Za skolu (2. gimnazije) ovaj mjesec mora procitati bilo koji povijesni roman, pa je odabrala Waltera Scotta, Ivanhoe.
S obzirom na to da citaju i na drugim jezicima, dodje mi zao sto ne stigne citati nista "za svoju dusu".
Printable View
Za skolu (2. gimnazije) ovaj mjesec mora procitati bilo koji povijesni roman, pa je odabrala Waltera Scotta, Ivanhoe.
S obzirom na to da citaju i na drugim jezicima, dodje mi zao sto ne stigne citati nista "za svoju dusu".
Moj je krajem ljeta pročitao "Kradljivicu knjiga" i Ivaniševićevu "Primaveru".
Onda je počela škola i zgusnut raspored pa ne stigne čitati sve i da hoće. Pročitao je "Alkara" za lektiru, to mu je čak dosta brzo išlo i svidjelo mu se (i dalje je opčinjen Dalmatinskom zagorom :zbunj:).
Primaveru?
mali?
super
što kaže za Kradljivicu knjiga?
ja se nikako odlučiti mada je imam doma
Primaveru sam mu ja preporučila da ga odvučem od želje da čita Tomićevo "Ništa nas ne smije iznenaditi" (knjigu punu prostota :roll:). Malo se usput učio dalmatinskom dijalektu. Bila mu je ok, ali nije bio nešto posebno očaran.
Za "Kradljivicu knjiga" je konstatirao da je tužna i da nikad dosad nije čitao nešto tako komplicirano (a jest - za taj uzrast - komplicirano - od pripovjednih perspektiva, do načina pripovijedanja i broja likova). Ali pročitao ju je do kraja i u cjelini mu se svidjela.
Od drugih "odraslih" knjiga proljetos sam mu preporučila Goldingovog "Gospodara muha" i ta ga se knjiga jako dojmila, a znam i zašto. U njegovom razredu je često takva nekakva atmosfera (zato sam mu i dala to da čita). Time je baš bio fasciniran, tako da i to može biti preporuka za ovaj uzrast. Naoko pustolovina, a zapravo teška alegorija, pa se može tumačiti na različitim razinama.
Trenutno smo u pregovorima oko čitanja nečeg što nije lektira, ne može se odlučiti što bi. Zapravo mu se sad i ne da čitati, u slobodnim trenucima više voli prazniti mozak igricama na mobitelu :roll: a ja ga ganjam na čitanje...
Moj je osmaš za lektiru imao Galeba onathana Livingstonea.
Završava Watership Down - iako stalno govori da to nije njegov tip knjige, eto ga iza 400. stranice.
@a70v, moja jako voli "Kradljivicu knjiga", to joj je jedna od drazih. I za skolu je priznata kao slobodna lektira. Njoj nije bila komplicirana, no malo je starija od Tanjinog sina a puno su radili na tom povijesnom razdoblju, bit ce zbog toga.
@Tanja, bas ti hvala za podsjetnik za "Gospodara muha", stavit cu joj ga na listu.
Ponavljam rant: toliko mi je zao da zbog zgusnutog rasporeda ne stignu citati i nesto po vladtitoj zelji!
Cijelu proslu godinu (1. srednje) mi je govorila, "joj, super, kad pocnu praznici pocet cu / zavrsit cu citati XY", imala je i listu spremnu. I dodju praznici, kad ono za literaturu min 3 knjige + min 1 za matematiku, + 2 za spanjolski + 1 za njemacki + sto vise moze za engleski.... I.uz to jos zadani filmovi i serije na tim jezicima - i ode u to sve to "slobodno" vrijeme, pogotovo za te serije...
Sad je 2.srednje, i osim Ivanhoe-a cita neke rimske mitove i jos nesto (kao napredno dodatno stivo za povijest), + knjiga za svaki jezik, plus sad imaju nekakav projekt kojim obradjuju filmove pa se gledaju DVD-I (a to dosta skrati vrijeme za citanje)... Bas mi je krivo, mislim da na taj nacin ne poticu djecu na citanje nego da su shrvani kolicinom toga sto moraju. Pogotovo ovi koji uopce ne vole citati. Ostali si valjda rade wish liste koje ce doci na red tko zna kad...
Jedna OT crtica: tko se sjeca Ivanhoe serije sa Anthony Andrewsom, iz '80? Ja sam se zurila doma iz skole da ju gledam. :mrgreen: Nasla sam DVD na Amazonu, no odem ja pogledati prvo ima li na YT, i nadjem isjecke - i mislim su, sto je meni bilo da mi se to toliko.dopadne? #romanticna :mrgreen:
Ekranizacija je, iz sadasnjih mi cipela, jako plitko napravljena.
Osmaš je za lektiru imao Starac i more.
Bez obaveze je pročitao Momo Michaela Endea, a onda Sezonu kostiju.
Sad čita njen nastavak - Mimetički poredak.
da se pohvalimo
proljetos si je u Shakespeare-ovoj knjižari u Parizu kupila
https://www.goodreads.com/book/show/...he-song-rising
samo je nažalost nije stigla ljetos pročitati
planirala je prvo prva dva dijela na hr opet pročitati, pa ovu
ali nije stigla
pročitala je treći dio prijestolja od stakla na engleskom i prvi dio harry pottera
ovo nije stigla
Ajde neka pročita pa da nam prodate. Ili bar posudite
znam da se šališ za prodaju, to nam je uspomena, ima i pečat knjižare
pa ja ne uspijem prodati ni ono što želim i moram :roll:
ali kad pročita možemo se dogovoriti za posudbu
Apsolutno istinit dnevnik Indijanca na određeno radno vrijeme: https://knjigaljetateens.wordpress.c...edeno-vrijeme/
Čini se da mu je jako zabavno.
hr ili eng? izdanje
ja sam je i pročitala, simpa je bila
prijavljujem da moja čita ništa
ništa
od kada je krenula škola ništa
baš mi je žao
a nije da baš toliko ništa ne stigne
Ako te što tješi, ni moj ne čita. Ili čita kad ga natjeram.
Doduše, on ima stvarno zatrpan raspored, ali tko želi čitati, našao bi vremena i za to. Njemu je u slobodnim trenucima prioritet mobitel. Sad osim igrica i visi na WhatsAppu (poruke stižu u nevjerojatnim količinama) i gleda youtubere :cupakosu:
Ajde, lektiru pročita, i s vremena na vrijeme ga podsjetim da bi trebao i nešto čitati, pa žvače Johna Connolya, "Knjigu izgubljenih stvari". Kaže da mu je zanimljiva, ali čini se, ipak ne toliko da ga odvuče od elektronike.
Inače on dosad nije ni tražio knjige za tinejdžere, a kamoli odrasle, sasvim mu je odgovaralo da i dalje bude dijete, no, kako je sad narastao do 182 cm, odlakavio i počeo mutirati, vidio je i on da je vrag odnio šalu i da se mora početi više ponašati kao pubertetlija. Dosad se nije usudio ići na narodni odjel knjižnice jer u nas na drugom katu od dječjeg i otamo je prihvaćao knjige jedino ako mu ih je netko drugi dodao.
Meni je zapravo bilo drago da su mu čitalački interesi dječji jer takve knjige, koliko god dobre bile, ne možeš čitati kao odrastao (barem ja ne mogu). Neke klasike sam propustila pročitati kao dijete i pokušala sam u odrasloj dobi, ali ne ide pa ne ide. Pa sam mislila neka pročita što više dječje književnosti, a imat će cijeli život za nedječju.
Na temu: pročitala sam knjigu The Perks of Being a Wallflower (Charliejev svijet). Preporučena je za mladež, a to bi moglo biti sve od 13 do 25 godina pa me zanimalo je li već za 13. Nije.
Iznenadile su me glavne teme u knjizi jer sam očekivala da će biti prve ljubavi, odrastanje, introvertiranost, ali zapravo najviše govori o nasilju i posljedicama nasilja u obitelji i izvan obitelji, i o mentalnom zdravlju (kao posljedici).
i jel čitaju što vaši srednjoškolci :-), imate kakve preporuke za njih ? moja nešto slabo pa bi joj nešto ostavila na noćnom ormariću 8-)
Nemam srednjoškolku, ali imam šašavicu kojoj se silno žuri čitati knjige koje su objektivno za starije klince. Pa onda čitam i ja da vidim je li baš skroz neprimjereno ili može proći.
Uglavnom, preporuka za THUG (Taj Hejt u Glavi), Angie Thomas.
Također, od autorice knjige Sve, baš sve izašla je nova knjiga I sunce je zvijezda.
Prva joj je bila super, a drugu je negdje na pola došla, sviđa joj se.
Također tu je od relativno novih knjiga Pullman, prvi dio nove trilogije (konačno, nakon valjda više od 15 godina od trilogije "Njegove tamne stvari") Knjiga praha: Divlja ljepotica.
Moj cita Spy school od Stuart Gibbsa, to je serijal. Paralelno cita drugi serijal Robert Muchamorea, Cherub. To su spijunsku romani. Ne znam jel ima hrvatskih izdanja, moj je uglavnom odusevljen.
Od fantastične:
H. Howey: Silos i nastavci
T. Powers: Anubisova vrata
M. Elsberg: Blackout
S. J. Maas: Prijestolje od stakla i nastavci
E. Mandell: Postaja jedanaest
L. Taylor: Sanjar Strange i Kći dima i kosti
Ph. Reeve: Smrtonosni strojevi i nastavci
Od realistične:
S. E. Hinton: Autsajderi
Gospodar muha
E. Wiesel: Noć
J. Gaarder: Sofijin svijet
Jurana, prijavljujes kao procitano ili preporuke na osnovu recenzija s neta?
Zanima me Sanjar
Mislila sam svojoj za rodj. al sam odustala, malo sam citala recenzije, da je stil odlican, ali da je radnja usporena
Ove je sve on pročitao. Sanjar mu je bio odličan, odmah je pitao za nastavak, ali nije još prevedeno.
Brzo je pročitao pa pretpostavljam da mu nije bilo razvučeno.
fenomenalno
zavidim
moja više ništa ne čita
Ma to ti je normalno - u gimnaziji ih toliko zatrpaju lektirom i drugim gradivom da jednostavno nemaju vremena... a još i čitaju s računala i mobitela, što meni dugo nije bilo probavljivo, sve dok i sama (zbog mogućnosti povećanja fonta) nisam postupno prešla na e-knjige.
Doći će to na svoje, kasnije.
Hvala Jurana, nešto sam joj od ovoga već posudila no sada imam i za dalje :-)
Ja sam sad išla posuditi Sanjara, ali ga nema u dječjoj knjižnici nego je na odjelu za odrasle, a tamo više nisam stigla.... Sutra ću ponoviti postupak.
ma kakva lektira
ja sam zapravo razočarana kako oni imaju malo lektire
istina, ne sjećam se svog prvog razreda
ali mi je ostao drugi u sjećanju i jedan tjedan obrada Zločina i kazne, nakon 10 dana Ana Karenjina
čitalački tempo je bio opak
ona ne čita jer se ne odvaja od ekrana
ali tamo čita samo poruke
U pravu si - u prvom razredu se uglavnom ponavlja, ako se dobro sjećam čitalo se Šenou (Zlatarovo zlato - to su mnogi apsolvirali još u osnovnoj školi). Znam da se čita antička literatura - Antigona. Od ostalih djela ne znam više da li Lovac u žitu pripada u prvi ili drugi razred gimnazije... pojma nemam.
Moji dečki čitaju puno toga odavde: https://lektire.skole.hr/ (+ audio formati, koje odnedavno nude i u običnim gradskim knjižnicama, vidjela sam negdje plakat, ali ne mogu se sad sjetiti - možda baš na kvartovskoj knjižnici; nisam sigurna...).
Da me pitaš što još čitaju - osim publicistike ništa. Eventualno malo sf-a, tijekom ljetnih praznika.
moj isto pročita lektiru ali i nešto za svoju dušu kombinira 2 hrvatske i 1 englesku knjigu.Klinka čita samo lektiru eventualnouzme klincu nešto kaj je njemu baš zanimljivije, ali to ispada onda rang 9-12 godina, a ne 13-18 u koje ona spada
Na ovoj su stranici rezultati ankete provedene među profesorima hrvatskoga i školskim knjižničarima o izbornoj lektiri: https://mzo.hr/hr/predstavljen-spora...k-te-rezultati
Ima hrpa naslova kao ideja za čitanje
Pročitao je Livadu Crnog labuda. I dok sam ja tu knjigu doživjela kao mirnu i bez događaja, u njega je probudila agresiju. Bio je toliko ljut radi nepravde i zlostavljanja u romanu da je cijelo popodne smišljao što bi odbrusio nekom Willcoxu. Stvarno neobična uživljenost
haha ja sam njegov tim :)
Evo naslova, možda posluže kao ideja:
H. Black i C. Clare: Magisterium 4 i 5
Kishon: Kod kuće je najgore
U. LeGuin: Earthsea, prva 4 romana
C. Cowell: How to train your dragon, prva 2 romana
E. M. Remarque: Na Zapadu ništa novo
J. Townsend: Kušnje Morrigan Crow i nastavak
L. Taylor: Muse of nightmares (nastavak Sanjara Strangea)
P. Rothfuss: Ime vjetra i Strah mudraca
Molim prijedloge, danas sam ja zadužena za knjižnicu
Evo mogu ti napisati što je kod moje kćeri na noćnom ormariću, pa ako nije čitao:
Jason Reynolds Duh (pročitala, kakvo je : dobro :roll: )
Livada Crnog Labuda (upravo čita)
Jerome K. Jerome Tri čovjeka u čamcu (na čekanju)
Michal Viewegh Sjajne zeznute godine (na čekanju)
Plus dobila je za kraj školske godine trilogiju + novu knjigu Philipa Pullmana, tu je pročitala prvi dvije knjige trilogije.
Hahaha, moj isto odgovara kad ga se pita za knjige.
Hvala, 2 naslova sam zapisala.
Wievegha imamo kući, odbio ga je. Zašto? (Slijeganje ramenima.)
Općenito ga ne zanimaju knjige s kućnih polica, a kao cura, ja sam jako zavidjela prijateljici koja je imala hrpe knjiga kući. Bilo je i u nas knjiga, ali ne toliko. Sad sam ja svoje napunila pa skupljaju prašinu.
Točno tako i moj! Viewegha sam mu nudila još i prije, nikad nije pokazao interes.
Što se tiče čitanja, sad radim na tome da ga vratim u čitalački film, jer je u 2. polugodištu, zbog gomile obaveza naprosto prestao čitati bilo što (osim lektire).
Sad su došle na red knjige koje je dobio još za Božić. Pa sad čita Huxleyev Divni novi svijet. Nisam sigurna da mu je to u ovom trenutku pravi izbor, ali neću ništa reći, neka čita ako ga imalo zanima.
tanja, tvoj si i ja smo dobili istu knjigu za bing
jel on napredan ili sam ja malo zaostala :lool: