Ne pretjeruju susjedi nego onaj ko namjestava do kud grijanje treba ici
Printable View
Ne pretjeruju susjedi nego onaj ko namjestava do kud grijanje treba ici
Ne razumijem lili zašto se nerviraš na moj post. Zakoni termodinamike su apsolutno jednaki u zgradama s grijanjem na toplanu kao i u zgradama s etažnim plinskim. Zidovi provode toplinu. Točka. Više ako su neizolirani - a zidovi između stanova su uvijek neizolirani. Prema tome - ako tvoji susjedi imaju višu temp od tebe griju i tvoj stan. Čista fizika. Naravno što manja razlika u temp susjednih stanova manji su gubici onih koji imaju podešenu višu temperaturu. A "tko im je kriv" što možda griju na višu temperaturu? Pa bar je pola teme o tome - jer im je inače HLADNO. Prilično je logično da oni kojima je hladno se ne žele po cijele dane smrzavati.
Dok ovo pišem upravo ležim u boravku, južna orjentacija, staklena stijena kroz koju grije sunce - u sobi je 26,5°C, meni taman za pamučne tajice, potkošulju i majicu kratki rukav. To sam jednostavno ja. Nisam bolesna od toga, samo mi je ugodno toplo i nimalo prevurće ;) Susjedima je možda malo hladnije jer nisu stavili novu stolariju, ali kako jednako plaćamo po m2 nije moj problem. Ako žele mogu i oni ugraditi bolju izolaciju prema van.
Pa sad, teško da možeš očekivati da će ljudi iz solidarnosti grijati stanove na temperaturu na kojoj im je prevruće.
Moja mama je ugradila razdjelnike, i ona je zadovoljna, kaže da su joj računi manji. ali - naravno da pazi, ne grije cijeli stan, jer i ne koristi sve sobe, i grije na 22. Prije se kod nas uvijek žalila da joj je hladno, ali otkad su razdjelnici joj je ta temperatura sasvim OK. Tako da ja ipak mislim da kad ljudi plaćaju što potroše malo više paze.
Pa ne očekujem solidarnost ali stoji da ako imaš stan u kojem sz zatvoreni radijatore da nije topao po duhu svetom nego se grije na neki drugi način.
Ne znam kako drugi troše i paze, jednom samo živjeli u stanu u zgradi s vlastitom toplinskom stanicom (to je bilo vani, znači nije etažno no nije ni toplana), uglavnom na kraju smo dobili 700€ razlike na goidšnjem nivou spram procjene temeljem grijanja prethodnih stanara. Meni nije blo ni najmanje žao tih novaca :)
Sillyme uopce se ne zivciram, al upravo ovo sto kaze Mima pa ne mozes ocekivati iz solidarnosti da cu se ja kuhat u vlastitom stanu da bih ugrijala Peri i Marici ispod/iznad svog stana.
Kod mene je isto boravak pun sunca jugoistocna orijentacija, stupnjeva 23,5 C a ja u mini spavacici na bretele jos uvijek u njoj u 11h jer sunce bas grije.
Ne bi sad jos upalila grijanje, pa da mi netko da ne znam sta.
:mrgreen:
Ne znam kako bih ti to docarala, meni kad je prevruce i suh zrak, to mi izaziva vrlo nelagodan osjecaj, vjerojatno kao sto tebi izaziva hladnoca i to ti je kao da te se trazi da ti izvolis podnosit hladnocu :-) tako nekako je meni podnosit vrucinu.
Ja sam samo došla reći da je pravi užitak ove godine živjeti u Novom Zagrebu. Treći fakin put ode isti vrelovod. Ali nema veze, zagrijat će me idućih dana saznanje o novom stadionu. A okupati se vjerojatno mogu i u fontanama
Baš sam mislila kad sam vidjela vijest da smo zacoprali cijevi mi koji smo tu hvalili toplanu.
A onda sam pročitala da je puklo na mostu mladosti, na kojem je srećom ove godine saniran nogostup kao najveci problem na njemu
https://www.jutarnji.hr/vijesti/zagr...ocnik/9511613/
Uglavnom još jednom možemo bit zahvalni što imamo takvog gradonačelnika i gradsku upravu koja zna što su prioriteti u gradu...
Nisam, iako tuda prolazim svaki dan na putu za posao. Bolje da nisam....
A propos prioriteta, netko je negdje napisao da se vrelovodi i cijevi ne vide, pa ulaganje u njih (ili poslagivanje prioriteta) ne odgovara svrsi koja je isključivo samopromocija MB, odnosno, kako smo davno zaključili, gradi si spomenike.
A sve ustvari Potemkinova sela...
A ti to o spomeniku domovini? :lol:
Nemoj se sramiti, trebala sam skužiti iz živopisnog opisa :)
Ovos nznije problem od jucer zadnjih par godina stalno imaju probleme
Pa to je staro naselje. Toplinsku mrežu treba održavati, kao i sve ostale dijelove infrastrukture. Ako se preskoči jedan period održavanja, to se često skupo plati... A slično je i s vodovodnim instalacijama i kanalizacijom i svime. Ne kažem da ne održavaju, ali bratemili, Zagreb je veći nego u doba Holjevca, treba to sve održavati.
Kod mene u ulici su lani mijenjali sve cijevi. Ali su mi super kako svako malo nesto iskopaju i onda asfaltiraju. Umjesto da planiraju odrzavanje da sve odjednom obnove.
I ja mislim da nije dovoljno. Nisam baš jako upućena, ali radi se na održavanju toplinske mreže. Ovo je od prošle godine https://mzoe.gov.hr/UserDocsImages/U...eza_Zagreb.pdf
E i to meni ide na zivce
Tamo gdje radim ispred furme su pred dve tri godine ne sjecam se tocno napravili cestu ali bez nogostupa sa strane.pitala sqm decke kad ce nogistup tad su mi rekli u proljece jer ce ici plin tom tradom. To proljece je doslo proslo ljeto. Raskopali sve ispocetka i stavili cijevi za plin ali nogostup do jeseni nije osvanuo
Ha ha onda cemo wutra ponovo
Danas u MSU ledara zbog te toplane...katastrofa..ja kojoj nikad nije hladno, smzlaaaa sam se...
I to još vani i nije jako hladno. Danas čak ni meni.
To ti je zbog ove teme ;-)
Nano ma tamo je sve puno golog betona a na van ogromne staklene stijene. Doslovce svi su bili.u jaknama unutra, ja bi skinula,al opet sam morala navuc.
Moje prvo pitanje je bilo koliko je toplo kad sve to radi jer ne mislim organizirat event u prostoru u kojem je ledara.
Bem ti temu :lool:
Msu ima grijanje?
Meni je tam iu svibnju frisko
Da to je takav prostor,uvijek je tamo svjeze,a bome.bez grijanja u ovo doba bas frisko.
Hladnije unutra nego vani.
Mi idemo svake godine u 5. Mjesecu
Znam da je frisko tam
kaže mi sveki koja živi u Novom Zg da nisu imali grijanje samo od PON navečer do UTO do 11-12h, a pričalo se o neka 4 dana bez grijanaj i tople vode...fakat mi nekad i ti novinari i njihove senzacije idu na živce..
al sunce nam stiglo jupi jeee pa opet ko proljeće, iz dana u dan novo godišnje doba...
Lili, ovo nema veze s novinarskim senzacijama, oni su bili prenijeli informaciju dobivenu od HEP Toplinarstva.
I onda se mirakulozno to riješilo preko noći :mrgreen:
Moguce Svimbalo.
Nazalost iz prve ruke znam da novinari nekad dobiju jednu info a onda je toliko izokrenu da postane druga info. To mi se bas gadi.
A tek sad kad krene predsjedanje Vijecem, mogu mislit novinarskih naslova....:drama:
Ja ujutro zagrijavala posle su klinci ugasili grijanje
Je. Nije baš fora... Zatvorili smo sve prozore sinoć i jutros je oko 24 u kući što je ok, ali nemam tople vode za kosu oprati, morat ću mlakom :-o (ne neda mi se grijati vodu na štednjaku, još nije došlo do toga). Ali dobro da sam se nedavno ošišala pa je kratka :mrgreen: