Eh da i zaboravih da mi moja vjera neće braniti da u iduću nedjelju izađem na referendum i glasam PROTIV diskriminacije
Printable View
Eh da i zaboravih da mi moja vjera neće braniti da u iduću nedjelju izađem na referendum i glasam PROTIV diskriminacije
Evo ja ću pokušati odgovoriti kao vjernica sa svim sakramentima, koja iskreno ljubi Boga i koja ne ide redovno na svetu misu ( a trebala bih). Imaš crkvu kao instituciju,koja kao i druge institucije griješi, ne slažeš se s njenim zakonima, nekad te ljute itd.. A onda imaš Crkvu, ljude, zajednicu u kojoj živiš svakodnevno, susjeda kojem treba pomoć, baku na ulici kojoj poneseš teške torbe.. Znači život u kojem svakodnevno živiš Isusovu ljubav. Ne osuđuješ, ne diskriminiraš, pomažeš gdje trebaš i možeš i na kraju krajeva gdje tu pomoć žele. Možda moj način vjerovanja nije ispravan po crkvenom nauku, ali ja sam tako odgojena. I zaboraviš se nekad, pa si mantraš ne sudi,ne sudi, stavi se u tuđe cipele. Čak mislim da nam je to najčešći grijeh,ta osuda i to mišljenje da smo bolji i ispravniji od nekog drugog, al' ne daš se,boriš se i protiv toga. Moja baka me je tako učila i sva moja obitelj tako živi. Svi smo mi Njegova djeca,zašto je netko ovakav ili onakav nije na meni da mislim, a kamoli da osuđujem i određujem kakav bi trebao biti. Ta On ga je stvorio, On ga ljubi više već ja i ako ga tko treba spašavati On će ga spasiti. Ja mogu samo moliti za ljubav, mir i dobrotu, za mene i za druge. Jednostavno, bez puno kompliciranja, pravila i kalupa.
cvijeto, svima nam je jasno da od onih 86% katolika na koje se konstantno poziva možda jedva 10-ak% ide u crkvu on a regular basis. kod većine se to svodi na Božić i Uskrs i dobru staru "Bog je svuda oko nas". a vjerujem da se možda tek nešto veći postotak slaže s crkvenim stajalištima po određenim pitanjima (zato su i odustali od referenduma o MPO - ziher sam da su im ispitivanja pokazala da to ipak ne prolazi pa su en ten tinijem prešli na gayjeve). neki će reć' "licemjerština". pa vjerovatno i je u neku ruku. ja se uvijek sjetim što mi je rekla profa s faksa kad sam joj rekla da ću izostati neko vrijeme jer idem u MPO postupak - zapričali smo se o crkvenoj anti-MPO kampanji i na kraju je rekla: "Znaš što? S Bogom ja nemam problema, ali s crkvom itekako imam." e na to ti se sve svodi - zato se ljudi koji se ne slažu s crkvom deklariraju kao katolici.
ja više ne znam gdje sam po tom pitanju. da me netko prije par godina pitao jesam li vjernik, ni sekunde ne bih dvojila o odgovoru (mada se s crkvom nikada nisam slagala o masu stvari). sada sam često između pitanja "God, where the hell are you?!" (gdje je jasno do kojeg odgovora dolazim) i Đoletovog "O, Bože, ti valjda znaš šta radiš...". ono što znam i intuitivno osjećam, bilo Boga ili ne (a ipak nekako vjerujem u tu neku iberljubav i dobrotu koja za mene predstavlja Boga), crkva je debelo moralno zastranila i zato s njom itekako imam problema, kao što reče moja profesorica. u ovakvom ponašanju Boga, koji bio trebao biti sinonim za ljubav, dobrotu i toleranciju - sigurno nema.
tu se možemo zapitati, a zašto nisi učinila ništa po pitanju toga s čime se ne slažeš, kako si se suprotstavila, gdje se to tvoje nezadovoljstvo vidi osim u neodlasku na misu?Citiraj:
Imaš crkvu kao instituciju,koja kao i druge institucije griješi, ne slažeš se s njenim zakonima, nekad te ljute itd..
ne samo tvoje, svih nas.
ne pitam te to ja, cvijeta će te pitati :mrgreen:
a s druge strane, eto baš cvijeta jako dobro zna kakvu sam situaciju imala prije nekoliko mjeseci i kako sam, nakon što sam se drznula suprotstaviti, upitati, prošla.
žao mi je što to moram reći i uopće ne ulazim u to da ima (i ima!) gomila onih koji se vjernicima vole zvati samo zato jer im se tako sviđa...
ali na svojoj koži sam osjetila da malom čovjeku ispred te ogromne institucije preostaje jedino - izmaknuti se.
edit
tak da, cvijeto, nemoj me.. :mrgreen:
ja sam odgajana u katoličkom duhu i itekako tradicionalno, tata mi je tutor u crkvi otkad se sjećam.
uvijek sam bila blizu svemu što se tiče Crkve i samo mogu reći da ovo danas, ovaj referendum i sve ovo nema ama baš nikakve dodirne točke s onim što je kršćanstvo u svojoj srži!
i nikako si ne mogu utuviti u glavu zašto? čemu ovo? zar je to kršćanstvo, zar je to ljubav prema bližnjemu i sve ono što je Isus propovjedao!
dragi moji, jako ste vi daleko od od prave svrhe vjere, i jako ste zastranili, i zaboravili prave vrijednosti. i mislim da se nitko od vas ne može kršćaninom nazvati. ovaj referendum je sramota za sve ono što vjera zaista predstavlja.
Pa eto odgovora,znam kako bih prošla. Vjerojatno bih bila napadnuta (ne mislim doslovno), uvjeravana, pokušali bi ispraviti
moja stajališta,a ne bi se tu moja riječ baš puno čula. Iskreno nemam ja baš želudac za takve uzaludne rasprave (kukavica?). U nekim osobnim razgovorima da,pokušam objasniti svoje stajališe nekad i jako glasno ali dalje od toga ne idem. Crkveni nauk je jasan i ja ga imam poštovat a ne mijenjati. To što meni to nije leglo a pih, tko me pita.
a gle, nije baš neki razlog: znam kako bi prošla.
isto tako i ovi koji neće izaći na referendum "znaju da nema smisla".
a btw, nikome nisam privatno propovjedala niti sam otvarala teme na rodi - kada sam rekla da sam pitala, mislila sam na svoju župu.
Dobro,a što bih to točno trebala napraviti? Uzeti transparent i stat pred župni ured i buniti se! Možda tražiti još jedan referendum? Potpuno sam svjesna da to zbilja nema smisla. Mogu voditi samo male bitke s ljudima s kojima živim i u situacijama u kojima se nađem, pokušati objasniti ili pokušati shvatiti. Lupati na vrata vatikanske katedrale sigurno neću, ali na ovaj tužni referendum hoću izaći i to će biti moj mali doprinos. Sve preko toga osjećam da nije moje poslanje.
U-gradansku-inicijativu-zakamuflirana-strankahttp://gong.hr/hr/izborni-sustav/kam...-stranka-jos-/
Ups, Inesz već linkala
ništa, naravno.Citiraj:
Dobro,a što bih to točno trebala napraviti?
upravo i pričamo o tome kakvo nam se društvo rađa iz nas pasivnih. u ovom slučaju vjernika.
nije to na tvoj brk, pričam općenito i ne ulazim niti ću ulaziti u rasprave što bi tko od nas trebao.
"I to upućuje na pravu istinu o navodno građanskoj inicijativi koja zapravo nije ništa drugo doli politička inicijativa Hrvatskog rasta (HRAST) i dr. Željke Markić, zajedničke klerikarizirane koalicije otpisanih političara i opskurnih udruga s desne margine koji su oduvijek bili prvaci u busanju u hrvatska prsa, a zadnji u redu kad je trebalo raspravljati konkretne koncepte poput biznisa, ekonomskog prosperiteta, vanjskopolitičkih odnosa itd."
http://www.ffri.uniri.hr/cultstud/in...-zeljke-markic
protiv!
Ja nisam ni jednog trenutka sumnjala da iza ovog stoji ozbiljna namjera da se u Hrvatsku uvede zabrana ili debelo ograničenje MPO i pobačaja.
Upravo tako! Dobro postavljeno pitanje i tocan odgovor.
Najveci problem unosenja odredbe u Ustav je to sto se Ustav tesko mijenja. I to je ono sto najvise smeta. Ne samo ovu Vladu, nego i mene osobno, a vjerujem i sve protivnike ovog referenduma.
Zaista bi bilo lijepo kada bi sama stavila neki link na ovakve teske optuzbe barem svoje vjerodostojnosti radi .
Mene zanima istina i dala sam si truda pretraziti malo o ovome sto navodis.
Najmanje sto bi bilo korektno da si rekla po meni je cinjenica da je veza izmedju ILGA i NAMBLA (ne NABLA) prekinuta 1994.
Isto tako bilo bi korektno reci da je udruga Zene u Domovinskom ratu bila prva koja je trazila paralelu izmedju njenih clanica i gay populacije, na sto im je Pusic s tim u vezi i odgovorila.[/QUOTE]
Hrvatska je sekularna drzava. Tocka. Tocka. Tocka.
Ja ne nalazim nikakav problem u ovome sto navodis, ako je takva obitelj zasnovana na slobodnoj volji odraslih, za brak sposobnih osoba. Prema svemu onome sto mogu trenutno sagledati kao rezultat takve zajednice ne bih imala nista protiv nje i odobravala bih je.
Ali kako nisam o tome puno razmisljala do sada jer zaista nikada nisam cula da netko tezi i bori se za prava takve zajednice zanimalo bi me sto protivnici toga misle, odnosno zasto bi oni bili protiv. Rado bih cula i tvoje razloge Dijana.
Dala sam svoje odgovore na postavljena pitanja i jako bih voljela kada bi moji/nasi neistomisljenici na jednaki nacin odgovarali na pitanja koja ja/mi njima postavljamo. Medjutim, kao sto je vec netko primjetio, a primijecujem to i ja, odgovori na konkretna pitanja sa suprotne strane najcesce izostanu...
Čitala sam nekidan prve 3 stranice ove teme i nakon strašne uznemirenosti koju pojedini komentari u meni izazivaju sam odustala od daljnjeg čitanja (da znam da svatko ima pravo na svoje mišljenje...al jednostavno me toliko toga dira u srce)
Upravo danas sam se u bliskom krugu ljudi jako razočarala baš zbog ovakve teme i nadolazećeg referenduma...strašno i tužno kako neki veliki katolici šire okolo mržnju i smatraju homosexualne osobe bolesnma, manje vrednijima od nas "normalnih" (kako oni to vole nazvati)...
Poštujem različitost, poštujem ono Bogom dano, poštujem ljubav...
Debelo ću zaokružiti protiv !!!!
P.S. Mojca divan uvodan post!
Aurora, da, ILGA jest službeno prekinula veze s NAMBLA-om 1994, ali joj je još dugo uskraćivan status promatrača pri UN-u, jer
se sumnjalo da se to napravilo isključivo iz pragmatičnih razloga, jer im je bila uteg, jer je UN naravno odbijao primiti
organizaciju koja ima veze s otvoreno pedofilskom udrugom.
ILGA je aplicirala za status promatrača u UN-u od 1993 pa sve do čak 2011, kad joj je konačno odobren status. Misliš da je
to bilo bezrazložno? A NAMBLA je jedna takva organizacija od koje se garantirano svim normalnim ljudima povraća. (naravno,
ako uopće postoji više značenje riječi normalno, jer više izgleda da ne postoji niti značenje riječi prirodno).
Link s Pusić koji si stavila samo i potvrđuje što sam iznijela.
Citiraj:
Nije mi poznato da žele sa mnom razgovarati. Kažu da su poslale zahtjev za sastanak u siječnju, u to vrijeme je glavna tema bio referendum o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, ali njihov zahtjev nije došao do mene ... Međutim, očekivala bih da one, kao žrtve nasilja, imaju solidarnost sa svim drugim žrtvama ili potencijalnim žrtvama nasilja te očekujem da budu u prvim redovima na Split Prideu – kazala je za t-portal ministrica Pusić.
Ministrica nije primila te žene, u ratu zlostavljane žene zemlje koje je ona ministrica. Ministrica je primila predstavnike ILGA-e. Ja ne razumijem kako vam
to može biti u redu.
Dodatak: umjesto da ih ona potraži i pita kako im, uostalom kao i žena, može pomoći.
evo dijana, predlazem ti da kontaktiras emsu, koja cini mi da konkretno pomaze zenama zrtvama silovanja. ako zelis pomoci.
vjerojatno ona na ovakvim temama ne prica o tome, jer joj osobni habitus nije, zrtve koristiti u sitnim dnevnim prepucavanjima.
osim toga, ako covjek nije zadovoljan ovom vlascu, jelacicev trg ceka, mogu se organizirati prosvjedi, trazenje prijevremenih izbora..itd..itd.
evo u saboru se moze postaviti pitanje povjerenja prema ministrici pusic. moze se traziti da je se smijeni.
no podsjetila bih:
referendumsko pitanje nije:
zelite li smijeniti ovu udbasku, crvenu, jugounitaristicku, anti hrvatsku..itd (nastavite niz) vlast
ili to mozda jest bit referenduma?
tema na ovom topiku, nije pusic, nijw vukovar, nije gotovina, nije udba, itd.
tema je:
referndum o braku kao zajednici muskarca i zene
i vezano na to. postavljena su neka jako jednostavna, jako jasna pitanja.
na koje nema odgovora?
ili ima?
JCitiraj:
a ne nalazim nikakav problem u ovome sto navodis, ako je takva obitelj zasnovana na slobodnoj volji odraslih, za brak sposobnih osoba. Prema svemu onome sto mogu trenutno sagledati kao rezultat takve zajednice ne bih imala nista protiv nje i odobravala bih je.
Ja zaista nemam nikakav razlog vjerovati da bi zajednica koja se sastoji od npr. 3 muškarca posvojeno dijete odgojila u zdravu osobu.Citiraj:
Ali kako nisam o tome puno razmisljala do sada jer zaista nikada nisam cula da netko tezi i bori se za prava takve zajednice zanimalo bi me sto protivnici toga misle, odnosno zasto bi oni bili protiv. Rado bih cula i tvoje razloge Dijana.
Koliko u skladu mogu živjeti tri osobe koje su u seksualnom odnosu? Koliko tu može biti ljubomore, pa netko postane višak, pa se odseli, pa
doseli netko drugi, ili dvojica..i svaki je djetetu otac. Ma super. Odlična podloga za razvoj djeteta.
Još ljepše bi bilo s heteroseksualnim mnogostrukim vezama, svako dijete bi trebalo testirati tko mu je od prisutnih otac. Al možda
to nije niti bitno tko mu je otac, bitno da se ljudi vole.
Baš dobro da si to napisala, jer ljudi danas silno hoće biti moderni i prihvaćeni, pa neka vide sami sa sobom koliko "slobode" bi
im bilo prihvatljivo.
seni, pusić nije tema ovog topica, ali je članica Vlade, i JAVNO agitira za jednu opciju, zato ima veze s ovom temom.
A ako pusić nije tema topica, emsa i njen osobni habitus je još manje.
Hvala na info da se mogu organizirati prosvjedi, nisam znala.
Pogledala sam samo zadnji post (Aurorin, u kojem mi je postavila pitanja, i o Pusić, uostalom),
ako budem imala vremena, pokušat ću odgovoriti na druga pitanja.
kako se samo dođe s referenduma na žrtve silovanja u ratu? Pusićka nije primila niti nas neplodne. nije primila ni npr. neku udrugu roditelja zlostavljane djece. ili npr. udruge koje se bave zaštitom životinja. i što ćemo sad? trebali bi se svi "neprimljeni" udružit protiv Pusićke i privilegirane LGTB zajednice. Dijana, pametna si žena - ne trebaju ti argumenti koji to nisu.
i ne treba ti ponovno povezivanje pedofilije sa svime što je drugačije. ZO - boom s pedofilijom! LGTB - boom s pedofilijom! još čekam da i MPO nekako s tim povežu...
"The first documented opposition from LGBT organizations to NAMBLA occurred in the conference that organized the first gay march on Washington in 1979.[17]!
Ok, ovdje je među ostalim, povijest ILGA-e, koga zanima.
http://en.wikipedia.org/wiki/International_Lesbian,_Gay,_Bisexual,_Trans_and_In tersex_Association
ajme otvorenog li licemjerja.
[QUOTE=Dijana;2523540]seni, pusić nije tema ovog topica, ali je članica Vlade, i JAVNO agitira za jednu opciju, zato ima veze s ovom temom.
A sta bi trebala, javno agitirati za dvije opcije?
Ne znam šta je tu licemjerno. Ova Vlada je možda izašla na izbore s agendom legalizirat ćemo istospolne
brakove?
ok dijana, pomozi mi:
tvoj razlog za pozitivan odgovor na referendumu o definicija braka kao zajednici zene i muskarca kao ustavnoj kategoriji, odnosno jedan od razloga, jest:
pusicka nije primila predstavnice vukovarskih zena zrtva silovanja.
jos jedino ne razumijem u kojoj bi se mjeri tvoj stav o referendumskom pitanju mijenjao, da je pusic:
a. primila samo vukovarske zene, a izricito ne primila predstavnike lgtb
b. primila obje grupacije redosljedom: vukovarske zene, pa lgtb
c. primila obje grupacije redosljedom lgtb, pa vukovarske zene
d. ne primila ni jedne, ni druge
e. sudjelovala na prideu
f. ne sudjelovala na prideu
ps.
i da. clanovi vlade imaju pravo, javno iznositi svoje stavove o referendumu. i da. to je uobicajna praksa u zapadnim demokracijama.
u hrvatskim zakonima, postoji neka zakonska odredba, koja to zabranjuje?
da li je nadbiskup zagrebacki koji JAVNO iznosi svoj stav o referendumu, i ne samo iznosi svoj stav, nego poziva ljude da glasaju kao on, primio predstavnike drustva za zastitu zastite viticevog djela na visu, u sibeniku, sire i blize.
nije. da li je to vama u redu?
da li je ova vlada izasla na izbore sa agendom:
unijeti cemo ustvnu odredbu o braku kao zajednici iskljucivo muskarca i zene?
A ima li to dijete (koje će tvoj/moj sin homoseksualac usvojiti) pravo na izbor i koji bi njegov izbor bio?
I ima li to dijete (koje će tvoj/moj sin homoseksualac usvojiti) manje pravo na različitost u obitelji (muški i ženski uzor/neuzor), različit pogled na svijet (muški i ženski)
nego je to imao tvoj/moj sin homoseksualac i nego smo imale ti i ja?
Nisam ni napisala da mi je pusić razlog za za. Pusić je bila samo ilustracija u kojem smjeru, odnosno
u kojem smjeru nije usmjerena ova Vlada.
Na stav mi ne bi utjecala pusić šta god (kojim redoslijedom) da je napravila, a što je napravila ili nije, bilo je i očekivano.
Ok, članovi vlade na zapadu imaju pravo iznositi svoje stavove o referendumu, ali sam sigurna
da isto tako ne proglašavaju pola svog biračkog tijela zatucanim i zaostalim. Jer tako naša
Vlada iznosi svoj stav o referendumu.
i evo i povijesti nambla-e:
http://en.wikipedia.org/wiki/North_A...ve_Association
pogotovo Relations with lgtb organizations:
"The first documented opposition from LGBT organizations to NAMBLA occurred in the conference that organized the first gay march on Washington in 1979.[17]In 1980 a group called the "Lesbian Caucus – Lesbian & Gay Pride March Committee" distributed a hand-out urging women to split from the annual New York City Gay Pride March because the organizing committee had supposedly been dominated by NAMBLA and its supporters.[17] The next year, after some lesbians threatened to picket, the Cornell University gay group Gay PAC (Gay People at Cornell) rescinded its invitation to NAMBLA founder David Thorstad to be the keynote speaker at the annual May Gay Festival.[17] In the following years, gay rights groups attempted to block NAMBLA’s participation in gay pride parades.[18]
By the mid-1980s, NAMBLA was virtually alone in its positions and found itself politically isolated."
" 1994 the Gay & Lesbian Alliance Against Defamation (GLAAD) adopted a "Position Statement Regarding NAMBLA" saying GLAAD "deplores the North American Man Boy Love Association's (NAMBLA) goals, which include advocacy for sex between adult men and boys and the removal of legal protections for children. These goals constitute a form of child abuse and are repugnant to GLAAD." Also in 1994 the Board of Directors of the National Gay and Lesbian Task Force (NGLTF) adopted a resolution on NAMBLA that said: "NGLTF condemns all abuse of minors, both sexual and any other kind, perpetrated by adults. Accordingly, NGLTF condemns the organizational goals of NAMBLA and any other such organization."
ILGA nije jedina organizacija na planetu i ovo je podmetanje baš kao i kod ZO-a Štulhoferu (puj, puj - muka mi i danas kad se sjetim).
ja glasam PROTIV :-)
ispravak: smjer
Kao osoba i predsjednik SDP-a, ali ne i kao predsjednik Vlade - koja u ovome nije sudjelovala, mogu kazati i pozvati građane da glasaju za pravo svakoga na njegovu sreću i odabir, što znači da glasaju protiv referendumske inicijative koja ugrožava to pravo": milanovic
nekoga se proglasava zatucanim i zaostalim?