još jednom, sve koje zanima, lchf popis namirnica
voće mogu jesti svi koji ne trebaju mršaviti
Printable View
još jednom, sve koje zanima, lchf popis namirnica
voće mogu jesti svi koji ne trebaju mršaviti
doručak-gljive na naglo i kobasica domaća
ručak -pljeskavica (junetina,češnjak,jaje ,sol)
dorucak - jogurt, 2 klementine
rucak - riblja juha, morski pas leso, pecena orada, blitva, jaje na oko
vecera - nemam ideje
inace - za cheesecake - super je, ali veronika jogurt + limun je prekisela kombinacija. oboje cu izbaciti iduci put i staviti slatko vrhnje. "tijesto" je super fino. cak sam i kolicinu zasladjivaca pogodila.
mislim da ne ide
Ja jedem bundevu, tj. muškatnu tikvicu. Najfinija mi je pečena u pećnici (samo se prereže i peče skupa s korom), pa začinjena mileramom.
Prekjučer sam ju pravila ovako: propržila sam na maslacu crveni luk, sitno isjeckani pileći file, isjeckan komad muškatne tikvice i sezam. Posolila i jela s vrhnjem. Bilo je baš fino.
Moj omiljeni recept (i prije LCHF-a): pileća prsa izrezana na trake i kratko popržena na maslacu - složiti u tepsiju. Posebno malo prokuham cvjetaču, brokulu, može i mrkvu izrezanu na kolutiće.
I to istresem u tepsiju, sve polijem vrhnjem za kuhanje i zapečem u rerni. Ja sam u to prije miješala i široke rezance ali sada svojima rezance skuham posebno. To mi je nešto prefino.
Evo još nekih mojih recepata:
- Popržim crveni luk na maslinovom ulju, na to istresem tunjevinu iz konzerve, još malo pržim i zalijem kuhanom rajčicom. Začinim origanom ili bosiljkom.
- mljeveno meso začinim samo sa soli i paprom, pravim ćevape. Nakon što ih ispečem na tu masnoću bacim par glavica crvenog luka izrezanog na kolutove i popržim. Uz to jedem sir i vrhnje.
- popržene pileće filete koji su ostali od ručka i ohladili se sitno izrežem i ubacim u umak (vrhnje, sol, malo maslinovog ulja, papar, slatka crvena paprika)
"Kruhove" ne pravim jer su mi s brašnom orašastih plodova to više kolači nego kruh :-).
Danas sam si uz meso napravila prilog: izmućeno jaje, malo soli, žlicu vode, zobene mekinje i sjemenke sezama - dobila sam tijesto (malo rjeđe) koje sam vadila žlicom i pržila na masti. Iznenadila sam se jer me malo podsjetilo na kukuruzni kruh.
LIMA, hvala na receptima!
doručak - 2 šalice jogurta
ručak - pečeni pureći batak + mahune dinstane na luku s malo špekeca i kobase + crveno zelje salata + zelena salata
večera - upravo uživam u torti od sira
TORTA DO SIRA
nadjev 1 - 3 ABC sira, 3 jaja, sok od pola limuna, vanilin šećer, stevija po ukusu (ja sam stavila 10-ak kapi)
- mikserom se izmješa sir, limunov sok i sladila i dodaje se jedno po jedno jaje
- gotova smjesa se peče cca 30 min na 180
"biskvit" - 3 bjelanjka, bademi, orasi, lješnjaci (svega manja šaka), par kapi stevije
- bjelanjci se čvrsto istuku i polako se žlicom umješa mljeveno orašasto voće (ja sam mljela u sjeckalici pa je dio bio sitan, dio u komadićima)
- dobivena smjesa se izlije na pečeni nadjev 1 i vrati u pećnicu na 140 stupnjeva 10-15 min
nadjev 2 ili glazura - cca 3 dcl milerama, pola dcl vrhnja za šlag, malo limunovog soka, vanilin šećer, par kapi stevije
ja sam tortu pekla u okrugloj vatrostalnoj posudi, kad sam ispekla nadjev 1 i biskvit na njemu, samo sam sve iskrenula na tanjur i kad se malo ohladilo premazala nadjevom od milerama, ostavila par sati u frižideru i mljac...jedva čekam sutra, bit će još bolja :)
kavofob odlican recept za cheesecake! bit ce na meniju u petak :-)
kakve su ovo gluposti da je RH zabranila steviju i batat kao dodatke prehrani?
Hvala kavofob, jedva čekam napraviti Cheescake :-D
Nemam pojma za steviju, ja kupila nedavno. Btw. ova u kapima mi se baš i ne sviđa, ima li ona u prahu išta bolji okus?
Ja sam imala "laganu" večeru - domaći kulen sa sirom i vrhnjem :lol:
Ispekla sam si i male kruščiće za sljedeći tjedan za užinu na poslu (uz jogurt).
Konačno mi je nešto krušasto ispalo dobro, pa da podijelim s vama svoj recept:
-------------------------------------
2 bjelanjka, istući (i posoliti)
dodati žumanjke, 5 dag rastopljenog maslaca, 150 g zobenih posija, veliku žlicu vrhnja, malu žličicu praška za pecivo
i po otprilike šaku: sjemenki lana, sezama i suncokreta
Smjesa je otprilike tvrdoće kao za faširance, vadila sam žlicom na papir za pečenje i oblikovala veličine kao faširance. Ako gore ostavite malo "čupavo" tj. ne zagladite bit će još finije jer će se to zapeći i hrskati.
LIMA, ni meni se stevija nije svidjela na početku, ali mi je sad skroz dobra. treba se naviknuti ;)
sviđa mi se ovaj recept za kruščiće, kao unaprijeđene zobene lepinjice :)
morat cu isprobat te vase recepte, sve mi se svidja.
http://www.index.hr/vijesti/clanak/s...ni/660589.aspx
ja sam zadnje kupila mjesavinu stevije i eritritola u biljnoj ljekarni lavanda mia, al i dalje osjetim stevija-aftertaste u kajgod da je utopim.
Kavofob
Nadjev ispod biskvita?
anci, okrene se kolač kad se ispeče :)
ja sam danas napravila ovo http://www.facebook.com/photo.php?fb...type=1&theater
nije loše, za dane kad žudim za čoksom
drugi put ću stavit malo manje kakaa, čini mi se da ga je previše
Anči, biskvit pečeš/sušiš na nadjevu kad je nadjev već skoro gotov. zaboravila sam napisati, a vrlo je važno, posudu za pečenje OBAVEZNO obložiti papirom za pečenje. tako se jednostavno može okrenuti, a da se torta ne ošteti.
preokrenutu tortu premažeš s filom 2.
drugi put fotkam, 3/4 torte neće dočekati jutro :D
betty blue, ovo mi izgleda jaako fino. gdje si kupila kokos?
Kod nas je danas bila juha od brokule, lungić iz pećnice, pečena bundeva i paprika, šampinjoni u umaku od vrhnja, zelena salata s radičem.
Inače smo ovih dana na krvavicama, čvarcima i friškim pečenicama. Stigla nova pošiljka 8)
doručak - kuhano suho meso, kuhana jaja, mladi sir
ručak - juha od kostiju s mesom, cvjetača
tijekom dana - torta od sira
tijekom dana :lol: svidja mi se taj obrok :-)
dorucak - jogurt, banana (nije lchf)
rucak - piletina omotana pancetom, punjena sirom i kobasicom, zelene mahune na salatu, rikola, naranca, 2 krekera od sjemenki (izvrsni su)
to be continued....
vikend je bio takav kakav je bio...
danas doručak kobase i zobene lepinjice, ručak poriluk i malo kobase s jajima, za večeru pojma nemam, imam svježeg sira i još nešto..
jučer večera - grejp
danas doručak - slav.kobasa, kuhano suho meso, kuhani sir, kuhano jaje, rajčica, 3 dcl jogurta (ajme, gdje to sve stane!)
ručak - gusti juneći gulaš, pire od cvjetače, crveno zelje salata
doručak kava, naranča
užina mljeko šalica
ručak jogurt, pareni sir, kobasica domaća, pečene paprike, tartar umak i 40gr crne čokolade (kad je tako fina)
užina kava, čvarci
večera vratina dinstana, zelena salata
rucak - ostatak piletine umotane pancetom, muzu pljeskavice, spinat s jajima
Doručak-užina jaja s špekom + čokolada 70 % čitav red.
ručak-zelena salata s jajima, malo vrhnja i krastavcima ( friškim)
večera-veliki ? možda neću ni biti gladna :)
doručak - šaka badema, zobena pogačica, jogurt
ručak - pileći paprikaš - (izrezano malo pilećih prsa, jetrica, želuci), prodinstano na luku, dodano sol, papar, paprika. (Nažalost, bez krumpira i noklica).
večera - ribica iz konzerve, kuhana rajčica, nemam pojma što još
međuobroci - kikiriki, grejp, kava s vrhnjem (to mi je postao "desert")
Malo mi je "problem" jer mi mama čuva klince, pa kad dolazimo s posla po njih čeka nas ručak :angel:. Bude mi žao ne jesti - zbog nje i njezinog truda. E sad, glupo mi je mami izmišljati što da mi kuha iako se ona trudi kuhati što ja jedem (tek se jadna naučila kuhati na pari i bez masti :lol:) pa malo prilagodim. Jučer je pravila kuhani poriluk i ubacila narezanu slaninu, krumpir, a zgustila samo izmućenim jajem. Ja sam jela sve, samo sam izvadila krumpir, valjda nije tako šetno ako je krumpir malo ispustio u juhu.
Sutra kuha sarmu - joj to mi je žao preskočiti, reći ću joj nek mi napravi dvije bez riže u posebnoj posudici (već vidim tatine komentare :lol:)
Kod mene danas varivo od kelja s junetinom.
Ma ja bih pojela tu sarmu, pa koliko to moze biti rize unutra.
Jela bih bez beda :mrgreen:
jučer sam imala jako naporan dan pa sam pojela bananu na pola vježbanja, trebalo mi je neke brze energije
večera - grejp i šaka lješnjaka
doručak - kajgana sa slav.kobasom, kriška kuhanog sira, rajčica
ručak - gulaš od jučer, salata rajčica, paprika, luk
ako stignem napravit ću kolač od mrkve danas
kavofob recept za kolac pliz! :-)
KOLAČ OD MRKVE (prilagođen dukanov)
kolač
3 jaja; jedno cijelo, 2 žutanjka + 2 bjelanjka posebno
4-5 žlica zobenih posija
1 žlica kakaa
1 žličica psyllium praška
1 žličica praška za pecivo
1 velika ribana mrkva
1 žlica milerama ili vrhnja
2-3 žlice jogurta
šaka mljevenih orašastih plodova po želji, meni najviše paše orah
stevija
malo ruma
malo vanilije
glazura
2,5 dcl slatkog vrhnja
100 g tamne čokolade
stevija
priprema
posebno istući bjelanjke u čvrst snijeg.
posebno izmješati jaje i žutanjke i ostale sastojke redom kojim piše u receptu.
oprezno žlicom pomiješati snijeg i drugu smjesu.
peći na papiru za pečenje u manjoj posudi, cca 15 min na 180
za glazuru kuhati slatko vrhnje na niskoj temp. (nalomiti čokoladu) paziti da ne zakuha, dok se čoksa ne otopi i ne sjedini. preliti preko gotovog kolača.
može se papati dok se ohladi i glazura ne stisne (ima je puno i daje dodatnu sočnost kolaču)
još ga nisam pravila, javim kako ispadne i eventualne izmjene recepta
doručak 1. dvije naranče
2.pečena slanina i glavica luka
ručak pileća krilca i pire od cvjetače
glad me neka mori pa još tamanim i kikiriki između...
kavofob hvala! vec vidim da ce u moje izmjene ici glazura. kolac od mrkve bez glazure od sira za mene nije kolac od mrkve 8-)
koju glazuru stavljaš? možda napravim pola s jednom pola s drugom :)