnjam da bi ri samo tako olako puštala da je tvoja kćerka krenula tim smjerom s5 jela. Ono probaš daš sve od sebe da to promijeniš ako ide ide ako ne.ide a šta ćeš prihvatiš.
Al nećeš od starta reć ok ako je tako tako je.
Probat će se s nekim rješenjima.
Ja ne bi mogla ni u ludilu izdržat na swndviču do 17j jer jedem četso po malo što je zapravo i princip malene od Mojce al sad to ne može prakticirat.
A vaši prijedlozi povrća iz wpka u kruhu. Helooo...ljudi pa ne želi da joj se tjedtetnina miješa a kamoli ppvrće s kruhom.pretppstavljam.
To ne bi ni ja jela.
A i takvom djetetu je taj izbor spremanja hrane jako suzen. Pretpostavljam da i temperatura hrane mora biti kucna, i svjezina. Ja mogu pojest fasirance hladne i onako opustene, al moj sin u toj fazi ne bi ih jeo poluhladne niti kad izgube onu hrskavost ako si ih drzao dulje na toplom... Tako da i to nosenje hrane, onda jos vise suzava izbor jela.
Koliko se meni čini, nije niti casa imala nikakvo rješenje, imala je samo isti problem kao Mojca.
Meni je i dalje otvoreno pitanje:
Kako se zahtjeva da dijete pojede pet žlica, pa poveća na deset ?!
(btw. ja definitivno imam rješenje za ovu situaciju, samo ne bi se nikome svidjelo, a vjerojatno najmanje Mojci)
Ja sam isto postavila pitanje jer nikad nisam uspjela nagovoriti svoje ekstremno izbirljivo dijete da proba jednu zlicu, a ne 5 zlica.
Cak imam islustvo iz vrtica kad smo dobili jednu tetu starog kova , M. je imao cc 4 godine.
Dakle, ta teta je imala ideju da svi stave ponudenu hranu na tanjur i probaju tri zlice . Bez iznimke. Nakon nekog vremena dijete je pocelo intenzivno odbijati da ostaje u vrticu. Toliko intenzivno da je vristao i drzao se za naslon stolca kad je trebao izaci iz auta. Pojma nisam imala sto se odjednom dogodilo. I tako sam pukla jedan dan ujutro prije posla i nisam dijete odvela u vrtic nego na svoj posao. I tek mi je nakon cijelog dana rekao sto ga muci vec neko vrijeme.
Zamolili sko tetu da ne inzistira na tome, i bilo je dana kada je samo kruh zvakao.za rucak.
Moje drugo dijete, normalno izbirljivo , se uz negodovanje da se nagovoriti da proba bilo sto. Ali kod nje nema gadenja , niti dugotrajnih posledica tog nagovaranja.
Proba, pojede par zlica, ne svida joj se i vozimo dalje.
Pa lijepo, pitas sto je danas bilo za rucak? Pa dijete kaze, pa ti pitas Si jela? Pa dijete kaze nisam. Pa ti kazes sutra pojedi pet zlica neceg, pa pitas sutra si pojela... Pa tako danima... I jedan dan dijete pojede 0 ili 2 ili 7, ali zna da u svom stavu ja ne jedem skolski rucak jer mi nije fin nema potporu. Ima tvoju potporu u tome da raste zdravo jeduci. I ne raspravljas o kvaliteti skolske hrane... Potices da jede, stavom, i ne biras sto je zdravije. Nisi zadovoljniji ako je dijete pojelo pet zlica blitve nego pet zlica pirea... Saljes jasnu poruku to je hrana i jedeno da ne umremo od gladi. Kad si gladan u tri, znaci da nisi dovoljno pojeo,a ne da je skolska kuhinja podbacila.
I reci svoje rjesenje.. Ne znam koja je fora ne reci vlastito rjesenje...
Da, sirius, ali si pokusala nagovarat malog da jede. Nisi se pitala treba li dijete silit.. Nisi molila da nosi avoj rucak ...ili je mali dovoljno jeo doma ili si ti nebrizna pa imas pothranjeno dijete i bas te briga. Sigurna sam da nije ovo drugo. A mala od mojce ocito ne pojede doma dovoljno...
I za kraj, moj je u drugom polugodistu drugog razreda jeo osrednje i tad je prvi put pitao repete. Fanas je visi od mene i jede kao neman.
Stvarno?
Ja recimo iznimno rijetko jedem u menzi ili iz pekare za razliku od mojih radnih kolega.
Svaki dan kuham zobene pahuljice i nosim voce.
Kad sam radila punu satnicu nosila sam kuhanu hranu od kuce.
Meni hrana iz menze je : skupa, kaloricna i imam zgaravicu nakon nje.
Mogu je pojesti, ali ju ne bih jela svaki dan.
Pekaru isto.tako.
Da li je problem u meni jer se ne ponasam kao moje radne kolege?
Ili kad smo odrasli neke stvari postaju puno prihvatljivije?
Znači, prvo je dijete danima gladno jer ne jede, a onda odjednom počne jesti 7 žlica hrane. A što ako ne počne, ili pojede ručak jedan dan kad mu je fino, a drugi dan ne, pa je dva dana gladno, jedan sito, jedan gladno ?
Kad netko kaže da je rješenje ovakvog problema; ja zahtjevam, ja inzistiram, onda se nužno nameće pitanje: a što ako ne uspije? Tebi je očito bilo prihvatljivo da u tom slučaju dijete bude gladno, Mojci to nije prihvatljivo, o tome i jest tema.
Pa ono, škola traje tri mjeseca, sigurna sam da je i Mojca pokušala nagovoriti malu da jede, ali ju nije pokušala siliti (niti bi to uopće mogla u školi) i jednostavno joj nije prihvatljivo i strah ju je da je dijete do pet gladno.
Možda dijete od sirius niije imalo 20 kila, možda bi nadoknadio kalorije kod kuće i nije izgledao pothranjeno. U tom slučaju je lakše reći: ok, jedi u školi ili budi gladan.
Moje dijete je uvijek imalo BMI oko 19 sto je prema mrsavosti.
Ali daleko od toga da je jelo adekvatno ( omjer makronutrijenata i vitamina) sto je preporucljivo za jedno dijete koje intenzivno raste i intenzivno trenira od 7. godine zivota.
Naravno da mi nije bilo drago da zapada u hipoglikemije i nervoze oko gladi. Zato sam radije pristala na to da zvace suhi kruh nego da bude gladan. Jer prisilom da jede nesto sto ne zeli on je radije bio gladan neggo.probao.
Nda, pazi, moja je imala BMI 13.4 u ovo doba prije sedam godina. (btw. niti to nije pothranjenost, ali nije ni daleko)
https://www.plivazdravlje.hr/zdravlj...e/bmi-za-djecu
(imam zapisane mjere i kile na vratima - 122 visoka, 19.0 kg teška)
19.9 teška !!!!!!!!!!! A u kalkilator sam upisala 20 kila, da malo više naračuna :mrgreen:
Ovo je već prava drama. Mojca, otkaži šk. ručak, imaš silikonskih posuda s poklopcem, unutra su 3 udubine s pregradom, vilica i žličica, pa se hrana neće dirati. Stavi joj 3 vrste nečega što je ostalo od večere ili što izmisliš ujutro i mirna bosna. Reci joj da je to samo njen ručak koheg ne dijeli s drugima. Kad izađe iz boravka u 3.r., nemaš više problem.
Ma nije meni bilo prihvatljivo da dijete bude gladno. Na kraju krajeva, i tu pothranjenost je trebalo proizvesti nakon sto sam mu genetski prenijela sklonost. Titrala sam ja i titrala i brinula i nutkala i odvajala pastu od mesa i dosla do nutricionista i psihologa i rjesavala kako su mi ljudi savjetovali. I bilo je tesko i meni i malom. Al sam nesto i naucila i ja i on. I danas imam troje mlade djece koja nisu blizu pothranjenosti a iste su gene mogli naslijedit. I skroz je politicki nekorektno reci, ali netko tu izbirljivu djecu i odgaja i snosi dio odgovornosti. Ako dijete ne jede dovoljno da raste, roditelj je odgovoran. Ni skolska kuharica ni dijete ni uciteljica.
A da se takav problem ne moze rjesiti u mjesec dana... A ne moze, i ne moze...
Pristup blagovaonici riješi odlučnim "želim da mi dijete jede u blagovaonici iz svog lončića, ustanovili smo alergije, ne želim riskirati, amen."
Moji ne vole obični ocat, aliiii balsamico je druga stvar. Za obični ocat kažu da je sredstvo za čišćenje. Ja se slažem, a mm pak misli da salata ne može biti prekisela, kao ni zimnica.
Ni jabučni ne vole osim ako se u njemu nije namakqla grančica ružmarina, a vinski i alkoholni im je baš fuj.
Probaj kćeri ponuditi balsamico, možda joj se dopadne.
Mi doma isključivo i trošimo balsamico. Još sam ga kupila i u spreju tako si nekad malo špricnem :mrgreen:
No ne znam zašto bih se uopće trebala truditi oko octa,. Niti MM ne koristi ocat, kaže da mu izaziva kiselinu.
Nego, mima, kako bi rjesila?
Nikako, k'o ni ti ;)
Ne razmijem i dalje nista. A i ja stvarno mislim da sam rjesila ..i pothranjenost i izbirljivost do kraja treceg razreda. Danas momak ne jede riblju juhu. Sve ostalo jede. U prvi je razred krenuo sest kila laksi nego li je zavrsio.
Al sto nisi napisala da imas rjesenje koje se mojci ne bi svidjelo...
A jel bi mala pojela da joj je to odvojeno na tanjuru,ako da to je najlakše pitati ,njima je svejedno kak to izgleda,ali opet pitanje kak često je riža ili tijesto sa saftom za jelo? Kaj u dane kad je čujspajz.
Sad ja na tvom mjestu se ne bi vadila na alergije ako stvarno ne postoje.
Inače mali muslimani ili vegetarijanci u našoj školi ako nečemu jesti meso saft dobro tijesto s šećerom ,kaj mi je opet bezveze.tak da i to nije dobro vaditi se na to.
Casa je konkretan problem imala i rješila ga je. Svaka čast!
A Mima bezvezan mi je tvoj stav da nećeš reći što bi ti napravila a stalno skačeš casi u riječ kad nešto predloži.
Vala si baš “faca“.
I još lijepo kažeš da definitivno imaš rješenje al koje se ne bi svidjelo Mojci.
Ajd pa budi faca ša šišti tu otvpreno ko i svi lojo zaista pokušavaku pomoć o stavit se u kožu.
Ja uopće ne mogu zamislit kakva bi to trebala bit jela u posudicama koje sijete može jest hladno i tako svaki dan. Pada mi na pamet svega par jela, nele hladne salate i sl. A vjerujem da dijete također voli pojest toplo.
Može ona to zgrijati i staviti u termo torbu i patronu unutra,tak i tak dete vozi u školu pa to nije problem
Hodam i tipkam sorry na tipfelerima.
Casa, ja nisam shvatila da ti prvenstveno govoriš o svom sinu, koji nije htio jesti ništa. Ja zaista suosjećam i sjećam se onih topika izbezumljenih roditelja čija djeca ne jedu gotovo ništa ili samo tri jela. I svih savjeta, odlaska psiholozima ne bi li pronašli način da dijete prijeđe. Nisam skoro nikada pisala na njima, jer nisam imala nista pametno za reći. Tu stvarno ne znam sto bih radila da sam bila u takvoj situaciji.
ja sam postove od mojce razumjela kao problematiku djeteta koje u principu jede dobre namirnice u nešto manjim količinama, na svoj način (koji mojci i njenom mužu ne predstavlja problem), ali neće jesti hranu u školskoj kantini. A to je za mene sasvim druga situacija. Osim sto smatram legitimnim da ne moraš voljeti jesti ono sto jedu drugi, raznorazne školske kantine (iz vlastitog iskustva, te priča sa strane su vise loše nego dobre) mi nisu mjerilo ni za što, te ne smatram problemom na općenitom nivou da netko tamo ne želi jesti.
Za konkretnu problematiku jedenja suhe hrane do 5 popodne sam iznijela par konkretnih prijedloga.
Po meni prisila ne rješava problem uopće. Kao metoda nije moj izbor. A moja stanovišta o hrani, zdravlju, ekologiji su u dijametralnoj suprotnosti sa stavom da svi moraju jesti kao ana i marko, odnosno jesti lošu hranu, jer vrtić ili škola ne znaju bolje. ( ne znam kakva je hrana u školi od majčine curice, ovo govorim općenito)
Mislim kao mnogi na temi da je u ovoj situaciji malo biti gladan, bolja opcija od tjeranja i prisiljavanja djeteta, čime praktički upravo sve fokusirao na hranu, te još šalješ potuku djetetu da s njim nešto nije u redu, jer ne voli hranu u školi.
Kužim ja sto tang misli sa emocionalnom komponentom, samo ti prisila 5 žlica, ne pomaže baš.
Blisko mi je sto sasa i vertex kažu, da je mojca previše emocionalno “unutra” no taj uvid mora šovinist mojcecsame da bi bio djelotvoran.
:mrgreen: omg Lili smiri se, ništa te ne razumijem.
Žao mi je što sam napisala da imam rješenje, imam mišljenje, naravno, a ne nikakvo rješenje, kao što nitko na forumu ne može riješiti ovaj ili bilo koji drugi problem, može samo pisati što misli, a drugi se može slagati ili ne slagati.
To se inače zove rasprava na forumu, a ne skakanje u riječ, a nisam primijetila da casa ostaje nekome dužna u raspravi.
Na forumu inače pišem što hoću kad ja hoću, a ne kad me netko tjera, pa ako procjenjujem da ću neko mišljenje zadržati za sebe, onda ću ga zadržati.
Lili kaj briješ a kak bi dala toplo jest ako tak ne doneseš od zdoma
No divno ..al bitno da odlučuješ casu na svaku njenu spustit.
Ako kritiziraš ili se ne slažeš s nečijim mišljenjem onda bi logično bilo da iznešeš svoje mišljenje kad već više nije rješenje ;-)
Seni
Nije samo do škol.kuhinje, dijete jede samo hranu koja se sprema doma na način kako ona voli i traži. Puno je širi problem očito od puke školske kantine.