bili bi jako sretni :-D:-D:-D
Printable View
u pbz-u se nudi prebacivanje kredita iz CHF u EUR , plaća se samo solemnizacija novog ugovora, procjena i sve ostalo se priznaju od starog kredita, fiksna kamata 12 mj. ili 24 mj., nisam sigurna
-što se tiče plaćanja rate najpametnije je onaj dan kad imate novac uplatiti direktno na kredit, vrijedi tečaj od tog dana jer ste u stvarnosti uplatili ratu u CHF
-titirlice pogledaj koliko ti je glavnice ostalo od svih tih kredita, neke banke nude do 25.000 EUR nenamjenskog kredita, imat ćeš trošak zatvaranja svih kredita i trošak naknade za novi kredit, ali sve skupa manje nego pokrivati uspone i padove u CHF
mandy teško izvodivo , već smo razmišljali ali ništa od toga , jedan nam je stambeni na 25 godina, a ova dva mala istiću za 2 godine , ne preostaje mi ništa drugo nego čekati da švicarac padne !
P.s. zakaj ja nemam nigdje smajliće za postati :-(
bojim se da se to ne isplati nikome tko ima veci kredit za stan jer bi rata ostala u najbolju ruku ista s tendencijom da ostane takva ili cak i veca na duzi period... trenutna rata u CHF moze jos neznatno narasti (nadam se da ipak nece) ali to ne moze biti dugorocno (opet se nadam).
bilo kako bilo ja sam zakljucila da mi se jednostavno zasad ne isplati nista dirati, a za poslije cemo vidjeti....
Tako i mi. Zasad ništa ne diramo i nadamo se da će švicarac i dalje padati.
(a možda i tamo dođe do neke pobune koja će poremetiti red i mir, pa valuta malo padne, he he...)
Evo ja dobila izvjesce o uplacenim ratama i cak imam preplatu 4 CHF :mrgreen: tako da ocito ne gledaju tecaj od 1. u mjesecu
Opet raste :grrr:
I uvijek tako, raste do 25. u mjesecu kad nama skidaju chf raste, pa platimo po najvišoj vrijednosti, a onda počne padati, pa sve ispočetka. Za poludit.
Ja sam u ZABI i skidaju mi 15 u mjesecu trajnim nalogom. Isla sam pitati da li mogu placati sama i mogu.
Ako sama uplatim prije 15 u mjesecu trajni nalog nece nista skinuti, tako da pratim tecaj (lutrija) i platim koji put i ranije. Ovaj mjesec platila 10. po 5,63.
Na stranic HNB vec oko 15 h vidis koliki ce tecaj biti sutra pa ako raste trci u banku platiti danas. Nije neka usteda ali covjeka veseli, a i ovisi o visini rate.
Sutra je 25.02. - 5.802724
Uf, znači još raste :-(
MM je pitao u banci, i budući da uplaćujemo u kunama, ništa nam ne koristi kupovanje švicaraca...
U našoj poslovnici tvrde da se ne može :/
šta mislite da bi se dobit banaka brojala u milijunima kuna da dopuštaju tako nešto.
ne razumijem na šta se ovo odnosi.
Uplatiš ratu kredita određenog dana pa tečaju od tog dana - šta tu banka gubi (ako se tvoj komentar na to odnosi). Mislim da nas nitko nije prisiljavao da kredit plaćamo trajnim nalogom- to smo napravila da skratimo vrijeme. Mogao si i ratu kredita svaki mjesec doći uplatiti u poslovnicu. Ili nešto krivo pišem.
Banke ionako dovoljno zarađuju na kamatama i inim stvarim
Ponovo na istu temu i iz vlastitog iskustva. Imam kredit u Zagrebackoj banci i trajni nalog 15 u mjesecu.
Ako zelim mogu platiti od 01. - 14. u mjesecu direktno u banci, ali jednostavnije mi je internet bankastvom. Samo s tekuceg racuna prebacim iznos u kunama na partiju kredita. I to iznos koji mi je naveden kao dug za tekuci mjesec u kunama po srednjem tecaju toga dana. Provjerila sam iznos u kunama se svaki dan mijenja ovisno o tecaju.
Ako netko treba detaljnije informacije pitajte, ali to funkcionira savrseno. Jedino sto se mogu zeznuti da platim prije 15, a da 15 bude nizi tecaj. Ali to je lutrija.
A da li ste culi za uplatu tri rate odjednom. Ne znam da li je ta tema bila otvorena.
Ako uplatite tri rate odjednom smanjuje se glavnica i ne obracunava kamata.
Znaci ili vam se smanji rata ili rok otplate kredita.
Samo treba skupiti za minimum tri rate odjednom :-(. I da placa se naknada od 2%, sto je ipak manje od kamatne stope.
To vam niti jedan bankar nece sam reci, ali kad sam pitala bankarica mi je potvrdila da je to tocno.
Kada cu biti u mogucnosti ( a nadam se uskoro) uplatiti te tri rate odjednom javit cu kakav je to utjecaj imalo na ostakak kredita.
Probajte uguglati "uvecana uplata kredita", ima informacija o tome.
ja sam išla otplaćivati djelomićnom uplatom kredit.imala sam više od 3 rate.uplatila sam 16000 kn a uštedila po onoj nižoj kamati i nižem tećaju nego sada 50000 kn a sada to ispadne puno više.rata mi se smanjila.za 3 rate smanjit će ti se rata ali ne puno ali korak po korak ispadne na kraju jako velika svota.ove godine ću opet to napraviti.dogovorili smo se da ćemo godišnje to napraviti barem jednom makar te 3 rate ako ne možemo više.
Sper, dobro je znati da to funkcionira, a da nije opet neka navlakusa banke.
mi nismo mogli birati, uvjet je bio trajni nalog (Zaba)Citiraj:
Mislim da nas nitko nije prisiljavao da kredit plaćamo trajnim nalogom- to smo napravila da skratimo vrijeme.Mislim da nas nitko nije prisiljavao da kredit plaćamo trajnim nalogom- to smo napravila da skratimo vrijeme.
Cure, imate negdje ugovor o kreditu? Tamo sve mora pisati. Obično piše kada dospijeva rata (npr. 15-og) te po kojem tečaju plaćate (srednji ili kupovni, od vaše banke ili od HNB - osim ako niste dobili neku obavijest o promjenama uvjeta). Isto tako, sve banke imaju pozivne centre, tamo su osobe koje često znaju više od referenata na šalteru (žalosno ali istinito) pa nazovite i pitajte sve što vas zanima.
Ako platite unaprijed onda vam ne bi smjeli skinuti po trajnom nalogu. Ja imam kredit u eur ali isto platim kad mi sjedne plaća - tj. 15 dana prije roka i to po tečaju od tog dana. I idući dan na internet bankarstvu vidim da sam u preplati iznos rate, pa kad dođe datum dospjeća prebace s preplate na otplatu i nisam dužna. Meni je tako lakše, znam da besplatno kreditiram banku ali bar znam da je rata sigurno plaćena i koliko novaca imam do iduće plaće.
Što se tiče plaćanja 3 rate glavnice unaprijed (prijevremena djelomična otplata glavnice), oprezno s time - svaka banka ima svoje uvjete. Moja ima neke grozne lihvarske uvjete da mi naplate 3% od te djelomične prijevremene otplate ali uz dodatni uvjet da je to ne manje od 500kn! Tj. trebala bih otplatiti minimalno
16.666kn da mi ne naplate više od 3% jer mi inače naplate tih 500kn pa koliko god otplatila glavnice. Tako da savjetujem oprez - neki su baš lihvari (Hypo konkretno)
ja sam u pbz plaćala 1% od iznosa.neznam jel su to promjenili.
Sutrašnji
Švicarska 756 CHF 1 / 5,591199 / 5,608023 / 5,624847
Samo da nastavi taj trend padanja
Mi smo uspjeli dogovoriti da uplaćujemo sami na dan koji želimo, dakle, više nam ne skidaju trajnim nalogom. Jupi!
mi dobili obavjest o samnjenju kamte u pbz za 0,25 sada mi je 5,5.
I mi smo dobili obavijest o smanjenju iz PBZ-a ... budući da je švicarac opet visok treba vidjeti koliko će nam to smanjiti ratu u svibnju ...
kad se sjetim da mi je kamata kad sam dizala kredit bila 4,4 a danas bih se jaaaako razveselila sa mi je 'smanje' na npr. 5,5 :-o
Sad sam skoro bila prosta :mrgreen:
:evil: nama se i dalje nitko ne javlja, morat ću opet pisati banci...
http://www.vecernji.hr/biznis/chf-5-7-kn-jos-najmanje-godinu-udaru-kupci-stanova-auta-clanak-278245
....."Analitičari vjeruju da se tečaj franka prema kuni neće vratiti sa 5,74 na 5,20 kuna za jedan CHF sve do sredine 2012. godine."
:-(
... a kad se sjetim da kad sam dizala kredit (2007.) CHF je bio po srednjem tečaju 4,42 :cry:
Nisam nešto od financija, ali možda mi netko tko zna može objasniti - zašto su, kad je tečaj već toliko rastao, banke toliko digle kamate?
zato što su se banke zadužile u inozemstvu u chf da bi nama dale kredit,pa su njima narasle kamate pa su oni nama digli.ali nama su digli više nego što su njima narasle,a kada su im pale kamate nisu nama spustili odmah ni isti postotak.banka plača postotak kamata na svoje zaduženje na taj postotak doda maržu i kamatu za rizik tako mi imamo puno veće kamate nogo oni kada se zaduže.nadam se da je razumljivo.
je, i sad su mi još mrskije te banke....
pa da, kad sam dizala kredit franak je bio 4,4 isto kao i kamata
i sve je ostalo isto, kako je franak rastao tako je rasla i kamata
jupiii :roll:
citam danas na portalima da ce i ZABA smanjiti kamate na kredite u otplati i u CHF i EUR.
Sutra opet malo pada.