I ja govorim o obiteljskim, kod ovih dječjih nisam doživjela naručivanje.
Ja nekad pitam slavljenika/roditelje imaju li kakvu ideju, ali nekad mi ne paše - pa ne pitam.
Printable View
I ja govorim o obiteljskim, kod ovih dječjih nisam doživjela naručivanje.
Ja nekad pitam slavljenika/roditelje imaju li kakvu ideju, ali nekad mi ne paše - pa ne pitam.
nema mjesta panici, august storck kg nije na (kršitelj koda)ovoj listi
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of...nd_baked_goods
a jedno vrijeme je sigurno bila
jer se sigurno ne bih samoinicijativno maknula sa mercija
pogotovo što neki ljudi samo to kupuju, a ja prosljeđujem dalje :glupača:
merci dieu!
Nisam pročitala svih 5 strana, ali da napišem moj stav o vrijednosti poklona:
1.) rođendan svojeg djeteta - nebo je granica :lol:, ok, nije baš tako, granica je financijska situacija, ali volim mu kupiti dobar, skuplji, veči poklon.
2.) rođendani djece kojima smo kumovi - prije do 500 kn, sad je manje
2.b) dijete najbolje prijateljice je u "kategoriji" između 2 i 3
3.) rođendani djece u familiji - prije do 300 kn, sad je manje
4.) rođendani djetetovih prijatelja - oko 100 kn
Sad nema puno prijatelja kojima ide na rođendan, kad će imati smanjiti ćemo na 50-70 kn.
mi smo isto za jedan nedavno rodendan bili zamoljeni za novcani prilog da se djetetu kupi nesto korisno, a kosta preko 1000 kn. prvo sam mislila super, ne moram dumat sto da kupim. al onda je slijedio hladan tus kad su svi na rodendan dosli s pokloncinama od barem pola metra, a mi s cestitkom
Vezano za poklanjanje novaca, to ne volim ni primati ni davati. Nedavno sam za jedan rođendan djevojke u pubertetu poklonila novac, samo zato što sam bila potpuno bez ideje što i kako. To je izvanredna situacija.
Radije bih onda poklonila bon iz neke trgovine, čak mi je i to prihvatljivije, bez obzira što se svede na isto.
A previdjela si situaciju prije i sad. :mrgreen:
Da, do 500 kn. Ali to je izvanredan slučaj. Ja sam kuma njezinom djetetu, ona mojem, onda se lijepo dogovorimo do koliko novaca ćemo kupiti i točno što. Meni je to super, što imamo takav odnos, u kojem nije problem reči - toliko mogo ili ne mogu.
Ove godine se nije moglo, pa smo kupili poklone u vrijednosti do 200 kn.
a vidiš, moje je mišljenje da ako ne možeš pokrit trošak rođendana/svatova tako da ti uzvanici doslovno i samo uveličaju svečanost :mrgreen:, nemoj se kofrčit s time
ne ide to tebe, ali sve se nešto iskrivilo
"oni" mene časte, a ja gledam isplatiti njihov trošak svoje večere i još da im ostane
a hebemu miša, koje su "njihove" obaveze? :mrgreen:
Anemona, ove tvoje cifre su mi nezamislive.
Banalni primjer, ako sam imala jednu nećakinju, nisam imala djece i imali smo dosta novaca, zašto bi bilo puno kupiti joj npr. hlače, vestu, čarape i neku ljepšu igračku - to ti je več 500 kn.
Sad kad imam skoro pa 7 u tom rangu, svoje dijete i mala primanja, naravno da su pokloni puno skromniji.
i još nešto da dodam
uopće me ne zanima gdje se rođendan održava, u skupoj igraonici ili u vlastitom dvorištu
poklon kupujem za dijete, a roditelj valjda zna šta može šta ne može, to nije moj problem
Prihodi moje obitelji manji su cca. 30% a troskovi veci cca. 50% nego prije 5g. Tako da su i pokloni manji, prije sam poklanjala puno skuplje poklone.
mi smo ovdje veterani, s hrpom rodjendana u petama, pa vam mogu samo reci da s 12-13 postane lakse, smanji se taj broj rodjendana na koji idu i stisa se cirkus koji mi pravimo oko rodjendana
ovo ce nama biti prva godina da od rodjendana necemo praviti spektakl, iv prvo njije ni htio slaviti, ali ipak se predomislio, doma ce mu doci nekoliko frendova iz razreda, on je smislio cijeli program (snimio je neke filmice koje ce im prikazati, osmislio turnir u nekim igrama, osmislio poklon za pobjednika turnira), na nama su samo dva zadatka, da strpamo svu hranu i pice u budget koji nam je odredio (100 kuna, ukupno :kokice:) i da se izgubimo iz stana :zbogom:
za poklone i slavlja sam proislih godina pokusavala svasta da to dodje na neku prihvatljivu razinu
tako sam jedne godine imala ogranicenje (edit - pisalo je u pozivnici da molimo da poklon ne bude skup jer je taman pocela kriza), koliko je ono bilo 20-30 kuna
sto rec, sin me je mrzio do sljedeceg rodjendana
tako i ja
vrijednost poklona prizilazi uvijek iz onog koliko mi mozemo dati, ne koliko roditelji mogu dati
a sadrzaj poklona sto vise prilagodjavamo samom slavljeniku, ustvari sad ih vise mi ni ne biramo nego sinnam
a imam i blam uz poklone
jedne godine sam odlucila svima kupovati rubikovu kocku, druge godine buff maramu, jer mi je to bilo super, znala sam da nemaju i da nece biti duplih poklona i sl
ali sam nesto zezla jer nije to bilo tocno kalendarski pa su neka djeca dobila dvaput zaredom rubikovu
neka dvaput zaredom buff
ajmee
Evo ne moram više ništa niti pisati, Adiomare je sve rekla.
kod rodjendana (i sličnih prigoda) treba ostaviti matematiku, jer ona upropasti suštinu, oni postaju opterećenje s obje strane - slavljeničke i gostujuće. kad imamo inspiracije i financija, nitko sretniji od nas, propitujemo našu djecu što misle da bi prijatelja radovalo i time se vodimo, a kad nema jednog od toga, odemo s poklonom koji uspijemo na vrijeme nabaviti i pri tome ne brinemo puno, ima još prigoda i načina za pokazati privrženost i prijateljstvo. kad bi gledali da nam se vrijednošću darova vrati trošak, nakon Mudračevog 10. rodjendana odustali bi od ikakvih organizacija proslava (taj nas je koštao jednu prosječnu plaću u RH, najam lovačke kuće i roštilj za kućne i školske prijatelje s roditeljima, uzvanika kao na svadbi...), ali nismo, jer smo baš željeli napraviti dernek za taj okrugli rođendan i u tome smo i uspjeli (a bila je to i prigoda da oni koji još nisu znali, saznaju za proširenje naše obitelji). da nismo mogli, bilo bi skromnije i sve bi isto bilo ok, nema smisla oko toga razbijati glavu. djeca se ionako vesele i nekim jako jeftinim poklonima (za razliku od skupe odjeće koja im u pravilu ništa ne znači i koja se kupuje roditeljima a ne njima), neće sigurno nekoga ne zvati idući put jer im nije donio dobar poklon.
Ja poklone od 200-250kn kupujem samo djeci kojima smo kumovi...
Ostali od 40-100kn...
Financijski mogu i za više kupiti al nema potrebe...
Niti ja od drugih ne očekujem velike poklone...
Glavno da se družimo...
Meni je isto nezamislivo da kupujem poklon od toliko i toliko zato što toliko košta igraonica po detetu. U Bg postoje igraonice i termini za rođendane od 40 do 500 eura. Nemam pojma koliko je ko potrošio za rođendan niti bih volela da se moji gosti preračunavaju koliko sam ja potrošila da ih ugostim. Trošim onoliko koliko mogu a od gostiju očekujem jedino da zaista uveličaju to slavlje, ništa drugo.
Poklone kupujem u vrednosti do cca 10 eura za prijatelje a sa rodbinom se dogovaram jer je malo dece u familiji. Pa se tako sa rođakom (znam da su slabi sa lovom) uvek dogovorim, pitam da li malom treba jakna ili trenerka ili nešto drugo. Uz to uvek uzmem neku sitnu igračku, da ne bude samo mekan poklon. Ali to je samo za dvoje dece u familiji, i te poklone uzimamo zajedno sa mojim roditeljima pa se skupi cifra.
Meni je gušt ovo čitati. Naime, u mom okruženju slavljenje svakog dječjeg ročkasa je izgledalo tako da se pozovu svi susjedi sa djecom, plus neki frendovi koji žive blizu i naravno rodbina. Svaki ročkas bi imao 40-50 uzvanika otprilike (velikih i malih), i u mjestu ima 15-ak djece što znači da će te barem još 10 puta pozvat na ročkas netko koga, ruku na srce, vidiš uglavnom samo na....proslavama rođendana :/
Kad je starija imala 3. taman sam bila rodila mlađeg, pa evo super prilika da izađemo iz tog začaranog kruga. I izašli smo. Na sljedeće neke ročkase nismo baš odlazili, i sad nas uglavnom ne zovu. Baš mi je bilo previše i bilo mi je teško odlučiti kome ćemo ići i kome ne - na kraju idemo samo najbližnjim susjedima. U vrtić nije išla, a koliko sam skužila vrtićke proslave (jer sad pohađa vrtić) su skroz ok.
Ove godine je starija prvi put imala proslavu gdje je sama pozvala prijateljice (bila bi i prošle godine ali muž mi je bio u krevetu sa išijasom pa je morala čekati 6.), bilo je super ograničili smo na 5 djece, ispekla sam im pizze, napravila tortu, trčali su igrali se i lijepo se zabavili. Pokloni su bili ovako odokativno od 100-150 kn, i to mi je čak puno ali ok. No, imamo sreću što klinci su rođeni u istom mjesecu pa ugl slave skupa, barem kad je proslava sa rodbinom u pitanju (bratići, bake i djedovi, kumovi).
Bio je pravi, pravi gušt gledati djecu kako trče i igraju se u dvorištu, sretni i zadovoljni. I to je poanta, zar ne?
prijatelje i sister uvijek mogu pitat kaj treba za klince i to većinom kupim, osim ako sister traži tenisice br. 44, jako dugačke a uske, onda radije dam lovu pa nek sama kupi kad već zna gdi. I mene pitaju kaj za decu.
Školske/vrtičke rođendane pitam kaj treba većinom vele sitnicu, pa složim obavezno čarape, neki slatkiš, nešto za crtanje, i tome slično.
meni je to grozno. i nepristojno.
ako nekog zoveš na rođendan, zoveš ga jer ti je drag. a to što će donijeti je njegova stvar i izbor.
ja volim izabrati, pitam i dijete (svoje :D) za savjet što voli, ne voli i tako izaberemo.
a da se izabrati i za 50, i 80 i 100 pa dalje :D
a što se tiče sufinanciranja :D troška stolice, tu se slažem s adiomare
Meni uopće ne smeta da netko traži 50 kn. Povoljno sam prošla i uštedila na vremenu koje bih izgubila tražeći poklon . :mrgreen:
Mojca, meni osobno koja ne volim ni primati ni davati novce zvuči grozno.
Inače mi se čini praktično i vjerujem da bi večini bilo ok.
Mojca, pa ja bih u pozivnicu tako i napisala - molimo vas, dođite bez poklona, sa smješkom i dobrom voljom, veselimo se druženju s vama! Ako vam je neugodno, možete diskretno ubaciti nekoliko kuna u kasicu prasicu s kojom štedimo za... bla, bla.
Ja planiram isto, jer skupljamo za neku skupu igračku. Ali samo kod bliže rodbine. Ostale ne mislim uključiti u donacije. :)
misliš da slavljenik dobije ono što njegova majka misli da treba ili treba njegovoj majci ? :)Citiraj:
Pa da pokušam ponovno pitati:
http://forum.roda.hr/images/misc/quote_icon.png Mojca prvotno napisa http://forum.roda.hr/images/buttons/viewpost-right.png
Nama se bliži prvi rođendan i razmišljam o tome da na pozivnice napišem nešto u stilu "ne želimo poklone, jer imamo svega dovoljno; i odjeće i igračaka i slikovnica... ali da želimo ići na Music together i Epo igru... i da imamo jednu kutijicu u kojoj štedimo kunice za tu namjeru, i jako ćemo se veseliti ako još koja kunica uskoći unutra." Naravno kunice bi uskakale diskretno, nitko ih ne bi brojao. :-)
Kako to vama zvuči? Pitam da se ne zaletim... ja bi bila sretna da dobijem takvu pozivnicu, jer bi znala da sam darovala upravo ono što slavljeniku-ici treba. I ima dimenziju zajednčkog poklona.
U rođendanskim krugovima gdje ide moj desetogodišnjak uobičajeno je dobivati grupne poklone, opremu i sl. koja im treba najčešće za sport kojim se bave slavljenici (bave se istim sportom).
Za drugi rođendan od E. ja sam otvoreno tražila da mi svi daju novac, a ne poklone da mogu platiti apartman na Rebru jer je išla na zahvat dan nakon rođendana. Ona uskoro ima rođendan i ja ću predložiti vrstu poklona , uz napomenu da se ne troši previše, da u obzir dolaze i rabljene stvari (ona voli slikovnice i knjige npr. i potpuno mi je ok da dobije rabljenu knjigu) .
Hoću reći , ti odvagni da li će se ekipa koja dolazi na rođendan čuditi ili ljutiti na tvoju ideju ili ne.
Ja sam već napisala - ne volim naručivanje niti poklanjanje novaca, pa tako ne volim niti naručivanje novaca.
ovo je stvarno odlična ideja
mi imamo barem 40 kutija pazzli različitih veličina i zahtjevnosti slaganja
ali su nam dosadile ili smo ih prerasli
i zašto bi se to bacalo kada se može lijepo nekome pokloniti
isto i slikovnice
što ću ja sada sa Jurićima i Zvonkecima?
bolje da ih čita netko kome je to još uvijek u skladu s interesima
Evo zašto kutijica. :)
Jer ima onih kojima "ne nosite darove" ne znači ništa. A meni žao da ljudi troše, jer sve što nam sad treba zbilja imamo. A još više se grozim gomilanja stvari koje nam ne trebaju, ne sviđaju se...
Imati ćemo tri skromna party-a, jedan za familiju, jedan za frendove bez djece ili s djecom na faksu :) i jedan za mališane. Kad kažem skromna misli sljedeće: za familiju ručak i torta, za velike kolač (možda ono Crno čudovište il kako se već zove) i cuga, za male druženje u parku ako bude lijepo, ako ne bude onda doma. Tad bi napravila tortu, neki jednostavni kolač plus sokovi.
Mojca zamolba za poklanjanje novca je klizak teren. mozes zamoliti rodbinu, bake, tete, vjerujme da ce shvatiti. ali mali prijatelji vole poklon nositi, predati, ja sad da kazem arii da cemo nekom pokloniti novce, pa za to bi birale kuvertu i morala bi kupiti najvecu cestitku i sl.
a prijatelje znas ti najbolje. probaj ovaj put, pa ako prodje ajde dalje.
a za one koji stede za neku veliku igracku. zamolite da umjesto trosenja da radje poklon bon iz tog i tog ducana (Mueller, Algoritam i sl.) jer bi zeljeli kupiti jednu veliku igracku ili sto vec.
sto se tice poklanjanja novca, mene je jedna super frendica zamolila da joj kupim kremu u Muelleru (davno je to bilo, tad je bio samo jedan onaj na Trgu). ja sam otisla, ali te kreme bas tad nije bilo, tad nisu imali ni poklon bon :nono: i onda sam otisla u PBZ i uzela poklon karticu svi su komentirali kako je ruzno sto sam poklonila novce. neugodno sam se osjecala, ali slavljania je bila zadovoljna.
Hvala ljudi, imate iskustva u organiziranju dječjih rođendana, ja nemam... pa pitam. :)
Da meni netko ovo predloži, bilo bi mi super, dala bi koliko planiram, ne bi trošila vrijeme i energiju na izbor poklona i još bi bila sigurna da su oni zadovoljni.
No, nismo svi isti. :)