Ali značenje riječi trend nije "kud svi tud i mali Mujo" :mrgreen:
Printable View
Ali značenje riječi trend nije "kud svi tud i mali Mujo" :mrgreen:
Ma trendovi se mijenjaju, Ninochka. dojam mi je da manje ljudi upisuje djecu samo zato da ide jer "svi idu". Iako meni to nije kriterij ni bio niti ce biti.
vertex upravo to je znacenje rijeci. sad je fora pa se ni mi necemo razlikovat
Potvrda može i od privatnog zubara :)
L.će ići na vjeronauk,ide i sada u vrtiću i jako joj se sviđa.
Mi jesmo vjernici koji prakticiraju vjeru,ne služi nam samo kao deklaracija na papiru
Ima ljudi koji jesu vjernici ali im je vjera intimna kategorija i nije im bitna "samo deklaracija na papiru" kako rece bodo. Vezano uz deklaraciju. Ocu rec da ima istinskih vjernika koji nece upisati dijete na vjeronauk. To ne znaci da ne vjeruju. A sama deklaracija na papiru osobama koje ne vjeruju - ne vjerujem da je bas bitna.
Smatram se vjernikom, ali ne podržavam vjeronauk u školi. Moje dijete će ipak ići, jer je koliko vidim vjeroučiteljica je ok, koncipirano je dobro, u skladu je s mojom vjerom,...
trend (engl.), opća sklonost, tendencija, težnja; os. smjer kretanja kakva društv. procesa ili pojave koji prevladava u određenom razdoblju.
Evo primjerice ovo, "Hrvatska prati trend usporavanja inflacije".
I ja bi radije vjeronauk u crkvi kao što smo ga mi imali,ali eto nije
vertex izrazito mi je drago što si našla riječnik, ali isto sam sigurna da znaš što je trend u razgovornom smislu. Ako ne znaš, no big deal
rayna čuje se i od ostalih mama što djeca uče na vjeronauku, nije nužno da dijete ide u školu pa da znaš i iz prve ruke. koliko sam čula od starijeg klinca nema primjedbi na našu vjeroučiteljicu, a da sam čula nebuloze od drugih - jesam
Ma naravno, ti si u pravu, kako bi uopće moglo biti drugačije :mrgreen:
vertex kačiš se za gluposti, koji je problem? jel trend, navala, fora ili moda? vidim da i ti imaš problem sa ne biti u pravu i tjeranjem maka na konac. doduše, ne sjećam se ni da smo toliko puta komunicirale da možeš zaključiti kako je moj cilj u raspravi biti u pravu?? no neću više offtopicharit... nije mi toliko bitno
point je bio samo zaključak da je više djece prije išlo zbog drugih. što se vidi i po broju klinaca ispisanih s vjeronauka u 2., 3., i 4. razredu
rayna mislim da iskustva učenika i roditelja s nekim učiteljem i njegovim načinom predavanja nisu naklapanja. Ako mi netko kaže da su rekli djetetu da je ne smije crtati crvenom jer je to vražja boja, da, izabrat ću da ide na vjeronauk u crkve umjesto kod nekog takvog. ako mi se baš ide (i ovo nije imišljen primjer)
Ovo ide mene pa si me mogla slobodno i imenovat - da, imam baš takvo iskustvo i to iz PRVE ruke jer imam dijete (nisam ga rodila ali sam ga odgajala od vrtićke dobi) koje je na faksu. Indoktrinacija je išla tako daleko da on npr. ni dan danas ne zna da mu je srednji brat IVF-ICSI začet iz 14. puta jer uz sve naše pokušaje da mu objasnimo kako nije sve onako kako mu je interpretirano i činjenično točno ta indoktrinacija je bila jača.
Ako su se promijenili u zadnje vrijeme onda super - ali nekako sam skeptična... iako niti ne tvrdim da su svi isti - sigurno ima super učiteljica i učitelja (kao i u svem drugom uostalom).
Ali ne znam zašto se moram pravdat - jer se ne vidi u mom potpisu? Ni tvoj mi ne govori ništa o tvom iskustvu iz prve ruke.
nitko se ovdje ne bi trebao pravdati. svatko ima pravo na svoje mišljenje i na svoj stav. ali ja te u potpunosti potpisujem, Lidali, jer sam jednakog mišljenja kao i ti :*. samo to. mislim drugačije od rayne i nekih drugih forumašica, ali poštujem njihov odabir, kao što se nadam sa će one poštivati moj / naš. potaknula sam ovo pitanje iz čiste znatiželje da vidim kak je organizirano to s vjeronaukom u drugim školama, za razliku od naše...
Ne znam još kak je u školi organizirano za one koji ne idu na vjeronauk. Moram izvidit.
Danas smo obavili školsku medicinu - suradnja super, još malo povučen, ostale norme zadovoljio.
Cijepljen nije jer nije bilo sestre, inače trenutno cijepe sa MMR od Sanofi Pasteur-a.
Dobili termin za razgovor u školi za početak 4. mjeseca.
i mi obavili liječnički, sve super prošlo, rekla da je skroz spremna za školu, da je odgovore sipala ko iz rukava.
visoka je 128 cm i ima 23 kg.
nije ju sad cijepila zbog alergija.
i išla bude na vjeronauk, iako bi radije da je vjeronauk u crkvi, a ne školski predmet.
mene više muči boravak, ne znam da li da je upisujem ili ne?
ove godine ću ja biti još doma pa nije da mora ići, ali ona hoće, jer će ići sve njezine frendice.
iako je u našoj školi to koma organizirano, ove godine ih je bilo i preko 35, a jedna učiteljica, zadaću nisu skoro nikad napisali....
joj, taj boravak...u "našoj" (budućoj) školi prije 3 godine su uveli boravak u turnusima: ono 1 tjedan si ujutro u boravku prije škole, a slijedeći tj. si poslije nastave u boravku. to je koomaaa. nekaj sam načula da će ipak to ukinuti od iduće šk. god. jer ono, u školi si od 8 - 16h, ali mislim da je ipak lakše biti koncentriran na nastavu ujutro, a kasnije boravit u boravku, nego da si prvo u boravku pa onda od npr. 12 imaš nastavu.
mi vjerojatno nećemo u boravak, nadam se da ću nekak uspjeti dogovoriti da bude moj turnus pa da smo "zajedno" u školi...
Evo, i mi obavili sve.
Spremni smo za školu.
Cijepili smo se i sve je ok.
Nadamo se dobiti boravak, mada vele da je ove godine veliki broj prvoškolaca za upis....:cekam::unsure:
I L. je, danas, odradila školsku i to školski :)
O cijepljenju još dvojim. Moram još do dr. po potvrdu i onda upis koji je ove godine u lipnju (zadnja 3 dana škol.godine).
I mi smo obavili sve osim razgovora u školi,za to smo naručeni krajem 4.mjeseca
Cijepili se jesmo,super prošlo
U boravak definitivno ide,samo se nadam se da će upasti
Ajde još malo ispitajte klince što su ih ispitivali u školi? Jel tko odavde bio na testiranju u OŠ Brestje?
Zašto je računanje na prste problem kod 7 godišnjaka? Moja prije samo 2 tjedna nije htjela dva i dva zbrojit a sad računa ko luda, nešto na pamet nešto na prste ,isto tako tekstualne zadatke (osim što oduzimanje ne voli)...mislim djeca valjda imaju svoje vrijeme kad sazriju za nešto, broj je za njih još uvijek apstrakcija i učenje računanja na pamet je meni u toj dobi bespotrebno, bolje da ima pojam broja, da računa prstima, jabukama na stolu da stvarno ima pojam količine, da razmišlja ...kod nas se previše toga inače u školama uči napamet uvijek je samo jedno rješenje dozvoljeno umjesto da se svakoga pusti da svojim razmišljanjem i svojim putevima (možda malo i dužim) dođu do vlastitog rešenja bilo o kojem predmetu da se radi...a ne svi morate ovako, sve napamet, definicije ono nema tu mjesta razvoju vlastitih rešenja, metode pokušaja i pogrešaka..nude ti se gotova i tko tako ne radi automatski ima nižu ocjenu. Tko uči zato da jer ga nešto zanima o tome dodatno istražuje nažalost često ima manju ocjenu od onoga koji uči po knjizi, i bilježnici od riječi do riječi kako je učitelj izdiktirao. I naravno da onda dobijemo društvo koje ne zna razmišljati jer ljudi vide da se to ne isplati i niti ne cijeni.
Ivana, ni ne znam što su ju pitali. Pokazala mi je pedagogica papir, ali je rekla da nemamo što
raspravljat jer je sve znala. Crtala je djevojčicu, pokazivala lijevu ruku, desno uho...
Ma skroz jednostavno.
A glede ostalog napisanog u potpunosti se slažem.
Mi danas s curkom bili kod pedagoga u školi na testiranju.
Kaže pedagogica da je sve super znala,crtanje i to.Jedino je napomenula da joj se cini kao da je malo rezervirana,suzdržana,neznam kako bi to nazvala,mozda se malo nelagodno osječala zato kaj sam ja morala izaći van,a nju ostavit unutra.Čini joj se kao da slabije čuje,i primjetila je da grize noktiće.
Rekla je da to napomenem školskoj kad čemo ići na pregled,da nebi bilo loše otići u Suvag kod logopeda i psihologa.
Baš sam u komi nekako kad mi je to rekla,imam osječaj kao da mi s djetetom nekaj ne štima.
Ja sam čak i za to da se trazi odgoda,bolje nego da ona ima problema sa prilagodbom,ionak je na samoj granici,i ne bih htjela ju forsirat ako emocionalno nije sprena.
Ja sam bila strašno sramezljiva i povucena,i nikad se nisam voljela isticat,i to mi je smetalo,trebalo mi je vremena da se opustim u drustvu,ja sam krenula točno sa 6 god.u školu.
pa jel ti se čini i inače nesigurna u društvu i povučena ili samo tamo? jer nije ni moja nešto brbljiva na prvu loptu s 4 žene nepoznate koje traže nešto od nje.... dok se recimo inače sasvim drugačije ponaša
Ona kad se opusti je skroz ok,brbljava sto na sat.Još je cendrava i zaigrana.Ma neznam,kad je počinjala ova pedagoska godina u vrticu bila mi je skroz nespremna,sto se tice izvrsavanja nekih obaveza,poput pospremanja svojih stvari,treba joj sto godina da pojede,da se obuće.I mene muci ta emocionalna zrelost za školu i obaveze koje ona nosi.
Nama su lani baš iz tog razloga (emocionalna nezrelost) predložile odgodu i doktorica i psihologica u školi. Preduhitrile su nas jer smo i sami odlučili tražiti odgodu između ostalog i iz tog razloga.
Sad, godinu dana kasnije razlika je osjetna. Čak je i doktorica primijetila.
Mišljenja sam da ako i sama osjećaš da bi joj odgoda koristila (a taj period onda iskoristite i za logopeda i druge tretmane ako je potrebno) svakako to i zatražite.
Pedagogica je rekla da to napomenem školskoj dr.i preporučila pregled u Suvagu.Pa čemo vidjeti.Kad ju je ova pitala jel bi isla u skolu ili dalje u vrtic malo se premisljala.Ma vidim ja razliku kad mi je stariji isao na te razgovore i kad je krenuo u skolu,bas se vidi razlika.Vidjet cemo.
Malo mi je glupo zato kaj iz vrtica nije dosao niti jedan glas da ima nekakvih poteskoca.Isla je i logopedu i ni glasa.Iz grupe ih ide 4 ove godine u skolu,ostali svi ostaju.Ak sad idem zvat Suvag pa kad cu dobit termin za pregled.
nećeš sigurno na vrijeme za ove upise... a kad je mala rođena? rekla si da je na granici. ja bi na tvom mjestu, ako vidiš da nije spremna, tražila odgodu. pa nije ni to nešto strašno
Prvo što su nama u u vrtiću rekli na početku sezone bilo je da predškolska djeca NE TREBAJU znati pisati i čitati, i ne trebaš se opterečivati time zato postoje valjda učiteljice. Moja isto nije bila zainteresirana ali sam ju kroz igru malo motivirala i svladala je u roku mjesec dana; sada čita riječi do 6, 7 slova ali to NIJE OBAVEZNO i nemaju pravo to tražiti od djece pri upisu u 1. razred. Imaš cijelo ljeto pred sobom, možda da promijeniš taktiku ili ga nekako nagradiš:-) ako želiš da mu bude lakše u školi.
ona je 6.3
pa to mi je,ako krene i vidim da joj tesko se nositi s obvezama,onda nema natrag,a od jedne godine sto ce ostati kuci moze imati koristi i emocionalno i psihicki se razviti.
Pa to sam ti i ja napisala. Moj T je 7.2. i njemu je definitivno trebalo to vrijeme.
tražiti odgodu nije neki bauk, dapače, pomoći ćeš svojem djetetu, ako vidiš i sama da nije spremna. drugo je ak se zakoči pred nepoznatima, a inače vidiš da nema problema s komunikacijom s poznatijima...to isto nije big deal. recimo, moj M je rođen 22. 4., dakle svega ga je 20ak dana prošle godine dijelilo od odlaska u školu. da je kojim slučajem bio rođen tih 20ak dana prije, definitivno bih tražila za njega odgodu jer nikako nije bio spreman: handrast, nezainteresiran, zaboravljiv..ma kooomaaa. kosu sam čupala. nekako je preko ljeta (a i kasnije) sazrio i danas se definitivno vidi veliki pomak na njemu...
inače, ak se bude "ocjenjivalo" crtanje u našoj školi, prilikom upisa, onda budu nam definitvno nekaj skomentirali jer on je npr. vješt s alatom, ali za crtanje je totalni dibidus. tek ga je sad to malo počelo zanimati, prije nula bodova. ljude crta kooma. mislim, meni je sve to simpatično i nikad ga prije nisam forsala ili satima nagovarala na bojanje i crtanje. u tih 4 godine što ide u vrtić, milim da je najmanje njegovih radova bilo na panou jer mu se to nikad nije dalo raditi, bilo crtati, bilo s kolažem...ali zato mu daj nekaj konkretno da napravi (popravi), tu je pravi maher.
Franny, moje iskustvo s mojim djetetom i s nekolicinom djece u okolici je da ustvari ono što se dijete ne zanima, što je njemu glupo,... (a spada u neke osnovne grafomotorike ili motorike) dijete ustvari ne može napraviti. I onda dijete počne kužiti da to nešto radi lošije od drugih i onda više ni ne želi to napraviti.
Želim reči ako dijete staro 7 godina crta puno lošije od prosjeka, jer ga to "ne zanima" ima lošiju grafomotoriku.
Ako je sve drugo prati nekakvu krivulju razvoja, trebalo bi malo poraditi na toj grafomotorici.
Heh, i mi smo ove godine prvašići...Vidi se da me baš i nema na forumu.
Veselimo se jakooo!
Ovo sam i ja mislila po iskustvu sa R. jer i K. nije htjela apsolutno ništa crtat pa čak niti previše slova pisat, i već sam se psihički pripremila da ćemo se opet mučit s grafomotorikom, no onda me šokirala kad je došla doma iz male škole, prepisivali su sa panoa dane u tjednu, kak ih je prepisala nisam vjerovala da je ona to radila napisala je ljepše nego ja. Prije nema šanse da uzme olovku ili bojicu i nekaj crta, ako bi i crtala sve je to bilo katasrofa, a sad crta i radi sa sve više detalja, pažljivije i urednije, kak ona kaže "onak kak nam je teta pokazala", a kad sam joj ja pokazivala, nije bilo šanse da radi tak. Vjerojatno uz drugu djecu se i ona aktivirala.