Munkice, grozno :o
Munkice, grozno :o
Ni jedna.
Voda se pročišćava da bi bila prikladna za puštanje u okoliš (Savu i druge rijeke, more i slično).
Ono što ostaje je mulj - talog. Bilo je projekata kako se taj mulj može dalje koristiti kao sekundarna sirovina u građevinarskoj industriji, ali ne znam koliko daleko se s tim došlo.
U mnogim manjim mjestima nema skupljanja biootpada, jer ljudi imaju svoje kompostere i kompostišta. Zbrinjavanje biootpada je karakteristika velikih gradova, čini mi se.
Ont. Mislim da je to posao budućnosti - zbrinjavanje otpada i korištenje sekundarnih sirovina. Danas još uvijek vlada mišljenje da je sve najbolje spaliti. Nisam se dovoljno bavila time, ali mi je zanimljivo.
A što radite s tetrapacima? U Primorsko-goranskoj županiji npr. to ide u papirnati otpad, al meni je to neobično, zar nema tu i plastike i aluminija? Kod nas u Zg plastika i metali idu u drugu vrstu otpada, ne u papir.
Slažem se. I uvijek mi je lijepo vidjeti kada je neka priča ekološki zaokružena
Imala sam priliku vidjeti kako je organizirana donacija i distribucija hrane za siromašne ili one u riziku od siromaštva u jednoj europskoj zemlji
koliko se pažnje polaže na logistiku i prikupljanja i distribucije, rokove valjanosti hrane, a oduševilo me čuti da hrana kojoj je istekao rok i koja ipak usprkos svim pokušajima ipak ne dođe do krajnjeg korisnika nađe svoje mjesto u nekakvom pogonu koji proizvodi struju od te raspadajuće hrane
Piše da u Zagrebu idu u žuti spremnik: https://www.cistoca.hr/usluge/odvoje...-ambalaza/1497
Za tetrapak ovdje na kantama za papir piše da može unutra, a i na žutim vrećkama za plastiku piše da može unutra. Čitala sam članak u kojem uspoređuju koja je ambalaža za mlijeko najmanje šteta pa kaže da je tetrapak jer ga uzmu, namoče i onda se taj karton lagano odvoji od plastike. Plastiku ponovno upotrebljuju, papir i aluminij isto. Ima tetrapaka koji nemaju aluminij. Npr Veronika.
Meni bi bilo idealno da su posvuda mlijekomati.
Peterlin, za celofan sam našla da mora biti sto posto celofan i onda može u kompost.
Da, točno - za tetrapak ambalažu piše na svakom plavom kontejneru da može unutra. Nedavno sam vidjela da i na žutim vrećama (plastika/metal) piše da može u njih.
Što se celofana tiče - da, vjerojatno si u pravu - to je celuloza (drvo) i može u kompost (recimo, moj sin voli kekse, a oni dolaze omotani celofanom). Eh, sad - kako ustanoviti što jest, a što nije celofan - ne znam.
Morala bi deklaracija biti točna, onaj trokut sitni na poleđini.
Imam pitanje - gdje se može nabaviti žute/smeđe vreće nakon što potrošimo one koje smo dobili? Na web stranici Zagrebačkog holdinga to nisam uspjela naći.
zute mislim da nije potrebno kupiti dodatno, skupiš u običnu plastičnu vrećicu ako imate otoke
navodno nešto bilo u mulleru
U Pošti.
Sjetila sam se ove teme
https://www.jutarnji.hr/dobrahrana/p...6gy9htkZahpWtwCitiraj:
Druga stvar je da na kanti morate probušiti rupe jer je našem kompostu nužan kisik.
(...)
Ako vam se kompost usmrdio, znači da mu nedostaje kisika koji je nužan za naše mikriće koji marljivo razgrađuju i da je došlo do anaerobnog procesa, odnosno truljenja, koji se događa bez prisutnosti kisika.
Zutaminuta, na žalost mi u našim kantama ne kompostiramo, već skupljamo organski materijal za onoga tko će kompostirati.
Kante su velike, stoje u dvorištima i osim što smrde kad je vruće - ne da mi se da mi to još i curi po dvorištu :/.
Srećom, ljeto je gotovo, sad već možemo disati kad je otklopimo 8-)
Ne najbolje rješenje, ali bar malo bolje
https://www.ekovjesnik.hr/clanak/680...lne-zajednice?
znate zašto imamo toliko smeća po cesti - zato jer su ljudi toliko neuredni, toliko ne poštuju pravila, i toliko ih briga za sve, i svi samo prigovaraju, ali neće napraviti mali korak prema boljemu
s prozora vidim reciklažno dvorište (veličine mislim 300-400m2. radi svaki dan od 6,30 do 19-20, i nedjeljom do 14. i što ljudi rade?! dođu izvan radnog vremena, i danas u 14,15, i istovaraju na cesti ispred reciklažnog i tako cijelo poslijepodne, večer i sl.
A susjedno naselje, 400 metara zračne linije, ma ni toliko, stalno se stvaraju hrpe smeća... pa kad si se već potrudio dovesti do te hrpe, produži niz cestu i iskrcaj u kontejner!!!
ogromne količine otpada u reciklažnom dvorištu, a sad i ispred njega ... ja mislim da se postave kamere u blizini zelenih otoka, kanti u naselju, da bi se brzo punila gradska blagajna s kaznama koje bi mogli naplatiti
(neki dan na radiju Sljeme, ljudi isto postavljaju pitanja, žale se, ali iz Čistoće su im sve datume i vrijeme poslali kada su pokupili, gdje su pokupili (npr.oko kontejnera), što je bilo u vrećama i sl. Ne kažem da možda pokatkada i Čistoća pere ruke, ali građani su problem br.1.)
Naravno da su ljudi najveći problem. Jučer sam iskrcavala smeće. Imali smo dosta papira i nešto plastike. U konačnici smo rastavili kutiju u kojoj smo to sve donijeli, pa sam selotejp išla baciti u kontejner za nerazvrstani otpad. U njemu hrpa plastike, a kontejner za plastiku doslovno 3 m preko ceste, prazan.
To je rezultat onog uvjerenja da komunalci tako i tako trpaju sve u jedan kamion. Kad bi postojala povratna informacija što rade sa smećem, ne daj bog i nekakav sustav nagrađivanja, ljudi bi sasvim sigurno to lijepo odvajali.
Rekal bih da ce ljudi odvajat kad ih uvedu sustav prema kojem se placa samo narazvesttano smece.
Gdje se može žaliti što smo dobili pojedinačne kante za biootpad za koje NEMA mjesta na ulazu osim da prilikom svakog ulaska i izlaska iz kuće hodam cik-cak? Vani na cesti isto nema mjesta za pojedinačne kante. Zato za ostali otpad imamo zajedničke kontejnere a sad je netko (=nesposobni uhljeb) odlučio nam dat pojedinačne kante.
Ljuta sam ko pas, nit nas se ista pita nit ima ikakve naznake razuma.
Ovo je i mene zanimalo, pa sam poslala mail Čistoći. Konkretno, za smeđe vreće, jer sam primijetila da bismo ih dosta brzo mogli potrošiti. Evo odgovora:
Moj zaključak je da rođo nije predvidio nabavu vrećica u slobodnoj prodaji :roll:Citiraj:
Poštovana,
zahvaljujemo Vam na javljanju.
Vrećice za plastičnu i metalnu ambalažu i biootpad koje ste zaprimili, predviđene su za polugodišnje razdoblje i u tom razdoblju nismo predvidjeli dodatne. Pratimo situaciju na terenu te ćemo za naredno razdoblje razmotriti mogućnost izmjene ili povećanja volumena vrećica.
U smeđe spremnike za biootpad možete svakodnevno odlagati biootpad, nije nužno biootpad odlagati u vrećicama koje ste dobili, možete odlagati u papirnatim vrećicama ili omotano u papir, bitno nam je da u spremniku nema plastike, metala i ostalih nepripadajućih vrsta otpada, već da to bude isključivo biootpad.
Hvala na razumijevanju i za sve dodatne informacije stojimo Vam na raspolaganju.
Za sve dodatne informacije stojimo Vam na raspolaganju.
mi smo upravo bacili zadnju vrećicu za plastiku i metal
šta ćemo sad? da istresam direktno u kontejner?
Mi te njihove žute vreće za plastiku ni ne koristimo. Plastiku odvajamo već odavno, i odnosimo u kontejner za plastiku u običnim plastičnim vrećicama - istresemo u kontejner, a plastične vrećice vratimo doma i koristimo za sljedeću rundu. Ova ideja - da napunjenu žutu vreću za plastiku ostavimo kraj kontejnera u dane odvoza smeća - čini mi se kao recept za smetlište kraj haustora. Prvi skupljač boca koji prođe putem (a imamo ih dosta u kvartu) razderat će vreću da vidi ima li što upotrebljivo u njoj.
Inače, otkako smo je dobili, kanta za biootpad nam je gotovo posve prazna, što znači da velika većina susjeda ne odvaja taj otpad niti namjerava skoro početi.
da žute su potpuni višak
Pola godine za rolu biootpadnih vrećica? :mrgreen:
Pogotovo za one koji gule svaki dan velike količine voća i povrća.
Ja sam ih u 2 tjedna vec bar 4 potrošila :/
Čula sam da ih ima u DM i Mulleru. Nisam provjeravala.
Ovo da će se žute vreće raskapati u potrazi za povratnom ambalažom još nisam primijetila nigdje.
A baš viđam tih vrećica dosta. Ali većinom samo u dane odvoza. Tj dok ih ne pokupe jer se zna dogoditi da ne odnesu taj dan kad bi trebali.
ja sam jučer stavila zadnju vreću za biootpad, tako da sam već gledala po dućanima. Za sada sam samo našla u mulleru, no manje su od ovih od čistoće. Tako da tražim i dalje ove od 30l.
Žute uopće ne koristim jer imamo kontejner za plastiku ispred zgrade.
Gdje kupiti te žute vreće?
Potrošila sam ih i plastiku spakirala u obične vreće za smeće.
Nisu ih odvezli.
I što sad?
Sent from my iPhone using Tapatalk
Gnjecite plastiku. Boce se mogu po duzini zgnjeciti i kad im tako zgnjecenima vratis cep - ostanu zgnjecene.
Odeš do tih vreća koje nisu pokupili, staviš ih pod ruku i odneseš do spremnika za plastiku. :)
Biootpad ću tresti direkt u kantu, bez vreće. Nema potrebe za vrećama.
Pa ne moras odvest na reciklazno. Ne znam kako je kod tebe, kod mene ima u krugu od 200 m 3-4 kontejnera za plastiku. Usput ponesem. Ja ne koristim te vrece sto smo dobili. Meni to u rangu javnog prostacenja, u smislu - sram me i izbezumljena sam s tim da mi netko daje role plasticnih vrecica s ciljem smanjenog opterecenja okolisa. Imam dovoljno vrecica jos uvijek za svoje smece, onih koje dobijem. Posegla bih za dobivenom kad bih uspjela sve koje imam potrositi. Odnesem vrecicu do kontejnera.
A nemam namjeru se inatiti i protestirati sto se smeca tice, pokusavam doprinijeti da mi kvart izgleda sto manje prljavo. Dovoljno je grozno to s milijunima kontejnera posvud. Onda jos dolaze $*-+#@ (ne smijem prostaciti) koji ostavljaju oko kontejnera usisavace, armirano staklo od balkona, kartonske kutije, stare majice i sl. Stalno se sama sa sobom dogovaram da cu jednom mjesecno doc s lopatom i pocistiti jer mi stvarni smeta taj nered. Ne vjerujem da mogu utjecat na ove sto ostavljaju svoje smeće. Druga stvar je sto nisam ni jednom otisla ocistiti. Al budem :)