Citiraj emily prvotno napisa Vidi poruku
a kako onda sa tekućim ostacima kuhane hrane?
gdje da bacim/odložim?
nitko nije dao uputu za taj dio ....
Mi bacamo u WC, ali nema toga baš često - talog od turske kave i jako rijetko nekakva juha ili varivo... Ne volim bacati to u WC ako je masno (a uvijek ima bar malo masnoće) jer mi zamaže školjku, imam osjećaj da se ta mast taloži na kanalizacijske cijevi, a i nije dobro za vodu. Ipak, ponekad nema izbora.

Ostatke iz juhe (kosti i slično) bacam u miješani komunalni otpad. Do ove godine tako sam bacala i sve smeće od zimnice. Ove godine sam bacila u smeđi kontejner, ali još mi se dogodi da štajaznam košticu od breskve po navici zafrljim u obični komunalni otpad, iako sam si instalirala kantu za biootpad na balkon. Isto, moram dobro misliti da ambalažu od sira bacim u žutu vreću za plastiku i metal, a ne u nerazvrstani otpad.

Pitanje: da li se celofan smatra biootpadom ili plastikom? Plastika to nije, a ne znam da li bih ga bacila u biološki, pa za sada bacam u komunalni nerazvrstani otpad. Govorim o kutijama od keksa, čašicama u kojima dolaze mini rajčice u Lidlu i Konzumu i slično.

Rješenje bi bilo da na svakoj ambalaži piše kako se treba odlagati.

Ja se nadam da će s vremenom to odvojeno odlaganje otpada dovesti do recikliranja većeg dijela materijala (tj. da će otpad postati sekundarne sirovine) ali to mi se čini još na dugačkom štapu.